Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Palkitsimme

Vuoden parhaat älykotituotteet 2023-2024

Mitä älykotia varten tarvitaan? Millaisia ekosysteemejä on, miten ne otetaan käyttöön ja mitä rutiineilla ja automaatioilla oikeasti voi tehdä?

/ 03.11.2023 - 11:59
Vuoden parhaat älykotituotteet 2023-2024

Älykoti on koti, jossa on verkon kautta hallittavia älylaitteita. Niihin kuuluu mitä tahansa valaisimista termostaatteihin ja valvontakameroista robotti-imureihin. Kaikessa yksinkertaisuudessaan älykodin idea on tehdä arjesta helpompaa ja mukavampaa.

Valitse ekosysteemisi

Ennen kaiken maailman älylaitteiden hankkimista kannattaa tutustua siihen, mikä ekosysteemi sopii itselle parhaiten:

Google Home: Googlen puheavustaja on Nest-tuotteiden ytimessä. Google Assistant vastaa nopeasti käskyihin, keskustelee luontevasti ja ymmärtää monimutkaisiakin käskyjä, jotka olisivat sekä Alexalle että Sirille liikaa. Jos omistaa Android-puhelimen, on Google Assistant valmiiksi käytössä.

Nest CamWiredColors Q322.original scaled
Nest-laitteet toimivat Googlen puheavustajan avulla. Kuva: Google

Amazon Alexa: Suuri osa älykotituotteista on yhteensopivia Amazonin digiavustajan kanssa. Alexalta voi kysyä mitä tahansa, joskin vastaukset eivät ole aina yhtä tarkkoja kuin Googlella. Alexa tuke erilaisia “skillsejä” (jotka muistuttavat puhelinsovelluksia).

Apple HomeKit on ja tulee olemaan paras valinta iPhonen käyttäjille. HomeKit-yhteensopivia tuotteita ei ole yhtä paljon kuin Alexalle tai Googlelle tehtyjä, mutta isoimmat brändit löytyvät. Applen Home-sovellus on tyylikäs ja käyttäjäystävällinen, laitteiden käyttöönotto sujuu helposti ja alusta on kaikista vaihtoehdoista turvallisin. Siri on kolmesta puheavustajasta heikoin, mutta paranee jatkuvasti.

Wifi ja liitännät

Lähes kaikki älykotilaitteet edellyttävät luotettavaa wifiyhteyttä. Suurin osa tuotteista toimii 2,4 GHz:n taajuudella, mutta tilanne on muuttumassa. 2,4 GHz on kantamaltaan pidempi, mutta 5 GHZ:n taajuus tarjoaa ylivoimaista nopeutta. Uudempi wifiprotokolla Wi-Fi  6E tukee 6 GHz:n taajuutta, joka on vielä nopeampi. (Pian tuleva Wi-Fi 7 käyttää myös 6 GHz-kaistaa). Wi-Fi 6E suoriutuu useammasta laitteesta, käyttää vähemmän virtaa ja on turvallisempi.

Tämän päivän reitittimet tukevat teoriassa 250 laitetta, mutta suorituskyky kärsii jo reilusti aiemmin. Joka tapauksessa reititin on tärkeää sijoittaa paikkaan, jossa kuuluvuus on parhaimmillaan.

Monet älykotituotteet voi yhdistää myös Bluetoothia tai hubia eli keskusyksikköä käyttämällä. Esimerkiksi Philips Hue -valot toimivat näin. Bluetooth on hitaampi ja epäluotettavampi kuin wifi, kun taas laiteperheelle omistettu hubi vähentää tyypillisesti verkkoliikennettä ja tekee toiminnasta vakaampaa.

philips hue x connectivity standards alliance 1 scaled
Esimerkiksi Philips Hue -valot voi yhdistää Bluetoothilla tai hubilla. Kuva: Signify

Käyttöönotto, ryhmittely, rutiinit ja automaatiot

Kun ostaa uuden älykotituotteen, saa mukana käyttöohjeet. Yleensä niissä pyydetään lataamaan valmistajan sovellus ja skannaamaan laitteen QR-koodi tai syöttämään sarjanumero. Pieni vinkki: lue nämä ohjeet ennen kuin asennat laitteet tai heität pakkauksen kierrätykseen.

