Vuoden parhaat 2022-2023

TESTISSÄ IKEA Symfonisk

Taulukaiutin Ikeasta

Sonos ja IKEA löivät hynttyyt yhteen ja loivat varsin tyylikkään ja toimivan lifestyle-kaiuttimen

forfatter
Julkaistu 03.08.2021 - 13:12
Karakter
IKEA Symfonisk
Ääni & Kuva kiteyttää
Kaiutin solahtaa sisustukseen melkein huomaamatta. Ääni on hintaan nähden hämmästyttävän hyvä. Toimii yhdessä muiden Sonos-kaiuttimien kanssa.
Basso ei ole järin syvä eikä volyymikaan kovin kova. Vaihdettavien ”taidekuorien” valikoima ei ole erityisen kiinnostava.
Faktat
 • Periaate: 2-tie, aktiivi, bassorefleksi, seinäkaiutin
 • Elementit: 4-tuumainen basso/keskirekisteri, 1-tuumainen kupolidiskantti
 • Taajuusvaste: Ei ilmoitettu
 • Vahvistintehot: Ei ilmoitettu
 • Liitännät: Wi-Fi
 • Suoratoistomahdollisuudet: DLNA, Spotify, Tidal, YouSee Play, Deezer ym.
 • Mikrofoni: Ei ole
 • Suoratoiston tapa: Kännykän tai toisen älykaiuttimen kautta.
 • Mitat: L 41 x K 57 x Ø 6 cm
 • Paino: 4,5 kg
 • Verkkosivusto: ikea.fi
Hinta: 179Pr. 03.08.2021

Mitä syntyy, kun yhdistetään huonekalujätti ja langattomien kaiuttimien erityisosaaja? Tietysti sisustukseen sopiva kaiutin!

Ikea Symfonisk on monihuonetoistoon sopiva seinäkaiutin, joka on suunniteltu miellyttämään vaativaakin sisustajaa. Modernissa kodissa se onkin lähes huomaamaton naamioituessaan tauluksi seinälle.

PH178189

Sonos on vastannut tekniikasta ja Ikea muotoilusta. Kuva: IkeaSonos on vastannut tekniikasta ja Ikea muotoilusta. Tuttuun Ikea-tapaan kaiuttimen voi hakea suoraan myymälän varastosta tai tilata verkkokaupasta. Litteästä pakkauksesta huolimatta tälä kertaa ei tarvitse pelätä kokoamisrumbaa kuusiokoloavaimineen, vaan Symfonisk on valmiiksi koottu ja heti asennettavissa seinälle tai asetettavaksi tasolle. Pakkauksessa tulevat nimittäin mukana sekä kumitassut että seinäkiinnikkeet.

PH180588
IKEA Symfoniskin voi kiinnittää seinälle tauluksi tai laittaa tasolle – mukana tulee sekä kumitassut että seinäkiinnikkeet. Kuva: Ikea

Kaiutin on litteä ja suorakulmainen kuin taulu, eikä näytä lainkaan niin paksulta kuin se todellisuudessa on. Etupuoli on päällystetty kankaalla, joka on esittävinään taidetta. Toistaiseksi tarjolla on musta- ja valkopohjainen etukangas, mutta kaiuttimelle on lupailtu vaihdettavia etusarjoja, ja ainakin Ruotsin Ikeassa tarjolla on näiden kahden perusmallin lisäksi kymmenen muutakin ”taulua” valokuva-aiheista abstrakteihin kuvioihin.

Kankaan takaa löytyy 4-tuumainen basso/keskirekisterielementti sekä kupolidiskantti. Pienet elementit vaikuttavat vähän yksinäisiltä suureen kehykseen verrattuna, mutta litteyden huomioiden ne ovat oikeaa kokoa. Kaiutin on valmistettu ABS-muovista mutta on silti yllättävän vakaa. Yrityksistä huolimatta emme saaneet resonanssia tai muita häiriöääniä aikaiseksi.

Ikea ei ole välittänyt kertoa julkisuuteen niinkään triviaaleja tietoja kuin kaiuttimen taajuusvastetta tai vahvistintehoja, mutta sama salamyhkäisyys leijuu kyllä monen muunkin langattoman monihuonekaiuttimen yllä.

