Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Sony WH-1000XM4

Vastamelun uusi valtias – taas

Vihdoin joku onnistuu voittamaan Sonyn vastamelukuulokkeissa – ja se on Sony itse! Uusi WH-1000XM4 menee heittämällä markkinoiden parhaaksi.

Julkaistu 07.08.2020 - 13:41
Sony WH-1000XM4
Geir Gråbein Nordby

Maailman parhaat vastamelukuulokkeet ovat saaneet perijän, joka on kaikin puolin vielä parempi kuin edeltäjänsä. Musiikin tyylistä riippumatta kaikki kuulostaa paremmalta: rytmi vie mennessään ja huomaan napsuttelevani sormiani kappaleiden tahtiin. Ulkopuolinen häly vaimentuu entistä paremmin, ja se ei ole mikään pikkujuttu. Mutta nyt menen jo itseni edelle, eli aloitetaanpas alusta.

Sony – vastamelun valtias

Olemme pitäneet Sonyn WH-1000XM3 -kuulokkeita markkinoiden parhaana vastemelumallina, johon olemme verranneet kaikkien muiden aktiivista vastamelua. Yksikään ei ole yltänyt näin hyvälle tasolle ulkopuolisen melun vaimentamisessa, mikä on tehnyt Sonyn kuulokkeista täydellisen vaihtoehdon lento-, juna- tai oikeastaan mille tahansa matkalle ja muihinkin ympäristöihin, joissa haluaa keskittyä ilman hälyä. Kuulokkeiden oma suhina on hiljaisempaa kuin muilla, tuskin havaittavissa. Loistavalla vastamelulla on hintansa, eli hieman luonnoton vakuumifiilis, joka vastaavasti on pienempi haitta kuulokkeissa, joiden vastamelu ei ole yhtä tehokasta, kuten Bose NCH 700:ssa.

Lue myös: 7 edullista vastamelukuuloketta – Stressi pois vastamelukuulokkeilla

Mainos

 

Jos musiikin laatu on itselle tärkein juttu eikä vaadi vastamelulta äärimmäistä tehokkuutta, on tarjolla parempiakin vaihtoehtoja – vaikka ei Sonyn tarvitse hävetä äänenlaatuaankaan. Ei ihme, että kihisimme odotuksesta kuultuamme, että Sonyn huippumalli oli saamassa seuraajan WH-1000XM4-mallista. Olisiko uudessa mallissa oikeasti tehty parannuksia, vai olisiko se vain uusilla ominaisuuksilla päivitetty versio? Vihdoin kuulokkeet ovat täällä, ja sain kesällä testattavakseni demokappaleen uutuudesta.

Sony WH-1000XM4
WH-1000XM4 näyttää melko identtiseltä edeltäjänsä kanssa, mitä nyt hitusen linjakkaammalta. Kuva: Sony

Lähes identtiset

Ei ehkä ihme, jos uudet kuulokkeet näyttävät aivan samalta kuin edeltäjänsäkin. Pieni NFC-merkki vasemmassa kupissa on muuttunut samanväriseksi kuin kuulokkeet muutenkin. Ja yksi nappi on vaihtanut nimeä: NC/AMBIENT on nyt CUSTOM. Muuttunut on nimittäin sen toimintakin: nappia voi käyttää myös puheavustajan aktivoimiseen. Vanhemmassakin mallissa se onnistuu päivityksen myötä.

Kun katsoo kuulokkeiden rakennetta tarkalla silmällä, huomaa, että saranoita ympäröi pienemmät raot, ja pehmusteet ovat halkaisijaltaan vähän isommat, joten ne ympäröivät korvat paremmin. Pehmusteet ovat myös entistä paksummat ja pehmeämmät ja kupit taas litteämmät. Sony kehuskelee myös, että kuulokkeet ovat entistä kevyemmät. Ja ovathan ne, peräti yhden (1!) gramman. En huomannut eroa painossa tai istuvuudessa edeltäjään verrattuna, mikä on täysin hyväksyttävää, sillä kuulokkeet olivat jo valmiiksi todella mukavat.

