Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Focal Utopia 2022

Vieläkin parempi Utopia

Focal on päivittänyt tinkimättömän Utopia-kuulokemallinsa. Onko siitä muka mahdollista saada vielä parempi?

Julkaistu 01.03.2023 - 12:45
Focal Utopia 2022
Geir Gråbein Nordby

Kuulin Focal Utopia -kuulokkeita ensimmäisen kerran hifimessuilla, jossa pääsin sanomaan, että Utopian ääni oli messujen parasta kaikista tarjolla olevista satojentuhansien eurojen stereokaiuttimista huolimatta. Sointi oli vain aivan upea!

Kun tutustuin kuulokkeisiin paremmin oman kodin rauhassa ja oman musiikkikokoelmani parissa, sain hämmästyä vielä enemmän niiden välittämästä taiasta. Kuulin musiikista yksityiskohtia, joita en ollut aiemmin huomannut, ja soinnin dynaamisuus oli mahtavaa. Kuulokkeet eivät jarrutelleen lainkaan vaan painelivat täysiä menemään – silti sointi pysyi hallinnassa ja vivahteet ihmeellisen kirkkaina.

 

Mainos
Utopia Casque Cable 2
Alkuperäinen Utopia. Kuva: Focal

Tämä tapahtui vuonna 2017, ja sen jälkeen ranskalainen kaiutinvalmistaja (kyllä, minulle Focal on yhä ennen kaikkea sitä) on julkaissut monta uutta highend-kuulokemallia. Mutta ei yhtäkään sellaista kuin Utopia.

Focalin uusien kohokuvioitujen kuulokemallien jälkeen – näihin kuuluvat esimerkiksi suljetut Celestee– ja Stellia-mallit sekä Clear MG – on tullut aika päivittää myös Utopia. Ulkonäöltään se muistuttaakin nyt enemmän malliston muita malleja, ja siinä on Clear MG -mallista tuttu kennokuviointi.

Focal Utopia 2022
Utopia anno 2022. Kuva: Focal

Miksi juuri heksagonikuvio?

Kuppien ulkopuolella oleva verkko on rei’itetty heksagonikuviolla, jossa kuusikulmiot suurenevat ja pienenevät suunnan mukaan. Kuvioinnin tarkoitus on minimoida resonanssia ja saada ne korville luonnollisempiin taajuuksiin.

Ilmava verkko jäykistää rakennetta ja mahdollistaa hyvän ilmankierron, mikä säilyttää dynamiikat. Tästä syystähän suljetut kuulokkeet eivät koskaan kuulosta yhtä dynaamisilta kuin avoimet.

Lue myös: Audeze LCD 5 – Huippumalli vailla vertaa

Lampaannahkapehmusteet ja hiilikuituhaarukka

Kupit on kiinnitetty sankaan toivomusluun tai haarukan muotoisilla kiinnikkeillä, jotka on valmistettu kierrätetystä hiilikuidusta. Kuidut ovat aina erilaiset, joten jokaisen kuulokkeen kuviointi on aina vähän erilainen. Se antaa kuulokkeille mattaisen ja vähän raa’an ilmeen, joka näyttää todella tyylikkäältä ja siistiltä!

Pehmusteet ovat memory foamia ja päällystetty rei’itetyllä lampaannahalla. Näin kuulokkeita voi pitää tuntikausia mukavuuden kärsimättä.

Sanka on päällystetty aidolla nahalla eikä muutenkaan viimeistelyssä löydy moitittavaa. Kaikki materiaalit on valittu keveys ja mukavuus edellä. Uusi Utopia-malli painaa silti yhtä paljon kuin edeltäjänsäkin eli 490 grammaa.

Focal Utopia 2022 Graabein
Kuulokkeet istuvat mukavasti myös silmälasien kanssa. Kuva: Geir Gråbein Nordby

”Kunnon kaiuttimet päässä”

Focal Utopian tavoite on kuulostaa siltä kuin päässä olisi highend-kaiuttimet. Passiivisilla kuulokkeilla äänikuva ei koskaan voi olla parempi kuin kaiuttimilla, mutta alkuperäinen Utopia antoi vaikutelman hieman kapeammasta äänikuvasta, jolloin tuntuma oli vähän enemmän kaiutinmainen. Focalin mukaan vuoden 2022 versio pääsee vielä lähemmäs tavoitettaan.

Omat beryllium-elementit

Focal käyttää kuulokkeissaan omia kaiutinelementtejään, ja uuteen Utopiaan on valittu materiaaliksi beryllium, kuten edeltäjäänkin. Tuttu M-muoto jäykistää elementtiä ja vaimentaa resonanssia.

Erojakin on. Kela on entistä kevyempi ja valmistettu kuparin ja alumiinin seoksesta. Erityisen ohuen ripustimen ansiosta Focal lupaa elementtinsä olevan tähänastisistaan kevyin ja nopein.

Kuulokkeet on kokonaan kehitetty ja valmistettu käsin Focalin tehtaalla Ranskan Saint Etiennessä.

