Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Palkitsimme

Vuoden parhaat kuulokkeet 2023-2024

Tässä ovat vuoden parhaat kuulokemallit – ja vinkit siihen, miten valita itselle sopivimmat.

/ 30.10.2023 - 12:03
Vuoden parhaat kuulokkeet 2023-2024

Kuulokkeet ovat jokaisen puhelimen luontainen lisävaruste. Sanka- tai nappikuulokkeet parantavat äänenlaatua nopeimmin ja helpoiten.

Kaikki eivät ehkä tiedä, mutta hyvillä kuulokkeilla saa usein huomattavasti parempaa äänenlaatua kuin samanhintaisista kaiuttimista. Kuulokkeet nimittäin poistavat huoneen aiheuttamat akustiset vääristymät ja musiikki ikään kuin injektoidaan korviin puhtaimmassa mahdollisessa muodossa.

Kuulokeviidakossa valta on tällä hetkellä langattomilla sankakuulokkeilla ja täyslangattomilla nappikuulokkeilla, ja ilman vastamelua alkaa olla jo vaikea löytää malleja. Ja onhan vastamelu hyvä olla, kun istuu junassa, lentokoneessa tai missä tahansa, missä on melua.

Sanka vai napit?

Jos haluaa kaikkein parasta vastamelua ja helposti riisuttavan ja puettavan mallin, ovat sankakuulokkeet edelleen parempi vaihtoehto kuin täyslangattomat. Niissä äänenlaatu on usein – mutta ei aina – parempi, ja akunkestokin pari tuntia pidempi. Mukavuuskin voi olla huomattavasti parempi, kun ei tarvitse työntää mitään korvakäytäviin. Sankakuulokkeet eivät myöskään välitä korvakäytävän muodosta toisin kuin täyslangattomat, joiden on sovittava mielellään täydellisesti oman korvan muotoon. Pään muodolla on toki merkitystä sankakuulokkeidenkin kohdalla, mutta ainakaan kuulokkeet eivät pääse vahingossa tipahtamaan korvasta ja hukkumaan jonnekin katuojaan.

Tästä huolimatta langattomat nappikuulokkeet ovat myydyin kuulokekategoria. Se johtuu tietysti siitä, että niitä on niin helppo kuljettaa mukana, kun ne mahtuvat vaikka farkkujen taskuun. Ne myös näyttävät huomaamattomilta, kun kulkee julkisilla paikoilla. Lisäksi ne ovat usein sankakuulokkeita halvempia, joten ei ihme, että moni valitsee ennemmin täyslangattomat.

Halvimmat ovat parantuneet

Etsipä sitten kuulokkeita arkikäyttöön tai treenaamiseen, tai kaipaa sankakuulokkeita – langattomia tai langallisia, avoimia tai suljettuja, on meillä parhaat vinkit joka lähtöön.

Viimeisen vuoden aikana olemme testanneet laajasti eri hintaluokkiin kuuluvia malleja, ja vaikka hinnat ovatkin tänä vuonna inflaation myötä nousseet, on edullisemmankin pään kuulokkeilla paljon tarjottavaa.

Parempaa vastamelua

Etenkin vastamelukuulokkeiden joukosta huomaa, että vastamelu on yleisesti ottaen parantunut. Se pätee huippumallien lisäksi myös halvempiin malleihin.

Myös äänenlaatu on parantunut langattomissa kuulokkeissa, ja nykyään on mahdollista saada jo häviötöntä CD-ääntä Bluetoothin yli aptX Lossless -koodekkia tukevissa malleissa!

Kaikki eivät kaipaa langatonta

Edelleen paras äänenlaatu on langallisissa kuulokkeissa, joihin viitataan myös nimityksellä head-fi. Kun laatukuulokkeisiin yhdistää hyvän kuulokevahvistimen, pääsee musiikin kokemaan maagisella hifilaadulla huoneen häiritsemättä akustiikkaa.

Olemme testanneet lukuisia johdollisia malleja viime vuoden aikana, mutta koska langalliset kuulokkeet kiinnostavat lähinnä tosiharrastajia, ovat useimmat testatut mallit hyvin kalliita. Edullisemmastakin luokasta on tosin tarjolla muutamia todella hyviä löytöjä.