WH-1000XM4
WH-1000XM4 taittuu kokoon aivan kuin edeltäjänsäkin. Tässä hopeanharmaa versio. Kuva: Sony

Teknisiä parannuksia

Käytön kannalta kuulokkeet ovat kokeneet pieniä mutta tärkeitä parannuksia. Ensinnäkin tarjolla on vihdoinkin Bluetooth 5, mikä mahdollistaa kahden laitteen yhdistämisen samanaikaisesti. Kätevästi voi siis käyttää kuulokkeitaan musiikin kuunteluun tai videokokouksiin tietokoneella ja vastata silti kuulokkeet päässä puhelimeen, ilman, että tarvitsee valita yhtä kytkettyä laitetta kerrallaan ja vaihdella niiden välillä.

Parempia puheluita

Puheluiden laatu on parantunut sitten viime näkemän: konsonantit toistuvat ilmavammin ja painokkaammin tehden koko puheesta selkeämpää. Jabra Elite 85h -mallin puhelulaatuun on vielä matkaa, mutta WH-1000XM4 kuuluu silti tällä saralla parhaimmistoon.

Sony WH-1000XM4 & Graabein
Sony WH-1000XM4 on hyvin samanlainen kuin edeltäjänsä, ja kuulokkeet istuvat yhtä mukavasti päähän. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Puhu puhuaksesi

Speak to chat” on myös uutta. Musiikki menee automaattisesti pauselle, kun alkaa puhua. Saalla ympräistön ääniä vahvistetaan, joten puhuja kuulee paitsi oman äänensä, myös keskustelukumppanin ilman, että kuulokkeita tarvitsee riisua. Toivottavasti kaikki elämäni ärsyttävät tyypit eivät saa vihiä tästä ominaisuudesta: ”Äläpä esitä, ettet muka kuule minua – tiedän, että kuulet ihan hyvin!”

Mukautuva ääni säätää vastamelua ja ulkoa tulevan äänen määrää käyttäytymisen ja ympäristön mukaan. Kuulokkeet vastaanottavat puhelimen GPS- ja WiFi-verkkotietoja ja tietävät siis, oletko kotona, toimistolla vai lentokentällä. Kuulokkeet säätävät ääntä sitten sijainnin mukaan. Jokseenkin pelottavan kuuloista, mutta laiskan ihmisen laitteet tietävät muutenkin jo kaiken käyttäjästään. Se vähä, mitä pääsin kokeilemaan, näytti toimivan hyvin. Aika siistiä, että kuulokkeet osaavat lentokentällä vaihtaa asetukselle, jossa kuulutukset kuuluvat läpi. Näinä aikoina en tosin todellakaan ole käynyt lentokentällä, joten en päässyt kokeilemaan juuri tätä ominaisuutta käytännössä.

Sony WH-1000XM4. Foto: Geir Gråbein Nordby
Sony WH-1000XM4. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Akunkesto

Huhuista huolimatta akunkesto ei ole uudessa mallissa pidentynyt. Vastamelun kanssa musiikkia voi kuunnella 30 tuntia ja ilman vastamelua 38 tuntia. Se on kyllä enemmän kuin tarpeeksi.

Parempaa ja nopeampaa vastamelua

Koska pidän yleensä kaikki tarpeettomat lisäominaisuudet suljettuna, olen eniten kiinnostunut äänenlaadusta ja vastamelusta. Onko se parantunut viime kerrasta?

Kyllä, ja kyllä. M4-version ääni ulottuu matalammalle, mikä on sekä kuultavissa että mitattavissa. Ero entiseen ei ole valtava, eikä päde kook taajuusalueeseen. Käytännössä nykytilanne kuitenkin tuntuu paremmalta, olinpa sitten ulkona rakennustyömaan vieressä tai soitin vaaleanpunaista kohinaa kaiuttimista. M4 tekee päähän vakuumimman olon kuin edeltäjänsä, sillä vastamelu on tehokkaampi. Useimmat tottuvat tunteeseen nopeasti, mutta jos siitä ei vain pääse yli, voi Bose NCH 700 olla parempi vaihtoehto.

