Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Adidas RPT-01

Urheilijan kuulokkeet

Adidas-logolla varustettujen kuulokkeiden on pakko täyttää tiettyjä odotuksia, eivätkä RPT-01-sankakuulokkeet tuota pettymystä.

Julkaistu 28.05.2020 - 10:47
Adidas RPT-01
Geir Gråbein Nordby

Suhtaudun kaksijakoisesti sporttikuulokkeisiin. Toisaalta on kätevää, että kuulokkeet sietävät hikoilua ja vähän rajumpaa menoa. Toisaalta on ärsyttävää, että joku on päättänyt puolestani, että treenatessa on aina oltava paljon – ja huonoa – bassoa. Mieluiten vielä kuorrutettuna laulusoundilla, joka kuulostaa lähinnä siltä kuin lauluaja olisi tunkenut tiskirätin suuhunsa.

Joten ei mikään ihme, etten kiljunut riemusta, kun työpöydälleni ilmestyivät Adidaksen kuulokkeet.

Adidas SPT-01 on ground
Adidas SPT-01 näyttää sporttiselta. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Lue myös: Applen langattomien Powerbeatsien uusi malli on täydellinen lenkkipolulle ja nirsoille kuulijoille.

Mainos

Ihmeiden aika ei kuitenkaan ole ohi, kuten saamme pian nähdä.

Adidas RPT-01 -kuulokkeet ovat Ruotsissa päämajaansa pitävän Zound Industriesin valmistamat. Yritys tekee myös Marshall- ja Urbanears-kuulokkeita, joten ainakaan osaamisesta homman ei pitäisi jäädä kiinni.

Gråbein testaa Adidas RPT-01 -kuulokkeita…

Istuvuus ja liitännät

Useimmat treenikuulokkeet ovat nappikuulokkeita. Henkilökohtaisesti uskon, että kompakteja on-ear-malleja saisi olla tarjolla enemmänkin. On niin paljon helpompi pukea sankakuulokkeet kuin asetella nappeja. Tietysti on-ear-mallinkin on oltava riittävän pieni ja kevyt, eivätkä kupit saa hiostua tai liukua pois korvien päältä.

Adidas RPT-01 kuuluu on-ear-kuulokkeiden pienimpään ja kevyimpään (painoa on hitusen yli 200 grammaa) päähän. Ne siis istuvat korvien päällä, eivät peitä niitä kokonaan. Sellainen vaatisi isompia kuppeja, joten ratkaisu on järkevä.

Kuulokkeet laitetaan päälle painamalla neliönappia oikeasta kupista. Sama nappi vaihtaa kappaletta ja säätää volyymiä. Bassoäänen kuultuaan voi tarkistaa puhelimen Bluetooth-laitteiden listan ja alkaa soittamaan biisejä!

Adidas RPT-01 right button
Oikean kupin nappi aloittaa ja pysäyttää musiikin ja puhelut, ja samalla napilla vaihdetaan kappaletta ja säädetään volyymia. Kuva: Geir Gråbein Nordby
Adidas RPT-01 left button
Vasemman kupin napin voi ohjelmoida itse. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Joustava sanka

Sanka joustaa hyvin ja sitä voi taivutella melko huoletta. Se on päällystetty irrotettavalla päällisellä, ja sangan ja pään väliin jäävän kumipannan voi myös irrottaa ja pestä. Kuppien kangaspäällysteen saa sisäpuolelta irti kääntämällä niitä hiukan vasemmalla. Hellävarainen käsinpesu sopinee näille parhaiten.

Adidas RPT 01 Headband scaled 1
Pehmeä kumipanta tekee istuvuudesta mukavamman ja suojaa kangasta hikoilulta. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Eivät hiosta

Kuulokkeet istuvat kuin valettuna korvien päällä. Ne eivät luiskahda paikoiltaan edes juostessa ja hikoillessa. Kangas estää korvien ympärystä hikoilemasta samalla tavalla kuin tekonahka. Viilentävä tunne on silti aika rajallinen, sillä hetken kuluttua korvat tuntuvat lämpimiltä. Silti musiikkia voi kuunnella pitkäänkin ilman, että korvat hiostuisivat ikävästi. Tässä Adidas/Zound Industries voisi kyllä ottaa oppia Philipsiltä, jonka paljon edullisemmassa TASH402BK-mallissa on viilentävää geeliä kupeissa.

Adidas RPT-01 twisted
Kuulokkeita voi väännellä melko huoletta, sillä sanka joustaa. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Käyttö

Adidas Headphones -sovellus antaa käyttäjän valita, mitä haluaa vasemman kupin napin tekevän. Perusasetuksella se herättää puheavustajan yhdellä painalluksella ja kahdella painalluksella saa päälle Spotify-treenilistan, joka on ehkä hiukan liian ”nuorekas” makuuni. Kolmella painalluksella pitäisi saada hittilista soimaan, mutta en onnistunut tässä kertaakaan.