Yhteys kodin ekosysteemiin ei aina tapahdu automaattisesti, vaan voi joutua tutustumaan Apple Homen tai Google Homen käyttöohjeisiin yhdistääkseen laitteen manuaalisesti. Alexan kohdalla taas täytyy todennäköisesti etsiä soveltuva ”skill”.

Kun laite on asennettu ja yhdistetty ekosysteemiin, voi olla mahdollista luopua kokonaan valmistajan sovelluksesta, mutta se vaihtelee tuotteesta toiseen. Google Home, Apple Home ja Alexa mahdollistavat usein vain yksinkertaisimmat toiminnot, joten erillisen sovelluksen säilyttämisessä voi olla järkeä.

echo dot charcoal side table
Apple Homeen tai Google Homeen liittäminen voi vaatia tutustumista manuaalitoimintoihin. Alexan suhteen pitänee etsiä soveltuva “skill”. Kuva: Amazon

Käyttöönoton jälkeen laitteita voi usein ryhmitellä tai järjestellä huoneittain. Jos on vaikka paljon älyvalaisimia, niitä voi olla järkevää ryhmitellä, jotta jokaista valoa ei tarvitse aina ohjata erikseen. Myös alaryhmiä voi luoda vaikka huoneittain tai ryhmitellä eri huoneissa olevia laitteita.

Tähän kannattaa käyttää aikaa, sillä näin saa enemmän hallintaa ja joustavuutta etenkin automaattisten rutiinien luomiseen. Automaatioiden tekeminenhän on älykodin suurin hyöty! Älykoti voi esimerkiksi tunnistaa, milloin asukas tulee kotiin, ja sytyttää valot ja laittaa musiikin soimaan.

Toimintoja voi myös ajastaa. Robotti-imurin voi ohjelmoida siivoamaan aamupäivisin, kun itse on töissä. Tai voi luoda ”Hyvää huomenta” -automaation, jolloin vaikkapa Google Assistant kertoo päivän sään ja uutisotsikot, avaa verhot ja laittaa kahvikoneen päälle.

Jos omistaa eri valmistajien tuotteita, voi käyttää kolmannen osapuolen palveluita luodakseen monimutkaisempia automaatioita – hyvä esimerkki on IFTTT (If This Then That).

Yksityisyys

Moni älykotituote on varustettu mikrofonilla ja kameralla, joten niihin liittyy turvallisuusriski: henkilökohtainen data tai tallenteet voivat pilven kautta päätyä vääriin käsiin.

Onkin aina tärkeää tutustua valmistajan yksityisyysasetuksiin ja arvioida, suostuuko yrityksen datanhallintatoimenpiteisiin. Voi myös olla järkevää tarkistaa, onko yrityksellä ollut aiemmin ongelmia tietoturvan kanssa.

Vuoden parhaat älykotituotteet 2023-2024

Voittaja Vuoden parhaat älykotituotteet 2023-2024

Vuoden paras älykotilaite, Kodinhoito

Roborock S8 Ultra

Tehokkain robotti-imuri

Roborockin lippulaivamalli on markkinoiden paras ja älykkäin robotti-imuri.

Ultra-malli on Roborockin lippulaivamalli, ja S8 Pro Ultra koostuu robotin lisäksi valmistajan edistyksellisimmästä latausasemasta. Se pesee mopin käytön jälkeen, tyhjentää pölysäiliön, täyttää vesisäiliön ja tyhjentää pesuveden. Se vie tilaa kolmen irrotettavan ämpärin verran, joten veden vaihtaminen sujuu helposti. Laite myös kuivaa mopin ja latausaseman kuumalla ilmalla, mikä ehkäisee homehtumista ja haisemista.