Soitin kaiuttimista staattista vaaleanpunaista kohinaa (pink noise) 90 dB:n voimakkuudella ja kuulokkeet mittalaitteeseen kiinnitettynä. M4 vaimentaa hieman paremmin basso- ja keskirekisteriä. M3 vaimentaa paremmin korkeita taajuuksia aina 10 kHz:iin asti, jossa M4 vetää taas pidemmän korren. Kuulokkeet noudattelevat aika samanlaista linjaa yleisesti ottaen, mutta käytössä koin M4:n hiukan paremmaksi kuin M3:n.

Sony WH-1000XM4. Foto: Geir Gråbein Nordby
Sony WH-1000XM4. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Äkilliset äänet vaimenevat entistä paremmin

Halusin mitata, miten kuulokkeet reagoivat kaiuttimista soitettuun laukauksen ääneen. M4 seuraa signaalia nopeammin eli vaimentaa hieman paremmin tällaisia yhtäkkisiä ääniä. Ja niitähän tulee jatkuvasti, silloinkin kun on vain kävelyllä metsässä. Koska M3 oli jo markkinoiden paras vastamelukuuloke, voi tämän perusteella turvallisesti julistaa M4:n vastamelun uudeksi valtiaaksi. Voitto on pieni edeltäjäänsä verrattuna, mutta ratkaisevan suuri kaikkiin muihin nähden.

Sony WH-1000XM4 lifestyle
WH-1000XM4 vaimentaa ääniä vieläkin tehokkaammin kuin edeltäjänsä. Kuva: Sony

Musiikista

Harva kuitenkaan kuuntelee kuulokkeistaan hiljaisuutta – sen sijaanhan voisi hankkia kuulosuojaimet. Kun musiikista on puhe, ovat odotukset aika korkealla, sillä edeltäjän äänenlaatu oli niin hyvä. Bassoa oli kunnolla ja volyymiäkin riitti enemmän kuin kilpailijoilla. LDAC-koodekin ansiosta musiikkia saattoi soittaa lähes CD-laatuisena.

Etenkin diskantissa LDAC:n edut erottuvat, ja tässä oli WH-1000XM3:n suurin heikkous. Diskantin pienen utuisuuden vuoksi oli vaikea kuulla eroa, olipa sitten siirto tehty LDAC:ia tai AAC:tä käyttäen.

1000XM4:llä eron sen sijaan kuulee. Demoversiossani ei ollut LDAC-tukea, mutta testin viime vaiheilla sain vielä kauppoihin tulevan version käsiini ja saatoin soittaa LDAC:n kanssa jopa 24 bitin/48 kHz:n laadulla. Ja se vasta oli jotain!

WH-1000XM4 QN1
WH-1000XM4:n QN1-prosessori käsittelee sekä hälyn että musiikin. Kuva: Sony

Enemmän ilmaa ylärekisterissä

Ylä-äänissä on nyt selvästi enemmän ilmaa ja energiaa kuin ennen. Piano kuulostaa enemmän itseltään ja jousisoittimista on pyyhitty vanhat rasvat soiden terävämmin ja pidemmin. Tilantuntu kasvaa isommaksi, ja kaiken kaikkiaan M4 on suurempi ilo korville kuin edeltäjänsä. Radioheadin remasteroitu ja korkearesoluutioinen Exit Music (For a Film) todistaa tämän: sen on saatavilla Amazon Musicista 24 bitin/96 kHz:n versiona, mikä kuulostaa upealta, vaikkakin edullinen Motorolan Android-puhelimeni skaalaakin sen 48 kHz:iin LDAC:lla. Silti se kuulostaa paremmalta kuin M3:lla.

Khalidin Free Spirit on hieno r’n’b-balladi, jonka suuri äänimaisema pääsee oikeuksiinsa M3-kuulokkeita korkeamman resoluution ansiosta ylä-äänten kohdalla.

