Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Samsung HW-S66B / HW-S67B

Vahvaa ääntä litteästä designkaiuttimesta

Tyylikäs ja helposti paikkansa ottava soundbar on oiva kumppani etenkin Samsungin televisioille.

Julkaistu 05.01.2024 - 13:00
Samsung HW-S66B / HW-S67B
Audun Hage

Samsungin soundbarvalikoima koostuu monen kokoisista ja -muotoisista malleista, ja jos kaipaa mahdollisimman kompaktia soundbaria, voi S60-sarja tarjota hyvän ja halvan vaihtoehdon. Vuonna 2022 lanseerattu S60 edustaa Samsungin designpuolta, ja tyylikäs malli onkin suunniteltu The Framen ja muiden designtelevisiomallien rinnalla käytettäväksi. Kysymys kuuluukin: miten äänenlaatu pärjää hintaluokkansa suosikkia, Sonos Beamia vastaan?

Samsung HW-S66B/HW-S67B

Monen mielestä soundbarit ovat usein liian isoja ja leveitä, ja ne näyttävät helposti kumman hallitsevilta pienen ja tyylikkään television rinnalla etenkin pienemmissä huoneissa. Tällaisissa tilanteissa kompakti designmalli voi olla oiva ratkaisu.

S60 on saatavana mustana (HW-S66B) ja valkoisena (HW-S67B) ja on muotoilultaan kompakti ja silmää miellyttävä.

Mainos

Soundbarin ovaali muoto tuo mieleen Sonos Beamin, joka on hyvinkin saattanut olla Samsungilla mielessä, kun S60-malli on ollut suunnittelupöydällä. Makuasioista ei kai sovi kiistellä, mutta ainakin toimituksessa muotoilusta tykättiin.

Samsung HW S67B 4 scaled 1
Litteän Samsung S66/S67B:n voi asettaa tv-tasolle tai kiinnittää seinälle mukana tulevin kiinnikkein. Liitännät ovat piilossa pohjassa. Kuva: Audun Hage

Viisi surroundkanavaa ja virtuaalinen Dolby Atmos

Etupaneelin takana piilee viisi kaiutinelementtiä, jotka huolehtivat kukin omista kanavistaan, eli konfiguraatio on 5.0. S66B tarjoaa siis erillisen, puheelle omistetun keskikanavan, vasemman ja oikean kanavan sekä surroundkanavat sivuilla.

Erillisiä korkeuskanavia ei kuitenkaan ole, joten vaikka S66B dekoodaa Dolby Atmos- ja DTS:X-surroundääntä, miksataan signaali vain muun surroundin joukkoon.

Tapa on tavallinen (ja esimerkiksi Sonos Beam Gen 2 toimii samalla tavalla), mutta tietystikään tällainen virtuaalinen 3D-ääni ei ole yhtä hyvä kuin aidoilla korkeuskanavilla varustetuissa soundbareissa.

Samsungin televisiosta on apua

S66B tukee Samsungin Q Symphonya, joka on ominaisuus, jossa soundbar soi yhdessä television omien kaiuttimien kanssa. Jos siis omistaa yhteensopivan Samsungin tv:n, pääsee nauttimaan vähän isommasta äänestä ja Spacefit Sound -huonekorjauksesta. Lisäksi soundbarin ääniasetuksia voi hallita näppärästi tv:n valikon kautta.

Samsungilla on hyviä uutisia myös johtosotkuja inhoaville: HDMI-kaapelia ei ole pakko käyttää, vaan soundbarin ja tv:n voi yhdistää langattomasti wifin kautta. Testasimme yhteyttä Samsungin OLED-mallin S95B:n kanssa, ja se toimi lähes virheettömästi.

Käyttö ja ominaisuudet

Samsung S66B:n käyttöönotto sujuu melko yksinkertaisesti. Helpoin ja toimivin tapa on yhdistää soundbar televisioon mukana tulevaa HDMI-kaapelia käyttäen.