Ennen kuin robotin lähettää siivouskierrokselleen, sen annetaan tehdä huoneista 3D-skannaus. Skannaamalla se oppii tietämään, missä huonekalut, matot, oviaukot, ovet, rappuset ja eri huoneet ovat. Se sopeutuu huoneisiin oppiessaan tuntemaan ne, ja päättää sen mukaan, mistä siivous kannattaa aloittaa ja missä järjestyksessä huoneet siivota.

Kun S8 Pro Ultra imuroi mattoja, nousee lattiamoppi 5 mm ylöspäin, jotta siihen ei tartu pölyä ja karvoja. Pestessään lattioita moppi värähtelee 3 000 kertaa minuutissa 6 newtonin paineella. Roborock kutsuu tekniikkaa nimellä VibraRise 2.0, ja S8 Pro Ultrassa on kaksi värähtelyosaa tehokkaamman lattianpesun aikaansaamiseksi.

On vaikea sanoa, onko siivoustulos uudella S8 Pro Ultralla huomattavasti parempaa kuin S7 MaxV Ultralla. Hyvää työtä se teki, mutta ei suoriutunut sataprosenttisen tyydyttävästi cola-testistämme.

Yhteenveto

Roborock S8 Pro Ultra uusi moppi ja parempi imuteho eivät ole merkittävä parannus edellisen sukupolven S7 MaxV Ultraan verrattuna, mutta vanhemman robotti-imurin omistaja huomaa vaihdossa kyllä ison eron. Toinen vaihtoehto on S8+ -malli, jonka latausasema on helpompi sijoittaa ja hintakin on halvempi. Roborock S8 Pro Ultra jatkaa menestyksekkään S7-sarjan jalanjäljissä ja on älykkäämpi ja tehokkaampi kuin ennen – ja myös kalliimpi, mutta parhaastahan joutuu aina maksamaan.

 

Vuoden paras älykotilaite, Kodinkoneet, Premium

Instant Pot Pro Crisp & Airfryer

Airfryer, uuni, sous vide, painekeitin ja paistinpannu samassa!

Multicooker-nimitys on melkeinpä vähättelyä Instant Potin monitaiturikoneelle, joka korvaa keittiössä melkein kaiken!

Instant Potin multicooker korvaa melkein koko keittiön! Siinä missä muut keittiökoneet omistautuvat jollekin tietylle asialle, yhdistää Instant Pot Pro Crisp & Airfryer käytännössä kaiken mahdollisen yhteen pyöreään koneeseen.

Kone hoitelee niin perusasiat, kuten paistamisen, leivonnan ja painekeittämisen, kuin toimii edistyksellisempänäkin kokkina, joka hoitelee sous viden, slow cookingin, kuivatuksen ja ilmafriteerauksen.

Koneen muotoilu on yksinkertaista ja näppärää. Kaiken keskiössä on irrotettava induktiokattila.

Siinä voi kuullottaa tai paistaa kuten millä tahansa paistinpannulla. Kattila kestää konepesunkin. Erikoiskannen avulla kattila toimii painekattilana, jolloin ruuanvalmistus nopeutuu huomattavasti. Jos haluaa tehdä keittoa, riisiä tai hauduttaa mitä tahansa, on painekattila oikea valinta. Sama kansi toimii myös höyryttäessä tai sous vide -menetelmää käyttäessä.

Pakettiin kuuluu toinenkin kansi, jossa on sisäänrakennettu lämmitin ja kiertoilma. Sitä käytetään airfryer- ja uunitoiminnoilla.

Monet koneen toiminnoista ovat ikään kuin toistensa variaatioita. Leivonta- ja airfryer-napeilla ei ole oikeastaan mitään eroa, sillä kumpikin käyttää samaa kiertoilmatekniikkaa. Laitteessa on monia valmisasetuksia, joiden avulla uusia toimintoja on helppo kokeilla. Uunin lämpötilaa voi säätää tarkasti 21–232°C:n välillä.

Tällä tavalla on saatu mahdutettua hirveä määrä toimintoja koneeseen, joka on käytännössä kattila, jonka päällä on uuni.

