Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Audio-Technica ATH-AP2000Ti

Parasta päihdettä?

Investoimalla 1 500 euroa AP2000Ti-kuulokkeisiin saa kymppitonnin arvosta ääntä.

Julkaistu 14.02.2020 - 17:48
Audio-Technica ATH-AP2000Ti
Geir Gråbein Nordby

Jos et ole kuullut aitoa highend-ääntä, sanoisin, että olet onnekas. Jos nimittäin on kuunnellut kymppitonnin kaiuttimia tai kalliimpiakin, on vaikea tottua kotiolkkarin soundbarin tasoon. Ehkä on siis parempi, kun ei tiedä, mistä jää paitsi.

Mutta entäpä jos unelmasoundin saisi vain kymmenesosalla tästä hinnasta? Vaikuttaa houkuttelevalta, vai mitä? Ainoa, mistä pitää luopua, on musiikin jakaminen muiden kanssa, mutta toisaalta uskomattomasta äänenlaadusta voi nauttia missä vain. Puhun tietysti kuulokkeista.

Jos minulta kysytään suosikkikuulokkeita, niin vastaukseni on Audio-Technica ATH-ADX5000. Ne ovat ehkä parhaat avoimet kuulokkeet kahden tonnin hintaluokassa ja monella tapaa samankaltainen kuin kuuluisa Sennheiser HD 800 S. Ääni on poikkeuksellisen tasapainoinen ja mukavuus taivaallinen. Avoimia kuulokkeita ei kuitenkaan usein viedä kodin tai toimiston ulkopuolelle.

Mainos
Audio-Technica ATH-AP2000Ti side
Kuulokekupit ovat titaania, mikä tekee niistä jäykät ja kevyet. Kiiltävään pintaan jää helposti sormenjälkiä. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Suljettavan tyypin kuulokkeet kulkevat mukana

Suljetut kuulokkeet ovat avoimia monikäyttöisemmät. Niissä paras kuulemani on myös Audio-Technican valmistama ATH-L5000. Äänen puolesta ne hakkaavat kaikki muut, mutta ikävä kyllä ne eivät oikein istu päähäni. Kuppeja ei voi säätää pystysuunnassa. Niinpä ne sopivat vain tietynkokoisille ja -muotoisille päille. Ja entäs hinta: 4 000 euroa on sulaa hulluutta kuulokkeista!

Titaania designissa

Nyt japanilaisvalmistaja on tehnyt suljetut kuulokkeet vain kolmasosalla L5000:n hinnasta, nimittäin AP2000Ti-kuulokkeet. Kyseessä on edelleen highend-tuote, jonka titaanikupit tekevät mallista erityisen kevyen: 300 grammaa on tässä hinta- ja laatuluokassa todella vähän.

Titaaniset kupit hohtavat kauniin harmaina. Ikävä kyllä sormenjäljet ja muut tahrat jäävät helposti näkyville. Huolellinen omistaja voi toki pitää pientä mikrokuituliinaa aina käden ulottuvilla.

 

Audio-Technica ATH-AP2000Ti cushions
AP2000Ti:n tyynyt asettuvat korvan ympärille mukavasti. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Tyynyt ovat paksut ja päällystetty pehmeällä nahalla. Myös design on harkittua, ja pystysuuntaisen säädön mahdollistava säädin, joka L5000-mallista puuttuu, löytyy tästä. Niinpä kuulokkeet istuvat lähes kaikille. Myös allekirjoittaneen päähän. Ja miten mukavasti ne istuvatkaan!

Kaiutinelementtien halkaisija on 53 mm, ja kalliimman L5000:n tapaan kalvot on päällystetty keinotekoisilla timanteilla ihanteellisen jäykkyyden saavuttamiseksi. Kikka auttaa myös korkeiden taajuuksien toistamisessa, tässä tapauksessa 40 kHz:iin asti. Korkearesoluutioinen musiikki toistuu tämän ansiosta paremmin, kun ylä-äänet eivät säröile kuulotaajuudella.

