Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: JBL Tour One

Pirteää JBL-ääntä

JBL Tour One on todella hyvä kuulokemalli, joka saa suun hymyyn, kunhan on ensin tehnyt pari säätöä sovelluksen taajuuskorjaimesta.

Julkaistu 24.11.2021 - 14:30
JBL Tour One
Geir Gråbein Nordby

JBL Tour One tuntuu vankalta kädessä ja istuu mukavasti päähän. Volyyminsäätöä, langatonta yhteyttä ja äänenkäsittelyä, kuten vastamelua ja äänten läpipääsyä varten on fyysiset napit. Se helpottanee kuulokkeiden käyttöä varsinkin aluksi verrattuna Sony WF-1000XM4:n tapaisiin malleihin, joissa nappuloita ei ole.

Lue myös: JBL Tour Pro+ – Potentiaalia huippusuoritukseen

Vastamelu

Aktiivinen vastamelu vaimentaa tehokkaasti ympäristön ääniä, mutta JBL:n kuulokkeet vaativat tarkempaa asettelua korville kuin muut, jotta vastamelun taso olisi molemmille korville sama. Sankaa täytyy ehkä kiristää hiukan, jotta kuulokkeet istuvat napakasti. Kunhan istuvuus on saatu kohdilleen, on vastamelu hyvä ja parempi kuin Yamahalla, joka päästää hiukan enemmän hälyä läpi.

Mainos
JBL Tour One folded
Kuva: JBL

Ääni

Kun vastamelun laittaa päälle, basso muuntuu muhkeammaksi mutta myös löysemmäksi. Keskibasson rytmit eivät puuskuta tärykalvoa vasten yhtä tiukasti kuin vastamelun ollessa suljettuna. Saman efektin saa, kun äänten läpipääsyn aktivoi – kuulokkeiden äänenlaatu on paljon parempi, kun mitään käsittelyä ei ole päällä. On tietysti silti parempi pitää vastamelua päällä, kun istuu vaikkapa lentokoneessa tai autossa.

Tehdasasetuksillaan ääni on hivenen lattea ja epäviihdyttävä, ja etenkin keskirekisteriä vaivaa ohuus, josta laulu ei kunnolla pääse erottumaan. Beyoncén uusin, Be Alive, ei kuulosta olevan järin ”alive”. Mutta onneksi tilanne on korjattavissa! Tässä kohtaa kannattaa nimittäin kurkata sovelluksen puolelle, sillä sieltä löytyy taajuuskorjain. Kun korostan keskirekisteriä hiukan 1 kHz:n kohdalta ja madallan terävyyttä 4 kHz:n kohdalla, muuttuu ääni välittömästi paljon paremmaksi. Säädöt kannattaa tietysti tehdä omien korvien mukaan, ja kokeilemalla eri vaihtoehtoja taajuuskorjaimesta saa varmastikin aikaiseksi itselleen sopivan sointikuvan.

JBL Tour One front
Kuva: JBL

Hienosäädön jälkeen Sigridin laulu erottuu kirkkaana joululaulussa Home To You (This Christmas) ja Radioheadin aiemmin julkaisematon ja vihdoin Kid A Mnesia -tupla-albumilla päivänvalon nähnyt Follow Me Around antaa kitaroiden oikein hieroa korvia. Thom Yorke, joka on lystikkäästi sijoitettu äänikuvassa aivan vasempaan laitaan, erottuu erinomaisesti. Nyt on hyvä.

JBL Tour One lifestyle(1)
Kuva: JBL

Yhteenveto: JBL Tour One

JBL:n kuulokkeet kuulostavat tehdasasetuksillaan ihan hyvältä, mutta pienen hienosäädön jälkeen todella hyvältä. Parhaimmillaan ne ovat ilman vastamelua, jolloin basso on tiukempi ja miellyttävämpi, mutta kuulokkeet toimivat vallan hyvin myös vastamelu tai äänten läpipääsy päällä. Kun vastamelua tarvitaan, basso soi muhkeammin mutta vähemmän hallitusti. Tämä on kuitenkin yleinen ilmiö eikä Tour One ole suinkaan uniikki tässä suhteessa.  Itse vastamelu toimii hyvin, kunhan pitää huolen siitä, että kuulokkeet istuvat tasaisesti ja napakasti korvien ympärillä.

Karakter
JBL Tour One
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Pirteä ja päättäväinen ääni, joka ei koskaan kuulosta pitkästyttävältä. Kuulostaa parhaalta ilman vastamelua. Vaatii säätöä taajuuskorjaimesta ennen kuin ääni on parhaimmillaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Vastamelua ja vähän ekstraa

Neljä kuulokevaihtoehtoa työpäiviin

Voittamaton yhdistelmä?

Viisi voittajaa

Basic-kuulokkeet premium-hintaan

Parhaat budjettikuulokkeet

Ääni & Kuva
Scroll to Top