Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Xiaomi Smart Pet Food Feeder

Luotettava ja tarkka ruokinta-automaatti lemmikille

Xiaomin lemmikin ruokinta-automaatti on hyvä esimerkki älykotituotteesta, joka huolehtii rutiinitehtävistä paremmin kuin ihminen itse.

Julkaistu 16.07.2023 - 07:00
Xiaomi Smart Pet Food Feeder
Jonas Ekelund

Lemmikin omistaminen on kivaa ja monella tapaa rentouttavaa. Ruokinta on kuitenkin kurinalaista hommaa, ja jos oma karvalapsi sattuu olemaan hirveä syöppö, joka imaisee kaikki näkyvillä olevat muruset, voi siitä koitua terveysongelmia. Silloin on erityisen tärkeää huolehtia annoskoosta ja ruokinta-ajoista, jotta pikkukisu ei muutu Karviseksi.

Tarkka ruokinta tekee kuitenkin omien aikataulujen suunnittelusta hankalaa, koska ainahan ei voi olla itse paikalla.

Tästä syystä olin hankkinut vanhan ajan automaattiruokkijan, joka ohjelmoitiin parilla napinpainalluksella pienen näytön kautta. Homma tuntui 90-luvun herätyskellon ajastamiselta ja oli kaiken kaikkiaan epäloogista, aikaa vievää ja ärsyttävää. En myöskään luottanut automaatin annoskokoihin. Kaiken huipuksi itse ruokintamekanismi oli iso vitsi. Kissani oppi nopeasti, että tassua venyttämällä pääsee käsiksi mekanismiin, jota rämpyttämällä se sai enemmän ruokaa kuppiin. Heräsin keskellä yötä kissan ahneeseen ruokintalaitteen murtoyritykseen, joten päätin, että oli aika digitalisoida tämäkin.

Mainos
Xiaomi Smart Pet Food Feeder 6727
Kuvassa ei ole toimittajan kissa – muuten kuppi olisi jo tyhjä. Kuva: Xiaomi

Design ja rakenne

Xiaomi Smart Pet Food Feeder on erittäin tyylikäs ja moderni vaihtoehto eläinkaupoissa myytäville, usein aika kaameille ruokinta-automaateille. Tämän jättää keittiöön esille ihan mielellään.

Xiaomin ruokinta-automaatti on tarkoitettu kissoille ja pienille koirille. Kyse ei niinkään ole säiliön ja kulhon tilavuudesta, vaan mekanismista, joka on tehty tietyn kokoiselle kuivamuonalle. Ohjeissa käsketään käyttämään 5–12 millimetrin kokoisia, pyöreitä tai ovaaleja nappuloita. Muunmuotoisia raksuja käsketään välttämään.

Rakenne on varsin suoraviivainen eikä sinänsä poikkea muista automaateista. On iso ruokasäiliö, jonka pohjassa oleva mekanismi syöttää nappuloita eteenpäin, kunnes ne putoavat alla olevaan kulhoon. Säiliössä on lukittava kansi, jonka silikonitiiviste pitää ruuan tuoreena. Kannessa on myös “kosteudenpoistokasetti”, jonka tarkoitus on Xiaomin mukaan niin ikään pitää ruoka tuoreena ja ravinteikkaana.

Laite on tehty jämäkästä muovista, joka tuntuu vankalta ja on helppo pyyhkiä puhtaaksi. Kuppi on ruostumatonta terästä ja se kiinnittyy laitteeseen napakasti magneettien avulla. Näin lemmikki ei saa sitä vietyä mukaansa eikä ruokaa päädy vääriin paikkoihin. Kuppi on myös helppo irrottaa säännöllistä pesua varten.

Xiaomi Smart Pet Food Feeder 13
Mekanismi on luotettava ja kestää ovelammankin kissan. Kuva: Xiaomi

Käyttöönotto ja käyttö

Ikävä kyllä laite vaatii oman verkkoadapterinsa sen sijaan, että se käyttäisi USB-virtalähdettä – teholtaan sellainen riittäisi kyllä. Virtajohto on vain 1,5 metriä pitkä, mikä vaikeuttaa laitteen sijoittelua, ellei sitten turvaudu jatkojohtoon.

