Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Palkitsimme

Vuoden parhaat kuulokkeet 2020-2021

/ 20.11.2020 - 11:30
Vuoden parhaat kuulokkeet 2020-2021

Kuulokkeita löytyy joka lähtöön ja budjettiin, ja olemme parhaamme mukaan yrittäneet huomioida kaikki. Olemme testanneet myös joitain aivan halpoja kuulokkeita, mutta valitettavasti niiden äänenlaatu ei täytä alkeellisiakaan standardeja. Niinpä voimme aidosti suositella vain kuulokkeita, jotka sijoittuvat hintaluokkiin sata euroa ja siitä ylöspäin.

Johdolliset kuulokkeet

Perinteisimmässä kuulokemallissa on sanka ja joko korvien ympärille asettuvat over-ear-kupit tai suoraan korvalehtien päällä olevat on-ear-kupit. Halvimmassa kategoriassa kuluttajat ovat lähes täysin jättäneet johdolliset kuulokkeet pois laskuista. Langalliset mallit ovatkin muuttuneet ylellisyystuotteiksi kovan luokan musiikkiharrastajille, jotka eivät aina halua tai voi soittaa musiikkia kaiuttimien kautta. Kunnon kuulokkeet sopivatkin nojatuolinautiskeluun, mieluiten yhdistettynä kuulokevahvistimeen. Voittajien hintahaarukka on laaja: noin 500 eurosta 4 000 euroon!

Langattomat kuulokkeet

Jos ei halua olla sidottuna paikoilleen, ovat langattomat kuulokkeet ainoa vaihtoehto. Mobiilimpi käyttö tarkoittaa yleensä hieman heikompaa äänenlaatua, sillä langaton äänensiirto edellyttää äänen pakkaamista. Kätevä ratkaisu silti, etenkin kännykän kanssa.

Langattomista kuulokkeista suosituimpia ovat vastamelukuulokkeet. Aktiivisella vastamelulla eli ANC:llä (Active Noise Cancelling) varustetut mallit analysoivat ympäristön ääniä ja luovat vastasignaalin, joka kumoaa ulkopuolelta tulevan hälyn. Matkustaessa ominaisuus on ihan ehdoton! Hyvät mallit maksavat 200-400 euroa.

Nappikuulokkeet

Jos kaipaa taskuun mahtuvia kuulokkeita, ovat nappikuulokkeet paras valinta. Johtoa ei käytä enää juuri kukaan edes nappeja yhdistämään, vaan tällä hetkellä myydään täysin langattomia eli true wireless -kuulokkeita. Näiden hinta on tippunut usein jo alle sataan euroon, ja parhaat viime vuonna testaamamme maksoivat noin 150 euroa. Myös täysin langattomia nappikuulokkeita saa vastamelulla – mutta vieläkin käytännöllisempi ominaisuus niissä on ulkopuolisten äänten vahvistaminen. Kyllä vain: ominaisuuden ansiosta voi kuulla tarvittaessa vieruskaverin puheen, sillä täysin langattomat kuulokkeet istuvat usein niin tiiviisti, että ympäristön äänet vaimenevat itsestään.

Myös liikuntaan on tehty omia kuuloke- ja nappikuulokemallejaan, jotka ovat veden- ja pölynkestäviä ja joiden istuvuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Treenikuulokkeita saa 100-250 eurolla.

Parempaa ääntä kuulokkeista – miten?

1. Käytä vahvistinta

Ensimmäinen vinkkimme koskee vain johdollisia kuulokkeita. Jos kytkee kuulokepiuhan kuulokevahvistimeen, saa paljon parempaa ja kovempaa ääntä. Sisäänrakennetulla DA-muuntimella varustettu vahvistin on paras vaihtoehto. Hyvät kannettavat vahvistimet maksavat yleensä noin satasen, kun taas kiinteästi sijoitettavat mallit kustantavat 200-500 euroa tai enemmänkin.

