Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Bowers & Wilkins Px8

Vieläkin parempaa ääntä

Px8 on aivan loistava ja upean kuuloinen vastamelukuulokemalli.

Julkaistu 12.12.2022 - 13:35
Bowers & Wilkins Px8
Geir Gråbein Nordby

Kun sain Bowers & Wilkinsin Px7 S2 -kuulokkeet testattua, en epäröinyt nimetä niitä suosikiksemme noin 400 euron hintaluokassa. Samaan kategoriaan kuuluvat muiden muassa Sony ja Bose, ja vaikka B&W ei ehkä kisaa niiden kanssa vastamelun laadusta, tarjoaa Px7 S2 huomattavasti parempaa äänenlaatua. Vastamelukin on kuitenkin oikein hyvä.

Kermaisen pehmeä keskirekisteri yhdistettynä lujaan, täyteläiseen bassoon ja johdonmukaisesti uskottavaan sointiin on todella koukuttavaa kuunneltavaa.

B&W - Px8 Product 3 - Black B&W - Px8 Product 3 - Tan
<
>
Px8 on Bowers & Wilkinin langaton huippukuulokemalli. Kuva: B&W

Px8 ja entistä paremmat materiaalit

B&W Px8 on tehty entistä ylellisemmistä materiaaleista ja paremmista kaiutinelementeistä. Kuulokekuppien sisällä on kallistetut hiilikuitukalvoilla varustetut elementit, joiden on tarkoitus vähentää säröä ja tarjota entistä parempaa äänenlaatua.

Mainos

Jopa pienet yksityiskohdat on toteutettu entistä tarkemmin: esimerkiksi B&W:n logo on timanttileikattu kuppeihin, ja sekä kupit että sanka on päällystetty pehmeällä nahalla.

B&W - Px8 Product - Black
Kuva: B&W

Vastamelu

Vastamelu on samankaltainen kuin Px7 S2 -mallissa, joka taas on paranneltu versio vuoden 2019 PX7-mallista. Siinä on muun muassa B&W:n itse kehittämä uusi digitaalinen prosessori.

Kuulokkeissa on yhteensä kuusi mikrofonia, joista kaksi on varattu puheelle ja neljä vastamelulle.

Kummassakin kuulokekupissa on mikrofoni, joka kuuntelee kuulokkeita. Kuppien ulkopuolella olevat mikrofonit kuuntelevat puolestaan ulkomaailmaa, ja DSP tulkitsee näiden signaalien yhdistelmän luodakseen vastaäänen kumoamaan ulkoa tulevan äänen.

Lue myös: B&W Px7 S2 – Luokkansa parasta ääntä

Puhelumikrofonit ja ulkoiset vastamelumikrofonit on sijoitettu eri kulmaan kuin vuoden 2019 mallissa, jotta ne saavat napattua puheen ja poistettua ympäristön hälyä puheluista.

Vastamelun sijaan saa myös päästettyä ympäristöäänet kuulokkeiden sisäpuolelle. S2-versiossa on vihdoin erillinen nappi äänen käsittelyä varten, ja kannattaakin huomata, ettei vastamelulle ja ympäristöäänille ole tasoja, vaan ne saa vain pois tai päälle.

Foto: B&W
Kuva: B&W

Mahtavan mukavat

Px8 on muotoiltu kuten Px7 S2, ja kuulokekupit ja sanka on pehmustettu yhtä mukavasti. Pidän istuvuudesta todella paljon, ja etenkin pienipäisille B&W istuu paremmin kuin useimmat kilpailijat. Jopa pian viisivuotias poikani voi käyttää näitä kuulokkeita ilman juurikaan ongelmia istuvuuden suhteen.

Passiivinen melunvaimennus toimii paremmin kuin Sonyn ja Bosen huippukuulokkeilla.

Mutta Px7 S2 -kuulokkeiden testin jälkeen olen tutustunut Focal Bathysin ja Mark Levinson No.5909:n kaltaisiin kuulokemalleihin, ja on sanottava, että ne onnistuvat passiivisessa melunvaimennuksessa vieläkin paremmin kuin B&W.

