Følg oss på

TESTISSÄ IKEA Symfonisk

Taulukaiutin Ikeasta

Sonos ja IKEA löivät hynttyyt yhteen ja loivat varsin tyylikkään ja toimivan lifestyle-kaiuttimen
Karakter
IKEA Symfonisk
Kaiutin solahtaa sisustukseen melkein huomaamatta. Ääni on hintaan nähden hämmästyttävän hyvä. Toimii yhdessä muiden Sonos-kaiuttimien kanssa.
Basso ei ole järin syvä eikä volyymikaan kovin kova. Vaihdettavien ”taidekuorien” valikoima ei ole erityisen kiinnostava.
 • Periaate: 2-tie, aktiivi, bassorefleksi, seinäkaiutin
 • Elementit: 4-tuumainen basso/keskirekisteri, 1-tuumainen kupolidiskantti
 • Taajuusvaste: Ei ilmoitettu
 • Vahvistintehot: Ei ilmoitettu
 • Liitännät: Wi-Fi
 • Suoratoistomahdollisuudet: DLNA, Spotify, Tidal, YouSee Play, Deezer ym.
 • Mikrofoni: Ei ole
 • Suoratoiston tapa: Kännykän tai toisen älykaiuttimen kautta.
 • Mitat: L 41 x K 57 x Ø 6 cm
 • Paino: 4,5 kg
 • Verkkosivusto: ikea.fi

Mitä syntyy, kun yhdistetään huonekalujätti ja langattomien kaiuttimien erityisosaaja? Tietysti sisustukseen sopiva kaiutin!

Ikea Symfonisk on monihuonetoistoon sopiva seinäkaiutin, joka on suunniteltu miellyttämään vaativaakin sisustajaa. Modernissa kodissa se onkin lähes huomaamaton naamioituessaan tauluksi seinälle.

Sonos on vastannut tekniikasta ja Ikea muotoilusta. Kuva: IkeaSonos on vastannut tekniikasta ja Ikea muotoilusta. Tuttuun Ikea-tapaan kaiuttimen voi hakea suoraan myymälän varastosta tai tilata verkkokaupasta. Litteästä pakkauksesta huolimatta tälä kertaa ei tarvitse pelätä kokoamisrumbaa kuusiokoloavaimineen, vaan Symfonisk on valmiiksi koottu ja heti asennettavissa seinälle tai asetettavaksi tasolle. Pakkauksessa tulevat nimittäin mukana sekä kumitassut että seinäkiinnikkeet.

IKEA Symfoniskin voi kiinnittää seinälle tauluksi tai laittaa tasolle – mukana tulee sekä kumitassut että seinäkiinnikkeet. Kuva: Ikea

Annons

Kaiutin on litteä ja suorakulmainen kuin taulu, eikä näytä lainkaan niin paksulta kuin se todellisuudessa on. Etupuoli on päällystetty kankaalla, joka on esittävinään taidetta. Toistaiseksi tarjolla on musta- ja valkopohjainen etukangas, mutta kaiuttimelle on lupailtu vaihdettavia etusarjoja, ja ainakin Ruotsin Ikeassa tarjolla on näiden kahden perusmallin lisäksi kymmenen muutakin ”taulua” valokuva-aiheista abstrakteihin kuvioihin.

Kankaan takaa löytyy 4-tuumainen basso/keskirekisterielementti sekä kupolidiskantti. Pienet elementit vaikuttavat vähän yksinäisiltä suureen kehykseen verrattuna, mutta litteyden huomioiden ne ovat oikeaa kokoa. Kaiutin on valmistettu ABS-muovista mutta on silti yllättävän vakaa. Yrityksistä huolimatta emme saaneet resonanssia tai muita häiriöääniä aikaiseksi.

Ikea ei ole välittänyt kertoa julkisuuteen niinkään triviaaleja tietoja kuin kaiuttimen taajuusvastetta tai vahvistintehoja, mutta sama salamyhkäisyys leijuu kyllä monen muunkin langattoman monihuonekaiuttimen yllä.

IKEA Symfonisk naamioituu huomaamattomasti ”skandimoderniin” sisustukseen. Kuva: Ikea

Helppo asentaa

Sonoksen tuotteille tuttuun tapaan käyttöönotto on äärettömän yksinkertainen prosessi. Aiemmasta opittuani odotin käyttäväni kolmesta neljään minuuttia kaiuttimen asentamiseen, mutta prosessi on vieläkin sutjakampi kuin ennen ja Symfoniskin lisääminen kotijärjestelmään vei vain puolet odotetusta.

Annons

Ikea Symfonisk on monokaiutin, mikä ei ole ongelma, kun sitä käyttää taustamusiikin soittoon tai modernina keittiöradiona. On kuitenkin mahdollista kytkeä kaksi kaiutinta stereoäänen luomiseksi, ja kahta Symfoniskia voi hyödyntää myös kotiteatterin takakaiuttimina.

Muiden Sonos-kaiuttimien tapaan kannattaa käyttää TruePlay-tilakorjausta, joka paikkailee pahimmat taajuusongelmat. Korjauksen tekeminen vaati iPhonen käyttämistä, mutta sellaisen voi vaikka lainata, sillä tilakorjaus tarvitsee tehdä vain kerran.

Kaiutin on litteä ja suorakulmainen kuin taulu, eikä vaikuta lainkaan niin paksulta kuin mitä se todellisuudessa on. Kuva: Ikea

Äänenlaatu

Ikea Symfonisk on edullisimpia tapoja saada Sonos-yhteensopiva monihuonekaiutin. Hinnan huomioiden se on todella hyvä ostos.

