Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Bowers & Wilkins Px7 S2

Luokkansa parasta ääntä

Px7 S2 on upean kuuloinen kuulokemalli, joka tarjoaa lisäksi hyvää vastamelua.

Julkaistu 16.08.2022 - 12:10
Bowers & Wilkins Px7 S2
Geir Gråbein Nordby

Testatessani Bowers & Wilkins PX7 -sankakuulokkeita vuonna 2020 rakastuin niiden isoon, täyteläiseen ja vahvaan sointiin. Etenkin muhkea basso teki vaikutuksen. Vastamelu oli ihan hyvää, ja vaikka puheluiden laatu ei lanseeraushetkellä ollutkaan järin hyvä, sitä paikattiin myöhemmän laiteohjelmistopäivityksen yhteydessä.

Kilpailu on sittemmin vain kiristynyt, joten B&W:lle tuli selvästi aika päivittää kuulokemallinsa uudempaan. Uutuuden nimi on Px7 S2, ja se pyrkii korjaamaan useimmat edeltäjänsä heikkouksista. Esimerkiksi multipoint-yhdistäminen onnistuu eli kuulokkeet voivat olla liitettynä kahteen laitteeseen, vaikkapa puhelimeen ja kannettavaan, samanaikaisesti. Puheluiden äänenlaadun luvataan parantuneen ja mikä tärkeintä, samoin vastamelun.

BW Px7 S2 Grey
Vastamelun luvataan parantuneen sitten viime kuuleman. Kuva: Bowers & Wilkins

Parempaa vastamelua

Bowers & Wilkins on kehittänyt Px7 S2:een aivan uuden digitaaliprosessorin (DSP), jonka tehtävä on tehostaa vastamelua. Kuulokkeet on varustettu kuudella mikrofonilla, joista kahta käytetään puheelle ja neljää vastamelulle.

Mainos

Kummankin kupin sisäpuolella on mikrofoni, joka kuuntelee itse kuulokkeita. Ulkopuolella kuppien mikrofonit kuuntelevat ympäristöä, ja näiden yhdistelmää DSP tulkitsee ja luo äänille vastasignaalin, joka kumoaa hälyn.

Puhelumikrofonit ja ulkopuolen vastamelumikrofonit on sijoitettu eri paikkoihin kuin edellisessä mallissa, jotta puhe erottuisi paremmin taustahälystä.

Lopputuloksena pitäisi olla paljon paremmat kuulokkeet!

Vastamelun kääntöpuolena tarjolla on myös ympäristöäänet, eli mahdollisuus kuunnella ulkopuolen ääniä. S2-mallissa on vihdoin erillinen nappi, jolla vastamelua ja ympäristöääniä ohjataan. Molemmat toiminnot saa vain joko päälle tai pois – välimuotoja ei ole tarjolla.

BW Px7 S2 Product Blue
Kuva: Bowers & Wilkins

Istuvuus

Uudessa mallissa kupit ovat tiukemmin kiinni sangassa, kun taas edeltäjässä kiinnikkeet olivat pidemmät ja joustivat enemmän. Sanka mukailee pään muotoa nyt tarkemmin ja istuu näin pieniin päihin paremmin kuin ennen. Jopa nelivuotias poikani käytti kuulokkeita lomalennollamme ilman mitään ongelmaa. Toki kuulokkeet ovat suuremmat kuin varsinaiset lasten mallit, mutta eivät paljoakaan.

Pehmusteet ovat laadukasta memory foamia, ja kupit lepäävät mukavasti päätä vasten. Muotoilussa on panostettu myös passiiviiseen melunvaimennukseen, minkä huomaa – vastamelua ei ole aina pakko laittaa päälle saadakseen nauttia musiikista hiljaisuudesta.

BW Px7 S2 Product Macro Blue
Sanka mukailee päätä tarkemmin kuin edellisessä mallissa. Kuva: Bowers & Wilkins

Paremmat elementit

Laadukkaamman äänen saamiseksi ovat 40-milliset kaiutinelementit Bowers & Wilkinsin mukaan ”paljon paremmat” kuin viime kerralla. 20-millisten kelojen ansiosta dynamiikkojen pitäisi olla tarkemmat etenkin bassorekisterissä. Kalvot ovat aivan uudet ja vähentävät säröä entisestään. Käytännössä äänen pitäisi siis olla parempi ja resoluution korkeampi.