Hodetelefoner Tips1 scaled 1

2. Hyödynnä taajuuskorjainta

Jos kuulokkeiden ääni ei tehdasasetuksillaan oikein miellytä, voi ääntä säätää pienilläkin muutoksilla. Monille kuulokkeille on olemassa sovellus, jonka taajuuskorjainta (EQ) voi käyttää hienosäätöön. Tarjolla on myös kolmansien osapuolten sovelluksia, mutta silloin joutuu usein soittamaan musiikkiakin valitun sovelluksen käyttöliittymän kautta.

 

 

Hodetelefoner Tips2

3. Valitse äänen lähde huolella

Huono MP3 ei koskaan saa kappaletta nousemaan taianomaiselle tasolle. Toimitus suosittelee käyttämään hifilaatuisia suoratoistopalveluita, esimerkiksi Tidalia, pakattua musiikkia striimaavien Spotifyn ja YouTube Musicin sijaan. Etenkin, jos käyttää langallisia kuulokkeita – Bluetoothin käyttö pakkaa ääntä joka tapauksessa.

Hodetelefoner Tips3 scaled 1

4. Pidä kuulokkeet puhtaana

Jos kuulokkeita tai nappikuulokkeita käyttää pitkään, ei voi välttyä lialta ja pölyltä. Etenkin nappikuulokkeet likaantuvat korvakäytäviä peittävästä vahasta. Puhtaudesta kannattaa pitää huolta jo hygienian takia. Nappikuulokkeet voi putsata hammastikulla, ja isommat kuulokkeet pyyhkiä nihkeällä liinalla, ainakin jos niillä on IP-luokitus vettä vastaan. Herkät kuulokkeet voi pyyhkiä puhtaaksi myös kuivalla mikrokuituliinalla.

Hodetelefoner Tips4

Ehdokkaat vuoden parhaiksi kuulokkeiksi

Voittaja Vuoden parhaat kuulokkeet 2020-2021

Vuoden parhaat vastamelukuulokkeet - Basic

Sony WH-XB900N

Hyvää vastamelua saa nyt halvalla

XB900N ei vain muistuta huikeaa 1000XM3-mallia, ne ovat kuin samasta muotista tehdyt. Värivaihtoehtona on molemmissa musta, ja XB900N-mallissa hopean sijaan sininen. Molempien kupit saa taiteltua kasaan. Laatuvaikutelma on erinomainen, ja koska muotoilu on lainattu Sonyn huippumallilta, luotamme myös kuulokkeiden kestävyyteen.

Nimen XB on lyhenne sanoista Xtra Bas, mikä ei ole vähättelyä. Jos bassonjytke on mieleen, ovat kuulokkeet juuri omiaan, mutta me muut vaimennamme mieluusti bassoa hiukan. Silloin äänenlaatu asettuu kohdilleen. Vastamelu on odotettua parempi tässä hintaluokassa. Ei se yllä samalle tasolle kalliimman Sonyn kanssa, mutta XB900N:ssä on selvästi hyödynnetty samaa teknologiaa ja kokemusta.

Jos Sonyn luksusmalli on vastamelun valtias, on WH-XB900N kapinoiva kruunuprinssi. Samanlaisen muotoilun ansiosta kuulokkeet istuvat yhtä mukavasti pitkässäkin käytössä, akunkesto on erinomainen ja käyttö yllättävän helppoa kosketusohjauksesta huolimatta. Sovelluksessa on enemmän ominaisuuksia kuin ehtii käyttää, mutta tärkeintä on, että bassoa saa säädettyä sieltä hiljaisemmalle. Se on nimittäin ainoa ääneen liittyvä kommenttimme. Vastamelukin on parempi kuin keskimäärin.

Vuoden parhaat pelikuulokkeet

HyperX Cloud Orbit S

Taianomaista peliääntä

Cloud Orbit S on HyperX:n kallein pelikuulokemalli tähän mennessä. Ja muutenkin poikkeava ilmestys valikoimassa: sen sisäpuolista vastaa Audeze. Itse asiassa Cloud Orbit S onkin kuin Audezen kehuttu Mobius valeasussa – ja huomattavasti huokeammalla hinnalla.

