Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Jabra Elite 10

Höyhenenkeveitä säveliä

Pitää olla ilmaa, jotta voi hengittää. Ja ilmaa Jabra Elite 10 -nappikuulokkeilla riittää!

Julkaistu 18.09.2023 - 09:30
Jabra Elite 10
Geir Gråbein Nordby

Jabra lupaa Elite 10 -täyslangattomien tarjoavan ”kristallinkirkasta ääntä puheluihin, erittäin mukavaa istuvuutta koko päivän käyttöön ja immersiivistä Dolby Atmos -kokemusta Dolby Head Tracking -toiminnon avulla”. Jälkimmäinen tarkoittaa toimintoa, jossa äänikuva seuraa mukana, kun kuulokkeiden käyttäjä liikuttaa päätään. Dolby Head Tracking toimii Atmos-sisältöjen lisäksi ylösmuunnetun stereosignaalin toistamiseen, mutta on parhaimmillaan tietysti Atmos-äänen kanssa. Silloin 360-äänikuva on tarkempi ja ääni seuraa pään liikkeitä loogisemmin.

Jabra Elite 10 Cream Cocoa Gloss Black Contextual Beauty Large RGB Landscape_MED-enhanced
Kuva: Jabra

Akunkestoksi ilmoitetaan 6 tuntia kuulokenappien osalta ja 21 tuntia kotelosta vastamelun ollessa päällä. Ilman vastamelua akku kestää noin 8 + 28 h, joten kuulokkeet voi huoletta ottaa mukaan viikonloppumatkalle.

Istuvuus

Elite 10:n istuvuus on kehitetty 62 000 korvaskannauksen pohjalta. Erilaisia korvia tutkimalla Jabra on muotoillut ovaalit EarGel-sovitteensa omien sanojensa mukaan ”istumaan täydellisesti kaikkien korviin”. Sitä sopii kyllä epäillä, mutta kuulokkeet istuvat omiin korviini erinomaisesti. Kuulokenapeissa oli valmiina M-kokoiset sovitteet, jotka vain vaihdoin pakkauksesta löytyneisiin L-kokoisiin. Sen jälkeen kuulokkeet istuivat kuin nenä päähän ja tuntuivat todella mukavilta!

Mainos
Jabra Elite 10 GeirNordby-enhanced
Elite 10 tuntuu korvissa todella mukavalta. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Vastamelu

Kuulokkeissa on tietysti vastamelu, ja kummassakin kuulokenapissa kolme mikrofonia, joiden ansiosta hälyn luvataan vaimenevan tehokkaasti musiikin taustalta sekä käyttäjän äänen kuuluvan selvästi puheluissa kovemmassakin melussa.

Elite 10 tarjoaa toki myös ympäristöäänet, jonka avulla kuulee ulkopuolen äänet paremmin. Käytän tätä toimintoa aina vain useammin, kun istun toimistossani ja haluan sydänkohtauksen sijaan saada kuulla, kun joku hiippailee ovesta.

Lue myös: Jabra Elite 7 Pro – Edistykselliset kuulokkeet

Jabra Elite 10:n äänenlaatu

Elite 10 tukee AAC- ja SBC-koodekkeja. Toisin sanoen CD-laatuiset Bluetooth-koodekit, kuten LDAC ja aptX Lossless, puuttuvat. Äänenlaatu on silti hyvä, ja etenkin ihastuin ylä-äänten höyhenenkevyeen sointiin. Symbaalit toistuvat ilmavasti ja vivahteikkaasti ilman kovuutta, ja naisäänet erottuvat selkeästi. Jos sovitteet ovat liian pienet, bassontoisto kärsii, joten kannattaa kokeilla sovitteita huolella. Mutta vaikka korvakäytävät saisikin tiivistettyä täydellisesti, on basso ohuenlainen. Sen ansiosta musiikista erottuu enemmän yksityiskohtia, mutta bassoon tykästyneiden on syytä huomioida, että joillakin toisilla kuulokkeilla saa ehkä kovemmat kiksit. Sovelluksessa tosin on taajuuskorjain, jolla sointia saa muokattua haluamaansa suuntaan.

Jabra Elite 10 Angle1 Matt Black LB Medium RGB_MED-enhanced
Kuva: Jabra

Dolby Atmos -musiikki tekee äänimaisemasta suuremman ja saa sen leviämään korvien ohi. Itse pidän Head Trackingia aika ärsyttävänä toimintona, sillä musiikin äänikuva seurailee mukana, kun liikutan päätäni. Vai onnistuuko joku muka istumaan aivan paikallaan?

Toiminnon voisi luulla toimivan paremmin, jos katsoo elokuvaa puhelimelta, mutta silloinkin tuntuu vain oudolta, että ääni tuntuu tulevan alapuolelta ruutua katsoessa. Peleissä Head Tracking voisi olla parhaimmillaan, mutta silloin taas ääni tulee pienellä viiveellä kuvaan nähden, mikä ei tietenkään pelatessa käy.

