Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: 5 premium-soundbaria Dolby Atmos -äänellä

Kun tv:n ääni ei riitä

Otimme vertailuun markkinoiden uusimmat ja parhaimmat soundbarit, joista etenkin kaksi teki suuren vaikutuksen.

Julkaistu 28.06.2024 - 14:00
5 premium-soundbaria Dolby Atmos -äänellä
Audun Hage

Tämän testin tuotteet

Jos uuden television ääni on pettymys, voi lohduttautua sillä, ettei ole yksin. Yleensä nimittäin televisioiden omat kaiuttimet eivät tarjoa kummoistakaan äänenlaatua.

Äänenlaatu kärsii ensimmäisenä, kun tv-valmistajat yrittävät mahduttaa kaiken hienon tekniikkansa mahdollisimman litteään pakettiin. Jotta sointi ei olisi aivan lattea ja eloton, vaatii ääni yleensä ulkoisten kaiuttimien apua.

Soundbar on helpoin tapa parantaa television ääntä, mutta niitä on tarjolla valtavasti eri koko- ja hintaluokissa. On siis tärkeää osata valita itselle juuri sopivin!

Mainos

Isolle tv-ruudulle ei valita pikkuruista kaiutinta, mutta toisaalta ladonoven levyinen soundbar voi olla aikamoista liioittelua, ellei television koko ja tila vaadi sellaista. Soundbarin pitää sopia televisioon niin kooltaan kuin suorituskyvyltään.

no feature nbsp 541466610 resized
Kuva: Samsung

Premium-ryhmää

Soundbareja virtaa markkinoille jatkuvasti, joten tällä kertaa keskityimme vain premium-luokan malleihin. Kun kaipaa äänenlaadulta, muotoilulta ja käyttäjäkokemukselta vähän tavanomaista enemmän, on premium oikea valinta. Kotoa löytyy silloin yleensä ensiluokkaista kuvanlaatua tarjoava tv, jolle halutaan yhtä hyvä ääni.

Ei ole tavatonta, että tv-valmistajat tekevät myös erityisesti omille televisioilleen niin toiminnallisesti kuin visuaalisestikin räätälöityjä soundbareja. Mutta myös itsenäisillä soundbar-valmistajilla on paljon annettavaa premium-luokassa.

Noin tuhannen euron hintaiset soundbarit on yleensä varustettu paremmilla kaiutinelementeillä, useammalla kanavalla ja isommalla vahvistinteholla – sekä edistyksellisellä äänenkäsittelyllä, joka voi tehdä surroundista täydellisemmän.

Highend-luokkaan on vielä matkaa, sillä highend-mallit ovat vieläkin tinkimättömämpiä kooltaan, äänenpaineeltaan, kanavien määrältään ja ennen kaikkea hinnaltaan. Premium-mallit ovat kuitenkin melkein yhtä hyviä, mutta huomattavasti edullisempia.

lydplanker felles
Viisi soundbaria – yksi voittaja. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Premium-soundbarien ryhmätesti

Tämän luokan soundbareilla on paljon yhteistä, mutta erojakin löytyy. Joissakin malleissa subwoofer ja takakaiuttimet kuuluvat hintaan. Osa väittää suoriutuvan pelkiltäänkin, mutta tarjoaa silti mahdollisuuden ostaa lisäkaiuttimia erikseen. Niinpä vertailun lähtökohdat ovat tällä kertaa melko vaihtelevat.

Kaikissa vertailun malleissa subwoofer joko kuuluu hintaan tai on erikseen ostettavissa. Ja koska basso on tärkeä osa kokemusta, suosittelemme aina yhdistämään soundbarin subwooferin kanssa. Jos siihen ei heti halua investoida, on mukavaa, että sen voi ostaa myöhemminkin.