Yhteenveto

Instant Pot Pro Crisp & Airfryer tekee kaiken, mitä voisi toivoa. Täydellinen lahja vaikkapa opiskelijalle, joka on muuttamassa keittokomerolliseen yksiöön tai ruokaa rakastavalle retkeilijälle asuntovaunuun tai veneeseen. Koko on siinä mielessä rajoite, ettei kovin suurelle joukolle voi Instant Potilla ehkä ruokaa valmistaa, mutta arkikokkailuun tilavuus riittää hyvin. Jos haluaa ostaa vain yhden keittiökoneen, on Instant Pot Pro Crisp & Airfryer hyvä valinta.

Vuoden paras älykotilaite, Kodinkoneet, Highend

LG WashTower Compact

Hauskempaa pyykinpesua

LG on tehnyt tyylikkään ja edistyksellisen pesutornin, jonka älytoiminnot helpottavat arkea.

Kuulostaa pikkujutulta. Vähän pöhköltäkin. Mutta jos pesukone ja kuivausrumpu ovat kellarissa tai muuten kaukana sieltä, missä aikaa suurimmaksi osaksi vietetään, on seuraava skenaario varmaan tuttu: reipas pyykkäri raahautuu paikan päälle tyhjentämään konetta ja huomaakin, että pesuohjelmaa onkin vielä kolme minuuttia jäljellä. Miten ärsyttävää! Ne kolme minuuttia konetta tuijottaessa tuntuvat pitkältä kuin nälkävuosi.

Siksi on kehitetty älykoneita ja -kuivureita, ja LG:n WashTower on markkinoiden uusimpia ja älykkäimpiä. Jos kellarissa on WashTower, voi puhelimen sovelluksesta nähdä, että ohjelmaa on vielä kolme minuuttia jäljellä. Eipä tarvitse käyttää aikaa enää koneen vieressä odotteluun. Pesuohjelman päätyttyä sovellus nimittäin ilmoittaa koneen olevan valmis. Jos ei tyhjennä konetta tietyn ajan kuluessa, sovellus muistuttaa asiasta uudelleen, jotta pyykit eivät jää koneeseen homehtumaan. Toki muistutuksen voi laittaa pois päältä, jos sitä ei kaipaa.

LG:n uusi WashTower ei ole kuitenkaan suunnattu vain kaltaisilleni kellarissa seisoskelua karttaville. WashTower vie vähemmän tilaa kuin kaksi perinteisesti pesutorniksi asetettua erillistä konetta, joten se säästää tilaa. Linjakkaan mustanpuhuvan ulkonäön ansiosta siitä tekee mielellään kodinhoitohuoneen keskipisteen – sehän on lähes sisustuksellinen!

LG:n älykotisovellus on erinomainen. Jos omistaa muita LG:n älykotilaitteita, kuten vaikkapa television tai astianpesukoneen, on sovellus varmaankin jo tuttu. Sovellus on intuitiivinen ja yksinkertainen, mutta tarjoaa kuitenkin paljon erilaisia toimintoja, joita on hauska tutkia.

Yksi suosikeistani on mahdollisuus ladata uusia pesuohjelmia. Niitä voi tosin ladata vain yhden kerrallaan, mutta usein niille onkin käyttöä vain erikoistapauksissa.

Yhteenveto

LG WashTower on uuden ajan pesutorni, joka tekee varmasti vaikutuksen vanhoihin pesukoneisiin ja kuivausrumpuihin tottuneisiin. Sekä koneet että sovellus täyttävät korkealla olleet odotuksemme, ja lisäksi WashTower on varsin kauniisti muotoiltu kodinkone.

Vuoden paras älykotilaite, Hyvinvointi & kauneus, Premium

Electrolux Pure A9

Puhdistaa isonkin kodin ilman

Electroluxin tyylikäs ilmanpuhdistin tunnistaa erityyppiset epäpuhtaudet.

