Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Sony WH-1000XM5

Parasta vastamelua

Sony ylittää jälleen itsensä uudella WH-1000XM5 -kuulokemallillaan, joka tarjoaa luokkansa parasta vastamelua sekä parempaa äänenlaatua ja mukavampaa istuvuutta kuin koskaan ennen.

Julkaistu 14.05.2022 - 07:00
Sony WH-1000XM5
Geir Gråbein Nordby

Viime vuosina on toistunut tuttu ilmiö: Sony julkaisee uuden huippumallin langattomista vastamelukuulokkeistaan ja päätyy kilpailemaan itseään vastaan. Kun uudet kuulokkeet ovat aina paremmat kuin edeltäjänsä, voi olla varma, että voittaja löytyy omasta tallista. En säästellyt adjektiiveja testatessani WH-1000XM4-kuulokkeita syksyllä 2020.

Siitä on siis lähes kaksi vuotta, ja viime vuoden vertailussa totesimme, että vaikka Sony oli edelleen vastamelun suhteen paras, jäi äänenlaatu jälkeen kovimmista kilpailijoista. XM4 tarjoaa nopean ja vakaan, joskaan ei kovin syvän basson, mutta dynamiikka ja resoluutio eivät ole parhaasta päästä.

Sony WH 1000XM5 3
Sony WH-1000XM5. Kuva: Geir Gråbein Nordby

 

Mainos

Paremmat elementit

Uudella WH-1000XM5-mallillaan Sony haluaa kohottaa musiikin äänenlaadun uudelle tasolle, joten kuulokkeissa onkin aivan uudet kaiutinelementit. Aiemmin Sony on käyttänyt 40-millisiä kalvoja, mutta nyt ne on kutistettu 30 mm:iin. Sonyn mukaan kompromisseja ei kuitenkaan ole tehty, vaan kalvoissa on käytetty kallista hiilikuitua puhtaamman äänen luomiseksi. Jotta bassorekisterin energiaa ei menetettäisi, on iskun pituutta pidennetty, minkä ei pitäisi olla haaste uusille ja nopeammille elementeille.

Lue myös: Sony WH-1000XM4 – Vastamelun uusi valtias – taas

Edistyksellisin vastamelu

Sony on saanut tehdä kovasti työtä parantaakseen jo valmiiksi loistavaa vastamelua. Mikrofonien määrä on kasvanut kahdeksaan, ja kuulokkeissa on oma prosessori vastamelua varten ja digitaalinen prosessori ääntä varten. Kahden erillisen prosessorin ansiosta vastamelu toimii täysin erillisesti ja vaimentaa ääntä vielä paremmin. Myös tuulen kohina vaimentuu tehokkaampi.

Puheluiden äänenlaadusta luvataan hyvää

Sony lupaa parasta puhelulaatua neljän suunnatun mikrofonin ansiosta. XM5:n pitäisi onnistua nappaamaan lähes pelkkä puhujan ääni ja vaimentaa kaikki muu. Sen saavuttamiseksi tarvitaan mikrofoneilta saumatonta yhteistyötä. 1000XM5 hyödyntää myös tekoälyä analysoimaan puhetta ja ympäristön ääniä. Lopputuloksen pitäisi muistuttaa suun eteen tulevalla mikrofonivarrella saavutettavaa äänenlaatua.

Sony WH 1000XM5 Graabein
Istuu kuin unelma: Sony WH-1000XM5. Foto: Geir Gråbein Nordby

Istuvuus

Muotoilupuolella on tehty muutoksia joka sukupolven kuulokkeiden kohdalla: WH-1000X, XM2, XM3 ja XM4 ovat kaikki olleet hieman erilaisia, mutta XM5 on viimein saanut kunnon kasvojenkohotuksen. Kuppien kiinnikkeet ovat kapeammat ja kevyemmät.

Erot aiempiin sukupolviin eivät ole ainoastaan myönteisiä, sillä kompromissina kuulokkeet eivät enää taitu kokonaan kasaan, sen sijaan kupit kääntyvät 90 astetta. Sanka on onneksi niin joustava, että sen voi melkein kiertää ranteen ympärille. Se kestää todennäköisesti paljonkin vääntelyä ja rasitusta.

XM5 istuu päässä kuin unelma. Pehmusteet ovat aiempaa ohuemmat, mutta tarjoavat enemmän tilaa korville. Neljän gramman kevennystä ei ehkä huomaa, mutta mukavan istuvuuden kanssa kuulokkeet tuntuvat kyllä kevyemmiltä. 250 gramman painoisina Sony painaa yhä 10 g enemmän kuin Bose QC45, mutta painoon kiinnittää silti vähemmän huomiota.