Sovelluksessa voi myös valita ääniasetuksia (EQ). Itse suosin Adidas-nimistä asetusta, joka on lineaarisin. Pop-asetuksella bassoa on liian vähän ja keskirekisteriä liian paljon, Rock kuulostaa lattealta eikä mikään muukaan asetus toimi. Kannattaa käyttää vain Adidas-asetusta.

Äänen viive

Kuulokkeissa on pientä viivettä, joten pelatessa ääni tulee hieman kuvan jälkeen. Hieman ärsyttävää, vaikka puhutaankin vain 200 millisekunnista. Monet videosovellukset synkronoivat äänen automaattisesti Bluetoothin kautta, joten niissä ei ole ongelmaa. Netflixin ja YouTuben kohdalla en myöskään havaitse ongelmia huulisynkan suhteen.

Adidas RPT-01 Graabein
Adidas RPT-01 on kompakti malli, joka istuu kuin valettu. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Äänenlaatu

Kuten alussa vihjasinkin, onnistui Adidas RPT-01 yllättämään minut äänenlaadullaan. Ennakkoluuloistani huolimatta soundi on kirkas, nopea ja vakaa. Bassoa ei ole liioiteltu, mutta se ei myöskään jää latteaksi. Bassorummun iskut toistuvat napakasti, ja silti laulu pysyy hyvin keskiössä, olipa kyseessä tumma miesääni tai kevyempi naisääni.

Basso soi hyvällä groovella ja virvelirumpu kauniisti Pearl Jamin Dance of the Clairvoyants -kappaleessa. Kitarat soivat raikkaasti ja vakuuttavasti. Paljon parempaa kuin odotin!

Myös The Soundsin uusi Safe and Sound on paljon odotettua parempi – olin jo unohtanut, miltä tanssittava musiikki tuntuu! Nyt voin pitää bileet päässäni hölkätessäni naapuruston mäkiä ylös ja alas. Mutta akustinen musiikkikaan ei ole ongelma, ei edes klassinen. Kunhan kestää sen, että flyygeli kuulostaa hieman sähköpianolta. Kokonaisuus on kuitenkin hurjasti parempi kuin muilla kuulemillani treenikuulokkeilla.

Adidas SPT-01. Foto: Geir Gråbein Nordby
Adidas SPT-01. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Vaihtoehtoja Adidakselle

Edellä mainittu Philipsin malli on bassoltaan muhkeampi ja soundiltaan sulkeutuneempi. Jopa Beats Solo3, joka on muotoilultaan vastaava mutta ei luokiteltu veden- ja hienkestäväksi, on soinniltaan laihempi kuin Adidas.

Koska treenikuulokkeet ovat useimmiten nappimalleja, on mainittava soundiltaan mukaansa tempaava ja katu-uskottava Jaybird Vista sekä AAC-ääntä tukeva ja muutoin varsin vaikuttava Kygo E7/900, joka ei kuitenkaan vedä vertoja Adidaksen tasapainoisuudelle. Ehkä basso saisi olla matalimmilla taajuuksilla muhevampikin, mutta energia ja iskevyys menevät sen edelle.

Adidas SPT 01 on table scaled 1
Kuva: Geir Gråbein Nordby

Johtopäätökset

Ei ole mitään järkeä lisätä bassoa, kun treenaa. Treenatessa kuunneltava musiikki luultavasti huolehtii siitä muutenkin. Sen sijaan oikea äänenlaatu on tärkeämpi, ja tässä Adidas RPT-01 on omiaan.

Useimmissa treenikuulokkeissa soundi on sellainen, että muuten niitä ei tee mieli kuunnella (basso on liioiteltu ja epäpuhdas), mutta Adidas RPT-01 on riittävän tasapainoinen ja dynaaminen sopiakseen muuhunkin kuin treenaamiseen. Ääni on raikas, basso hyvä ja laulu ja soittimet kirkkaat ja erottuvat.

Kuulokkeet istuvat tiukasti, joten RPT-01:n ei tarvitse pelätä tipahtavan päästä juoksulenkilläkään. Ne voivat jopa hiukan puristaa, mutta pysyvät kuitenkin mukavuuden rajoissa. Materiaalit tuntuvat hyvältä.

Ääni olisi voinut olla ilmavampi ja erottelevampi, jos kuulokkeet tukisivat AAC- ja aptX-koodekkeja. Silloin tosin 40 tunnin akunkesto ei olisi mahdollinen – mutta kuka tarvitsee yli 20 tunnin akunkestoa?

Karakter
Adidas RPT-01
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Energinen soundi ja tiukat rytmit. Tasapainoinen ääni. Tiukka istuvuus sopii hyvin treeneihin. Soundi painottaa keskirekisteriä. Tiukka tuntuma voi alkaa painaa ja kuumottaa korvia.

Laatulangattomat kesäksi

Parasta ääntä metsästämässä

Vastamelua ja vähän ekstraa

Neljä kuulokevaihtoehtoa työpäiviin

Voittamaton yhdistelmä?

Viisi voittajaa

Ääni & Kuva
Scroll to Top