Pure A9 eroaa muista ilmanpuhdistimista viisikulmaisen muotonsa, etukankaansa ja metalliosiensa ja tekonahkaisen kahvansa ansiosta. Ei valkoista muovia, mikä saa laitteen tuntumaan kieltämättä premium-mallilta. Toisaalta se ei ehkä solahda yhtä hyvin skandinaaviseen sisustukseen…

Tuuletinnopeutta voi säätää manuaalisesti 9-portaisella asteikolla tai asettaa sen automaattiasetukselle. Silloin kone mittaa kolmenkokoisia partikkeleita sekä TVOC-arvoja päättääkseen tuuletinnopeuden.

Erityyppisten suodattimien ansiosta laite puhdistaa ilmaa monenlaisista epäpuhtauksista. Kun se havaitsee ilmanlaadun olevan huono ja käynnistyy kovalla teholla, ei kestä kauaakaan, kun huone tuntuu taas raikkaalta. Hiilisuodattimen ansiosta se poistaa myös hajuja, kuten ruuankäryä.

Sovelluksesta voi katsoa pienten, keskikokoisten ja suurten partikkeleiden määrän sekä VOC-päästöjen tilan. Sovellus kertoo myös lämpötilan ja ilmankosteuden, joille ilmanpuhdistin ei toki mahda mitään. Käppyröitäkin on tarjolla: esimerkiksi omassa tapauksessani näin, miten VOC-päästöt ampaisevat korkeuksiin aina ruuhka-aikaan. Suodattimen tilan tarkistaminen ja ionisoinnin käynnistäminen onnistuvat puhelimella.

Kaikesta huomaa, että laite on kokeneen valmistajan huippumalli. Design on jännittävää, mutta ennen kaikkea erikoisen muotoilun tarkoitus on levittää raikasta ilmaa joka suuntaan mahdollisimman tehokkaasti. Pure A9 toimiikin hyvin isossakin tilassa. Laite antaa mielenrauhaa siitä, että suurin osa epäpuhtauksista puhdistuu. Lisäksi kone on hiljaisin testaamamme. Sovelluskin on hyvä ja tottelee puheohjausta.

Vuoden paras älykotilaite, Hyvinvointi & kauneus, Highend

Oral-B iO10

Reikiä nolla!

Oral-B iO10 hyödyntää tekoälyä ohjatakseen hampaidenpesijää reaaliaikaisesti.

Oral-B iO10 on fiksu! Sähköhammasharjan mukana tulee iOSense, joka on markkinointikieltä ja tarkoittaa harjan magneettista lataustelinettä. Se toimii myös hubina, joka ohjaa käyttäjää reaaliaikaisesti ja kertoo, mistä vielä ja kuinka pitkään pitäisi harjata.

Lataustelakan kuusi valoaluetta symboloivat suun eri alueita, ja ne muuttuvat sinisestä valkoiseksi, kun aluetta on harjattu tarpeeksi pitkään. Kun kaikki alueet ovat valkoisella, on valmis. Jos harjaa liian kovaa, syttyy punainen valo.

Jos käyttää Oral-B:n sovellusta, saa vieläkin perusteellisempaa tietoa. Puhelin yhdistyy hammasharjaan Bluetoothin kautta, ja harjan mittarit kertovat sovellukselle, mistä, miten ja kuinka kovaa on harjattu.

Sovellukseen voi asettaa eri ohjelmia ja aikatavoitteita, ja kun harjaus alkaa, näyttää sovellus ikään kuin kolmiulotteisen kartan hampaista ja seuraa pesun edistymistä reaaliaikaisesti tunnistaen, harjaako ylhäältä, alhaalta ja sisä- vai ulkopintoja.

Yhteenveto

Oral-B iO10 on toki myös kallein koskaan omistamani hammasharja. On ihan järkevää kysyä, tarvitseeko maksaa monta sataa euroa hammasharjasta, joka sormi pystyssä käskee harjaamaan joka hampaan huolella. Vastaus riippuu ihmisestä. Jos ei ole aikeissa seurata sovelluksen tai iOSense-hubin opastusta, ei tietenkään kannata hankkia tätä mallia.