Osa tv-malleista tunnistaa soundbarin sen jälkeen automaattisesti ja aktivoi silloin äänenpalautuskanavan (HDMI eARC), mutta joillakin malleilla se täytyy käydä itse klikkaamassa päälle tv:n valikosta.

Kuten todettua, yhteensopivan Samsungin tv:n kanssa voi valita wifi-yhteyden HDMI:n sijaan. Se on hyvä vaihtoehto etenkin silloin, kun tv on ripustettu seinälle eikä halua siitä roikkuvan mitään ylimääräisiä johtoja.

Käyttöönoton voi tehdä myös SmartThings-sovelluksella. Silloin pääsee käsiksi suoratoistopalveluihin, kuten Spotifyhin, wifin kautta. Kaiutin tukee myös Bluetoothia, AirPlayta ja Chromecastia, joten toistovaihtoehtoja piisaa.

Samsung HW S67B 5 scaled 1
Samsung S66/S67B:n mukana tulee kaukosäädin, ja lisäksi kaiutinta voi ohjata laitteen päältä olevista napeista. Kuva: Audun Hage

Äänenlaatu

Kun soundbar on näinkin pieni, eivät odotukset sen äänenlaadusta ole kovin korkealla. HW-S66B kuitenkin onnistui yllättämään iloisesti.

Ensinnäkin puheentoisto on erinomaista. Monissa tämän hintaluokan soundbareissa puhe saattaa kuulostaa hiukan suttuiselta ja sulkeutuneelta, mutta Samsung toistaa puhetta selkeästi, ja ääni on täyteläistä ja pyöreää.

Keskikanavan ansiosta dialogi ankkuroituu hyvin toiminnan keskiöön ja huulisynkka pysyy tahdissa. Puhe on täyteläistä ja mukavan painokasta. Eri puheäänistä, musiikista ja ääniefekteistä saa hyvin selvää.

Kunhan ääniraita ei ole hurjan laaja, voi volyymia nostaa kivasti ilman äänen säröilyä. Niinpä soundbar toimii hyvin tavallisen tv-viihteen, urheilun ja ajankohtaisohjelmien kanssa. Yleisesti äänenlaatu ja sointitasapaino ovat samaa luokkaa kuin Sonos Beam (Gen 2) -mallilla.

Blu-rayn 5.1-miksaukset erottuvat hyvin, ja kanavaerottelu toimii. Samsungin pikkukaiutin onnistuu maalaamaan ison ja selkeän äänikuvan.

Kun laitamme uusimpia, Dolby Atmos -ääniraidalla varustettuja elokuvia pyörimään, huomaamme, että kokemus onkin vaihtelevampi. Kun työtä on enemmän, eivät kaikki ääniefektit erotu yhtä selkeästi kuin Sonos Beamilla.

Top Gun: Maverickissä Atmos-ääniefektit toistuvat yllättävän selkeästi, mutta hävittäjälentäjien ääni tuntuu tulevan enemmän sivusta kuin päältä. Virtuaalisten korkeuskanavien äänenvoimakkuus tuntuu olevan kovempi kuin fyysisillä kanavilla, joten puhe hukkuu joissakin kohtauksissa efektien alle enemmän kuin mihin olemme tottuneet.

Valitettavasti korkeusefektejä ei voi säätää manuaalisesti. Onnistuimme paikkaamaan tilannetta hiukan laittamalla päälle puheen vahvistuksen, mutta eri kanavat tuntuivat silti jäävän epätasapainoon.

Meidän korviimme Sonos Beam (Gen 2) on kanavaerottelultaan tasapainoisempi ja pehmeämpi. Ehkäpä Samsung on korostanut korkeuskanavia hippuisen liikaa tehdäkseen vaikutuksen Sonos-uskovaisiin?

Tarvitsee – ja ansaitsee – bassoapua!

Vahvistamisesta puheen ollen, bassontoisto tuntuu jäävän Samsungilla heikoksi. Keskibasso on kyllä mukavan täyteläinen, mutta matalimmista oktaaveista puuttuu painetta. Räjähdyksissä ja maanjäristyksissä ei juuri ytyä ole.

