Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Ecovacs Goat G1

Naapuruston siistein robotti

Ecovacs on miettinyt designia pidemmälle kuin kilpailijansa.

Julkaistu 05.06.2023 - 16:30
Ecovacs Goat G1
Pernille Redder

Ecovacs Goat G1 toimitetaan jättimäisessä laatikossa, ja testiä varten saamme vielä toisen, pienemmän laatikon. Vaikuttaa siltä, että asennuksesta tulee varsinainen show, joten vedän syvään henkeä ennen laatikoiden avaamista.

Sisältä paljastuu oikea kaunotar robottiruohonleikkuriksi. Valkoisen leikkurin latausasema (joka on kahdessa osassa) on yhtä kaunis kuin robottikin. Muotoilua ja ulkonäköä on todella mietitty! Mutta mikään pieni robotti ei ole kyseessä – Ecovacs Goat G1 haluaa olla huomion keskipiste.

EcovacsStang
Taustalla näkyy yksi valkoisista ”radiomastoista”, joiden avulla Ecovacs Goat G1 suunnistaa. Kuva: Pernille Redder

Tarvitsee majakat

Laatikossa on muutakin. Ja toisessa laatikossa lisää. Ecovacsin robotiruohonleikkuri ei käytä 4G-yhteyttä, vaan se suunnistaa pihalle sijoitettavien majakoiden avulla. Reilun metrin korkeat pylväät sijoitetaan nurmikon reunoille varmistamaan, että  Goat G1 kunnioittaa rajoja millilleen. Yleisimmin pihalle tarvitaan kaksi, kolme tai neljä majakkaa.

Mainos

Majakat herättävät ristiriitaisia tunteita. Testipuutarhassa ne näyttävät oudoilta ja pistävät silmään, mutta jos pihalla sattuu olemaan huomaamattomampia sijoituspaikkoja, eivät pylväät häiritse niin paljon.

Goat G1 kommunikoi Wi-Fin ja Bluetoothin kautta sovelluksen kanssa. Tolpat vaikuttavat vähän rajauskaapelien korvikkeilta, mutta ainakaan niitä ei tarvitse kaivaa maahan, joten siinä mielessä ne ovat parannus.

EcovacsGarage
Latausasema harjaa kameran puhtaaksi ennen kuin robotti lähtee töihin. Kuva: Pernille Redder

Ohjelmointi

Kun navigointimajakat ovat paikoillaan, on aika opettaa Goat G1:lle, miten iso nurmikko on ja mitä pihalla pitää väistää. Tällä kertaa perheen 9-vuotias saa opastaa robottia nurmikon reunoja pitkin, mikä on selvästi mieluinen tehtävä. Lapset onnistuvat tällaisessa (vähintään) yhtä hyvin kuin aikuisetkin.

Kuten Segway Navimowinkin kanssa, määrittelemme kuopassa kasvavan luumupuun vältettäväksi alueeksi ja jätämme karviaispensaan robotin itse löydettäväski. Goat G1 läpäisee testin ja älyää olla leikkaamatta pensasta. Se kiertää sekä luumupuun että pensaan tehden kauniin ympyrän.

Ohjelmoinnin jälkeen Goat G1 tekee kierroksen puutarhassa itsekseen oppiakseen tuntemaan paikat, jonka jälkeen se asettaa itselleen aikataulun. Testipihalla se arvioi optimaaliseksi leikkaustarpeeksi joka toisen aamun. Leikkuun arvioitu kesto on 53 minuuttia.

Ja näin tapahtuu. Joka toinen aamu robotti lähtee uskollisesti kiertämään pihaa ja palaa noin 50 minuutin kuluttua latausasemalle. Sovelluksesta näkee, että koko nurmikko on ajeltu (karviaispensasta lukuun ottamatta).

EcovacsMenu
Leikkuukorkeutta ei säädetä sovelluksesta, vaan suoraan robotista vanhaa kunnon säätöpyörää käyttäen. Kuva: Pernille Redder

360 asteen kamera

Monessa testin robotissa on kamera, mutta Ecovacs on vienyt homman seuraavalle tasolle ja päästää omistajan seuraamaan robotin matkaa pihan halki näyttämällä videokuvaa sovelluksessa. En ihan tajua, mikä idea siinä on, mutta on kieltämättä hauska nähdä puutarha ruohonjuuritasolta! Kameran voi laittaa päälle myös latausasemalle ja tarkistaa, että robotti on siellä, missä pitääkin.

