Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Samsung Music Frame (HW-LS60D)

Kehystettyä musiikkia

Samsung on luonut täydellisen kaiuttimen The Frame -televisioon tykästyneille: Music Frame on valokuvakehykseksi naamioitu designkaiutin.

Julkaistu 24.06.2024 - 10:49
Samsung Music Frame (HW-LS60D)
Audun Hage

Samsung on niittänyt mainetta The Frame televisiollaan, joka näyttää seinälle ripustetulta maalaukselta. Ei siis ehkä yllätä, että menestysreseptiä yritetään nyt soveltaa myös audiopuolella. Music Frame -kaiutin lanseerattiin näyttävästi Las Vegasin CES-messuilla tammikuussa, ja nyt pääsemme vihdoin testaamaan taulukaiuttimen käytännössä. Onko kyseessä kunnollinen kaiutin, joka on ovelasti naamioitu kehykseksi, vaiko vain kehys, josta lähtee ääntä? Nyt on aika ottaa asiasta selvää!

HW-LS60D_010_Front-With Stand_Black HW-LS60D_014_L Perspective-With Stand_Black HW-LS60D_012_R side-With Stand_Black HW-LS60D_015_Back Dynamic1-With Stand_Black HW-LS60D_016_Back Dynamic2-With Stand_Black
<
>
Kuva: Samsung

Samsung Music Frame (HW-LS60D)

Samsung on ainakin pyrkinyt luomaan äänentoistolle järkevät mahdollisuudet. Kaiutin ei ole pienen pieni, sillä kehykseen mahtuu 33 x 33 cm kokoinen kuva. Music Framessa on kuusi kaiutinelementtiä (kaksi bassoa, kaksi keskireksiteriä ja kaksi diskanttia) sekä mikrofoni puheohjausta varten.

Kaiutin tukee sekä stereoääntä että Dolby Atmos -surroundia. Kaiutin osaa kuulostella huoneen akustiikkaa ja mukauttaa soinnin sen mukaan (Samsung kutsuu tekniikkaa nimellä Spacefit Sound).

Mainos
Music_Frame_02_Adam Helbaoui Music_Frame_03_Adam Helbaoui Music_Frame_05_Adam Helbaoui
<
>
... tai ripustaa seinälle mukana tulevan kiinnikkeen avulla. Kuva: Samsung

Design

Kaiutin vaikuttaa laadukkaalta: vaikka kehys onkin pääosin muovia, kaikki tuntuu jämäkältä. Jos kotoa jo löytyy The Frame -tv, tietääkin tämän jo.

Kehys on tällä hetkellä saatavilla vain mustana, mutta kesän aikana lisävarusteeksi tulee myyntiin valkoinen kehysvaihtoehto. Huhujen mukaan Samsung tekee yhteistyötä erään pohjoismaisen liikkeen kanssa tarjotakseen myöhemmin laajemmankin kehysvalikoiman.

Kehyksen sisällä oleva kuva on viimeistelty passepartout’lla, joka on liimattu akryylilevyn päälle. Samsung lähettää kehyksissä kivan kuvan levysoittimesta, mutta tietysti kehyksiin saa laitettua minkä tahansa sopivan kokoisen kuvan.

Kesän aikana kauppoihin on tulossa myös enemmän akryylilevyvaihtoehtoja (Art Panel), joilla saa Music Framen räätälöityä vieläkin paremmin omaan sisustukseen sopivaksi.

no feature nbsp 541032249
Kuva: Samsung

Liitännät

Kompaktiin kaiuttimeen on mahdutettu paljon fiksuja ominaisuuksia. Koska Music Framessa on sisäänrakennettu mikrofoni, voi sitä käyttää Google Assistantin ja Alexan tapaisten puheavustajien kanssa. Kaiutinta voi käyttää Samsungin Smartthings-ekosysteemin älykaiuttimena, jolla ohjataan muita älykotilaitteita. Se tosin vaatii erillisen Smart Hub -keskusyksikön ostamista.