Mutta B&W on ehkä silmälasien käyttäjille hiukan mukavampi kuulokemalli.

B&W Px8 007 Edition 2 B&W Px8 007 Edition
<
>
Kuulokkeista on tehty myös tummansininen James Bond -erikoisversio nimeltään 007 Edition. Kuva: B&W

Parhaat elementit

Bowers & Wilkins on tehnyt hyvää työtä elementtiensä kehityksessä, sillä Px8:n elementit ovat valmistajan tähän mennessä parhaat. Koko on sama kuin Px7 S2 -mallissa eli 40 mm. Siinä, missä Px7 S2:n kalvot ovat bioselluloosaa (ajattele tekoihoa ja kasvomaskeja) ja hartsia, on Px8:n kohdalla päädytty hiilikuituun. Samaa materiaalia käytetään B&W:n ylellisissä 700-sarjan kaiuttimissa, ja sen ansiosta kalvot ovat sekä jäykät että kevyet. Lopputuloksena pitäisi olla lähes täydellinen mäntämäinen liike, kun magneettisysteemi liikuttelee kalvoa edestakaisin.

Bluetooth-äänestä saa parasta mahdollista käyttämällä aptX Adaptive -koodekkia. Vaihtoehto tosin on tarjolla vain Android-käyttäjille, ja Applen käyttäjien on tyydyttävä AAC-koodekkiin – joka on silti parempi kuin Bluetoothin standardikoodekki SBC.

Bluetoothin lisäksi kuulokkeet voi kytkeä analogisesti kuulokeliitäntä/USB-C-kaapelilla, tai digitaalisesti PC:n tai Macin kautta USB-kaapelia käyttäen. Silloin enimmäisresoluutio on 24 bittiä/48 kHz.

B&W - Px8 Product 4 - Tan B&W - Px8 Product 4 - Black
<
>
Kuva: B&W

Ohjaus sovelluksella

Bowers & Wilkinsin Music-sovelluksesta saa päälle puheavustajan sekä säädettyä bassoa ja diskanttia. Parempi se on kuin mitään, mutta itse pidän siitä, että tarjolla on kunnon taajuuskorjain.

Yksi uutuustoiminto sitten Px7 S2:n testin on mahdollisuus soittaa musiikkia suoratoistopalveluista Music-sovelluksen kautta. Se toimii sinänsä, mutta kun soitan Tidalista omaa soittolistaani, soitto pysähtyy joka kappaleen jälkeen, ja minun on laitettava listan seuraavan kappale soimaan manuaalisesti.

BW Px8 Macro 2 Black scaled 1
Kuva: B&W

Bowers & Wilkins Px8:n äänenlaatu

Jos pidät Px7 S2:n äänestä, tulet rakastamaan Px8:aa! Äänen profiili on samantyyppinen, eli keskirekisteri on pehmeä ja täyteläinen ja basso ihastuttavan lämmin. Olipa soittolistalla Tiëston bassorytmejä tai klassista musiikkia, on Px8:n basso yksinkertaisesti mahtava!

Laulu soi täyteläisesti mutta ei liioitellun vahvistetusti, ja ylärekisterin vivahteet erottuvat vielä hiukan paremmin kuin aivan erinomaisella Px7 S2 -mallilla. Vaikka sointi on kuulokkeilla samanlainen, on Px8 vielä parempi. Mutta onko ero tarpeeksi merkittävä?

Kun yhdistää kuulokkeet digitaalisella kaapelilla suoraan PC:hen, on ääni vieläkin parempi ja ero Px7 S2:n ja Px8:n kasvaa hiukan suuremmaksi. Paremmat kaiutinelementit pääsevät enemmän oikeuksiinsa ja äänikuva kasvaa ja vivahteet nousevat esiin vaivattomammin.

