Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Sony WF-1000XM5

Paras vastamelu

Sony WF-1000XM5 jatkaa suositun M4-mallin jalanjäljissä ja tarjoaa entistäkin parempaa vastamelua ja äänenlaatua.

Julkaistu 04.08.2023 - 07:00
Sony WF-1000XM5
Geir Gråbein Nordby

Sony WF-1000XM5 vie vastamelun jälleen uudelle tasolle. Tarkemmin sanottuna vastamelu on 20 % parempaa kuin edeltäjällään, mikäli Sonyn insinöörejä on uskominen. Kaksi sirua ja kolme mikrofonia per kuulokenappi takaavat vaikuttavan hiljaisuuden ja rauhan.

Muotoilultaan WF-1000XM5 on 25 % pienempi ja 20 % kevyempi kuin edeltäjänsä M4, mikä saa kuulokkeet istumaan napakasti ja mukavasti. IPX4-suojausluokituksen ansiosta kuulokkeet sietävät hyvin roiskeita ja hikeä sopien näin aktiiviseen elämäntyyliin.

Lue myös: Sony LinkBuds S – Luokkansa parhaat napit

Mainos

Sony on varustanut kuulokkeet uusilla Dynamic Driver X -elementeillä. Kalvo on keskeltä jäykkää, mikä avittaa kirkkaiden taajuuksien sointia, ja reunoilta pehmeämpi bassontoiston parantamiseksi. Näin taajuusalueen ääripäät venyvät vielä hitusen pidemmälle.

Myös puheluiden äänenlaatua on parannettu teköälyavusteisen vastamelun avulla.

Sonylla on tuttuun tapaan 5-käyräinen taajuuskorjain sekä Clear Bass -bassonsäätö. Ympäristöääniä on parannettu, joten kuulokkeita ei tarvitse riisua saadakseen selvää, mitä ympärillä tapahtuu.

Akunkesto on sama kuin aiemminkin eli 12 tuntia ilman vastamelua ja 8 tuntia vastamelu päällä.

Sony WF-1000XM5 black & grey
Kuva: Geir Gråbein Nordby

Sony WF-1000XM5:n äänenlaatu

Down in the Willow Garden on 1800-luvun murhaballadi, josta Rufus Wainwright ja Brandi Carlile ovat tehneet tuoreen version. Laulu on yhtä kaunis kuin synkkäkin, ja Sony toistaa sen tunnelmat upeasti. Lauluäänet soivat hyvin, joskin keskirekisteri on hiukan vetäytynyt. Sony on vähän liian innokas ylemmässä bassorekisterissä, mikä vie huomiota keskirekisteriltä.

Suosittelen laskemaan 400 Hz: kohdalta, jotta basson värittyneisyys häviää, ja sitä paikkaamaan voi säätää Clear Bassia isommalle. Pieni nosto 1 kHz:n kohdalta auttaa korostamaan laulua, kun taas pienemmät säädöt 2,5 kHz:n ja 6,3 kHz:n kohdalla tekevät soinnista tasapainoisemman.

sony WF 1000XM5 grey scaled
Kuva: Sony

Paljon ei siis vaadita, mutta sen jälkeen Jess Williamsonin Hunter-countrykappale kuulostaa myös erittäin hyvältä. Williamsonin lauluääni on hivenen terävä, mikä voi joskus kääntyä itseään vastaan, mutta tässä se tasapainottuu hyvin ja bassokin sulautuu mukavasti muuhun äänimaisemaan.

Jan Gunnar Hoffin piano Beach Boys -coverissa God Only Knows soi täyteläisesti ja keskirekisteriltään erottelevasti.

Myös rap toimii. Doja Catin ääni pääsee kirkkaasti ja ilmavasti esiin Attention-kappaleen aasialaisten jousisoitinten ja energisten rytmien keskeltä.

sony WF 1000XM5 lifestyle
Kuva: Sony

Yhteenveto: Sony WF-1000XM5

WF-1000XM5 on enemmän kuin pelkkä päivitys. Sony on parantanut kuulokkeita joka osa-alueella vastamelusta ja helppokäyttöisyydestä äänenlaatuun ja muotoiluun. WF-1000XM5 on kokonaisuutena loistava.

Karakter
Sony WF-1000XM5
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Pitkä akunkesto, hyvä äänenlaatu puheluissa ja erinomainen vastamelu. Musiikin äänenlaatu on parantunut huomattavasti. Testaajan mielestä ääni kaipaa edelleen säätöä taajuuskorjaimella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vastamelua ja vähän ekstraa

Neljä kuulokevaihtoehtoa työpäiviin

Voittamaton yhdistelmä?

Viisi voittajaa

Basic-kuulokkeet premium-hintaan

Parhaat budjettikuulokkeet

Ääni & Kuva
Scroll to Top