TESTISSÄ : 7 edullista vastamelukuuloketta

Stressi pois vastamelukuulokkeilla

Suodata häiriöt ja keskity työhön kotitoimistolla.

Kirjoittamishetkellä elämme koronakriisin keskellä, mikä tarkoittaa yhä useamman työskentelevän kotoa käsin. Moni on kokeillut etätöitä aiemmin vai pienissä osissa – päivä siellä, toinen täällä, jolloin keskittyminen tehtäviin on voinut tuntua helpolta. Kun yhtäkkiä viettääkin koko työviikon kotioloissa, oppii samalla uusia asioita. Keittiön pöydän ääressä ei ole mukava istua pidemmän päälle. On vaikea keskittyä, kun arki vyöryy koko ajan työpöydälle – tekemättömiä kotitöitä tai apua tarvitsevia lapsia ei pääse pakoon. Alkaa tulla ikävä toimistolle.

Omaa työskentely-ympäristöään ja -tapojaan kannattaa muokata paremmaksi. Määrittele selvät ajat, jolloin sinua ei saa häiritä. Sulkeudu siksi aikaa omillesi, niin saat rauhaa keskittyä. Aina ei ole mahdollista sulkeutua omaan huoneeseen oven taakse, mutta onneksi on muitakin keinoja!

Nimittäin vastamelukuulokkeet, jotka sulkevat suuren osan häiritsevistä äänistä ulkopuolelle. Osaksi passiivisen vastamelun ansiosta, tarkoittaen sitä, että kuulokkeet istuvat päässä niin tiiviisti että ulkopuolinen kohina vaimentuu. Osaksi aktiivisen vastamelun ansiosta: kuulokkeisiin integroidut mikrofonit seuraavat ympäristön ääniä ja kuulokkeet tuottavat näille äänille vastasignaalin, joka kumoaa alkuperäisen. Tähän testiin valitsimme edullisempia vastamelukuulokkeita, jotta mahdollisimman moni voisi löytää omia työpäiviään helpottavan apuvälineen.

Erilaisia kohinanvaimennustapoja

Miksi vastamelukuulokkeiden hintahaitari on niin laaja – noin sadasta eurosta yli neljäänsataan? Tekniikka ratkaisee.

Feed Forward käyttää mikrofonia ulkoisten äänien tunnistamiseen. Niinpä se havaitsee äänen korvasi edestä, jolloin tekniikalle jää aikaa luoda vastamelusignaali, joka lähetetään kuulokkeiden sisäpuolelle. Se suodattaa korkeataajuuksisia ääniä hyvin. Miinuksena on, ettei se kuuntele sitä, mitä käyttäjä kuulee, jolloin tekniikka voi välillä päätyä vahvistamaan melua. Se toimii kapeammalla taajuusalueella ja on myös herkkä tuulen vinkumiselle.

Feedback hyödyntää mikrofonia kuulokekupin sisäpuolella, eli se kuulee saman kuin kuulijakin. Näin vastamelusignaali säätyy paremmin, mutta ei korjaa kovin hyvin korkeita ääniä. Vaatii myös taitoa käyttää tekniikkaa niin, ettei se samalla vahingossa suodata musiikista ääniä.

Hybridivastamelu yhdistää molemmat, eli siinä on mikrofoni sekä ulkona että sisäpuolella. Näin se onnistuu vaimentamaan korkeat äänet ja säätää ääntä sopivaksi kuulijalle. Tämä tekniikka maksaa tuplasti enemmän kuin ensin mainitut, ja vaatii toimiakseen paremmat mikrofonit, mikä tuo taas lisää hintaa.

mainos
mainos
Sony WH-XB900N

Hyvää vastamelua vielä halvemmalla

Sonyn budjettimalli lainaa parhaat palat luksusmallista, mikä tekee siitä voittamattoman tässä kategoriasta.

Ääni & Kuva kiteyttää

Laadukas rakenne ja miellyttävä istuvuus. Helppokäyttöinen. Hyvä sovellus. Erinomainen äänenlaatu ja vastamelu.
Basso hallitsee liikaa, jos sitä ei säädä taajuuskorjaimesta.
  • Tyyppi: Over-ear, suljettu, langaton, aktiivinen vastamelu
  • Liitännät: 3,5 mm, BT 4.2, AAC, aptX HD, LDAC
  • Mikrofoni: On
  • Elementit: 40 mm
  • Taajuusalue: 20 Hz–20 kHz
  • Akunkesto: Jopa 32 h
  • Paino: 254 g
  • Verkkosivusto: sony.fi
lisää
vähemmän

Vejl.pris 150 €

Ei ole mikään salaisuus, että referenssikuulokkeemme vastamelumallien joukosta on Sony WH-1000XM3. Niinpä odotukset ovat korkealla Sonyn edullisemman WH-XB900N-mallin kohdalla. Eroja mallien välillä on: WH-XB900N tulee kuljetuspussukan kanssa, ei kotelon. Audiopiuha on molemmissa sama, mutta edullisemmasta puuttuu lentokoneadapteri. Lataukseen käytetään molemmissa USB-C-johtoa.