Utopia Boite Ensemble scaled 1
Kuva: Focal

Lisävarusteet

Uusi Utopia toimitetaan 1,5-metrisen, yhdistetyllä 3,5 mm:n ja 6,3 mm:n plugilla varustetun kaapelin sekä 3-metrisen, 4-napaisella balansoidulla XLR-kaapelin kanssa. Balansoitu kaapeli tarkoittaa käytännössä sitä, että oikealla ja vasemmalla kanavalla on omat maadoituskaapelinsa yhden jaetun sijaan. Tarkoitus on estää kanavien sekoittumista maadoituskaapelin kautta, jolloin kanavaerottelu on parempi ja äänikuva laajempi.

Kuulokkeiden mukana toimitetaan kuljetuskotelo, jossa kuulokkeet säilyvät hyvänä. Lisäksi mukana tulee nahkainen, ylellisyyttä tihkuva säilytyskotelo.

Lue myös: Hifiman HE1000se – Suloista hulluutta

Focal Utopia 2022: mukavuutta ja helppokäyttöisyyttä

Useimpien Focalin kuulokkeiden tapaan Utopia 2022 istuu päähäni täydellisesti. Korvan alapuolella leukaluussa tuntuu pientä painetta, mutta ei epämiellyttävästi. Sen ansiosta kuulokkeet istuvat vakaasti ja vähentävät painoa päälaelta. 490 grammaa on kuitenkin ihan huomattava paino, vaikka en kuvailisikaan Utopiaa painavaksi.

Paksut, mukavat pehmusteet istuvat mukavasti myös silmälasien käyttäjille, joskin lasit liimaantuvat samalla jämäkästi päähän.

Kuulokkeiden runsas 104 dB:n herkkyys ja korkea 80 ohmin impedanssi tekevät mallista hyvän kumppanin vaikkapa putkivahvistimelle. Putkivahvistimet voivat aiheuttaa matalan impedanssin kuulokkeissa säröilyä, joten esimerkiksi planaarisia kuulokkeita tulisi yhdistää niihin harkitusti. Utopia toimii kuitenkin mainiosti esimerkiksi McIntosh MHA 200:n kanssa – vaikka keksin kyllä parempiakin yhdistelmiä.

Utopia 2022 _illus_13_02
Utopia 2022 toimii täydellisesti Naim Uniti Atom HE -vahvistimen kanssa. Kuva: Naim/Focal

Ääni, joka pysäyttää ajan

Arjen huiskeessa kaipaa välillä taukoa, ja siihen Focal Utopian sopii täydellisesti – sen kanssa aika tuntuu nimittäin pysähtyvän.

Vikingur Olafssonin tulkinta Brahmin Fantasiasta (op. 116) toistuu kauniina ja vivahteikkaana, ja flyygeli aaltoilee mahtavana. Jokainen nuotti soi kompleksisena. Soinnista paljastuu kerroksia kerrosten perään, ja hennoimmatkin kosketukset toistuvat salamannopein transientein mikrotasolla. Lopuksi soinnut lauletaan kaikkeudessaan, kunnes ne hiipuvat levytyksen pohjakohinaan. Niin kaunista.

Keith Jarretin flyygeli Šostakovitšin Preludes and Fugues for Piano, Op. 87 -teoksessa on äänitetty hieman kauempaa lavasta, joten tila tuntuu enemmän ja piano soi tummemmin. Mutta tätä kuunnellessa voi sulkea silmänsä ja todella kuvitella olevansa paikan päällä.

Myös rock toimii mahtavasti. Pink Floydin Time Dark Side of the Moon -albumilta ei ehkä kuulosta yhtä modernilta kuin ilmestyessään 50 (!) vuotta sitten, mutta voi luoja, miten se rokkaa! Paikoin se soi hieman vinkuen, sillä alemmassa diskantissa on turhan paljon energiaa, mutta ilmakitara hyppää silti ihan uudelle vaihteelle.

Utopia Zoom Grille
Kuva: Focal

Uuden ja vanhan Utopian vertailua

Alkuperäisen Utopian transienttivaste oli salamannopea ja paljasti yksityiskohtia kerros kerrokselta. Ne tosin saattoivat tuntua liioitellun teräviltä, jos soitti “vääränlaista” musiikkia vääränlaisesta lähteestä. Ne paljastivat alemmasta diskanttirekisteristä enemmän kuin tarpeen, mikä saattoi tuntua korvissa ikävän pisteliäältä.

Uusi Utopia tuntuu hienostuneemmalta diskantin osalta, eikä se mielestäni vähennä äänenlaatua muutoin. Transienttien aloitus/pysähtymisaika on edelleen legendaarisen lyhyt ja vivahteet vain virtaavat ihanasti.

Uudet kuulokkeet eivät päästä kuulijaa aivan yhtä lähelle soittimia kuin edeltäjä, mutta kuulija saa musiikkiin lempeämmän kutsun sen sijaan, että tuntuisi, että sitä on pakotettu kuuntelemaan. Musiikki tarjoillaan kirurgisella tarkkuudella, jollaista en ole tainnut ennen kuulla.