Jos kotona on tilaa takakaiuttimille, niitä kannattaa ehdottomasti käyttää, sillä yleensä ne parantavat surround- ja elokuvakokemusta merkittävästi. Olemmekin edellyttäneet kaikilta testiosallistujilta, että takakaiuttimet ovat vähintäänkin erikseen ostettavissa.

lydplanker subwoofere
Subwoofer tekee bassontoistosta paljon isompaa ja vakuuttavampaa. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Asetimme yhdeksi testivaatimukseksi myös Dolby Atmos -tuen, sillä parhaimmillaan se luo upeaa tilantuntua niin korkeus- kuin syvyyssuunnassakin. Osa kaiuttimista tukee myös DTS:X:ää, jos on lähes samanlainen – mutta ei yhteensopiva – ääniformaatti.

Mikä premium-soundbar tarjoaakaan parasta ääntä, entä mikä parasta hinta-laatusuhdetta? Laitetaan leffa pyörimään ja otetaan selvää!

 

Tämän testin tuotteet

Klipsch Flexus Core 200 + Sub 100

Suloista musiikkia Klipschilta ja Onkyolta

Uusi Flexus-sarja vaikuttaa lupaavalta, sillä ainakin Flexus Core 200 sopii hyvin sekä elokuvien äänelle että musiikille.

Klipsch Flexus Core 200 luo laajan ja vivahteikkaan äänikuvan vaikuttavan täyteläisellä bassolla – sekä ilman subwooferia että sen kanssa.
Surround ei ole yhtä vaikuttava, joten erillisten takakaiuttimien ostaminen on suositeltavaa.
Lue koko testi

Bose Smart Soundbar 600 ja Bose Bass Module 500

Kompakti ja simppeli

Yhdessä Bose Bass Module 500 -subwooferin kanssa Bose Smart Soundbar 600 lupaa isoa ääntä pienestä paketista. Täyttyvätkö lupaukset?

Kompakti ja tyylikäs, kirkas ja vivahteikas sointi. Helppo käyttöönotto ja käyttäjäystävällinen sovellus.
Rajoittunut basso subwooferin pienen koon vuoksi, ja pieni soundbar jaksaa luoda vain kohtalaisen surroundin.
Lue koko testi

Polk Audio Magnifi Max AX SR

Vakuuttavaa surroundia

Polk Audio Magnifi Max AX SR tarjoaa loistavan kotiteatterikokemuksen mukana tulevien takakaiuttimien ja tehokkaan langattoman subwooferin ansiosta. Mutta kaikki ei suju yhtä hyvin…

Vaikuttava surround takakaiuttimien ansiosta. Vahva ja täyteläinen basso. Helppo asennus ja integraatio.
Basso on aavistuksen turpea eikä basson ja keskirekisterin välinen siirtymä suju ihan saumattomasti. Ei toimi läheskään yhtä hyvin ilman takakaiuttimia.
Lue koko testi

JBL Bar 800

Isoa ääntä joustavassa formaatissa

JBL Bar 800 tarjoaa vaikuttavaa äänikuvaa, vahvaa bassontoistoa sekä irrotettavat takakaiuttimet.

Vahva ja täyteläinen basso. Irrotettavat takakaiuttimet. Iso ja syvä äänikuva. Huonekorjaus.
Basso voi olla musiikin kanssa vähän monotoninen. Puheentoistossa ohuutta. Ei DTS-tukea.
Lue koko testi

Samsung HW-Q810D

Luokkansa parhaimmistoa

Kilpailijat olivat helisemässä kohdattuaan Samsungin soundbarin: HW-Q810D tarjoaa vaikuttavaa ja vakuuttavaa surroundia – myös ilman takakaiuttimia.

Samsung HW-Q810D tarjoaa isoa ja vakuuttavaa äänikuvaa, jossa on hienoa realismia ja 3D-efektiä. Plussaa erinomaisesta surroundista ilman takakaiuttimia.
Pienestä näytöstä on vaikea lukea tietoja.
Lue koko testi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vertailussa Dolby Atmos -soundbarit

Säveliä seinästä

Sony ULT Field 1: kannettava bassokone

Klassikkodesignia pöytäkoossa

Kannettava retrokaiutin

Soiva pokaali

Ääni & Kuva
Scroll to Top