WH 1000XM4 B Side1 Large scaled 1
NFC-logo sulautuu kuulokkeisiin niin, että sitä tuskin huomaa. Kuva: Sony

Tiukempi basso

Bassorekisteri soi tiukemmin ja kiinteämmin uusilla kuulokkeilla. Mittauksen mukaan bassovaste on melko samanlainen, paitsi alle 30 Hz:issä, jossa edeltäjä kulkee lineaarisesti aina 10 Hz:iin saakka, kun taas uutuus tekee poikkeaman 40 Hz:n kohdalla. Se ei ole välttämättä haitta, kun kyseessä on näin pienet elementit (40 mm) Jos pakottaa kuulokkeensa liian matalalle, se voi syödä nopeutta, mikä saattaa olla tilanne tässä tapauksessa.

Bassoa ei mielestäni ole liian vähän, vaan se kuulostaa lineaarisemmalta ja erottelevammalta kuin edeltäjässä. Alle 400 Hz:n bassoalue on kuitenkin molemmissa korostunut, eli tuuban koko sävelalue. Suodattamalla syvimmän basson pois voivat pienet elementit saada aikaiseksi tiukemman ja nopeamman bassontoiston.

WH 1000XM4 B with case Large scaled 1
Kuulokkeiden mukana tulee tukeva kotelo. Kuva: Sony

Paremmat dynamiikat

Uusien kuulokkeiden dynamiikat ovat paremmat kuin ennen, ja koenkin tarvetta napsutella sormiani musiikin tahdissa. Tämä pätee myös vastamelun ollessa päällä, samoin kuin ambient-asetuksella. Jotkut kuulokkeet hukkaavat dynamiikkaa vastamelun ollessa päällä, koska elektroniikka on tuplakuormituksen alla luodessaan vastasignaalin. Näin ei käy Sony WH-1000XM4:n kanssa, ja se onkin harvoja kuulokkeita, joissa mielestäni vastamelu ei huononna musiikin laatua.

Äänenlaatu ei kuitenkaan ole huomattavan erilainen kuin M3:ssa. Äänityyppi on Sonylle tunnusomainen; basso on täyteläinen ja lämmin. Äänenlaadultaan parempiakin vastamelukuulokkeita on mielestäni tarjolla: esimerkiksi Beyerdynamic Lagoon ANC ja Dali IO-6 soivat hienostuneemmin. Niissä ei kuitenkaan ole samaa äänenpainetta kuin Sonylla eikä kumpikaan pääse vastamelussa lähellekään. Ja sillä on iso merkitys. Jos minulta kysytään, niin suorastaan isoin.

WH-1000XM4
Vasemman kupin nappi on nimetty uudelleen, mutta se toimii yhä vastamelun tai puheavustajan aktivoimiseen. Kumman, sen voi valita itse sovelluksesta. Kuva: Sony

Viivettä pelatessa

Yksi juttu WH-1000XM4:ssä myös ärsyttää, nimittäin se, että aptX on poistettu. Musiikin suhteen se ei ole tarpeen, kun tarjolla on sekä AAC että LDAC. Jos pelaa kännykällä, ainoastaan aptX LL (Low Latency) onnistuu pitämään viiveen tarpeeksi pienenä – ilman sitä renkaat vinkuvat vasta, kun auto on pyörähtänyt kulman taakse, ja laukaus kuuluu vasta, kun vastustaja makaa jo kuolleena maassa. Olin toivonut, että Sony olisi laajentanut aptX-koodekkia sen täydellisen poistamisen sijaan.

Sonyn on viiveen suhteen keskikastia, mutta aptX LL:ää käyttävät pelaavat eri sarjassa. Elokuvien ja television katselemisessa ominaisuus ei ole niin välttämätön, sillä useimmat kännykkäsovellukset säätävät huulisynkan automaattisesti kohdilleen.

WH-1000XM4_S_product_only-Large
Kuva: Sony

Johtopäätökset

Sony WH-1000XM4 on loistavan kuulokemallin entistäkin parempi versio. Ominaisuuksia on tullut lisää ja kuulokkeisiin voi vihdoin liittää kaksi laitetta samanaikaisesti, kuten useimmilla tämän hetken kilpailijoilla.

Tärkein ominaisuus on kuitenkin se, että maailman paras vastamelu on nyt vieläkin parempaa (tosin ero ei ole suuri). Myös äänenlaatu on parantunut entisestä.