5 nopeaa vinkkiä – näin saat eniten irti kuulokkeistasi

Langaton: valitse vastamelu

Vastamelun merkitys on helppo ymmärtää – kuka haluaisi kuunnella lentokoneen moottorin huminaa tai kanssamatkustajien kälinää, jos ei ole pakko? Vastamelun ansiosta musiikkia voi kuunnella hiljaisemmalla volyymilla, mikä tekee korville hyvää.

Täyslangattomat: kannattaa valita vedenkestävät

Vaikka et olisikaan hurahtanut lenkkeilyyn, on kuulokkeiden hyvä kestää vettä ja hikoilua. Kun sitten löytääkin itsensä kävelyltä ja sade yllättää, on hyvä, että kuulokkeilla on vähintään IPX4-suojausluokitus.

Hyödynnä EQ:ta

Joissain kuulokesovelluksissa on taajuuskorjain eli EQ, jolla ääntä voi muokata mieleisekseen. Kannattaa toki kuitenkin valita kuulokkeet, joiden sointi miellyttää jo tehdasasetuksillaan, sillä taajuuskorjaimellakin on rajansa.

Bluetooth-koodekit: kaikki on plussaa SBC:hen verrattuna!

Vältä kuulokkeita, joissa on vain SBC-koodekki, ellet sitten nimenomaisesti etsi halvinta ratkaisua. SBC on heikkolaatuisin tapa välittää ääntä Bluetoothin yli.

Apple-käyttäjien kannattaa tarkistaa, että kuulokkeissa on AAC-koodekki, ja Android-käyttäjille relevantteja ovat aptX, aptX HD tai LDAC. Iloksemme myös aptX Lossless alkaa näkyä siellä täällä, sillä se tarjoaa häviötöntä Bluetooth-ääntä.

Käytä vahvistinta

Tämä vinkki koskee vain langallisia kuulokkeita. Vahvistinta käyttäen saa parempaa ja vahvempaa sointia. Kannattaa valita DA-muuntimella varustettu malli. Hyvä kannettava kuulokevahvistin maksaa 200 eurosta ylöspäin, mutta voi maksaa kolmekin kertaa enemmän. Pöytämalleja saa alkaen 500 euroa, eikä niiden hinnalla oikeastaan ole ylärajaa.

Huom! Jotkut langattomat kuulokkeet voivat soittaa musiikkia USB-kaapelin kautta PC:ltä. Sitä kannattaa hyödyntää – silloin saa kunnon hifi-ääntä Bluetooth-äänen sijaan!

Ehdokkaat vuoden parhaiksi kuulokkeiksi 2023-2024

Voittaja Vuoden parhaat kuulokkeet 2023-2024

Vuoden paras langaton sankakuuloke, Basic

Sennheiser Accentum

Mahtavan hyvää pikkurahalla

Sennheiser lupaa tarjota monia parhaimman kuulokemallinsa ominaisuuksia puolet halvemmassa Accentum Wireless -mallissa – ja täyttää lupauksensa!

Sennheiser Accentum Wireless on varustettu 37-millisillä elementeillä, ja kuulokkeissa on Sennheiserin hybridivastameluksi kutsuma melunvaimennus, joka muodostuu kuppien aikaansaamasta passiivisesta melunvaimennuksesta ja digitaalisesti luodusta aktiivisesta vastamelusta.

 

Ympäristöäänet taas toimivat päinvastoin kuin vastamelu ja vahvistavat ulkopuolelta tulevia ääniä. Se tekee liikenteen seassa kulkemisesta turvallisempaa ja mahdollistaa nopeat sanavaihdot toimistolla tai kadulla kuulokkeita riisumatta.

Äänenlaatu

Tehdasasetuksilla basso on muhkea ja täyteläinen, ja yläpäässä on silti miellyttävää ilmavuutta. Ääni ei kaipaa sen enempää sörkkimistä, mutta tarjolla on kuitenkin viisikäyräinen taajuuskorjain. AptX HD -koodekin ansiosta saa parasta mahdollista Bluetooth-ääntä.

Sovelluksessa voi tehdä Sound Check -kuulotestin, joka mukauttaa äänen omiin mieltymyksiin sopivaksi.