Videota voi myös tallentaa ja kameralla saa otettua still-kuviakin, jotka voi ladata sovelluksesta puhelimelle. Ecovacsin verkkosivuilla korostetaan tämän olevan turvallisuutta lisäävä keino, ja että kaikki data tallennetaan turvallisesti.

Jos on lomalla, voi Ecovacsin sovellusta pyytää hälyttämään, mikäli laite havaitsee ihmisen tulevan seitsemää metriä lähemmäs latausasemaa. Toiminto on helppo ottaa käyttöön, ja se tuonee mielenrauhaa matkojen ajaksi.

Latausasemassa on pienet harjat, jotka putsaavat kameran ennen jokaista leikkuukierrosta. Harjasten käynnistyminen tuo mieleen pienen autopesulan.

Kamera varmistaa myös, että Goat G1 väistää tielleen osuvat esteet. Kokeilimme tätä laittamalla milloin mitäkin tavaraa robotin eteen, mutta se väisti joka kerta. Vaikka olisimme latoneet esteitä sen tielle ihan viime hetkelläkin, se ei siltikään törmännyt mihinkään.

Valikossa on jopa eläinasetus, jonka pitäisi tehdä leikkurista entistäkin turvallisempi pieneläimille. Testin muiden robottien tapaan Goat G1:ssä on nousevat terät, jotka väistävät pieniä piikkiselkiä. Mutta jälleen muistutan, että kaikki valmistajat suosittelevat ajamaan leikkuria vain päiväsaikaan, kun yöeläimet ovat nukkumassa.

Vielä viimeisenä suojakeinona sovelluksesta löytyy pari beta-toimintoa, joiden joukossa on AI-tunnistus. Kun sen laittaa päälle, Goat G1 tunnistaa esimerkiksi siilin, kissan ja koiran.

EcovacsKamera
Kamera kuvaa 360 asteen videota, jota voi katsella sovelluksesta silloinkin, kun robotti seisoo latausasemalla. Kuva: Pernille Redder

Sovellus

Goat G1:n sovelluksen kielen saa suomeksi, ja avatessa se kysyy, haluaako käyttää tavallista vai Bluetooth-asetusta. Jälkimmäinen tarjoaa useita vaihtoehtoja robotin ohjelmoimiseen.

Leikkuukorkeus asetetaan kuitenkin tavallisella säätimellä robotista itsestään, kun taas vertailun muilla malleilla säätö tapahtuu sovelluksella.

Sovelluksessa on kuitenkin monia hauskoja ominaisuuksia (kuten se videokuva), ja sitä on järjestään hyvin helppo käyttää.

Työnjälki

Goat G1:n työnjäljessä ei ole mitään moitittavaa. Nurmikko näyttää erittäin siistiltä. Robotti tosin kulkee aina samaa kuviota noudattaen, mikä ajan saatossa voi luoda nurmikkoon raitoja. Juuri tästä syystä osa testin leikkureista vaihtelee leikkauskuviota.

Ecovacsilla on tosin ratkaisu tähänkin. Sovelluksesta voi hyvin helposti vaihtaa Goat G1:n kulkusuuntaa, ja se vaikuttaa olevan hyvä vaihtoehto silloin, kun monimutkaisempia leikkuukuvioita ei ole tarjolla.

Yhteenveto: Ecovacs Goat G1

Ympäri puutarhaa sojottavat navigointitolpat eivät ehkä ole kaikkein tyylikkäin ratkaisu, mutta muuten Ecovacs Goat G1 on erinomainen robottiruohonleikkuri, joka tekee vaikutuksen hyvillä ominaisuuksillaan, valkoisella värillään ja kauniilla muotoilullaan. (Voi tosin olla, että valkoiselle robotille on hyvä näyttää rättiä pari kertaa kesässä).

Karakter
Ecovacs Goat G1
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Ehdottomasti testin kaunein leikkuri. Goat G1 on myös hintaluokkaa edullisempi kuin kilpailijansa. Vaatii toimiakseen eri puolille pihaa sijoitettavia navigointimajakoita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Freo X Ultra auttaa mutta ei tee kaikkea puolestasi

Vertailussa sähköhammasharjat: puhtaammat ja terveemmät hampaat!

Nothing uusi, halvempi puhelin

Sydän paikallaan

Älykäs laturi sähköautolle

Kokkaa kuin ammattilainen

Ääni & Kuva
Scroll to Top