Automaattinen espressokone on toki käytännöllinen. Käännetään nuppi haluttuun kahviin, painetaan nappia ja nautitaan hyvästä kahvista. Moni kone toimii nykyään sovelluksella, jossa voi säätää aineiden määriä ja vahvuuksia ja tallentaa omia reseptejä. Kiireiset pikkulasten vanhemmat rakastavat tällaisia koneita, kun voi vain napata kahvin termoskuppiin juostessaan ovesta aamulla – kiljuva taapero kummassakin jalassa roikkuen.
Lue myös: Kahvikonevertailu 2022 – Älykästä kahvia
La Specialista
Jos kuitenkin voi ja haluaa käyttää kahviinsa hieman enemmän aikaa, ei manuaaliseen koneeseen investoiminen varmastikaan tule kaduttamaan. Esimerkiksi sellaiseen kuin La Specialista Maestro EC9865.M. Se on oikeastaan puoliautomaattinen, sillä laitteessa on muutamia aikaa säästäviä automaattitoimintojakin.
La Specialista on De’Longhin hienoin manuaalikahvikonemallisto. Hyvän kahvin valmistus vaatii nimittäin pientä erikoistumista, tai ainakin tavallista suurempaa kiinnostusta. Loppujen lopuksi se ei kuitenkaan ole kovin vaikeaa. Ei vain pidä pelästyä kahvinsuodatinta, jota pitää siirrellä kesken prosessin. Portafiltteri eli suodatinkahva on juuri se osa, joka saa kahvinvalmistuksen näyttämään kamalan ammattimaiselta, kun sitä täyttää, kääntelee ja irrottelee.
Maestro on koko malliston lippulaivamalli, ja juuri tullut EC9865.M-uutuusversio tekee myös cold brew’ta eli kylmäuutettua kahvia. Testaamme nyt tämän malliversion.
Mikä on cold brew?
Cold brew kuulostaa kylmältä kahvilta. Ja sitä se onkin, tavallaan. Mutta siinä missä esimerkiksi jääkahvi tehdään jäähdyttämällä tavallista kahvia, valmistetaan cold brew eli kylmäuutettu kahvi kylmällä vedellä. Valmistus on hidasta ja uuttaminen vie perinteisellä tavalla monta tuntia. Paras kylmäuutettu kahvi tulee tummista espressopavuista, jolloin cold brew maistuu erityisen pehmeältä, aromaattiselta ja suklaiselta.
Ennätysnopeaa kylmäuutetta
La Specialista Maestro EC9865.M tekee cold brew’n kuitenkin viidessä minuutissa. Nopeuden salaisuus piilee erityisessä uuttotekniikassa, jota De’Longhi ei sen tarkemmin halua paljastaa. Oleellisessa osassa on myös erikoissuodatin, joka on hienojakoisempi kuin kuumalle kahville tarkoitettu, ja siinä on lisäksi kuminen reunus, joka estää purujen pääsyn juomaan. Lisäksi kylmäuutteen valmistukseen tarvitaan raikasta, kylmää hanavettä ja tietysti jääpaloja lasiin.
Lue myös: DeLonghi Eletta Explore – Kesä on pelastettu!
Täydellinen jauhatus
Koneesta valitaan itse, kuinka hienoksi haluaa kahvin jauhettavan sekä jauheen määrä. Ison kupin kanssa painetaan X2-nappia, jolloin pitää myös muistaa käyttää isompaa suodatinta. Tarjolla olevaa pienempää suodatinta en tosin käyttänyt kertaakaan. Teen aina tuplaespresson tai ison americanon tai cappucinon, joten pienelle ei oikein ollut käyttöä. Kiva kuitenkin, että sellainen tulee mukana, jos harrastaa perinteisiä espressoja. Ja kyllä, kylmäuutetulle kahville on myös iso ja pieni suodatin, eli yhteensä niitä toimitetaan neljä.
Jauhatuksen ja määrän saaminen kohdilleen ei välttämättä ole ihan suoraviivaista. Kannattaa aloittaa käyttöoppaan suosituksella, jossa muun muassa espressolle ohjeistetaan käyttämään keskikarkeaa jauhatusta. Itse pidän vähän hienommasta jauhatuksesta käyttäessäni suosikkipapujani (Lavazza Espresso Barista Gran Crema), sillä silloin rakenteesta tulee mukavan kermainen ja mausta kivan tujakka.
Määrän voi valita 30-portaisella asteikolla, ja asetan sen tasolle 18. Kokemukseni mukaan yli 20 tekee portafiltterin kiinnittämisestä hankalaa. Ja kahvistakin tulee silloin todella vahvaa. Tasolla 18 ei makua kuitenkaan jää uupumaan – siitä ei ole pelkoa!
Myös lämpötilaa voi säätää viisiportaisella asteikolla. Kun se on säädetty, koneen lämpötilanhallinta huolehtii siitä, että kahvi on luvatun lämpöistä kupissa asti.
Helppo valmistaa
Kun asetukset ovat kohdillaan, on aika siirtyä itse asiaan. Kone laitetaan päälle ja suodatinkahva kiinnitetään myllyn alle. Kun kahva on paikoillaan, alkaa kone automaattisesti jauhaa papuja. Kun jauhatus on valmis, vedetään tasoituskahvasta – mielellään kahdesti, jotta kahvijauhe prässäytyy oikeasti kunnolla suodattimeen.