Kuulokkeissa on aptX Adaptive -koodekki, jotta ääni toistuisi Bluetoothin kautta parhaalla mahdollisella tavalla. Se on vain Androidin puhelimien omistajien käytössä, Apple-leiri saa tyytyä AAC-koodekkiin, joka on silti paljon parempi kuin tavallinen SBC.

Bluetooth-käytön lisäksi kuulokkeita voi käyttää tavallisella kuulokejohdolla tai USB:n kautta PC:hen tai Maciin kytkettynä. Silloin enimmäisresoluutio on 24 bittiä ja 48 kHz.

 

BW Music App
Sovelluksessa voi säätää bassoa ja diskanttia. Kuvakaappaus

Sovellus

Bowers & Wilkins Music -sovelluksella voi herättää puheavustajan ja säätää basson ja diskantin määrää. Monikäyräistä taajuuskorjainta ei sen sijaan ole tarjolla, sillä B&W haluaa kuulijan nauttivan valmistajan hienosäätämästä äänestä.

Akunkesto ja lataus

Akunkestoksi ilmoitetaan 30 tuntia kuten edeltäjälläkin. Lataus sen sijaan on parantunut: lataaminen täyteen kestää nyt kolmen tunnin sijaan vain kaksi tuntia. Vartin pikalatauksella saa seitsemän tuntia soittoaika entisen viiden sijaan.

 

BW Px7 S2 Product angled Grey BW Px7 S2 Product Grey BW Px7 S2 Product Macro 2 Blue BW Px7 S2 Product front Black BW Px7 S2 Product Black
<
>
Kuva: Bowers & Wilkins

Bowers & Wilkins Px7 S2:n äänenlaatu

Auroran uuden A Potion For Love -sinkun ensitahdit ehtivät ilmoille, kun jo tajuaa, että nämä kuulokkeet ottavat äänenlaadun tosissaan. Auroran ääni on sametinpehmeää ja basso toistuu miellyttävän täyteläisesti. Kitaran sointi levittäytyy laajalle, ja kun bassorumpu yhtyy varovaisesti bassokitaraan, soi kokonaisuus hienon muhkeasti.

Keskirekisteri on täyteläinen ja lämmin, ja Rammsteinin Zick Zack -kappaleen kitaroissa on silti hyvää potkua. Lindemannin laulu toistuu oikeanlaisella voimalla ja auktoriteetilla. Todella viihdyttävää!

Kun kaiken lisäksi Alexis Ffrenchin piano soi mahtavana ja mehevänä Golden-kappaleella ja Dieter Ilgin kontrabasso kermaisen mehukkaana ja silti raikkaana ja kumeana Leonard Cohenilta lainatulla A Thousand Kisses Deep -kappaleella, on selvää, että Px7 S2 sopii täydelliseen nautiskeluun.

BW Px7 S2 vs Sennheiser Momentum 3 Wireless freq resp BW Px7 S2 vs Sony WH1000XM4 ANC effect
<
>
Vastamelu: B&W Px7 S2 (punainen) ja Sony WH-1000XM4 (sininen). Musta käyrä on referenssikohinaa Dynaudio Evoke 20-kaiuttimesta soitettuna. WH-1000XM4 poistaa selvästi ääntä tehokkaammin kuin Px7 S2. Mittaukset on tehty MiniDSP E.A.R.S. -mikrofonia ja REW-ohjelmistoa käyttäen.

Kalliimpi ja niin ikään omaa edeltääjänsä parempi Sony WH-1000XM5 on myös soinniltaan lämmin, mutta ei pääse lähellekään tätä tasoa detaljien tarkkuudessa. Beyerdynamic Lagoon ANC on erottelevampi, mutta bassontoistoltaan ei yhtä väkevä. Sanoisin, että Px7 S2 hätyyttelee Apple AirPods Maxia olematta kuitenkaan parempi kaikilla osa-alueilla.

Pidän ääntä tunnistettavana, mutta se ei niinkään tuo mieleen edellistä PX7-mallia, vaan Sennheiser Momentum 3 Wirelessin. Sennheiserin bassoon täyteläisyys ja keskirekisterin lämmin hehku tuntuvat samanlaisilta. Ja kun tarkistan tekemäni taajuusvastemittaukset, totean, että molempien käyrät noudattelevat samaa linjaa! Sennheiser jaksaa soittaa kovemmalla volyymilla, mutta Px7 S2 on bassoltaan tiukempi. Sennheiserin basso voi toisinaan olla hiukan väsähtänyt. Diskantti tuntuu Px7 S2:lla painottomammalta, vaikka mittaustulokset näyttävät molemmilla samankaltaisilta.