Sony WH 1000XM5 windows pairing
Android ja Windows tunnistavat WH-1000XM5-kuulokkeet yhdistämistilassa automaattisesti. Kuvakaappaus

Helppo käyttää

Tuttuun tapaan kuulokkeita ohjataan pyyhkäisemällä kupin pintaa eteen- ja taaksepäin. Sony on onnistunut hipaisuohjauksessa useimpia paremmin. Kuulokkeissa on puheen tunnistava toiminto, joka pysäyttää musiikin ja vaihtaa ympäristöääniin havaitessaan käyttäjän puhuvan. Näin kuulee hyvin vastapuolen puheen. Saman toiminnon saa päälle laittamalla käden oikean kuulokekupin päälle.

Kännykän yhdistäminen on helppoa. Android-puhelimilla kuulokkeet ilmestyvät näytölle, heti kun ne ovat yhdistämistilassa. Sama juttu Windows 11 -tietokoneella, enkä ole ennen moista nähnyt tapahtuvan. Ei siis tarvitse mennä erikseen PC:n Bluetooth-asetuksiin. Macin ja iPhonen käyttäjät sen sijaan saavat penkoa Bluetooth-laitteiden listaa perinteiseen tapaan.

Itsestäänselvyyksiä ovat kolmen minuutin pikalataus, jolla saa kolme tuntia soittoaikaa sekä multipoint eli kahden laitteen yhdistäminen samanaikaisesti.

Sony WH 1000XM5 vs WH 1000XM4 Sony WH 1000XM5 vs WH 1000XM4 2
<
>
Sony WH-1000XM5 (vasemmalla) näyttää raikkaammalta kuin edeltäjänsä 1000XM4. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Sovelluksen testaus jäi

Ennen WH-1000XM5-kuulokkeiden julkaisua Sony teki Headphones Connect -sovelluksestaan uuden version, mutta se ei vielä ollut saatavilla testin aikana. Vanha versio ei puolestaan toiminut uusien kuulokkeiden kanssa, joten tein testin ilman sovellusta. Onneksi kuulokkeissa on LDAC-koodekki valmiina, joten sain testattua kuulokkeita parhaalla äänenlaadulla. Sen sijaan en päässyt kokeilemaan puheohjausta, EQ-asetuksia tai vastamelun 20 eri tasoa. Sain kokeiltua vain täyttä vastamelua ja täysiä ympäristöääniä. Sovelluksesta voisi valita vastamelun määrän puheluihin, sillä vastamelu vaikuttaisi olevan täysillä myös puheluissa.

Erinomainen ääni puheluissa

Puheluiden äänenlaatu on aivan erinomaista Sony WH-1000XM5-kuulokkeissa. Oma ääneni erottuu kirkkaana ja selkeänä ja kuulostaa avoimemmalta ja puhtaammalta kuin edeltäjässä. Verrattuna mikrofonivarrella varustettuun Jabra Evolve2 75 -työkuulokkeeseen (testi tulossa) pidän Sonyn ääntä luonnollisempana, kun taas Jabra tuntuu keskittyvän enemmän kovahkoon ylempään keskirekisteriin.  Näin siis hiljaisemmissa tiloissa.

Taustahälyn vaimentamisessa Jabra onnistuu tietysti paremmin, sillä varsimikrofoni saa tehokkaammin suodatettua hälyn vaikuttamatta käyttäjän ääneen. Sonyn suunnatut mikrofonit kuitenkin toimivat hyvin, ja ne onnistuvat suodattamaan taustahälyä todella hyvin. Vastaanottaja ei kuule hälyä lähes lainkaan!

Kovassa taustahälyssä (soitin kaiuttimesta aika kovalla pink noisea) ongelma on, että Sony poistaa osan käyttäjänkin äänestä, etenkin konsonentteja sisältävää diskanttia. Puhe muuttuu mumisevaksi. WH-1000XM4:ään verrattuna toimii uusi versio paljon paremmin puheluissa, jopa paremmin kuin yksikään muu kuluttajakuuloke. Yli menevät vain mikrofonivarrella varustetut toimistokuulokkeet.

Sony WH 1000XM5 bendable
Sony WH-1000XM5:n sankaa voi taivuttaa. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Entistä parempaa vastamelua

Sonyn vastamelu ansaitsee oman kappaleensa. Ylärekisterissä häly vaimentuu vieläkin tehokkaammin kuin edeltäjällään, ja bassorekisteri vaimenee periaatteessa samalla tavalla kuin ennenkin. Eikä siinä mitään, sillä XM4 oli jo luokkansa paras – toisin sanoen XM5 vaimentaa bassoääniä loistavasti.

Vaikuttavin saavutus on silti se, miten Sony on päässyt eroon vastamelua aina vaivanneesta kohinasta. Jo 4-versiossa sitä oli vähemmän kuin 3-mallissa, mutta nyt sitä ei enää kuule ollenkaan! Paitsi jos keskittyy kovasti, silloin voi kuulla aivan vaimeaa suhinaa. XM5 on joka tapauksessa hiljaisin koskaan kuulemani vastamelukuuloke.