Audio-Technica lupaa tehokasta ilmanvaihtoa elementin fiksun sijoittelun ansiosta. Jäähdytys auttaa keskirekisterin ja diskantin toistamiseen läpinäkyvällä profiililla, joka muistuttaa avointen kuulokkeiden äänen tyyppiä.

Audio Technica ATH AP2000Ti cables
Kuulokkeiden mukana tulee kolme johtoa, joista yksi on balansoitu Pentaconn. Kuva: Audio-Technica

Kannettavat kuulokkeet?

Highend-kuulokkeet kaipaavat lähes aina oman kuulokevahvistimensa soidakseen ihanteellisesti. Audio-Technica on kuitenkin ajatellut myös heitä, jotka haluavat ottaa kuulokkeet mukaan reissuun. Impedanssi on maltillinen 44 ohmia ja herkkyys aivan kohtuullinen 100 dB (1 mW). Niinpä kuorman ei pitäisi ylittää keskinkertaisenkaan puhelimen kestokykyä.

 

Audio-Technica ATH-AP2000Ti headband
AP2000Ti:n panta lepää mukavasti päätä vasten. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Kuulokkeiden mukana tulee sekä pitkä (3 m) että lyhyt (1,2 m) johto 3,5 mm:n plugilla, ja lyhyt balansoitu kaapeli 4,4 mm:n liittimellä (Pentaconn). Jälkimmäisessä olisi saanut olla mieluummin XLR-liitin, sillä harvoissa kannettavissa soittimissa on ulostuloa 4,4-milliselle liittimelle. En myöskään usko, että balansoitu kaapeli on tarpeen, kun on liikkeellä. Balansoidun ja tavallisen kaapelin eron voi huomata vain istuskellessaan hiljaa. Yhdeksässä tapauksessa kymmenestä ottaisin mieluummin kunnollisen kuulokevahvistimen. Juuri missään niistä ei ole 4,4-millistä balansoitua ulostuloa, mutta monissa on kyllä XLR. Onneksi olen lainannut Sennheiser HDV 820 -mallia, josta löytyy molemmat – mutta siitä lisää vähän myöhemmin.

Audio-Technica ATH-AP2000Ti side (2)
Audio-Technica ATH-AP2000Ti on tyylikäs ilmestys. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Mojovan yläkoukun ääni

Kun yritän kuvailla AP2000Ti:n ääntä, tulevat nyrkkeilytermit väkisinkin mieleen. Mutta raskaan sarjan ottelijan sijaan ajattele keskisarjan salamannopeaa ja pehmeäliikkeistä taitajaa, joka tanssii vastustajan ympärillä höyhenenkevyesti ennen kuin iskee mojovan yläkoukun vastapelurin vatsaan. Ja vetäytyy sitten yhtä nopesti kuin hyökkäsikin.

Kuulokkeet seurailevat rytmejä leikkisästi ja tarjoilevat joka pihahduksen salamannopeasti ja iskevän kovasti.

Hegel HD25 DA-muuntimeen yhdistetyn Auralic Taurus-kuulokevahvistimeni kanssa Eminemin Godzilla-uutuutta on ilo kuunnella. Kuulokkeet artikuloivat selkeästi kaikilla taajuuksilla ja bassorumpu mojahtaa kunnolla ja tarkasti joka kerta. Syntikkabasso pysyy raiteillaan kuten kuuluukin ja harmoniarakenne on niin hyvä, että tuntuu kuin olisin studiossa.

Audio-Technica ATH-AP2000Ti Grabein
Gråbein fiilistelee kuulokkeita. Kuva: Marius Thingvald

Eminemin riimit toistuvat selkeinä, mikä ei ole itsestään selvää mutta minkä AP2000i terävä fokus mahdollistaa. Basso ei peitä keskirekisteriä ja symbaalit helähtelevät täyteläisesti. Soundi koukuttaa!