Sitten portafiltteri irroitetaan ja siirretään koneen keskellä olevan vesihanan alle. Haluttu kahvi valitaan etupaneelin oikealla puolella olevasta nupista ja painetaan OK-nappia.
Kun kahvi on valmis, suodatinkahva irrotetaan ja purut raaputetaan muovilusikalla tai mukana toimitetulla minimuovilapiolla bioroskikseen.
Koska kylmälle ja kuumalle kahville on erilaiset suodattimet, saa kyllä olla tarkkana oikean suodattimen valinnassa, ennen kun ryhtyy jauhamaan papuja.
Mahtavaa kahvia!
De’Longhin kone tekee kyllä aivan mahtavaa kahvia. Se saa pavuista irti enemmän makukerroksia kuin edes viime vuoden kahvikonevertailun parhaat koneet. Löysin tutuista pavuista aivan uuden ulottuvuuden!
Pelkäsin kylmäuutetun kahvin maistuvan valjulta, mutta se olikin niin pehmeää ja suklaista, että en enää tiedä, joisinko mieluummin kylmää vai kuumaa kahvia. Ehkä pitäisi ensin ottaa cold brew tuplana ja sen päälle yhtä iso kuuma kahvi. Ja vain kestää ne kaameat kofeiinitärinät…
Maidolla
Maitokahvitkin onnistuvat kolmella eri tapaa: cappuccino, latte macchiato ja flat white. Juomien ero on höyrytetyn maidon ja maitovaahdon välisessä suhteessa sekä järjestyksessä, jossa maidot kuppiin tulevat.
Maito kaadetaan tyylikkääseen teräskannuun, joka kytketään koneeseen. Kun valitsee jonkun kolmesta valmisvaihtoehdosta, kone tekee höyrytyksen ja kahvin automaattisesti. Koneen tekemä maitovaahto on todella ilmavaa ja maukasta.
Höyrytyksen voi hoitaa myös manuaalisesti pitkää, maitosäiliöön ulottuvaa nokkaa käyttäen. Säiliötä kallistetaan asentoon, jossa maidosta muodostuu pyörre – tämä onnistuu paremmin täysmaidolla kuin rasvattomalla. Kahviksi valitaan tavallinen tai tuplaespresso, mutta isoa kuppia kannattaa joka tapauksessa käyttää. Macchiatoon tulee ensin maito, sitten kahvi. Flat whitessa maito lisätään aina viimeisenä, ja cappucinoa olen nähnyt tehtävän molemmilla tavoilla.
Mahtavaa kahvia – mutta entä miinukset?
De’Longhin koneella saa aikaiseksi koukuttavan hyvää kahvia – mutta pari huomioitavaakin seikkaa siinä on.
Manuaalikone tarkoittaa sitä, että koneen vieressä on seistävä koko ajan, sillä kahvi valmistuu useammassa käsityötä vaaativassa osassa. Se voi tuntua työläältä, joten ei ihme, että moni kiireinen ihminen suosii automaattikoneita. La Specialistan käyttäminen ei kuitenkaan ole vaikeaa.
Toiseksi, kone on iso. Masiina vie leveyssuunnassakin tilaa, mutta myllyn takia laite on kaksi senttimetriä liian korkea mahtuakseen omassa keittiössäni yläkaappien alle. Kone on 46,5 cm korkea, joten monessa muussakin kodissa voi tulla sama ongelma vastaan – kannattaa mitata paikka etukäteen!
Yhteenveto: De’Longhi La Specialista Maestro EC9865.M
De’Longhi La Specialista Maestro EC9865.M tekee aivan mahtavaa kahvia! Koneen käyttö on yksinkertaisempaa kuin etukäteen pelkäsin, ja kahvin valmistus sujuu yllättävän nopeasti, kun pavut on jauhettu ja prässätty. Kylmäuutetun kahvin valmistaminen vie tuplasti pidempään kuin kuuman, mutta viisi minuuttia on sillekin todella vaikuttava suoritus.
Jos tykkää viettää kahvin parissa aikaa, mutta ei kuitenkaan halua kahvin valmistuksen olevan monimutkaista, on tämä oikea kone. Jauhatusta, määrää ja lämpötilaa voi säätää tarkemmin kuin automaattikoneilla.
La Specialista Maestro on eittämättä kahvikone asialleen omistautuneille harrastajille, mutta panostaminen siihen palkitsee poikkeuksellisen herkullisella kahvilla.
Ääni & Kuva kiteyttää
Markkinoiden nopein cold brew? Mahtava maku! Edistyksellinen mutta helppokäyttöinen automaattitoimintojen ansiosta. Kovin korkea ja muutenkin iso. Manuaalikone ei sovi kaikille.
Hinta: 1600 €
Faktat
- Kosketusnäyttö: Ei ole
- Langaton käyttö: –
- Sovellus: –
- Vesisäiliö: 2,5 l
- Maitosäiliö: 3 dl
- Kokonaiset pavut/suodatinjauhettu: Kyllä/ei
- Kahvijuomien valmisasetukset: 8
- Omat reseptit: Manuaalisesti
- Eri käyttäjäprofiilit: Ei ole
- Kupin lämmitys: Ei ole
- Suuttimet: Kaksois
- Keittääkö kannullisen: Ei
- Teho: 1450 W
- Mitat: 21,62 x 36,5 x 36,8 cm (B x H x D)
- Paino: 16 kg
- Verkkosivusto: delonghi.com