Jos minulta kysytään, toimii Dolby Atmos paremmin ilman Head Tracking -toimintoa. Silloin äänikuvassa on hyvä 360 asteen vaikutelma, joka myös pysyy paikoillaan. Billie Eilishin What Was I Made For? on erinomainen esimerkki minimalistisesta mutta erittäin onnistuneesta Atmos-raidasta, jonka iso äänikuva tekee vaikutuksen.

Musiikki on parasta stereona

Haluaisin kuitenkin esittää vetoomuksen ihan perinteisen stereotoiston puolesta. Etenkin bassovoittoinen tai kovia rytmikitarariffejä sisältävä musiikki vaatii stereota, jotta rytmit sykkisivät tarpeeksi tarkasti. Tilaääniefekteillä äänikuva jää rytmisesti latteammaksi.

Esimerkiksi Janelle Monáen Champagne Shit asettaa rytmit pääosaan. Stereona Elite 10 toistaa kappaleen tiukasti ja päättäväisesti, vaikka ylä-äänet tekevätkin suurimman vaikutuksen.

Jabra Elite 10 vs Jabra Elite 85t freq Jabra Elite 10 vs BW Pi7 S2 freq
<
>
Jabra Elite 10 (sininen) vs. Jabra Elite 85t (punainen). Elite 10 on diskantiltaan energisempi kuin bassotaajuksiltaan, mutta kokonaisuutena käyrä on tasaisempi. Mitattu REW-ohjelmistoa ja E.A.R.S.-mikrofonipäätä käyttäen.

Kilpailijat

Tässä hintaluokassa ei vaihtoehdoista ole pulaa. Kovimpia vastuksia ovat Sony WF-1000XM5, Technics EAH-AZ80 ja Bowers & Wilkins Pi7 S2. Jabra onnistuu puheluiden äänenlaaduissa näitä paremmin ehkä Sonya lukuun ottamatta.

Bowers & Wilkins toistaa bassoa muhkeammin kuin Jabra, mutta joidenkin makuun ehkä liikaakin. Koska B&W:lla ei ole taajuuskorjainta, ei bassoa saa hillittyäkään.

Sen sijaan Sony ja Technics mahdollistavat äänen säätämisen sovelluksissaan, ja tehdasasetuksillaan parasta ääntä tarjoaa Technics.

Sekä Sonylla että Technicsillä on laadukkaampaa Bluetooth-ääntä toistava LDAC-tuki. Dolby Atmos -tilaääntä tarjoavat vain Sony ja Jabra. Näistä kahdesta Sony on vivahteikkaampi ja mielestäni myös bassontoistoltaan parempi. On kuitenkin vaikea sanoa, olisiko Sony kokonaisuutena parempi, sillä Jabra Elite 10 on todella hyvä. Sitä paitsi Eliten helppokäyttöisyys valloittaa. Jabrat vain tökätään korviin ja klikataan soittolista päälle!

Jabra Elite 10 Cream Contextual Beauty Small Landscape MED enhanced 1 scaled 1
Kuva: Jabra

Yhteenveto: Jabra Elite 10

Jabra Elite 10 on todella hyvä täysin langaton nappikuulokemalli. Jos äänenlaadussa arvostaa muutakin kuin bassontoistoa, ihastuu varmasti Jabran ilmavaan, höyhenenkevyeen diskanttiin, kirkkaaseen lauluun ja nappikuulokkeille melko suureen äänimaisemaan.

Dolby Atmos ei ole välttämätön, mutta mukava lisä, joka tuo etenkin elokuvien katsomiseen kivaa ekstraa.

Basso on vähän varovainen, mutta kuitenkin vivahteikas ja erottuva. Kuulokkeet istuvat todella mukavasti ja puheluiden äänenlaatu on erinomainen.

Todella hyvät kuulokkeet!

Karakter
Jabra Elite 10
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Erittäin mukava istuvuus. Avoin ja kirkas sointi. Hyvä vastamelu. Dolby Atmos -tuki. Basso voi tuntua vähän vaisulta. Tilaääni kuulokkeissa ei vieläkään tunnu kovin tarpeelliselta.

2 ajatusta aiheesta “Jabra Elite 10”

  1. Sanna Tuppi

    Hei. Onko näissä jabran nappi kuulokkeissa toiminto että kun sanoo nimen niin soittaa automaattisesti ihmiselle kenen nimen sanoi?

    1. LB editorial team

      Hei! Puhelut onnistuvat näillä kuulokkeilla siten, että ensin aktivoidaan puheavustaja (Google Assistant tai Siri), jonka jälkeen sanotaan vaikkapa “Call Saara”, jolloin puhelin soittaa Saaralle. Eli ihan pelkän nimen sanomalla ei soitto lähde, mutta melkein!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vastamelua ja vähän ekstraa

Neljä kuulokevaihtoehtoa työpäiviin

Voittamaton yhdistelmä?

Viisi voittajaa

Basic-kuulokkeet premium-hintaan

Parhaat budjettikuulokkeet

Ääni & Kuva
Scroll to Top