Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Sony WF-1000XM4

Sonyn parhaat nappikuulokkeet

Sony on saanut kutistettua huippukuulokkeitaan huomattavasti. WF-1000XM4 on erinomainen nappikuulokemalli, kunhan muistaa tehdä pari asiaa ennen käyttöönottoa.

Julkaistu 09.06.2021 - 16:35
Sony WF-1000XM4
Geir Gråbein Nordby

Kun Sony lanseerasi kaikkien aikojen parhaimmat nappikuulokkeensa 2019, WF-1000XM3-mallin, olimme erittäin vaikuttuneita niiden kokonaisvaltaisesta suunnittelusta. Poikkeuksellinen äänenlaatu, upea basso ja sen aikaisten standardien mukaisesti varsin vakaat yhteydet.

Viimeisen kahden vuoden aikana kilpailija kerrallaan on kuitenkin alkanut saavuttaa Sonyn tasoa. Nyt ajatellen WF-1000XM3:n miinuksia olivat vedenkestävyyden puuttuminen, Bluetoothin pieni pätkiminen ja kuulokkeiden melko iso ja kömpelö muotoilu.

Sony WF-1000XM4 box
Uudet kuulokkeet ovat saaneet ympäristöystävällisemmän pakkauksen. Kuva: Sony

Nyt WF-1000XM3 on saanut seuraajan, joka on osuvasti nimetty WF-1000XM4:ksi, eikä Sony ole tyytynyt vain köllimään entisessä loistossaan. Kuulokkeisiin on tehty lukuisia parannuksia: niissä on parempi vastamelu ja läpikuuntelu, vihdoinkin IPX4-suojausluokitus ja entistä pidempi akunkesto. Vastamelu päällä akku kestää 8 tuntia ja kotelosta saa kaksi kokonaista lisälatausta. Pikalatauksen avulla saa tunnin kuunteluaikaa 10 minuutin latauksella.

Mainos
Sony WF-1000XM4 Lifestyle(7)
Sony WF-1000XM4 tottelee myös langatonta latausta, mutta Qi-latausalusta pitää hankkia erikseen. Kuva: Sony

Lue myös: Bowers & Wilkins PI7 – Parhaat täysin langattomat kuulokkeet

Kutistetut kuulokkeet

Kuulokkeet ovat pienentyneet sitten viime näkemän: kuulokenapit ovat 10 % kompaktimmat kuin edeltäjässä, ja myös nykyinen pyöreä muoto vie vähemmän tilaa kuin aiempi ovaali, joten ne myös näyttävät paljon pienemmiltä. Sovitteet ovat memory foamia ja niitä tulee kolmessa koossa – edeltäjän silikonisia sovitteita ei siis enää ole tarjolla.

Latauskotelokin on kutistunut peräti 40 %. Ennen kaikkea sen korkeudesta on höylätty, joten se mahtuu paremmin taskuun. Kotelon voi nyt ladata myös langattomasti. Sony haluaa myös korostaa, että myös kuulokkeiden pakkaus on pienempi ja kierrätettävämpi kuin aiemmin.

Sony WF-1000XM4 Lifestyle(3)
Sony WF-1000XM4 kestää vettä IPX4-luokituksen mukaisesti. Kuva: Sony

Paremmat yhteydet

Sony on tehnyt töitä vakaamman yhteyden eteen, ja Bluetooth 5.2:lla äänen ei pitäisi pätkiä edes paikoissa, joissa on paljon langatonta kohinaa. Oikea ja vasen kuulokenappi on yhdistetty soittimeen yhtäaikaisesti toisin kuin aiemmin, jolloin kuulokkeet yhdistivät ensin vain yhden napin kännykkään ja siirsi sitten yhteyden toiseen. Paralleeliyhteyden myötä myös äänenlaatu on parempi.