Tavallisten dynaamisten elementtien sijaan, jotka ovat oikeastaan vain minikokoisia kaiutinelementtejä, on tässä käytetty magnetostaattisia elementtejä. Siinä sähkömagneettina toimiva johdin kiertää kalvoa tasomaisesti ja antautuu magneetin liikuteltavaksi. Äänentoisto on näin lähellä sähköstaattisia kaiuttimia.

Toinen erikoisuus on Waves NX -surroundtekniikka, joka tarjoaa 7.1-virtuaalisurroundin lisäksi kuulijan eteen sijoittuvan äänen. Suomeksi sanottuna: kun kääntää päätä, pysyy stereovaikutelma silti samana!

Ei siis ihme, että ääni muistuttaa Audezen Mobiusta. Molemmissa on sama tarkkuus pienten yksityiskohtien erottamisessa. Sama avoimuus ja ilmavuus. Sama teho, jolla 10-senttiset ovaalit kalvot puskevat bassoa. Ja sama ihmetys siitä, että aistejani huijataan uskomaan äänen tulevan aina näytön edestä, vaikka kuinka heiluisin tuolillani.

Audezen magnetostaattisten elementtien, Waves NX -surroundtekniikan ja HyperX:n hinnoittelu tekee Cloud Orbit S:stä voittavan yhdistelmän. Vaikka muutkin kuulokkeet kuulostavat hyviltä – jopa erittäin hyviltä – eivät muut yllä tälle tasolle. Keinotekoisen stereovaikutelman ansiosta pelaaminen tuntuu paremmalta, kun ääni on aina synkassa sen kanssa, mitä ruudulla näkyy.

Vuoden parhaat kuulokkeet - Highend

HiFiMAN HE-1000se

Suloista hulluutta

”Näin kun herään, ulisten kaipaan jälleen samaa unta.” Sanat ovat William Shakespearen Myrsky-näytelmästä (suom. Paavo Cajander), mutta kuvaavat aika tarkasti myös tunnetta, joka minussa herää joka kerta, kun otan HiFiMAN HE-1000se -kuulokkeet päästäni. Nämä kuulokkeet vetoavat enemmän tunteeseen kuin järkeen – tai taloudelliseen harkintaan, joka kannattaa laittaa takapenkille, kun suunnittelee näiden ostoa…

Jos on vaikea perustella muille neljän tonnin käyttämistä hifi-järjestelmään, yritäpä vakuuttaa ihmiset 4 000 euron kuulokeostoksesta! Onnekas saa osakseen vain epäuskoista pään pudistelua, mutta pahimmassa tapauksessa kaverit haastavat arvostelukykysi. Todella kalliit kuulokkeet eivät nimittäin niinkään ole statussymboli, vaan pikemminkin merkki tarkistuttaa pään kunto lääkärillä.

Toisaalta se voi myös olla merkki siitä, että tekee rehellisesti valinnan vain itseään ajatellen. Musiikkihan edistää mielenterveyttä! Turha tässä kierrellä asiaa enempää: kalliit kuulokkeet ovat kuin piikittäisi hifiä suoraan korvakäytävään. Mielihyvän tunne on niin voimakas, että kun on kerran kokeillut highendiä, ei paluuta budjettimalleihin enää ole.

Näiden kuulokkeiden kanssa jumahtaa tuntikausiksi ihmettelemään musiikin yksityiskohtia, joita ei ole aiemmin kuullut. Äänimaisema on valtava, kristallinkirkas ja tarkkuus tasoa, jolle vain planaari- tai sähköstaattiset kuulokkeet voivat yltää. Taika on taattu.