Käyttöönotto Xiaomin älykotilaitteille tarkoitetussa Mi Home -sovelluksessa sujuu helposti. Laite yhdistetään verkkoon, valitaan sille huone ja ohjelmoidaan omalle lemmikille. Minun piti kertoa kissani ikä, paino, rotu, sukupuoli ja tieto siitä, onko se leikattu vai ei. Seuraava vaihe oli vieläkin yksityiskohtaisempi, sillä minun piti näpytellä sovellukseen käyttämäni kissanruuan ravintosisällöt. Sen jälkeen sain suosituksen annoskoosta, joka oli hyvin lähellä manuaalisesti laskemaani määrää. Se loi uskoa järjestelmän luotettavuuteen. Lopuksi valitsin ruokintojen määrän ja kellonajat. Helppoa.

Xiaomi Pet Feeder App scaled
Asetukset ovat hyvin yksityiskohtaiset. Kuva: Jonas Ekelund

Kun automaatti oli asennettu, ei ruokinnan kanssa ollut mitään ongelmia. Syöppökissani tutki laitetta tarkasti, mutta luovutti pian ja on nyt tyytyväinen automaatista saamiinsa annoksiin. Uskon, että annosmäärät ovat kohdillaan. Ja voin rentoutua ruokkimisen suhteen, sillä saan puhelimeen ilmoituksen aina, kun laite on puskenut ruoka-annoksen kuppiin. Todella kätevää, kun ei itse ole kotona.

Sähkökatkojen varalta laitteeseen saa tavalliset patterit. Laite ilmoittaa päivää aiemmin säiliön tyhjenemisestä, jotta sen ehtii varmasti täyttää. Lisäksi laitteeseen syttyy vihaisen näköinen valo, jotta täyttämistä ei takuulla unohda. Ainoa ärsyttävä puoli automaatissa on kosteudenpoistokasetti, joka ilmoitti jo kuukauden käytön jälkeen kaipaavansa vaihtoa. Uusi kasetti maksaa parikymppiä.

Xiaomi Pet Feeder monitoring
Lemmikin ruuansaannista voi olla varma, samoin ruuan riittävyydestä säiliössä. Kuva: Jonas Ekelund

Kaseteista muodostuu yllättävä ja aika huomattava lisäkulu. Luulen, että ideana on vain varmistaa valmistajalle jatkuva tulonlähde, mutta kosteudenpoistajakasetin voisi ehkä korvata silikageelipussukalla, jollainen tulee mukana monenlaisten tuotteiden pakkauksissa.

Yhteenveto: Xiaomi Smart Pet Food Feeder

Tämä on ehdottomasti paras kokeilemani lemmikin ruokinta-automaatti. Aiemmat ovat ollet rumia, huonosti suunniteltuja, epäluotettavia ja vaikeita käyttää. Xiaomi Smart Pet Food Feeder puolestaan on tyylikäs, laadukas, luotettava ja helppokäyttöinen.

 

 

Karakter
Xiaomi Smart Pet Food Feeder
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Ilmoitus ruuan loppumisesta. Tieteellisen tarkka annoskoon laskenta. Tyylikäs. Tuo mielenrauhaa lemmikinomistajalle, kun on pois kotoa. Lyhyt johto. Kosteudenpoistajakasetti on kallis ja todennäköisesti turha.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vertailussa kahviharrastajan myllyt

Sunnuntaiaamut on pelastettu!

Kaksi robottia kaksintaistelussa: kumpi siivoaa paremmin?

Freo X Ultra auttaa mutta ei tee kaikkea puolestasi

Vertailussa sähköhammasharjat: puhtaammat ja terveemmät hampaat!

Nothing uusi, halvempi puhelin

Ääni & Kuva
Scroll to Top