Mutta jos on päättänyt panostaa suuhygieniaan, on Oral-B iO10 markkinoiden paras kotikäyttöön tarkoitettu ratkaisu. Ja koska hammaslääkärikäynnit ovat kalliita, voi laite maksaa itsensä nopeastikin takaisin!

Vuoden paras älykotilaite, Valvonta & turvallisuus

Google Nest Doorbell (akkukäyttöinen)

Googlen oiva ovikello

Nest Doorbell tunnistaa alueet ja ihmiset, joista kannattaa lähettää hälytys puhelimeen.

Ovikelloa ei loppujen lopuksi voi suunnitella ihan tavattoman monella eri tavalla, mutta Google on onnistunut luomaan Nest Doorbellista erottuvan. Se on minimalistinen, särmän näköinen, tukeva ja kaiken lisäksi 43-prosenttisesti valmistettu kierrätysmateriaalista.

Koska kyseessä on Googlen tuote, on ovikello tietysti osana Google Home -sovellusta sen sijaan, että sitä ohjattaisi omalla sovelluksellaan. Se on kätevää – onpahan taas yksi sovellus vähemmän päivitettävänä ja tilaa viemässä!

Ovikelloa voi ohjata myös puheella Google Assistantin kautta. Ovikellon soittoon voi siis vastata vaikka kesken tiskaamisen. Jos kuitenkin oven avatakseen pitää jättää tiskit ja kuivata kädet, ei ominaisuudesta ehkä kauheasti ole iloa.

Ovikelloon kuuluu kolmen tunnin edestä sisäistä tallennustilaa videoille, mutta jos haluaa tarkastella videoita 30 päivän ajalta, maksaa pilvitallennus 50 euroa vuodessa (tai 5 euroa/kk). Melko kallista siis, ja juuri sellainen palvelu, joiden kertymistä kannattaa pitää silmällä, kun kotiin kertyy monia älylaitteita.

Kannattaa siis kokeilla, riittäisikö kolmen tunnin ilmainen tallennustila omaan käyttöön, ja päivittää maksulliseen tilaukseen vasta, jos tarvetta oikeasti ilmenee.

Yhteenveto

On vaikea keksiä mitään negatiivista Nest Doorbellistä. Se toimii moitteetta, ja sovelluksen eri toiminnoilla on kiva leikkiä. Etenkin mahdollisuus jakaa kuva alueisiin, joista osan voi merkitä hälyttämättömiksi, on aivan nerokas ominaisuus. Pystykuva on myös loistava oivallus, sillä on tärkeämpää nähdä ovelle jätetty paketti kuin laajempaa kuvaa talon edestä.

Vuoden paras älykotituote, valaistus

Twinkly Festoon -värivalosarja, 20 lediä

Luksusluokan värivalot

Twinklyn älyjuhlavalot nostavat pihan tyylin uudelle tasolle.

Tunnelmanluojana neutraali valoketju, joka tarjoaa halutessa myös juhlatyyliä? Twinklyn Festoon toimii kumpaankin, sillä sen sovelluksesta voi valita 16 miljoonan värin välillä ja luoda erilaisia kuvioita.

Valosarja on ripustettava paikkaan, jonne kodin wifi yltää, ja sen jälkeen ne yhdistetään puhelimeen. Se tapahtuu lataamalla Twinklyn sovellus ja yhdistämällä Bluetoothilla. Helppoa ja nopeaa.

Sovelluksesta voi säätää värejä ja kirkkautta, ja kaikki toimii niin intuitiivisesti ja yksinkertaisesti, ettei siinä voi epäonnistua. Twinklyn valikoimaan kuuluu myös Twinkly Music -dongeli, jonka avulla valot saa sykkimään musiikin tahtiin.