WF-1000XM4_Transparent_mics-Mid
Sony WF-1000XM4 hyödyntää puheen toistamiseen sekä mikrofoneja että luiden johtavuutta. Kuva: Sony

Lue myös: Sony WH-1000XM4 – Vastamelun uusi valtias – taas

Selkeät puhelut

Puheluiden äänenlaatu on entistä parempi. WF-1000XM4 hyödyntää sekä mikrofoneja että luiden johtavuutta, jolloin kuulokkeiden ei tarvitse napata käyttäjän puhetta ulkopuolelta, vaan se saa suoraan mitattua matalataajuisen värähtelyn puhujan poskiluista. Sonyn mukaan tekniikan pitäisi taata puhtain puheluiden laatu, sillä mikrofonien huoleksi jää vain konsonanttien erottelu, jolloin ulkopuolelta tarttuu mukaan vähemmän ylimääräistä hälyä.

Sovelluksesta saa aktivoitua Speak-to-Chat-toiminnon, jolloin kuulokkeet laittavat musiikin pauselle, kun ne huomaavat käyttäjän puhuvan.

Ominaisuudet – älä unohda tätä WF-1000XM4::n käyttöönotossa!

Koska kuulokkeita ei oltu vielä virallisesti julkistettu, kun testasin niitä, sain käyttööni Sony Headphones Connect -sovelluksen betaversion. Itse käytän iPhonea, joka ei tue Sonyn mahtavaa LDAC-koodekkia, vaan paras tarjolla oleva vaihtoehto on AAC.

 

Sony Headphones Connect
Sovelluksesta pitää muistaa laittaa päälle ”Priority on Sound Quality”, jotta ääni olisi mahdollisimman hyvä ja ilmava.

Sovelluksesta pitää muistaa laittaa päälle Priority on Sound Quality -niminen toiminto, jotta kuulokkeet eivät äänenlaadun kustannuksella priorisoi vakainta mahdollista yhteyttä. Jostain syystä Bluetoothin vakaus on esiasetettu tärkeimmäksi. Kun aktivoi äänenlaadun korostamisen, saa vasta käyttöönsä AAC-äänen, tai Android-puhelimen tapauksessa LDAC-koodekin. Ilman tätä valintaa kuulokkeet käyttävät Bluetoothin standardikoodekkia SBC:tä, joka on aika huono.

Sony WF-1000XM4 & Graabein(3)
WF-1000XM4 istuu hyvin Gråbeinin korviin. Kuva: Sylvia Nordby

Lue myös: Sony WF-1000XM3 – Mahtavuutta minikoossa

Automaattinen kohinanvaimennus

Sovelluksesta voi valita mukautuvan äänenkäsittelyn, jolloin kuulokkeet analysoivat käyttäjän toimintaa: seisooko, käveleekö, juokseeko vai kulkeeko käyttäjä jossakin liikennevälineessä? Kuulokkeet säätävät vastamelun tai läpikuuntelun sen mukaan, mitä ne kuvittelevat käyttäjän tekevän. Kun lähden kävelylle, aktivoituu äänten läpipääsy, jotta kuulen ulkonakin takaa tulevat autot ja muut vaarat. Jos istun tietokoneella, menee vastamelu päälle. En ole vielä kokeillut joukkoliikennettä, mutta junassa, ratikassa, bussissa tai lentokoneessa vastamelun pitäisi kuulemma olla täysillä.

Sony Headphones Connect
Sovelluksesta saa päälle mukautuvan äänen, joka tunnistaa – tiettyyn pisteeseen asti – mitä käyttäjä on tekemässä ja säätää vastamelua tai äänten läpipääsyä sen mukaan.

Voi myös valita, haluaako vastamelun vaimentavan tuulen kohinaa. Silloin kuulokkeet käyttävät maksimaalista suoritustehoa, mikä syö tietysti akkua jonkin verran. Vastamelu itsessään toimii erinomaisesti ja kuuluu nappikuulokkeiden parhaimmistoon. Sony kyllä osaa hommansa tällä saralla, minkä valmistaja todistaa etenkin WF-1000XM4:n kohdalla.

Musiikkia voi ohjata näpäyttämällä kuulokenappeja, mistä en itse ole koskaan erityisemmin pitänyt. Sony ei ole tässä sen parempi tai huonompi kuin muutkaan, kyse on vain tavan opettelusta ja sen tietämisestä, montako painallusta tarkoittaa mitäkin.