Turvaudun vain muistiini, mutta minusta tuntuu kuin uusi malli olisi vähän lempeämpi versio alkuperäisestä. Vaikka bassokin toistuu kerroksellisena, muistelen sen olleen edeltäjässä vähemmän täyteläinen.

Focal Utopia 2022 Audeze LCD-5 Sennheiser HD800S- scaled
Focal Utopia 2022, Audeze LCD-5 ja Sennheiser HD 800 S. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Viihtyy täyteläisen vahvistimen kanssa

Ei basso tässäkään ole järin täyteläinen, mutta syväbasso erottuu ja on matalampi kuin esimerkiksi Sennheiser HD 800 S -mallilla. Kuulokkeet toimivat erinomaisesti Auralic Tauruksen kanssa, jonka basso ja keskirekisteri hehkuvat lämpimästi, mutta uskon kuulokkeiden sopivan hyvin myös McIntosh MHA 150:n kanssa.

Lainasin tätä testiä varten Naim Uniti Atom HE -vahvistimen, joka toimii myös loistavasti uuden Utopian kanssa. Kuulokkeet reagoivat erittäin hyvin vahvistimen nopeuteen ja bassontoistoon.

Myös Burson Soloist 3X GT saa kuulokkeiden dynamiikat loistavasti esiin. Gain kannattaa asettaa matalalle, muuten äänessä kuuluu suhisevaa pohjakohinaa.

Lue myös: Stax SR-009s – Tämä ei ole ääntä vaan taikaa

Maltillisen leveä stereokuva

Stereokuva ei ole leveimmästä päästä. Jos omistaa vaikkapa Sennheiser HD 800:n tai 800 S:n, huomaa, että Focal Utopia esittää musiikin kapeammin ja läheisemmin. Sennheiserin kuulokkeilla on toki ehkäpä markkinoiden laajin äänikuva, joten tämä ei yllätä. Focal on kuitenkin myös maltillisempi kuin vaikkapa kutakuinkin samanhintainen Audeze LCD-5.

Olen lukenut muiden arvioita uudesta Focal Utopiasta ja moni on todennut äänimaiseman asettuvan enemmän kuulijan eteen kuin pään sisään. Itse en koe niin. Kuulokkeet ovat kuitenkin kuulokkeet, eikä äänikuva tunnu leijuvan kasvojeni edessä. Kyllä vain asia on perinteisesti: it’s all in your head!

Utopia Dos scaled 1
Kuva: Focal

Iso ja kaunis keskirekisteri

Utopian keskirekisteri soi kauniisti ja muhkeasti. Laulu soi kantavammin kuin HD 800 S -mallilla. Tällä saralla Utopia muistuttaa enemmän Audeze LCD-5:tä. Basso tosin on tässä muhkeampi kuin LCD-5:llä ja etenkin HD 800 S:llä.

Vaikka uuden Utopian diskantti on hellävaraisempi kuin alkuperäisessä, se erottuu silti enemmän kuin Audezella ja Sennheiserilla. Uutuus toimii varmastikin paremmin Sennheiserin neutraalin HDV 820 -vahvistimen kanssa kuin alkuperäinen Utopia, mutta runsaampi Naim Uniti Atom HE on parempi valinta.

Utopia illus 12 scaled 1
Kuva: Focal

Yhteenveto: Focal Utopia 2022

Focal Utopian vuoden 2022 versio on ehtaa highend-laatua niin rakenteen kuin mukavuuden osalta – ja tietysti äänen. Sointi on äärimmäisen dynaamista ja tarkkaa, ja musiikki toistuu niin uskomattoman kerroksellisena ja ilmavana, että moni kuulokemalli tuntuu tähän verrattuna harmaalta ja ikävältä.

Uusi Utopia suitsii hieman edeltäjän terävyyttä, mutta sitä on yhä jäljellä. Kannattaa olla varovainen musiikin kanssa, jossa on paljon energiaa 3–4 kHz:n alueella. Kuulokkeet hyötyvät vahvistimesta, joka on kallellaan lämpimään ja täyteläiseen sointiin mieluummin kuin kovin viileään ja kliiniseen.

Oikean vahvistimen ja hyvien äänitysten kanssa Focal Utopia tarjoaa ihastuttavia sulosointuja!

Karakter
Focal Utopia 2022
Ultra High End

Ääni & Kuva kiteyttää

Legendaarista Utopia-kuulokemallia on kesytetty sieltä, mistä pitää. Lopputulos on vähintään yhtä mahtava kuin alkuperäinen! Edeltäjän tapaan tiettyjen varusteiden ja musiikkityylien kanssa yläpää soi turhan energisesti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Laatulangattomat kesäksi

Parasta ääntä metsästämässä

Vastamelua ja vähän ekstraa

Neljä kuulokevaihtoehtoa työpäiviin

Voittamaton yhdistelmä?

Viisi voittajaa

Ääni & Kuva
Scroll to Top