Ilman Twinkly Musiciakin valot luovat todella hienoa juhlatunnelmaa. Valmisasetuksia on iso liuta: Saksa-teemaisissa juhlissa valot voivat välkkyä puna-kelta-mustana Horizontal Flag -teeman mukaisesti. Carnival-teema väläyttelee erivärisiä valoja nopeaan tahtiin, kun taas rauhallinen Unicorn Sun vaihtaa mintun, laventelin ja vaaleanpunaisten pastellisävyjen välillä. Jouluun sopii Candy Cane eli punavalkoisina raitoina hehkuvat valot.

Yhteenveto

Twinkly on täydellisesti toteutettu niche-tuote. Testijakson aikana elin pelkkää juhlaa vaihdellessani terassin valoja, ja vieraani olivat aina asiaankuuluvan vaikuttuneita.

Twinkly on luksusluokkaa, mikä näkyy myös hinnassakin. Jos on kuitenkin päättänyt investoida värivaloihin, voi ehkä saman tien olla kannattavaa panostaa valosarjaan, joka tuo iloa ja erilaisia tunnelmia vuoden ympäri.

 

Vuoden paras älykotilaite, Puutarha

Stiga A 1500

Nurmen keltainen kaveri

Stigan robottiruohonleikkuri tekee, mitä pitääkin.

Keltainen on Stigan tavaramerkkiväri, joten sen kanssa on vain elettävä, jos kyseisen valmistajan tuotteen aikoo ostaa.

Värimieltymyksistä voi toki kiistellä, mutta ruotsalainen Stiga tunnetaan kyllä laadustaan. Stiga on panostanut kehitystyössään etenkin akun kestävyyteen, jonka kapasiteetin luvataan olevan 80-prosenttinen vielä neljän vuoden ahkeran työskentelyn jälkeen.

Robotin painoonkin on kiinnitetty huomiota: kilpailijoitaan huomattavasti kevyempi kone on nurmikolle hellävaraisempi. Sovelluksessa voi ohjelmoida koneelle erilaisia leikkuukuvioita, joista osa on aika edistyksellisiä. Laite osaa jopa yhdistää neljää eri kuvioita, kun osa testin roboteista osaa kulkea vain eteen- ja taaksepäin. Stigan ratkaisun on tarkoitus tuottaa mahdollisimman tasainen ja siisti leikkuutulos.

Käytössä on myös Stigan patentoima AGS-tekniikka (Active Guidance System), joka varmistaa robotin ja satelliitin välisen yhteyden opettelemalla satelliittien lentoradat ja signaalinvahvuudet. Tätä tietoa hyödyntämällä laite suunnittelee ajoratansa ja -aikataulunsa jakamalla pihan ruudukoihin.

Kone pystyy leikkaamaan jopa 1 500 neliömetrin pihan, joten voi olla kätevä seurata sovelluksesta, mistä osiosta ja milloin robotti aikoo aloittaa työskentelyn.

Kaiken lisäksi Stiga on testin hiljaisin leikkuri – se on lähes äänetön.

Stiga-A 1500 -mallin ainoa haittapuoli on välttämätön 4G-yhteys sekä maksullinen datapaketti. Ensimmäinen vuosi on ilmainen, jonka jälkeen paketista pulitetaan 30–240 euroa per vuosi puutarhan koosta riippuen – mitä isompi piha, sen kalliimpi paketti.

Toisaalta kaapelittoman leikkurin omistaminen on halvempaa kuin rajakaapelien käyttäminen, sillä kaikki ohjelmistopäivitykset tapahtuvat datasiirrolla. Päivitykseen ei siis tarvita asentajaa, joten siinä mielessä datapaketista maksaminen on pienempi menoerä.

Yhteenveto

Stiga suosittelee A 1500:lle leikkaamista kaksi kertaa päivässä, joten annamme koneen tehdä niin. Stiga A 1500 tekee vaikutuksen tarkalla leikkuujäljellään ja intuitiivisella sovelluksellaan. Sovellus ei niinkään tarjoa runsasta toimintovalikoimaa, vaan yksinkertaisen tavan käyttää robottia.

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Ääni & Kuva
Scroll to Top