Ilmavuutta ja vivahteita on enemmän kuin millään muulla kuulemallamme planaarisella mallilla, mukaan lukien kaksi muuta HiFiMAN HE-1000-versiota. SE-malli on vahvistimen suhteen helppokäyttöisempi, vaikka hyvä vahvistin toki parhaaseen äänenlaatuun vaaditaankin.

Kyseessä on ehdottomasti yksi koukuttavimpia kuulokkeita, joita päähänsä voi laittaa. Jotkut kilpailijat saattavat onnistua yksittäisissä asioissa paremmin kuin HE-1000se, mutta kokonaisuutena nämä kuulokkeet ovat lähes täydelliset. Annamme siksi jopa metallisaranoiden pienen kitinän anteeksi.

Vuoden parhaat vastamelukuulokkeet

Sony WH-1000XM4

Vastamelun uusi valtias - taas

Jo kahden vuoden ajan Sony on pitänyt hallussaan parhaan vastamelukuulokkeiden titteliä – kukaan ei ole päässyt lähellekään Sony WH-1000XM3 -mallin tasoa. Huippukuulokkeet ovat olleet täydellinen valinta lentokoneeseen, junaan tai mihin tahansa, missä on halunnut pitää hälyn ulkopuolella. Kuulokkeiden oma suhinakin on vähäisempää kuin kilpailijoilla (vaikkakin silti heikosti havaittavissa). Kompromissina on siedettävä imukuppitunnetta, joka todella tehokkaan vastamelun sivuvaikutuksena syntyy. Esimerkiksi Bose NCH 700:n käyttö tuntuu luonnollisemmalta, mutta vastamelukaan ei ole yhtä vahva.

 

Sony WH 1000XM4 1 scaled 1

Ei ehkä ihme, jos uudet Sony WH-1000XM4 kuulokkeet näyttävät aivan samalta kuin XM3-edeltäjänsäkin. Pieni NFC-merkki vasemmassa kupissa on muuttunut samanväriseksi kuin kuulokkeet muutenkin. Ja yksi nappi on vaihtanut nimeä: NC/AMBIENT on nyt CUSTOM. Muuttunut on nimittäin sen toimintakin: nappia voi käyttää myös puheavustajan aktivoimiseen. Vanhemmassakin mallissa se onnistuu päivityksen myötä.

Sony WH-1000XM4 on loistavan kuulokemallin entistäkin parempi versio. Ominaisuuksia on tullut lisää ja kuulokkeisiin voi vihdoin liittää kaksi laitetta samanaikaisesti, kuten useimmilla tämän hetken kilpailijoilla.

Tärkein ominaisuus on kuitenkin se, että maailman paras vastamelu on nyt vieläkin parempaa (tosin ero ei ole suuri). Myös äänenlaatu on parantunut entisestä.

On toki normaalia kehitystä, että uusi malli on parempi kuin entinen, mutta on aikamoista, ettei yksikään kilpailija ehtinyt tekemään tehokkaampaa vastamelua ennen Sonya itseään. Mitä muuta voimme tehdä kuin suositella ostamaan WH-1000XM4:n, Sonyn jälleen maailman parhaat vastamelukuulokkeet?

Vuoden parhaat treenikuulokkeet

Jabra Elite Active 75t

Ylivoimaiset treenikuulokkeet

Elite Active 75t:n kumipinta pitää nappikuulokkeet paikoillaan myös juostessa ja treenatessa.

Elite 75t:n tapaan Elite Active 75t on varustettu kolmella erikokoisella EarGels-pehmusteella, joten napit istuvat varmasti kaikkiin korviin. Ja se on tarkoituksin, sillä kuulokkeiden on tarkoitus istua niin tiiviisti, etteivät ulkopuoliset edes kuulu.

Aiemmin Jabra Elite Active 75t:ssä ei ollut aktiivista vastamelua, mutta ilmaisen softapäivityksen ansiosta sekin on nyt lisätty. Lähes täydellinen tuote on siis vieläkin parempi.