Äänenlaatu

Pahimpiin kilpailijoihinsa verrattuna Sony on jäänyt jälkeen musiikin äänenlaadusta. Toki Sony on aina ollut keskitasoa parempi, mutta Beyerdynamic Lagoon ja Shure Aonic 50 ovat tarjonneet parempaa äänenlaatua ja Bose suurin piirtein samaa luokkaa. Bose kuulostaa lineaarisemmalta mutta samalla yläpäästä vähän karkeammalta, kun taas Sonylla on ollut miellyttävämpi diskantti mutta hieman liioiteltu ja keinotekoinen basso.

Miten on XM5:n laita? Äänenlaatu on onneksi paljon parempi kuin XM4-mallilla. Edeltäjää vaivasi ylikorostunut keskibasso, mikä toi bassorumpuun vauhtia. Syväbassoa siinä ei ollut, joten äänikuvan perusta ei ollut järin vankka, mikä on tärkeää stereokuvan laajuuden suhteen. Diskantistakin puuttui hiukan energiaa ja hehkua. mutta

WH-1000XM5 on parantunut kaikilla näillä osa-alueilla. Basso on syvempi ja luonnollisempi. Kontrabasso kuulostaa suuremmalta, rummut iskevät kovaa ja bassokitara soi mehukkaasti. Matalat miesäänet, kuten Leonard Cohen ja Sivert Høyem, pääsevät soimaan laajemmalla rekisterillä.

Sony WH 1000XM5 vs 1000XM4 cushions
Sony-WH 1000XM5:n (vasemmalla) pehmusteet ovat itse asiassa entistä ohuemmat, mutta kuulokkeet istuvat silti mukavammin. Kuva: Geir Gråbein Nordby

 

DSEE Extreme

Sonyn kuulokkeissa on entistä parempi algoritmi pakatun musiikin diskantin uudelleen luomista varten. Se on nimeltään DSEE Extreme, ja sen pitäisi tehdä symbaaleista ja etenkin hi-hatista luonnollisemman kuuloinen. Ilman sovellusta en päässyt kokeilemaan, millainen ero on, kun toiminto on päällä ja pois, ja oletan, että se oli päällä jo tehdasasetuksilla.

Tieston BOOM jyrähtää kovaa mutta ei kuulosta terävältä. Äänikuva on entistä ilmavampi, mutta on vaikea sanoa, johtuuko se syvemmän basson tuomasta kontrastista vai paremmin soivista ylä-äänistä. Ilmaa kuitenkin riittää, eikä ääni ole terävä.

Shure Aonic 50 on yhä parempi ylä-äänissä ja soinnin neutraaliudessa. Alexis Ffrenchin piano soi vivahteikkaammin ja etenkin kevyemmän koskettimet soivat eläväisemmin. Sony pärjää kuitenkin hyvin jopa klassisen musiikin kanssa ja toimii viihdyttävämmin elektron ja popin kanssa.

Kaiken kaikkiaan on pakko sanoa, että Sony WH-1000XM5 on paras tietämäni vastamelukuuloke.

Sony WH 1000XM5 4
Kuva: Geir Gråbein Nordby

Yhteenveto: Sony WH-1000XM5

Sony on ylittänyt itsensä WH-1000XM5-mallillan. Vastamelu, joka on kenties tällaisten kuulokkeiden tärkein ominaisuus, on tehokkaampaa kuin koskaan, ja jopa vastamelun aiheuttama suhina on lähes täysin kadonnut. Sanoin näin jo edeltäjän kohdalla, mutta näiden kuulokkeiden kanssa kyllä leuka loksahtaa – aivan upeaa!

Istuvuuskin on entistä parempi ja XM5 on markkinoiden mukavimpia kuulokkeita. Puheluiden laatu on kuluttajakuulokkeiden parasta, ja myös musiikin äänenlaatu on parempaa kuin ennen. Basso on syvempi ja luonnollisempi, mutta musiikki soi yhä viihdyttävästi. Sony rokkaa!

Pieni varaus: Sovellusta en päässyt testissä kokeilemaan, sillä se ei vielä testijaksolla toiminut XM5:n kanssa.

Karakter
Sony WH-1000XM5
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Luokkansa paras vastamelu, joka ei aiheuta kohinaa. Edeltäjäänsä lämpimämpi basso ja parempi resoluutio. Erittäin hyvä puheluiden äänenlaatu, josta häly vaimentuu tehokkaasti. Todella mukavat kuulokkeet! Sonyn tuttuun tyyliin on keskirekisteri hiukan vetäytynyt. Kuulokkeet eivät enää taitu kokonaan kasaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hyvä vastamelu, mutta sointi on pettymys

Erittäin hyvä kokonaisuus

Kultainen ääni

Kestävä, kestävämpi, Jabra?

Bose palasi huipulle

Luokkansa paras sointi

Ääni & Kuva
Scroll to Top