Ääni on paljon parempaa kuin hinnan perusteella odottaisi, ja vastamelu lähes yhtä hyvää kuin premium-luokassa, mikä on osittain erinomaisen passiivisen melunvaimennuksen ansiota.

Yhteenveto

Sennheiser Accentum Wireless on todellinen löytö alle 200 euron hinnallaan. Äänenlaatu on erinomaista ja säädettävissä omaan makuun EQ:lla. Sointia parantaa myös aptX HD. Vastamelu on hintaan nähden hämmästyttävän hyvä, ja samalla rahalla saa vielä ympäristöäänet ja sidetone-toiminnonkin. Kuulokkeet istuvat hyvin, vaikka voivatkin pidemmän päälle alkaa puristaa silmälasien käyttäjän päätä.

Kaiken kaikkiaan vaikuttavaa vastinetta rahalle – uskomattoman hyvän hinta-laatusuhteen kuulokkeet!

Vuoden paras langaton sankakuuloke, Premium

Bowers & Wilkins Px7 S2e

Parhaasta tuli vieläkin parempi

B&W:n huippukuulokkeiden edellisen sukupolven malli tarjosi luokkansa parasta sointia, mutta uusi Px7 S2e on sitäkin parempi.

Bowers & Wilkins on poistanut mallistostaan Px7 S2 -sankakuulokkeet, jotka olivat oman hintaluokkansa parhaat. Nyt mallin korvaa uusi Px7 S2e, jonka lopun e-lisä on lyhenne sanasta evolved. Kuulokkeet ovat siis aika lailla samat kuin ennenkin: samat elementit, samat koodekit, sama akunkesto, sama ulkonäkö ja sama istuvuus. Jopa Android-pikayhdistäminen oli jo edellismallissa, joten kaiken kaikkiaan e-malli ei tarjoa sinänsä juurikaan uutta.

Uutta sen sijaan on digitaalinen prosessori eli DSP, joka on tehokkaampi ja edistyksellisempi kuin viimeksi.Luulen, että B&W on vaihtanut parempaan DSP:hen ennen kaikkea tulevaisuusvarmuuden nimissä. Kuulokkeisiin voi myöhemmin päivittää vaikkapa Dolby Atmos -äänen.

Äänenlaatu

Sointi on taattua Bowers & Wilkinsia. Musiikki on ihastuttavan lämmintä ja silti dynamiikoiltaan tarkkaa. Transienteissa piisaa vauhtia, ehkä jopa paremmin kuin ennen.  Sony WH-1000XM5 kuulostaaa melko harmaalta tähän verrattuna.

Kitara soi kauniisti ja laulu ilmavasti. Kuulokkeet toistavat Bruce Springsteenin raspin hyvin mutta ei päästä laulua hallitsemaan. Kaikki äänimaiseman rakennuspalikat saavat ansaitsemansa huomion, joten voi itse päättää, mihin haluaa keskittyä.

Yhteenveto

Px7 S2e tarjoaa todella mukavaa istuvuutta, premium-laatua ja äänenlaatua, johon harva yltää – ellei siirry kalliimpiin hintaluokkiin. Jos antaa äänenlaadulle enemmän arvoa kuin vastamelulle (joka sekin on tässä oikein hyvää), on B&W Px7 S2e varmastikin tämän hetken paras kuulokemalli omassa hintaluokassaan.

Vuoden paras langaton sankakuuloke, Highend

Focal Bathys

Parhaat kuulokkeet

Focal Bathys kuuluu kategoriaan ”pakko saada”: kuulokkeiden äänenlaatu on poikkeuksellinen, istuvuus upea ja vastamelu loistava.

Focal Bathys näyttää todella tyylikkäältä! Omaan silmääni Bathys on parhaimman näköisiä langattomia kuulokkeita, joita olen nähnyt.

Focal Bathys on varustettu vastamelulla ja multipointilla eli Bluetooth 5.1 -yhteydellä, jossa kuulokkeet voivat olla samanaikaisesti yhteydessä kahteen laitteeseen, vaikkapa kannettavaan ja puhelimeen. Erillisen DAC-tilan ansiosta kuulokkeet voi kytkeä USB-kaapelilla PC:hen tai Maciin, jolloin koneesta saa pakkaamatonta hifi-ääntä jopa laadulla 24 bit/192 kHz. Kuulokkeita voi käyttää myös tavallisen kuulokekaapelin kanssa.