Lakmé-oopperan ensimmäinen kohtaus soi Sabine Devieilhen laulamana ihanan kauniisti. Ääni on tiukka kuin Campanian viini ja rintaäänissä on makea klangi. Kuin ikkuna musiikkiin. Kuin totuusseerumi, joka avaa pienelle ihmiselle ensimmäistä kertaa kirkkaan näkymän maailmaan.

Sellainen totuusseerumi, joka samalla jättää hauskuudelle tilaa. Jotkut supertarkat kuulokkeet unohtavat temmata mukaansa, mutta tässä viihdyttävyyspisteet ovat korkealla. Japanilais-englantilaisen Rina Sawayaman Comme des Garçons (Like the Boys) soi rytmikkäästi, basso mehukkaasti ja Rinan ääni asettuu miellyttävästi keskelle.

Audio Technica ATH AP2000Ti case open
Kuulokkeiden mukana tulee matkakotelo. Kuva: Audio-Technica

Neutraalia ääntä

Kuulokkeiden äänen tyyppi ei ole lämmin, mutta ei viileäkään. Se on analyyttisen neutraali, mutta ei tylsä. Vahvistimen valintaan kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota. Täyteläinen Auralic Taurus on täydellinen valinta. Siinä ei ole 4,4-millistä ulostuloa, joten balansoitua johtoa testatakseni vaihdan Sennheiser HDV 820:aan.

HDV 820 on vähintään yhtä analyyttinen kuin kuulokkeetkin, eikä mielestäni paras valinta. Se korostaa balansoidun ja balansoimattoman kaapelin eroa. Ainoa ero on siinä, että vasen ja oikea kuuloke seisovat omilla pohjillaan. Kaksi kanavaa ei voi vahingossakaan mennä ristiin, joten teoriassa stereokuva on leveämpi.

Käytännössä myös, sillä kaapeleiden käytössä on ääneen – pieni – vaikutus. Symbaalit levittäytyvät äärille ja soitinten välissä on enemmän tilaa. Silti valitsen näiden kuulokkeiden kaveriksi mieluummin Auralic Tauruksen.

AP2000Ti (red) vs L5000 (green) frequency response
Taajuusvaste. ATH-AP2000Ti (punainen) ja ATH-L5000 (vihreä). AP2000Ti:n basso tulee hieman edellä ja 250 Hz:n kohdalla tulee kyykähdys, mikä teoriassa syö jousien ja kitaran energisyyttä, mutta toisaalta tekee laulusta selkeämpää. Ehkä tästä syystä suosin lämpimään kallistuvaa vahvistinta. Mittaus tehtiin REW-ohjelmalla.

Puhelimen kanssa

Kannettavuudesta oli puhe. AP2000Ti toimii paremmin iPhone 11 Pro Maxin ja kuulokeadapterin kanssa kuin esimerkiksi Sony MDR-Z7M2, jonka basso muuttuu vertailussa laiskaksi ja suhmuiseksi.  AP2000Ti on hallitumpi ja jaksaa myös soittaa kovempaa. Diskantti on rakeisempi (ei pahasti) ja soundi yleisesti latteampi ilman kunnollista vahvistinta. Puhelinta piti kylläkin pitää lähes aina täydellä äänenvoimakkuudella.

Stereokuva?

Kuulokkeilla ei ole mahdollista saavuttaa samanlaista lähes kolmiulotteista stereokuvaa kuin kaiuttimilla, jotka soivat vapaasti tilassa. Musiikin tuuttaaminen suoraan korvaan ei vain toimi niin. Silti suljetuissa kuulokkeissa on paljon eroja. Avointen kuulokkeiden kohdalla oikean ja vasemman kupin välillä on vähän kohinaa, kun ääni tulee pienellä viiveellä. Balansoimattomalla kaapelilla signaali tulee samaan aikaan ja kaventaa stereokuvaa.