Sovelluksen taajuuskorjaimessa ääntä voi säätää mieleisekseen niin, että äänikuvasta tulee vahva ja harmoninen, ja jossa basso ja keskirekisteri ovat vankat ja diskantti ilmava. Oikeilla asetuksilla ääni on itse asiassa niin uhkea, että tuntuu kuin kävelisi ympäriinsä pienet subwooferit korvissa.

Puheluiden laatu on täydellinen; sekä puhujan että kuulijan kannalta.

Ohjaus on hiukan pulmallista – sovellusta voi tietysti käyttää, mutta kaikkea voi ohjailla myös kuulokenappien kahdesta säätimestä.

Äänenlaatu on erinomainen ja IP57-luokitus tekee napeista täysin vedenkestävät. Lähes täydellinen istuvuus tekee Jabra Elite Active 75t:stä sitä paitsi mahtavan juuri siihen, mihin se on suunniteltukin: musiikin kuunteluun ja puheluiden puhumiseen treenatessa.

Vuoden parhaat langattomat kuulokkeet

Sennheiser Momentum True Wireless 2

Uusi suosikkimme

Harva täysin langaton kuulokemalli on yltänyt sellaiseen äänenlaatuun kuin Momentum True Wireless. Ehkäpä ei kukaan, sillä jos pitäisi valita täysin langattomat kuulokkeet pelkän äänenlaadun perusteella, olisin vielä hetki sitten ostanut ne.

On niissä pari huonoakin puolta. Aktiivisen vastamelun puuttuminen ei ole minulle niin iso miinus, vaikka Sony WF-1000XM3 ja Apple AirPods Pro ovat todistaneet ominaisuuden käytännölliseksi.

Suurin este sille, miksi joku ei ostaisi Sennheiser Momentum True Wireless -kuulokkeita on mielestäni akunkesto. Kuulokkeissa itsessään se on 4 tuntia, mutta minusta akku on koko ajan loppu, paljon useammin kuin verrattuna samoilla spekseillä varustettuihin muihin kuulokkeisiin. Kotelosta saatavat 8 tuntia lisäaikaa ei myöskään pidä ihan paikkaansa. Jos kotelo on pöydänlaatikossa pari päivää, saa huomata, että akkua on kulunut itsekseen.

Niinpä on onni, että Sennheiser on tähän uuteen Momentum 2 -malliin pidentänyt akunkeston 7 tuntiin napeissa ja 21 kotelossa. Yhteensä 28 tunnin akunkesto tarkoittaa yli tuplasti parempaa kuin edeltäjässään.

Pienemmästä koosta huolimatta Sennheiser on mahduttanut aktiivisen vastamelunkin mukaan, vaikka se vaatii enemmän mikrofoneja. Ne parantavat myös puheluiden laatua, kun puhuu puhelimeen hälyisässä ympäristössä kuten kahvilassa.

Sennheiser Momentum True Wireless 2 on äänenlaadultaan aivan yhtä hyvä kuin edeltäjänsä, ja istuvuudeltaan myös. Molemmat ovat siis loistavia, joten on helppo ymmärtää, miksi Sennheiser ei ole lähtenyt näpelöimään näitä ominaisuuksia!

Jos omistaa jo Momentumin ensimmäisen täysin langattoman version, kannattaa vaihtaa 2-versioon vain siinä tapauksessa, että akunkesto tökkii. Muiden kannattaa saman tien panostaa parikymppiä enemmän True Wireless 2 -malliin sen sijaan, että hankkisi alennushintaisen 1-mallin!

Sennheiser Momentum True Wireless 2 on uusi referenssimallimme, johon vertaamme muita täysin langattomia kuulokkeita.

Vuoden parhaat kuulokkeet - Premium

Hifiman Sundara

Paras ostos

Useimmissa kuulokkeissa on dynaaminen elementti, mutta on myös valmistajia, jotka rakentavat elementit omien periaatteidensa mukaan. Hifiman Sundara on yksi esimerkki tällaisesta, ja sen kalvopinta-ala on suurempi kuin yleensä. Sundara käyttää litteitä magneettisia elementtejä avoimissa kupeissa, missä on etunsa – mutta myös muutama miinus.