Äänenlaatu

Bathys toistaa musiikkia kirkkaasti. Diskantti on todella erotteleva ja vivahteikas – kirkkaimpia langattomista kuulokkeista kuulemiani olematta terävä. Tai oikeastaan siellä täällä kuuluu teräviä s-äänteitä, ja nasaali laulu voi olla toisinaan vähän liikaa. Esimerkiksi Steve Winwoodin laulun kohdalla tekee mieli laskea volyymia…

Onneksi tilanteen saa korjattua sovelluksen 5-käyräisellä taajuuskorjaimella. Laskemalla 4 kHz:n kohdalta 4 dB ja nostamalla 1 kHz:n kohdalta 3 dB saa keskirekisterin esiin ja alempaa diskanttia pehmennettyä.

Basso sen sijaan on aivan mahtava. Syvä ja miellyttävä mutta ei liiallisen turpea. Se luo äänelle ylimääräisen perustuksen, jollaista harvasta kuulokemallista löytyy. Esimerkiksi käyvät Björkin uuden Atopos-kappaleen kummalliset perkussiot: sykkivät klarinetit soivat samassa tahdissa raskaiden rytmien kera äänimaisemassa, jollaisen vain Björk pystyy keksimään, mutta Focal pitää kokonaisuuden täydellisesti hallinnassa. Basso pumppaa kaikkien pienten yksityiskohtien keskellä tarkasti.

Yhteenveto

Focal Bathys on laatua ja tyyliä tihkuva ylellinen kuulokemalli. Kalliskin se on, mutta Focal ei toisaalta ole tyytynyt muoviin tai muihin halpoihin materiaaleihin.

Istuvuus on esimerkillinen ja vastamelukin erittäin hyvä. Kokonaisuutena Bathys on paras kokemukseni langattomista sankakuulokkeista. Täyden kympin kuulokkeet!

Vuoden paras sankakuuloke, Premium

Sennheiser HD660S2

Hienostuneet ja musikaaliset Sennheiserit

Sennheiserin avoimet kuulokkeet ovat luokkansa parhaat.

Sennheiser HD660S -mallissa ei ollut mitään vikaa. Kolmen vuoden takaisessa testissämme jäimme kaipaamaan vain syvempää bassoa ja lisää painetta, mutta muuten kuulokkeiden silkkisen sileä ja vivahteikas äänikuva teki meihin vaikutuksen. Lämmin sointi ei ehkä ole kaikkien makuun, mutta HD660S:n kuuntelu ei tuntunut rasittavalta.

Kaikkeahan voi kuitenkin kehittää, ja Sennheiser tietää sen myös. Niinpä Sennheiser kysyi kuluttajilta, olivatko he tyytyväisiä ostamiinsa HD660S-kuulokkeisiin – ja jos eivät, niin mitä niissä voisi parantaa.

Äänenlaatu

Lopputuloksena on HD660S2 – päivitetty mutta ei siis aivan uusi kuulokemalli. Muutokset ovat hienovaraisia, mutta niiden ansiosta äänenlaatu on parempi, ainakin meidän korviimme.

Jos on hylännyt HD660S:n liian lämminsointisena ja täyteläisenä, tai jos haaveilee kalliimmasta HD800S-mallista, johon kuitenkaan ei olisi varaa, kannattaa ehdottomasti koekuunnella HD660S2!

Kallis kuulokevahvistinkaan ei ole välttämätön, kuten ensin luulimme, vaikka kyllähän sellainen tietysti auttaa. HD660S2 suoraan Yamaha R-N2000A-vastaanottimeen kytkettynä antoi selvästi avoimemman äänimaiseman ja tiukemman ja erottelevamman basson kuin aiempi HD660S-malli.

Edellinen malli soi hiukan liiankin kirkkaasti diskantin yläpäässä, mikä sai sibilantit ja esimerkiksi symbaalit soimaan jokseenkin terävästi. S2-versiossa diskantti on erottelevampi, hienojakoisempi ja lineaarisempi. Volyymia voi nostaa reippaastikin ilman, että S2 kuulostaa terävältä. Sointi on silti kirkas.