Music Framea voi käyttää Samsungin television kanssa, mutta se ei ole mikään vaatimus. Kaiuttimen voi yhdistää kodin wifiverkkoon ja soittaa musiikkia esimerkiksi AirPlayn, Spotify Connectin ja Chromecastin kautta. Toki Bluetooth-yhdistäminenkin toimii, jolloin musiikkia voi soittaa vaikkapa puhelimesta tai tabletilta.

Monelle luonnollisinta lienee käyttää Music Framea yhdessä Samsungin television ja soundbarin kanssa. Jos omistaa yhteensopivan Samsungin soundbarin, voi Music Framea käyttää joko toistamaan samaa ääntä tai surround-järjestelmän takakaiuttimena. Käytämme yksikkömuotoa, sillä vain yhtä kaiutinta voi tosiaan käyttää takakaiuttimena.

Jos taas päättää käyttää Music Framea etukaiuttimena, voi niitä olla kaksikin. Ne voi sitten yhdistää yhteensopivaan Samsungin televisioon, jolloin ne soittavat tv-ääntä Q Symphony -toiminnolla. Silloin soundbar ei ole välttämätön. Audiosignaali siirtyy langattomasti Bluetoothilla tai wifillä, joten HDMI-kaapelia ei tarvita.

Huom: Jos haluaa käyttää Music Framea Samsungin television kanssa, on tv-mallin oltava vähintään vuoden 2024 mallistoa, mutta syksyllä on tulossa ohjelmistopäivitys myös vanhemmille malleille.

 

DSC_3939 DSC_3946 DSC_3948 DSC_3980
<
>
Kuva: Audun Hage

Vaikuttavan isoa ääntä

Music Frame on kehitetty Samsungin Audio Labissa Kaliforniassa, jossa myös merkin soundbarit syntyvät. Kokemusta siis on ison äänen mahduttamisesta pieneen pakettiin.

Music Framen tapauksessa diskantti ja keskirekisteri on piilotettu kaiuttimen sisäpuolelle, ja ääniaallot levittäytyvät kapean aaltoputken kautta kehyksen reunasta. Bassoelementit on sijoitettu taulun taakse, joten ne pääsevät hyödyntämään seinää äänen vahvistuksessa, kun Music Framen ripustaa seinälle.

Tuloksen kyllä kuulee. Music Frame maalaa massiivisen äänikuvan, joka lavenee huomattavasti kehyksen ulkopuolelle. Äänikuvan paino ja koko oikeasti yllätti meidät! Niki & The Dovesin Play It on My Radio täytti huoneen tavalla, joka (melkein) muistutti ihka oikeaa stereojärjestelmää.

Kun äänilähde on näinkin yksinkertainen, on sointi usein hyvin suunnattua ja yksiulotteista, mutta tällä kertaa soinnissa on kiehtovan uskottavaa kokoa ja realismia. Ja volyymikin on luja! Kokoonsa nähden yllättävän kova. Samalla on toki ymmärrettävä, että jos huone on iso ja haluaa varsinaista biletunnelmaa, ei yhdellä kaiuttimella pääse kovin pitkälle.

Sointitasapaino on melko lämmin ja täyteläinen, ja keskirekisteri miellyttävän kirkas. Laulu erottuu hyvin ja puhe on selkeää. Music Framen bassontoistokin on muhevaa, joskaan ei erityisen syvää. Rummut ja basso kuulostavat vankoilta, mutta matalimmista syntikkabassosoinnuista jää painetta uupumaan.

Diskantissa soinnin fokus katoaa hieman. Jousi- ja puhallinsoitinten kirkkaat sävelet eivät aina soi niin heleästi kuin toivoisi. Myös rumpujen ja hi-hatin ylä-äänet pyöristyvät hiukan.