Symfoniskia ei kannata arvioida hifi-kriteerein, mutta se kuulostaa vallan hyvältä etenkin keskireksiterin osalta, johon laulu ja monen soittimen perusäänet sijoittuvat. Vivahteet ja soundin eroavaisuudet erottuvat hyvin, mikä tekee taustamusiikista tarpeeksi musikaalista, jotta osaa arvostaa kuulevansa Crime of the Centuryn alkuperäislevytystä vuodelta 1974 eikä puolalaisen cover-bändin hissimusiikkiversiota siitä.

Annons

Keskirekisteri ja diskantti toistuvat puhtaasti ja kirkkaasti, mutta basso ja dynamiikat eivät kuulu Symfoniskin parhaisiin puoliin. Syväbassossa ei ole juuri kehuttavaa. Ylempi bassorekisteri on ok ja saa lisäpontta DSP:stä sekä seinästä, jos kaiutin on asennettu seinälle. Sähköbasson, rumpujen ja syntikkabasson eroja on hankala havaita, ja dynamiikat jäävät melko rajallisiksi.

Taustamusiikille

Edellä mainitut eivät kuitenkaan ole järin suuri ongelma, sillä Ikea Symfonisk on kaiutin tiloihin, joihin ei haluta näkyvää kaiutinta. Se onkin täydellinen valinta, kun haluaa kuunnella taustamusiikkia, podcasteja tai äänikirjoja kokkaillessa tai siivotessa. Jos haluaa parempaa, kannattaa panostaa raskaampaan kalustoon kuten Sonos Five -kaiuttimeen tai ”oikeisiin” hifikaiuttimiin Sonos Ampilla tai Bluesound Powernodella täydennettynä.

Esimerkiksi kuunnellessani Afgenginnin Skjálvtin-kappaletta, totesin, että basso puuroutuu ja perkussiot soivat ontosti ja tylsästi. Jos ei kuitenkaan ole post-klassisen pohjoismaisen folk-musiikin ystävä, ei tämä liene ongelma.

Ikea Symfonisk on edullisin tapa hankkia Sonos-yhteensopiva monihuonekaiutin. Kuva: Ikea

Yhteenveto

Jos kotona on jo Sonoksen järjestelmä, on Ikean Symfonisk edullisin tapa saada laajennettua monihuonekaiutinsysteemiään. Sonos tarjoaa paremmankin kuuloisia kaiuttimia, ylipäätään paremmista langattomista kaiuttimista puhumattakaan, mutta ne ovat toki paljon kalliimpia. Symfonisk onnistuu lyömään samanhintaisen Sonos One SL -kaiuttimen bassontoiston ja äänen puhtauden osalta. Suurin valttikortti on kuitenkin kaiuttimen minimaalisesti tilaa ja huomiota vaativa muotoilu, joka solahtaa suositulla skandinaavisella minimalismilla sisustettuun kotiin helposti.

Annons

 

 

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin: 3 viikkoa vain 1 €!

Saat täyden käyttöoikeuden kaikkiin plus-artikkeleihin sekä testiarkistoomme

Voit irtisanoa tilauksen milloin haluat Katso muut tilausvaihtoehtomme tästä. Oletko jo tilaaja?
Vis kommentarer

Lisää

Keskustelu

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös

Sonos ja IKEA löivät hynttyyt yhteen ja loivat varsin tyylikkään ja toimivan lifestyle-kaiuttimen

Sonos ja IKEA löivät hynttyyt yhteen ja loivat varsin tyylikkään ja toimivan lifestyle-kaiuttimen

Sonos ja IKEA löivät hynttyyt yhteen ja loivat varsin tyylikkään ja toimivan lifestyle-kaiuttimen

Sonos ja IKEA löivät hynttyyt yhteen ja loivat varsin tyylikkään ja toimivan lifestyle-kaiuttimen

Sonos ja IKEA löivät hynttyyt yhteen ja loivat varsin tyylikkään ja toimivan lifestyle-kaiuttimen

Sonos ja IKEA löivät hynttyyt yhteen ja loivat varsin tyylikkään ja toimivan lifestyle-kaiuttimen

Sonos ja IKEA löivät hynttyyt yhteen ja loivat varsin tyylikkään ja toimivan lifestyle-kaiuttimen

Sonos ja IKEA löivät hynttyyt yhteen ja loivat varsin tyylikkään ja toimivan lifestyle-kaiuttimen

Asiakaspalvelu

Yhteystiedot

Ääni & Kuva / Publish AS mail@lbaanijakuva.fi

© 2021 Publish AS – LB Ääni ja Kuva noudattaa journalistien eettisiä ohjeita. Lukijana olet oikeutettu käyttämään lbaanijakuva.fi-sivuston sisältöjä henkilökohtaisiin ja ei-kaupallisiin tarkoituksiin. Voit ladata, linkata ja tulostaa sisältöä lbaanijakuva.fi-sivustolta henkilökohtaisiin ja ei-kaupallisiin tarkoituksiin, kunhan mainitset lähteen ja kunnioitat mahdollisia tekijänoikeuksia. Sisältöjä, mukaan lukien (mutta ei näihin rajoittuen) ikonit ja palkinnot, ei saa käyttää muussa tarkoituksessa kuin mihin on erikseen annettu oikeus. Huom! Maksumuurin ulkopuoliset sisällöt ovat kyseessä olevan valmistajan/maahantuojan tarjoamia.