Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Sony WH-1000XM4

Edelleen paras vastamelu

Vastamelun osalta kukaan ei vieläkään lyö laudalta Sony WH-1000XM4 -kuulokkeita. Toivomme Sonyn pian nousevan myös äänenlaadultaan vähän paremmalle tasolle.

Julkaistu 24.11.2021 - 14:30
Sony WH-1000XM4
Geir Gråbein Nordby

Sony WH-1000XM4 on referenssimme, johon vertaamme muita vastamelukuulokkeita. Niissä ei välttämättä ole kaikkein paras äänenlaatu, mutta vastamelun suhteen ei ole vielä tullut vastaan parempaa.

”Speak to chat” -toiminto pysäyttää musiikin automaattisesti, kun käyttäjä alkaa puhua jollekin. Samalla ympäristön äänet läpipäästävä ominaisuus menee päälle. Mukautuva ääni säätää vastamelu ja äänten läpipääsyä ympäristön mukaan, mutta itse säädän näitä mieluummin manuaalisesti.

Sony WH 1000XM4
Kuva: Sony

Lue myös: Sony WF-1000XM4 – Sonyn parhaat nappikuulokkeet

Mainos

Kuulokkeet tuntuvat mukavilta ja 254 gramman painoisina se ei ole ihme. Tuntuma on melko muovinen.

Sonyn sovelluksessa on useita asetuksia, kuten vakaimman liitännän suosiminen (SBC) tai äänenlaadun priorisoiminen. Jos haluaa käyttää Android-puhelimen LDAC-koodekkia ja nauttia parhaasta mahdollisesta Bluetooth-äänestä, on valittava jälkimmäinen. Myös iPhonen käyttäjät voivat valita toiminnon, mutta heille tarjolla on AAC-koodekin äänenlaatu. Se on silti huomattavasti parempi kuin SBC, ja ero siihen on kyllä suurempi kuin ero AAC:n ja LDAC:n välillä.

Sony WH-1000XM4 folded
Kuva: Sony

Sovelluksessa voi tehdä korvan muodon analyysin, jota kuulokkeet sitten hyödyntävät 360 Reality Audion toistossa. Se on Sonyn toiminto, joka luo 3D-äänen stereokuulokkeisiin, ja tätä tukevia musiikkitiedostoja on saatavilla esimerkiksi Tidalissa ja Deezerissa. Sovelluksesta voi myös optimoida vastamelun tason ilmanpaineen mukaan, minkä ansiosta kuulokkeet tuntuvat paremmilta esimerkiksi lentokorkeuksissa.

Sony WH-1000XM4(3)

Kuva: Sony

Vastamelu

Kukaan ei edelleenkään hakkaa Sonya vastamelussa. Vaikka vastamelu aiheuttaa pientä sihinää, kun se laitetaan päälle (ja niin tapahtuu muillakin kuulokkeilla), on vaimennus niin tehokasta, että annamme tämän anteeksi. Autossa kanssamatkustajat ja radio hiljenevät niin tehokkaasti, että voin kaikessa rauhassa kuunnella omaa musiikkia kohtalaisella volyymilla. Sonyn kuulokkeet ovat parhaat, mitä lentokoneessa voi käyttää ja ehdottomasti oikea valinta, jos haluaa parasta mahdollista vastamelua.

Sony WH-1000XM4(2)
Kuva: Sony

Ääni

Sovelluksesta voi laittaa päälle DSEE Extreme -toiminnon, joka pyrkii palauttamaan tiedoston pakkaamisessa kadonneen informaation. Toiminto luo laajemman stereokuvan ja tuo ilmavuutta ylä-ääniin. Ääntä voi säätää myös itse viisikaistaisella taajuuskorjaimella, jolloin kannattaa laittaa DSEE Extreme pois päältä akun säästämiseksi.

Sonyn äänenlaatu on hyvä. Diskantti on edellisten sukupolvien malleja parempi, mutta vaikka kehuin tätä vuolaasti viime syksynä tekemässäni testissä, on luokassa nykyään paljon kuulokkeita, jotka toistavat ääntä sävykkäämmin. Yamaha YH-E700A kuulostaa paljon paremmalta, eikä JBL Tour Onekaan ole huonompi.

Basso on eläväinen ja tiukka, mutta ei järin syvä. Beyoncén Be Alive soi uskottavasti ja viihdyttävästi, mutta Esperanza Spaldingin kontrabasso olisi saanut soida matalammalta. Pidän siitä, ettei äänenlaadussa ole suurta vaihtelua sen mukaan, onko vastamelu tai äänten läpipääsy päällä vai ei. Suurimmaksi osaksi kuulokkeet säilyttävät tiukan ja päättäväisen rytminsä.

Sony WH-1000XM4 white lifestyle(2)-gigapixel-standard-width-3839px Sony WH-1000XM4 white lifestyle-gigapixel-standard-width-3839px
<
>
Kuva: Sony

Yhteenveto: Sony WH-1000XM4

Testasimme WH-1000XM4:n ensi kertaa yli vuosi sitten, ja vastamelun osalta kuulokkeet tekivät meihin tällä kertaa yhtä suuren vaikutuksen kuin silloinkin. Vastamelu on yhä luokkansa parasta.

Ohuehkon syväbasson ja mehukkaan keskibasson vuoksi on sanottava, ettei ääni ole kaikkein lineaarisin. Ääni on silti hyvä ja etenkin pop kuulostaa viihdyttävältä. Jazz ja klassinen eivät pääse parhaimmilleen, vaan vaatisivat lineaarisempaa otetta. Toki niidenkin kuuntelu onnistuu, mutta akustisen musiikin kuunteluun on kyllä parempiakin vaihtoehtoja.

Sony WH-1000XM4 spread(3) Sony WH-1000XM4 spread(2) Sony WH-1000XM4 spread(1)
<
>
Kuva: Geir Gråbein Nordby
Karakter
Sony WH-1000XM4
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Edelleen luokkansa parasta vastamelua. Istuvuus on yhtä hyvä kuin ennenkin. Äänenlaadun osalta moni on ottanut Sonyn kiinni.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Viisi voittajaa

Basic-kuulokkeet premium-hintaan

Parhaat budjettikuulokkeet

Hyvä vastamelu, mutta sointi on pettymys

Erittäin hyvä kokonaisuus

Kultainen ääni

Ääni & Kuva
Scroll to Top