XB900 on kopio huippumalli 1000XM3:sta ja oman hintaluokkansa paras vastamelukuuloke. Kuva: Sony

Rakenne ja laatu

XB900N ei vain muistuta 1000XM3, ne voisivat olla samasta muotista. Molemmista on musta perusversio, mutta hopean sijaan vaihtoehtona tässä on sininen. Kupit taittuvat sivulle ja koko homma menee pieneen kasaan. Laatuvaikutelma on erinomainen, ja Sony on kopioinut luksusmallinsa designin tähänkin malliin, luotamme rakenteen kestävyyteen. Pehmusteita on anteliaasti, mutta tällä kertaa tyynyt eivät ole samaa memory foamia. Kuulokkeet tuntuvat mukavalta pitkäänkin kuunnellessa.

Vaikka kuulokkeet taittuvat kokoon, ovat kaikki liitokset ja saranat kestäviä ja laadukkaan oloisia. Kuva: Sony

Ominaisuudet ja käyttö

Kuulokkeiden lataamiseen käy kännykän USB-C-johto, ja 10 minuutin pikalatauksella saa tunnin kuunteluaikaa. Sony tunnetusti pakkaa tuotteisiinsa kunnon valikoiman ominaisuuksia, eikä XB900N ole poikkeus. Kuulokkeita ohjataan pääosin hipaisukytkimillä, jotka kerrankin toimivat hyvin. Sovelluksesta voi hallita kaikkia ominaisuuksia: automaattisen vastamelun tasoa, surroundääntä, 360-ääntä, äänen parannusta, nappien ohjelmointia ja taajuuskorjainta.

Kerrankin hipaisukytkimet toimivat luotettavasti. Kuva: Sony

Äänenlaatu ja vastamelu

Nimen XB tulee sanoista Xtra Bas, ja bassoon on tosiaankin syytä varautua. Jos fanittaa kunnon jytää, tämä toimii varmasti, mutta muiden kannattaa ottaa sovelluksen taajuuskorjain käteen ja säätää bassoa hillitymmäksi. Silloin äänenlaatu on tasapainoinen ja todella hyvä. Vastamelu on odotettua parempi tässä luokassa. Ei se tietenkään ole yhtä hyvä kuin Sonyn huippumallissa, mutta XB900N on selvästi lainannut samaa tekniikkaa. Vastamelu ei myöskään liiemmin vaikuta musiikkiin, mikä on mainiota.

Sovelluksesta löytyvät kaikki ominaisuudet, joita keksii toivoa. Kuva: Sony

Johtopäätökset

Jos Sonyn luksusmalli on vastamelun kunkku, on WH-XB900N sen kapinallinen prinssi. Saman muotoilun ansiosta kuulokkeet istuvat mukavasti pitkään käytettynäkin. Akunkesto on erinomainen ja käyttö yllättävän helppoa hipaisukytkimistä huolimatta. Sovelluksessa on enemmän ominaisuuksia kuin arvaisi tarvitsevansakaan, ja ennen kaikkea sitä kautta voi hillitä muuten liioiteltua bassoa. Vastamelukin on keskivertoa selvästi parempi.

 

mainos
Supra Nitro-X BT
Supra voittaa kilpailijan toisensa jälkeen mutta kompastuu maaliviivalla.
Jays q-Seven Wireless
Melkoinen saavutus Jaysiltä saada näin hyvä äänenlaatu ja kohtalainen vastamelukin tämänhintaisiin kuulokkeisiin!
JBL Live 650BTNC
JBL:n kuulokkeissa on yhtä paljon plussia ja miinuksia, joten emme oikein voi suositella niitä.
Philips PH805
PH805 olisi hinta-laatusuhteeltaan mainio, vaikka vastamelua ei olisikaan.
Pioneer SE-S6BN
Pioneerin kuulokkeet ovat kätevät katukäyttöön, mutta hälyn poistaminen ei ole järin tehokasta.
Sennheiser HD 450BT
Sennheiserin edullisimman vastamelumallin päivitetty versio on turvallinen ostos.

Lue myös

JBL Bar 5.0 on yksinkertainen ja eläväinen soundbar, joka ei tarvitse subwooferia suoriutuakseen riittävästä bassontoistosta.
Verkko-osaaja ja highend-kaiutinvalmistaja löivät hynttyyt yhteen ja loivat hifilaatuisen älykaiuttimen.
Etsitkö pientä mutta kaunista televisiota? Silloin Samsungin pienin The Frame -designmalli voi olla oiva valinta!
Unohda edulliset mesh-verkot – kun on kerran kokeillut Orbi AX4200:a, ei takaisin ole paluuta!
EPOS on tehnyt true wireless -kuulokkeet pelaajille, joille pelkkä Bluetooth ei riitä.
Polk Audion Magnifi Mini on pikkuinen soundbar, joka kuulostaa kokoaan suuremmalta.
AIAIAI-kuulokkeista saa juuri sellaiset kuin haluaa – sillä ne kootaan itse. Testasimme sarjan huippumallin.
Samsung HW-S67T on tehty designtelevisio Samsung Framen kumppaniksi ja muutenkin sisustukseen sopivaksi soundbariksi – ja tyylikäs se onkin. Ääni vain saisi olla parempi.
Lisää
Keskustelu
Vieritä ylös