Sony WF-1000XM4

Sony WF-1000XM4 on saatavilla mustana ja vaaleanharmaana. Kuva: Sony

Äänenlaatu

Aloittaessani testin petyin tummaan ja puuroutuneeseen äänenlaatuun. Basso soi toki täyteläisesti ja viihdyttävästi, mutta ylä-äänet kovin sulkeutuneesti. Tein mittauksia halvalla miniDSP EARS – kuulokemittamikrofonillani, mikä vahvisti kuulemani ja kertoi, että WF-1000XM4 vaimentaa voimakkaasti yli 3 kHz:n taajuuksia

Kun valitsin sovelluksesta Priority on Sound Quality -toiminnon ja DSEE Extreme -toiminnot (joka yrittää luoda uudelleen pakatun äänen hukkaamaa informaatiota), aukeni ylärekisterikin hienosti.

WF-1000XM4_Diaphragm-6mm

Elementeissä on uudet 6-milliset kalvot, joiden pitäisi taata paremmat dynamiikat. Kuva: SonyEtenkin Android-puhelinta käyttämällä ja LDAC-koodekin kanssa ääni on todella hyvä. Billie Eilishin Lost Causen symbaalit toistuvat kirkkaasti helähtäen samalla, kun bassokitaran kielet raspaavat mureasti. Basson rakenne soi suurena ja täyteläisenä.

Beethovenin Pianokonsertto nr 4 osoittaa, että ylä-äänistä puuttuu edelleen joitakin yksityiskohtia, sillä piano ei soi yhtä leikkisästi kuin vaikkapa Bowers & Wilkinsin PI7-kuulokkeilla. Ja vaikka Sennheiser Momentum True Wireless 2 on hieman keinotekoisen kuuloinen turhan energisinä diskantteineen, niiden ääni on kokonaisuutena mielestäni parempi kuin Sony WF-1000XM4:llä.

Sonylla on parempi vastamelu ja myös puheluiden laatu on loistava. Tekniikka toimii selvästi moitteetta ja WF-1000XM4 on puheentoistossa nappikuulokkeiden kermaa.

Sony WF-1000XM4 Lifestyle(6)
Kuva: Sony

Johtopäätökset

Sony on parannellut edeltäjässä huonoiksi tai keskinkertaisiksi koettuja ominaisuuksia WF-1000XM4-mallissa. Nyt kuulokkeet kestävät vettä IPX4-luokituksen mukaisesti ja Bluetooth-yhteys pysyy vakaana. Napit ja kotelo ovat entistä pienemmät.

Sony suosii täyteläistä ääntä, ja sitä on tarjolla nytkin. On vain muistettava laittaa sovelluksesta päälle Priority on Sound Quality -toiminto, sillä muuten ääni on ikävän lattea SBC-koodekin vuoksi. Samalla kannattaa aktivoida myös DSEE Extreme, jolloin ääni sää yläpäähänsä kaivattua ilmavuutta. Näiden säätöjen jälkeen ääni on mukavan tasapainoinen ja dynamiikat hyvät, jolloin musiikin kuuntelu sujuu miellyttävästi.

Kokonaisuutena äänenlaatu on lähellä, mutta ei ihan yhtä hyvä kuin tämän hetken parhailla. Kun huomioi myös puheluiden äänenlaadun, on Sony vahvoilla kisassa.

Karakter
Sony WF-1000XM4
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Yhteys toimii vakaasti, puheluissa on erinomainen äänenlaatu ja loistava vastamelu. Miellyttävä ja täyteläinen ääni musiikin kuunteluun. Ylä-äänet avautuvat hienosti oikean koodekin kanssa. SBC-koodekilla ylärekisteri on vaisu. Äänenlaatu pitää priorisoida sovelluksesta yhteyden sijaan. Sovelluksen 5-kaistainen taajuuskorjain on niukka esitys.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Viisi voittajaa

Basic-kuulokkeet premium-hintaan

Parhaat budjettikuulokkeet

Hyvä vastamelu, mutta sointi on pettymys

Erittäin hyvä kokonaisuus

Kultainen ääni

Ääni & Kuva
Scroll to Top