Alhaisen impedanssin ja herkkyyden vuoksi Sundaraa voi käyttää Audioquest Cobaltin kanssa kännykkään liitettynä, vaikkakaan kuulokkeiden suuri koko ei tee niistä varteenotettavaa reissukumppania. Paremmin ne sopivat kotona käytettäväksi, jolloin nojatuolista voi kytkeä kuulokkeet mukavasti vahvistimeen – me kokeilimme Hegel H190:a ja edullista Shiit Magni 3+ -kuulokevahvistinta.

Planaarirakenne tarkoittaa vähemmän liikuteltavaa massaa. Niin kutsuttu Neo Supernano -kalvo on 1-2 mikronia ohut ja kevyempi kuin dynaaminen kalvo, joten teoriassa sen pitäisi tuottaa tarkempi ja nopeampi transienttivaste.

Ja näin se näyttää Sundarassa toimivan! Loistavan dynaamisen vasteen lisäksi niissä on itse asiassa varsin vakuuttava bassontoisto. Basso on samaan aikaan tiukka ja vahva, ja se antaa musiikille esimerkillisen pohjan. Tässäkään basso ei ole erityisen syvä, mutta kuitenkin tarkka ja sietää painetta.

Se mikä todella erottaa Sundaran massasta, on resoluutio, transienttivaste ja vivahteikkuus. Ääni toistuu neutraalisti, avoimesti ja upeiden sävyjen saattelemana. Jouset kuulostavat uskottavammilta kuin muissa tämän hintaluokan avoimissa kuulokkeissa, ja piano toistuu ehdottomasti soinnikkaimman Sundarassa.

Hifiman Sundara on luokkansa paras hifiostos. Ääni on erottelevampi, ilmavampi ja dynaamisempi kuin kilpailijoilla. Diskantti on silkkinen, basso muhkea ja keskirekisteri kristallinkirkas ja neutraali. Äänikuva on suuri ja avoin, ja kuulokkeet ovat yhtä hyvin kotonaan Brockhamptonin kuin Beethovenin kanssa. Sundara on yksinkertaisesti loistava löytö kotikäyttöön, mutta ei kovin mobiiliystävällinen.

Vuoden parhaat langattomat kuulokkeet - Basic

Supra Nero-TX

Harvinaisen hyvä löytö

Supran kuulokkeissa on pisin akunkesto, johon olen täysin langattomien parissa törmännyt. Ei niinkään napeissa itsessään, sillä ne jaksavat soittaa maltilliset 5 tuntia – mutta latauskotelosta virtaa saa 75 tunniksi! Napit voi ottaa koteloineen mukaan lomalle eikä laturia tarvita. Lataukseen tarvitaan muuten mikro-USB, eli USB-C ei käy.

Supra Nero TX istuu hyvin, sillä napit ovat niin pienet ja kevyet, että niitä tuskin huomaa. Tyynyjä tulee vain kolme paria, joista kaksi on selvästi liian pieniä omiin korviini. Kolmaskin liukuu korvasta vähän liian helposti, joten testin nimissä huijasin hieman ja käytin omaa pariani, joka istuu korviini täydellisesti. Kokeilin myös memory foamista tehtyjä Comply-tyynyjä äänen vahvistamiseksi.

Supra Nero TX on parhaimman kuuloinen täysin langaton kuuloke, jonka olemme alle satasen hintaluokassa kuulleet. Hyvä akunkesto 5 tunnin soittoajalla ja latauskotelon hämmästyttävällä 75 tunnilla tekee vaikutuksen. Täydellisessä maailmassa ylä-äänissä olisi enemmän ilmaa ja ylemmässä keskirekisterissä enemmän yksityiskohtia, mutta tähän hintaan rahoilleen voi todella sanoa saavansa vastinetta.

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Ääni & Kuva
Scroll to Top