Pienellä viiveellä tuleva ääni saa äänikuvan vaikuttamaan laajemmalta ja avoimemmalta. Tätä ei tapahdu suljetuilla malleilla, joten stereokuva on suoraviivaisemmin oikean ja vasemman korvan varassa. AP2000Ti:n ilmavat ylä-äänet saavat silti aikaa pienen äänikuplan, joka vain ei ole yhtä iso kuin Sennheiser HD800S:llaä tai Audio-Technica ADX5000:lla.

 

Audio Technica ATH AP2000Ti case
Tyylikästä ja käytännöllistä. Kuva: Audio-Technica

Kilpailijat

1 500 euroa on paljon rahaa kuulokkeista, enkä yritä väittää, että AP2000Ti kilpailisi saman hintaluokan avointen kuulokkeiden kanssa. Jos avoimen mallin rajoitukset eivät ole este, voimme suositella Sennheiser HD 800 S:ää (1 400 €) ja Focal Clear (1 499 €), jotka ovat vielä parempia. Jos kuitenkin haluaa käyttää kuulokkeita myös tien päällä tai ylipäätään muualla kuin kotona, on suljettujen mallien parissa kilpailu vähäisempää.

Klipsch Heritage HP-3 (1 499 €) voi vain haaveilla Audio-Technican yksityiskohdista. Sony MDR-Z1R:n (1 799 €) basso on painokkaampi kuin AP2000Ti:n, mutta se myös soi värittyneemmin eikä pääse ylä-äänissä lähellekään tätä tasoa. Beyerdynamic T5p G2:n (749 €) basso ja keskirekisteri ovat lämpimämmät, ja jos Beyerdynamicin sointirakenne miellyttää, voi AP2000Ti:n ääni olla liian analyyttinen. Impulssivaste, nopeus ja läpinäkyvyys ovat kuitenkin täysin eri luokkaa. Audio-Technica sopii paremmin myös studiokäyttöön.

Johtopäätökset

Audio-Technica ATH-AP2000Ti on siisteimpiä suljettuja kuulokkeita omassa luokassaan. Ne ovat tosissaan haastamassa avoimet mallit. Olen kuullut muutamia suljettuja malleja, jotka hakkaavat ATH-AP2000Ti:n nopeudessa, resoluutiossa ja läpinäkyvyydessä. Ääni on rehellinen mutta ei kuiva. Kuulokkeet toimivat hyvin myös puhelimen kanssa – myös iPhonen – ilman vahvistinta välissä.

Kaikki suljetut kuulokkeet, jotka ovat Audio-Technicaa parempia, maksavat enemmän. Olen yrittänyt keksiä jotakin moitittavaa, mutta kaikki keksimäni on negatiivista vain henkilökohtaisista mieltymyksistä riippuen. Toisin sanoen, tässä taitaa olla hintaluokkansa parhaat kuulokkeet niin äänenlaadun, helppokäyttöisyyden kuin mukavuudenkin suhteen.

Jos keskirekisteriä haluaa hillitä, se onnistuu lämminsointisen vahvistimen avulla.

 

Audio Technica ATH AP2000Ti 1 scaled 1
Audio-Technica ATH-AP2000Ti. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Karakter
Audio-Technica ATH-AP2000Ti
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

Antelias dynamiikan ja vivahteiden suhteen. Neutraali soundi. Tätä lähemmäs avointa ääntä ei suljetuilla kuulokkeilla voi päästä! Mielettömän mukavat päässä. Puhelimen kanssa käytettynäkin järkevä. Joidenkin makuun kuulokkeet voivat olla liian silmiinpistävät.

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Vastamelua ja vähän ekstraa

Neljä kuulokevaihtoehtoa työpäiviin

Voittamaton yhdistelmä?

Viisi voittajaa

Basic-kuulokkeet premium-hintaan

Parhaat budjettikuulokkeet

Ääni & Kuva
Scroll to Top