Pari vuotta sitten tässä hintaluokassa ei juuri ollut tarjolla langattomia vastamelukuulokkeita. Olen pitkään kaivannut kunnollista hifi-vaihtoehtoa, joten vaikka Bluetoothista voidaan sanoa, että pakattu ääni ei edelleenkään ole oikeaa hifiä, on silti hienoa, että kuulokkeita tehdään parhaalla mahdollisella laadulla.

FOCAL Bathys airplane wing
Focal Bathys on kova haastaja Px8:lle. Kuva: Focal

Kilpailijat

Onneksi nykyään markkinoilla on vaihtoehtoja. Ensin tuli B&O Beoplay H95, sitten Apple AirPods Max, joka puolestaan on inspiroinut monia muita. Px8-kuulokkeilla siis riittää kilpailijoita tässä hintaluokassa.

Omiin korviini Px8 on dynamiikoiltaan parempi kuin H95 ja soinniltaan kutsuvampi kuin AirPods Max.

Mainitsin jo aiemmin Focal Bathys -mallin, joka itse asiassa on hiukan kalliimpi kuin Px8. Näiden kahden mallin äänentoisto on hyvin erilaista. B&W soi täyteläisen pehmeästi, kun taas Bathys on leikkisän kepeä salamannopeine transienttivasteineen. Niiden keskirekisteri on ilmavampi ja diskantti vieläkin luonnollisempi (jos tekee pientä säätöä taajuuskorjaimessa). Moni varmasti ihastuu Px8:n lämpimämpään sointiin, mutta Bathysin maalaama kirkas tähtitaivas on todella ainutlaatuinen – joskin toki myös hieman tyyriimpi.

BW Px8 Product 2 Black scaled 1
Kuva: B&W

Puheluiden äänenlaatu

Puheentoisto puheluissa ja videotapaamisissa on laadultaan samanlaista kuin Px7 S2 -mallissa eli vallan toimivaa. Vastapuoli saa hyvin selvää puheestani, vaikka vastamelu tuottaakin jonkin verran häiriöääniä. Käyttäjän ääni on hivenen vaimeampi kuin monella muulla kuulokemallilla, ja sekä Sony WH-1000XM5 että Bose NCH 700 kuulostavat paremmilta puheluita puhuessa. Toisin sanoen B&W:n kohdalla maksetaan musiikin äänentoistosta.

B&W - Px8 SPREAD
Kuva: B&W

Yhteenveto: Bowers & Wilkins Px8

Bowers & Wilkins Px8 on todella hyvä kuulokemalli. Ääni on miellyttävä ja pehmeä, keskirekisteri lämmin ja muhkea basso tempaavat mukaansa. Musiikissa on harvinaista hehkua.

Vastamelu toimii hyvin, vaikka parempaakin markkinoilla on tarjolla. Harva kuitenkaan yltää yhtä mukavaan istuvuuteen, ja erityinen etu on, että Px8 istuu myös vähän pienempiin päihin kuin useimmat kuulokemallit. Myös silmälasien käyttäjät voivat nauttia näistä kuulokkeista pitkäänkin ilman epämukavuutta.

Tässä hintaluokassa kilpailua riittää, mutta ehkä kovimman vastuksen tarjoaa Bowers & Wilksinsin oma Px7 S2. Se on noin 40 % edullisempi, mutta tarjoaa äänenlaatua lukuun ottamatta saman kokemuksen kuin Px8 – eikä äänikään kauas jää.

Karakter
Bowers & Wilkins Px8
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Ylellinen ääni ennen kaikkea! Vielä vähän parempi kuin Px7 S2 ja premium-tuntuma sitäkin vahvempi. Erittäin miellyttävä istuvuus. Markkinoilla on parempaakin vastamelua. Puheluiden volyymi hiukan hiljainen. Parannukset äänenlaadussa eivät aivan perustele hintaeroa Px7 S2 -malliin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Vastamelua ja vähän ekstraa

Neljä kuulokevaihtoehtoa työpäiviin

Voittamaton yhdistelmä?

Viisi voittajaa

Basic-kuulokkeet premium-hintaan

Parhaat budjettikuulokkeet

Ääni & Kuva
Scroll to Top