Yhteenveto

Sennheiser HD660S2 on todella onnistunut päivitys yhdestä suosikkikuulokemalleistamme. Äänikuva on avoimempi ja läpinäkyvämpi kuin esikuvallaan HD660S:llä, mutta äänen luonne on silti samantapainen. Äänimaisema on yhä miellyttävä ja tasapainoinen, ja sointi on silkkistä ja lämmintä, mutta silti tiukempaa, erottelevampaa ja ilmavampaa. Bassontoisto on dynaamisempaa ja matalampaa, keskirekisteri avoimempi ja läpinäkyvämpi ja diskantti hienojakoisempi. Äänessä ei siis ole mitään moitittavaa. Sennheiser HD660S2 on luokkansa paras.

Vuoden paras sankakuuloke, Highend

Audeze MM-500

Audezen onnistunein kuulokemalli

MM-500 on studioteknikoiden kehittämä kuulokemalli toisille studioteknikoille, joten niiden sointi on paljastavampaakin paljastavampi. Ja siitä voivat nauttia myös tavalliset kuuntelijat.

Amerikkalainen Audeze on kääntynyt ensimmäisten studiokuulokkeiden kehittelyssään ammattilaisen puoleen ja ottanut kehitystyöhön avuksi Manny Marroquinin Los Angelesin Larrabee Studiosilta – siitä myös kuulokkeiden nimen MM-signeeraus. Marroquin on ollut mukana esimerkiksi Beyoncen, Lady Gagan, Rihannan, SIAn, Eminemin, Taylor Swiftin ja Alicia Keysin levyillä – häneen luottavien tähtien määrä on melkein tähtitieteellinen.

Mannylle on tärkeää saada ”maailmanluokan äänenlaatua”, joka paljastaa jokaisen vivahteen miksauksesta. Kuulokkeista on haluttu niin hyvät, että musiikki toistuu puhtaimmillaan ja missä tahansa, tarvittaessa tien päällä ilman vahvistintakin.

Audeze MM-500 on avoimen periaatteen ja planaarisen eli magnetostaattisen rakenteen kuulokemalli.

Äänenlaatu

MM-500 on rytmeiltään iskevä, ja ylä-ääniltään hienojakoisempi kuin Audezen LCD-X. Keskirekisteri toistuu luonnollisempana ja tuo mieleen tuplasti kalliimman LCD-5-huippumallin.

LCD-5:llä on enemmän mikrodetaljeja ylä-äänissä, mutta MM-500 on muita etuja, joiden vuoksi moni valitsisi mieluummin sen. Kuten puolet halvempi hinta. Äänimaiseman koko alkaa lähennellä Sennheiser HD 800 S:n tasoa, ja sitä paitsi MM-500:n äänimaisemassa on kaunista hehkua, kun taas HD 800 S soi kliinisemmin.

Yhteenveto

Audeze MM-500:n neutraali sointi tarjoillaan dynaamisesti ja hehkuen tavalla, johon useamman hifivalmistajan pitäisi pyrkiä. Ääni toistuu totuudenmukaisesti. Huono puoli on tietysti se, etteivät kaikki levytykset kuulosta alun alkaenkaan kovin hyviltä, ja koska kuulokkeet paljastavat kaiken, myös pettymykset kuulee. Hyvät levytykset puolestaan tarjoavat kaikkensa ja yltävät parhaimpaansa.

Kuulokkeet istuvat tarpeeksi mukavasti, jotta niitä viitsii käyttää tuntikausiakin, ja ne ovat tarpeeksi kevyttehoiset toimiakseen kannettavan tai puhelimenkin kanssa – hätätapauksessa. Kuten laatulaitteiden kanssa aina, kukoistaa MM-500 kunnolla vain laadukkaan vahvistimen ja hyvän DAC:n kanssa.

Vuoden paras täyslangaton, Basic

Sony WF-C700N

Paras kokonaisuus

Sony WF-C700N on kuin aiemmin testaamamme verraton budjettimalli WF-C500, mutta vastamelulla.

Sony WF-C700N tarjoaa kuulokenapeistaan mainion 10 tunnin akunkeston, ja kotelon kanssa soittoaikaa on 20 tuntia. Vastamelukin löytyy, ja sitä käyttäen soittoaika lyhenee 7,5 tuntiin kuulokenapeista ja samaan kestoon kotelostakin.