BW Px7 S2 Graabein 2
Loistava istuvuus ja entistäkin parempi ääni. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Hyvä, vaan ei paras vastamelu

Bowers & Wilkins on kehittänyt vastameluaan ja on itse sitä mieltä, että se pärjää kovimmillekin kilpailijoille. S2 onkin selvästi parempi kuin edeltäjänsä: hälyisässä lentokoneessa melu vaimentuu tehokkaasti ja musiikkia voi kuunnella maltillisella volyymilla ilman häiriöitä. Myöskään bussimatkat eivät ole S2:lle ongelma.

Parhaaseen on silti vielä matkaa. Parasta vastamelua tarjoava Sony WH-1000XM5 vaimentaa melua enemmän ja poistaa vastamelun pienen taustasuhinan kokonaan. B&W:lla suhinaa vielä on, vaikka en kutsuisikaan sitä erityisen häiritseväksi.

BW Px7 S2 Product side Black
Kuva: Bowers & Wilkins

En ole vielä mitannut Sony 1000XM5-kuulokkeiden vastamelua, joten vertaan edelliseen 1000XM4:ään. Px7 S2 ei onnistu poistamaan alle 100 Hz:n taajuuksia yhtä hyvin, eli lentokoneen ja bussin kohina kuuluu paremmin läpi. Eroa Sonyn ja B&W:n vaimennuksessa on jopa 20 dB.

Jopa Bose QC45 ja Bose NCH 700 vaimentavat melua tehokkaammin kuin Px7 S2. Onko tällä sitten jotain väliä? Riippuu siitä, kuinka usein matkustaa. B&W vaimentaa ehdottomasti tarpeeksi paljon toimiakseen mainiosti avokonttorissa ja kahvilassa – ja lentokoneessakin. Vastamelu ei vain ole yhtä hyvää kuin joillain toisilla.

Puheluiden äänenlaatu

Kuten mainittua, on B&W pyrkinyt parantamaan puheluiden äänenlaatua. Puhe toimiikin hyvin. Oma ääneni kuuluu selkeästi ja melko luonnollisena vastapuolelle – tosin vastamelun toiminnan huomaa paikoitellen. Puhe toistuu kuitenkin hiukan matalampana kuin monella muulla, kuten Sony WH-1000XM5:llä ja etenkin Bose NCH 700:llä. Px7 S2 kuitenkin tekee mitä pitää ja vähän enemmänkin.

BW Px7 S2 Blue
Kuva: Bowers & Wilkins

Yhteenveto: Bowers & Wilkins Px7 S2

Äänenlaadun suhteen harva voittaa Bowers & Wilkins Px7 S2:n. Moni kilpailija saa kadehtia täyteläistä, lämmintä sointia, josta yksityiskohdat erottuvat mahtavasti saaden musiikin loistamaan. Bassoa ja muhkeutta riittää ja musiikki kuulostaa aina uskottavalta.

Myös istuvuus on huippuluokkaa eikä S2 tunnu rasittavalta pitkänkään ajan kuluttua.

Vastamelu toimii hyvin, vaikka parempiakin löytyy. Sama juttu puheluiden äänenlaadussa: puhelut toimivat ehdottomasti aivan tarpeeksi hyvin, mutta osa kilpailijoista onnistuu niissä vielä paremmin.

Koska musiikin äänenlaatu on kuitenkin kuulokkeiden tärkein ominaisuus, on Px7 S2 heittämällä tämän hetken parhaita ostoksia. Ja tyylikkäimpiä!

Karakter
Bowers & Wilkins Px7 S2
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Luokkansa paras äänenlaatu. Ensiluokkainen istuvuus. Vastamelu on entistä parempi muttei vieläkään parhaiden veroista. Puheluissa äänenvoimakkuus on hiukan matala.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Parasta ääntä metsästämässä

Vastamelua ja vähän ekstraa

Neljä kuulokevaihtoehtoa työpäiviin

Voittamaton yhdistelmä?

Viisi voittajaa

Basic-kuulokkeet premium-hintaan

Ääni & Kuva
Scroll to Top