Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Kahvikonevertailu 2022

Älykästä kahvia

Kahviharrastuksen kruunaa älykäs kahvikone, joka parhaimmillaan tarjoaa herkullisen kahvin lisäksi helppokäyttöisyyttä ja fiksuja ominaisuuksia.

Julkaistu 05.07.2022 - 05:00
Kahvikonevertailu 2022
Geir Gråbein Nordby

Tämän testin tuotteet

Kahviloiden ikisuosio ei perustu vain sosiaalisten kohtaamisten arvoon, vaan laadukkaasti tehdyillä erikoiskahveilla on iso roolinsa menestyksessä. Tavallinen kahvinkeitin on joka kodin varuste, jolla saa kahvit huomattavasti edullisemmin kuin kahvilasta – ja jolla keittää helposti pannullisen.

Jos kuitenkin kotona juodaan kahvia usein kuppi kerrallaan tai kaivataan espressoa, cappucinoa tai lattea, on oikea kahvikone paikallaan.

Kahvikoneeseen voi ostaa omia suosikkipapujaan kokonaisena, kaataa ne koneen myllyyn ja antaa masiinan hoitaa loput – lopputuloksena on ihanaa, tuoretta kahvia! Moniin koneisiin voi laittaa papujen lisäksi myös suodatinjauhettua kahvia, mikä laajentaa käyttömahdollisuuksia.

Mainos
coffee beans
Hyvän kahvin salaisuus on hyvän keittimen lisäksi toki aina valmistusaineissa, eli kahvipavuissa ja vedessä. Kuva: Creative Commons

Viisi älykästä kahvikonetta

Koska olemme tekniikka- emmekä gourmet-media, valitsimme kahvikonevertailuumme tietysti vain koneita, joissa on älytekniikkaa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa ohjattavuutta sovelluksen kanssa sekä käyttäjäystävällisiä toimintoja, joita on helpompi tehdä puhelimella kuin koneen nappeja vääntelemällä.

Älyominaisuudet myös määrittivät testin hintaluokan, sillä alle 1 500 eurolla ei moista laitetta tuntunut löytyvän…

Smarte kaffemaskiner
Kuva: Geir Gråbein Nordby

Bluetooth tai Wi-Fi

Osa koneista käyttää Bluetoothia ja osa Wi-Fiä kommunikoidakseen puhelimen kanssa. Myös käyttötavoissa on eroja, sillä kaikki testin koneet eivät olleet yhtä intuitiivisia sovelluksen tai rakenteensa osalta.

Osassa on kosketusnäyttö ja toisissa fyysiset napit ja säätimet näytön vieressä. Joissain malleissa ei näyttöä ole lainkaan.

Useimmat koneet valuttavat sekä maidon että kahvin samasta suuttimesta, mikä on käytännöllistä mutta voi tuntua hankalalta siivouksen kannalta (käytännössä puhdistus sujuu ihan näppärästi). Joissakin koneissa on erilliset suuttimet maidolla ja kahville, ja osa niistä osaa jopa valuttaa molemmat kuppiin samanaikaisesti, jolloin ei tarvitse siirtää kuppia välissä. Kupin siirtely ei nimittäin ole kovin käyttäjäystävällistä, vaan voi aiheuttaa sotkua, kun järjestys ja valutuksen kesto vaihtelevat juomatyypin mukaan.

Graabein smaker cappuccino
Gråbein nauttii cappuccinostaan.

Testistä

Tässä testissä halusimme arvioida etenkin sitä, miten laitteet yhdistävät toiminnallisuuden ja käyttäjäystävällisyyden. Montako eri kahvijuomaa laitteen valikoimiin kuuluu? Kuinka helppoa cappucinon valmistaminen on? Pidimme kahvin hyvää makua aika lailla itsestäänselvyytenä, mutta tietysti myös maistoimme eri kahveja.

Voiko koneelle tallentaa asetuksia eri käyttäjiä varten? Se on kätevä ominaisuus, mikäli useammalla perheenjäsenellä on sama suosikkijuoma, mutta erilaiset mieltymykset sen vahvuuden ja koon suhteen. Kyläilijöitä ajatellen voi myös olla hyvä, että koneella saisi keitettyä kokonaisen pannullisen kahvia.

Kyläilijöistä puheen ollen: läpäiseekö laite vieraskokeen, eli osaako kuka tahansa tehdä itsellensä kupillisen ilman isäntäväen opastusta? Kahvikoneen ei pitäisi olla niin hankala käyttää, että se vaatii ohjekirjaa. Ja sovelluksen pitäisi ehdottomasti sujuvoittaa hommaa entisestään eikä aiheuttaa lisää päänsärkyä.

Lavazza Espresso Barista Gran Crema
Yksi suosikkipavuistamme on Lavazza Espresso Barista Gran Crema. Kuva

Näin testasimme

Ostimme testiä varten suosikkipapujamme eli Lavazza Espresso Barista Gran Cremaa, joka hieman keskipaahtoa vahvempi ja tekee espressosta kermaisen. Pavut sopivat täydellisesti useimpiin kahvijuomiin, kuten cappucinoon, americanoon, latteen ja tavalliseen kahviin.