On toki normaalia kehitystä, että uusi malli on parempi kuin entinen, mutta on aikamoista, ettei yksikään kilpailija ehtinyt tekemään tehokkaampaa vastamelua ennen Sonya itseään. Mitä muuta voimme tehdä kuin suositella ostamaan WH-1000XM4:n, Sonyn jälleen maailman parhaat vastamelukuulokkeet?

 

 

Mittaukset

1000XM4 vs 1000XM3 ANC effect
Vastamelu taajuuspyyhkäisyä vastaan JBL 4411-studiomonitorien kautta soitettuna. WH-1000XM4 (oranssi) on tietyillä taajuuksilla tehokkaampi kuin M3 (sininen), mutta ei kaikilla. Mitattu käyttäen E.A.R.S.-laitteistoa ja REW-ohjelmistoa.
1000XM4 vs 1000XM3 ANC noise suppression
Vastamelu vaaleanpunaista kohinaa vastaan JBL 4411:n kautta soitettuna (sininen käyrä). Matalampi on parempi. Sony WH-1000XM4 (musta käyrä) vaimentaa yleisesti hieman tehokkaammin kuin WH-1000XM3 (punainen käyrä). Mitattu käyttäen E.A.R.S.-laitteistoa ja REW-ohjelmistoa, limitetty Photoshopilla.
1000XM4 vs 1000XM3 ANC gunshot through speakers scaled 1
Vastamelu laukauksen ääntä vastaan JBL 4411:n kautta soitettuna (musta käyrä). Matalampi on parempi. Päätransientti vaimenee 5 dB tehokkaammin WH-1000XM4:ää käyttäen verrattuna WH-1000XM3:een. Mitattu käyttäen E.A.R.S.-laitteistoa ja REW-ohjelmistoa, limitetty Photoshopilla.
1000XM4 vs 1000XM3 freq w ANC
Taajuusvaste vastamelu päällä. WH-1000XM3 (sininen) menee syvemmälle bassossa, kun taas XM4 (oranssi) lähtee poikkeamaan 40 Hz:n kohdalla. Subjektiivisesti kuultuna basso ei kutienkaan vaikuta pienemmältä, sillä bassoaluetta on nostettu keskirekisteriin ja diskanttiin nähden. Sen sijaan basso vaikuttaa nopeammalta ja puhtaammalta WH-1000XM4:ssä. Subjektiivisesti kuultuna M4 myös soi ilmavammin ja erottelevammin, vaikka taajuusvaste onkin lähes identtinen ylempää. Mitattu käyttäen E.A.R.S.-laitteistoa ja REW-ohjelmistoa.
1000XM4 vs 1000XM3 freq no ANC
Taajuusvaste ilman vastamelua. 1000XM4:n (oranssi) bassovaste on vahvistettu verrattuna 1000XM3:een (sininen), joka puolestaan tuottaa ohuemman basson vastamelun ollessa pois päältä kuin sen ollessa päällä. Se myös lähtee poikkeamaan bassosta aiemmin kuin vastamelun ollessa päällä. M3-versiossa bassoaluetta on laajennettu DSP:n avulla, mitä ei välttämättä tehdä M4:ssä. Ehkä samasta syystä basso kuulostaa nopeammalta ja tiukemmalta M4:n kanssa. Mitattu käyttäen E.A.R.S.-laitteistoa ja REW-ohjelmistoa.

 

Karakter
Sony WH-1000XM4
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Maailman paras vastamelu on nyt entistäkin parempi. Soundi on muutenkin edeltäjäänsä parempi ja kuulokkeisiin on saatu muutama tärkeä uusi ominaisuus. Edelleen äänestä puuttuu resoluutiota ja ilmaa, ja tarjolla on musiikin kuunteluun paremmin sopivia vastamelukuulokkeita. Pelatessa äänessä on viivettä, sillä aptX-tuki on poistettu.

Viisi voittajaa

Basic-kuulokkeet premium-hintaan

Parhaat budjettikuulokkeet

Hyvä vastamelu, mutta sointi on pettymys

Erittäin hyvä kokonaisuus

Kultainen ääni

Ääni & Kuva
Scroll to Top