Sony Headphones Connect -sovelluksessa on erilaisia ääniasetuksia ja 5-käyräinen graafinen taajuuskorjain, jolla sointia saa säädettyä omaan makuun sopivaksi. Nappien toimintojakin voi sovelluksesta räätälöidä. Minä esimerkiksi asetin vasemman kuulokenapin painalluksen vaihtamaan vastamelun ja ympäristöäänten välillä.

Sony ei käytä WF-700N-mallissa erinomaista LDAC-koodekkia, vaan DSEE-algoritmia, jonka luvataan palauttavan pakatusta äänestä kadonnutta informaatiota.

Äänenlaatu

Tehdasasetuksilla kuulokkeet soivat aika kivasti. Laulu ja soittimet erottuvat hyvin ja ääni on parempi kuin useimmilla tämänhintaisilla kuulokkeilla.

Itse kaipaisin enemmän bassoa, mutta se ei saisi peittää keskirekisteriä. Niinpä laskin hieman 400 Hz:n kohdalta ja nostin Clear Bass -säädintä, kuten Sony syväbassoaluetta kutsuu. Samalla laskin hieman 2,5 kHz:n kohdalta ja ihan pikkiriikkisen 6 kHz:n kohdalta saadakseni musiikkiin pientä pyöreyttä.

Näin laulu erottuu selkeämmin muuttumatta kuitenkaan teräväksi. Ironisesti nimetyn Boygenius-tyttöbändin lauluäänet erottuvat kirkkaina, ja joukosta erottaa selvästi, milloin Phoebe Bridgers tai joku muu laulaa.

Tämän parempaa äänenlaatua ei saa tuplaamatta hintaa. Ennen kaikkea lisäbudjetilla saa parempaa vastamelua.

Yhteenveto

Tätä parempaa ääntä ei tähän hintaan saa. Sony WF-C700N:n sointi on niin hyvää, että vain paremman vastamelun perässä kannattaisi maksaa enemmän.

Vuoden paras täyslangaton, Premium

Sony WF-1000XM5

Paras vastamelu

Sony WF-1000XM5 jatkaa suositun M4-mallin jalanjäljissä ja tarjoaa entistäkin parempaa vastamelua ja äänenlaatua.

Sony WF-1000XM5 vie vastamelun jälleen uudelle tasolle. Tarkemmin sanottuna vastamelu on 20 % parempaa kuin edeltäjällään, mikäli Sonyn insinöörejä on uskominen. Kaksi sirua ja kolme mikrofonia per kuulokenappi takaavat vaikuttavan hiljaisuuden ja rauhan.

Muotoilultaan WF-1000XM5 on 25 % pienempi ja 20 % kevyempi kuin edeltäjänsä M4, mikä saa kuulokkeet istumaan napakasti ja mukavasti. IPX4-suojausluokituksen ansiosta kuulokkeet sietävät hyvin roiskeita ja hikeä sopien näin aktiiviseen elämäntyyliin.

Sony on varustanut kuulokkeet uusilla Dynamic Driver X -elementeillä. Kalvo on keskeltä jäykkää, mikä avittaa kirkkaiden taajuuksien sointia, ja reunoilta pehmeämpi bassontoiston parantamiseksi. Näin taajuusalueen ääripäät venyvät vielä hitusen pidemmälle.

Äänenlaatu

Sony saa musiikin parhaat puolet esiin vaivattomasti. Piano soi täyteläisesti ja keskirekisteriltään erottelevasti. Myös rap toimii.

Vastamelu on luokkansa parasta, ja parasta nappikuulokkeista kuulemaani. Ja vaikka en ehkä olekaan vielä törmännyt nappikuulokkeisiin, joilla puheluiden puhuminen onnistuisi oikeasti hyvin, nappaavat mikrofonit käyttäjän puheen paremmin kuin useimmat – etenkin hälyssä.

Yhteenveto

WF-1000XM5 on enemmän kuin pelkkä päivitys. Sony on parantanut kuulokkeita joka osa-alueella vastamelusta ja helppokäyttöisyydestä äänenlaatuun ja muotoiluun. WF-1000XM5 on kokonaisuutena loistava.

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Ääni & Kuva
Scroll to Top