Musiikki kuulostaa riittävän hyvältä: Spotifyn ja YouTuben kautta soitettu musiikki toistuu selkeän ja hyvän keskirekisterin sekä erottuvan diskantin saattelemana. Samsungin pienellä soundbarilla ei tosin ole mikään maailman lavein stereokuva. Matalimmat basso-oktaavit jäävät kuulumatta.

Koska bassontoisto jäi näin vaisuksi, oli meidän pakko kokeilla soundbaria yhdessä SWA-510-subwooferin kanssa. Johan saatiin hommaan vauhtia! Syväbasson ilmaantumisen lisäksi koko äänikuva sai lisää kokoa ja painokkuutta subwooferin astuttua mukaan kuvioon. Kyseinen subwoofer on pieni eikä siten mikään bassohirmu, mutta se onnistuu tuomaan elokuviin ja musiikkiin kaivattua täyteläisyyttä ja rytmiä. Myös puheentoisto paranee entisestään subwooferin myötä.

Samsung HW S67B 7 scaled 1
Samsungin valikoimiin kuuluu yhteensopivia subwoofereita, joista kokeilimme langatonta SWA-W510-mallia (suositushinta 350 €). Lämmin suositus! Kuva: Audun Hage

Jos meiltä kysytään, olisi Samsung saanut paketoida subwooferin soundbarinsa kylkeen jo alun alkaenkin, mutta sellainen on nyt kuitenkin erikseen ostettavissa. Kokonaishinta subwooferin kanssa jää silti alhaisemmaksi kuin esimerkiksi Sonos Beam Gen 2:n ja Sub Minin yhdistelmä – ja se on hyvä vaihtoehto etenkin yhteensopivan Samsungin tv:n omistajalle.

Yhteenveto: Samsung HW-S67B

Samsung HW-S66B on sisustuksellisempi ja kompaktimpi vaihtoehto markkinoiden massalle eli järkälemäisen leveille soundbareille. Muotoilu on tyylikästä ja kaiutin sopii erityisen hyvin vähän pienempien televisioiden kumppaniksi. Wifi-yhteys mahdollistaa monenmoiset liitäntä- ja soittovaihtoehdot.

Sointi on selkeää ja erottuvaa ja etenkin puhe toistuu hyvin – ääni on selvästi parempaa tv:n omaan äänentoistoon verrattuna. Soundbar tukee Dolby Atmos -ääntä, mutta tarjolla on vakuuttavampaankin 3D-äänentoistoon kykeneviä vaihtoehtoja – myös Samsungin omissa valikoimissa.

Syväbassoa soundbar ei soita, joten suosittelemme yhdistämään siihen subwooferin. Silloin Samsung HW-S66B:stä kuoriutuu kaiutin, joka haastaa isommatkin soundbarit.

Mutta silti: jos haussa on kunnon Atmos-elämys, kannattaa tutustua esimerkiksi Samsung HW-Q610C- tai kalliimpaan HW-Q995C-malliin. Ne eivät ole yhtä tyylikkäitä, mutta luovat uskottavamman elokuvakokemuksen – etenkin Dolby Atmos -raidoilla.

Lue myös: Samsung HW-Q610C – Muhkeaa leffaääntä edullisesti

Lue myös: Samsung HW-Q995C – Edelleen paras tärkeimmässä

Karakter
Samsung HW-S66B / HW-S67B
Basic

Ääni & Kuva kiteyttää

Samsung HW-S66/HW-S67B on tyylikäs ja kompakti soundbar, jonka äänentoisto on vahvaa ja puhdasta. Surroundäänikuva ei ole vakuuttavinta kuulemaamme. Kaipaa vetoapua subwooferilta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Sonyn paras soundbar

Hyvä mutta kallis

Langatonta hifiä

Kompakti ja isoääninen soundbar

Highend-tekniikkaa pienellä budjetilla

Tunnelmatakuu

Ääni & Kuva
Scroll to Top