Kokeilimme sovellusten mahdollisuuksia ja käyttäjäystävällisyyttä ja sitä, tarvitseeko yhteyttä koneeseen muodostaa vähän väliä. Kokeilimme maitosäiliön ja muun järjestelmän puhdistuksen helppoutta sekä selvitimme, oliko laitteessa jotain uniikkia toimintoa, jota muilla ei ollut tarjota.

Teimme joka koneella useita eri kahveja, mutta yksinkertaisuuden nimissä vertasimme varsinaisesti vain espressoa ja cappucinoa. Arvioimme vertailussa, miten helppoa näitä kahta oli valmistaa ja miltä ne maistuivat.

Käytimme tavallista keittiölämpömittaria jokaisen kupin lämmön mittaamiseen, mutta huomasimme, että lämmönvaihtelu johtui enemmänkin kupin materiaalista (lasi, keramiikka, muovi) ja siitä, oliko kuppi kylmä vai esilämmitetty, kuin itse koneiden eroista. Loppupäätelmämme oli se, että kupin esilämmitys kyllä kannattaa!

Vedestä ja sen kovuudesta

Kaikissa kahvikoneissa on mahdollisuus valita veden kovuus eli se, kuinka paljon kalkkia vedessä on. Laitteiden mukana tulee testiliuska, jolla veden kovuuden saa mitattua. Jos kovuus on yli 21 dH, suositellaan pulloveden käyttämistä, jottei koneelle tarvitse tehdä kalkinpuhdistusta niin usein.

Tämän testin tuotteet

DeLonghi PrimaDonna Soul ECAM610.74

Herkkukahvit jokaiseen makuun

DeLonghi ECAM610.74 on helppokäyttöinen kahvikone, joka tekee erinomaiset juomat ja jonka fiksut ominaisuudet tuovat oikeasti lisäarvoa.

Erittäin käyttäjäystävällinen, hyvät älyominaisuudet, herkullinen kahvi ja maitovaahto.
Kuppia ei voi esilämmittää. Pieni kuumavesisuutin pitää poistaa, kun haluaa maitoa, joten se voi hukkua helposti.
Lue koko testi

Siemens EQ.700 (TQ707R03)

Todella fiksu kahvikone

Kaikkien älykkäitä kahvikoneita valmistavien kannattaisi ottaa mallia Siemensiltä: EQ.700 on nimittäin täynnä loisto-ominaisuuksia!

Paljon toimintoja, joihin pääsee helposti käsiksi selkeän kosketusnäytön tai oivallisen sovelluksen kautta. Ihanaa, kermaista kahvia ja upea maitovaahto. Kupin esilämmitys ja mahdollisuus keittää koko pannullinen.
Kosketusnäytön vieritys sujuu hitaasti ja näyttöä pitää painella kovempaa kuin puhelinta. Emme tajua soittolistan ideaa.
Lue koko testi

Nivona CafeRomatica 930

Luotettava laite Nivonalta

Nivonan CafeRomatica 930 on erityisen hiljainen. Eräs heikkoudeksi epäilemämme ratkaisu osoittautuikin loistavaksi keksinnöksi.

Todella hiljainen. Reseptit tallentuvat kätevästi käyttäjän nimen alle. Toimiva sovellus, jolla helppo säätää haluamansa kahvi. Pitkä ja kapea vesisäiliö tyhjenee lähes täysin ennen tarvetta uudelleentäytölle.
Ei Wi-Fiä, pelkkä Bluetooth, joten sovellus toimii vain laitteen lähellä. Kahvivalikoima ei ole laajimmasta päästä. Ei keitä pannullista. Ei kosketusnäyttöä.
Lue koko testi

Miele CM 6360 MilkPerfection

Turhan kryptistä

Kunhan Miele CM 6360 -kahvikonetta oppii käyttämään, saa nauttia erinomaisesta kahvista.

Hyvä kahvi ja hieno maitovaahto. Keittää koko pannullisen. Maidon lisäämistä voi nopeuttaa kaksoisletkulla.
Monimutkainen mobiiliyhdistäminen, keskinkertainen sovellus. Sovellus on silti parempi kuin koneen näyttö, jonka symboleita on vaikea intuitiivisesti ymmärtää. Ei kosketusnäyttöä.
Lue koko testi

Jura E8

Edistyksellinen Jura

Jura E8 tarjoaa vertailun edistyksellisimmät asetukset, erinomaista kahvia ja on helppo käyttää – mutta varovainen sen kanssa saa olla...

Helppo käyttää ja puhdistaa. Tärkeimmät osat on eristetty kosteudelta. Ymmärrettävä sovellus. Hyvä kahvi ja hieno maitovaahto.
Käyttäjäprofiilien tai omien kahvireseptien tallentaminen ei onnistu. Maitovaahto ja kahvi tulevat eri suuttimista, ja kuppia on muistettava liikuttaa niiden välillä. Tavallinen termosmuki ei mahdu koneeseen eikä sillä saa keitettyä kokonaista kannullista. Ei kosketusnäyttöä.
Lue koko testi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sydän paikallaan

Älykäs laturi sähköautolle

Kokkaa kuin ammattilainen

Jäljitä arvotavarasi helposti

Pim-pom! Onko ketään kotona?

Talvea on vielä jäljellä

Ääni & Kuva
Scroll to Top