Toisin sanoen kaiutin ei välttämättä ole täydellinen valinta sellaiselle, joka haluaa istua nojatuolissa ja kuuntelemalla kuunnella musiikkia. Mutta taustamusiikin soitteluun Music Frame kuulostaa oivalliselta.

DSC 3981
Kuva: Audun Hage

Yhteissoittoa tv:n kanssa

Testasimme Music Framea televisiokaiuttimena yhdistämällä sen Samsungin OLED-malliin (vuoden 2024 TQ65S90D) wifin kautta ja Q Symphonya hyödyntäen. Jälkimmäinen tarjoaa parhaan ja vakaimman äänentoiston. Silloin kaiutin toimii tv:n kaiuttimien jatkeena – ääni vahvistuu, mutta pysyy paikoillaan televisioon nähden.

Music Frame toimii erinomaisesti myös tv:n kaiuttimena, mutta jos on kovin kunnianhimoinen ja kaipaa ehtaa kotiteatteriääntä, kannattaa yhdistää kaksi Music Framea stereoksi tai käyttää sitä soundbarin takakaiuttimena. Huomasimme, että esimerkiksi Samsung S710D -soundbar erillisellä subwooferilla oli loistava pari taulukaiuttimelle.

videoframe_339 videoframe_3437
<
>
Music Frame toimii itsekseen tai yhdistettynä Samsungin televisioon Q Symphony -toiminnolla. Kuva: Samsung

Kilpailijoita?

Music Framelle on paljon vaihtoehtoja. Ensimmäisenä mieleen tulee Ikean ja Sonosin yhteistyönä syntynyt Symfonisk-taulukaiutin. Se on hinnaltaan noin puolet Samsungin mallista, mikä kuuluu myös äänenlaadussa: Symfoniskin sointi ei ole yhtä isoa ja vivahteikasta, eikä meistä sen kehyskään ole yhtä tyylikäs kuin Music Framessa.

Jos kaiuttimen ei ole pakko olla myös taulu, on Sonos Era 300 mainio vaihtoehto. Se on samanhintainen ja tarjoaa tarkkaa sointitasapainoa ja tiukempaa, syvempää bassoa. Sonosin kaiuttimessa on useita kaiutinkanavia, joilla surround on vielä vaikuttavampi Atmos-formaatissa. Muotoilun puolesta näitä kahta ei toki oikein voi verrata.

Yhteenveto

Jos kuulut Samsungin The Frame -television faneihin, on Music Frame todennäköisesti yhtä ilahduttava. Se toimii kehyksenä, joka joko sulautuu sisustukseen tai on sen väriläiskä, mutta ei näytä tekniseltä.

Music Frame tarjoaa hyvää ja viihdyttävää sointia, joka on kokoonsa nähden yllättävän suurta ja kirkasta. Jos hakusessa on hifi-luokan tarkkuutta, on markkinoilla parempiakin vaihtoehtoja, mutta muotoilultaan Music Frame on ehdottomasti tämän hetken siisteimpiä kaiuttimia.

Karakter
Samsung Music Frame (HW-LS60D)
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Music Frame on kompakti, tauluksi naamioitu kaiutin. Pieni kaiutin sulautuu sisustukseen ja tarjoaa yllättävän ison äänikuvan. Kaksi kaiutinta voi yhdistää stereoksi. Hyvä yhteensopivuus eri äänilähteiden kanssa. Tässä maksetaan designista, sillä äänenlaatu on vähemmän erotteleva kuin hifi-kaiuttimilla. Tällä hetkellä takakaiuttimena voi käyttää vain yhtä Music Frame -kaiutinta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Vertailussa Dolby Atmos -soundbarit

Säveliä seinästä

Sony ULT Field 1: kannettava bassokone

Klassikkodesignia pöytäkoossa

Kannettava retrokaiutin

Soiva pokaali

Ääni & Kuva
Scroll to Top