PH180585
IKEA Symfonisk naamioituu huomaamattomasti ”skandimoderniin” sisustukseen. Kuva: Ikea

Helppo asentaa

Sonoksen tuotteille tuttuun tapaan käyttöönotto on äärettömän yksinkertainen prosessi. Aiemmasta opittuani odotin käyttäväni kolmesta neljään minuuttia kaiuttimen asentamiseen, mutta prosessi on vieläkin sutjakampi kuin ennen ja Symfoniskin lisääminen kotijärjestelmään vei vain puolet odotetusta.

Ikea Symfonisk on monokaiutin, mikä ei ole ongelma, kun sitä käyttää taustamusiikin soittoon tai modernina keittiöradiona. On kuitenkin mahdollista kytkeä kaksi kaiutinta stereoäänen luomiseksi, ja kahta Symfoniskia voi hyödyntää myös kotiteatterin takakaiuttimina.

Muiden Sonos-kaiuttimien tapaan kannattaa käyttää TruePlay-tilakorjausta, joka paikkailee pahimmat taajuusongelmat. Korjauksen tekeminen vaati iPhonen käyttämistä, mutta sellaisen voi vaikka lainata, sillä tilakorjaus tarvitsee tehdä vain kerran.

PH178188
Kaiutin on litteä ja suorakulmainen kuin taulu, eikä vaikuta lainkaan niin paksulta kuin mitä se todellisuudessa on. Kuva: Ikea

Äänenlaatu

Ikea Symfonisk on edullisimpia tapoja saada Sonos-yhteensopiva monihuonekaiutin. Hinnan huomioiden se on todella hyvä ostos.

Symfoniskia ei kannata arvioida hifi-kriteerein, mutta se kuulostaa vallan hyvältä etenkin keskireksiterin osalta, johon laulu ja monen soittimen perusäänet sijoittuvat. Vivahteet ja soundin eroavaisuudet erottuvat hyvin, mikä tekee taustamusiikista tarpeeksi musikaalista, jotta osaa arvostaa kuulevansa Crime of the Centuryn alkuperäislevytystä vuodelta 1974 eikä puolalaisen cover-bändin hissimusiikkiversiota siitä.

Keskirekisteri ja diskantti toistuvat puhtaasti ja kirkkaasti, mutta basso ja dynamiikat eivät kuulu Symfoniskin parhaisiin puoliin. Syväbassossa ei ole juuri kehuttavaa. Ylempi bassorekisteri on ok ja saa lisäpontta DSP:stä sekä seinästä, jos kaiutin on asennettu seinälle. Sähköbasson, rumpujen ja syntikkabasson eroja on hankala havaita, ja dynamiikat jäävät melko rajallisiksi.

Taustamusiikille

Edellä mainitut eivät kuitenkaan ole järin suuri ongelma, sillä Ikea Symfonisk on kaiutin tiloihin, joihin ei haluta näkyvää kaiutinta. Se onkin täydellinen valinta, kun haluaa kuunnella taustamusiikkia, podcasteja tai äänikirjoja kokkaillessa tai siivotessa. Jos haluaa parempaa, kannattaa panostaa raskaampaan kalustoon kuten Sonos Five -kaiuttimeen tai ”oikeisiin” hifikaiuttimiin Sonos Ampilla tai Bluesound Powernodella täydennettynä.

Esimerkiksi kuunnellessani Afgenginnin Skjálvtin-kappaletta, totesin, että basso puuroutuu ja perkussiot soivat ontosti ja tylsästi. Jos ei kuitenkaan ole post-klassisen pohjoismaisen folk-musiikin ystävä, ei tämä liene ongelma.

PH180307Ikea Symfonisk on edullisin tapa hankkia Sonos-yhteensopiva monihuonekaiutin. Kuva: Ikea

Yhteenveto

Jos kotona on jo Sonoksen järjestelmä, on Ikean Symfonisk edullisin tapa saada laajennettua monihuonekaiutinsysteemiään. Sonos tarjoaa paremmankin kuuloisia kaiuttimia, ylipäätään paremmista langattomista kaiuttimista puhumattakaan, mutta ne ovat toki paljon kalliimpia. Symfonisk onnistuu lyömään samanhintaisen Sonos One SL -kaiuttimen bassontoiston ja äänen puhtauden osalta. Suurin valttikortti on kuitenkin kaiuttimen minimaalisesti tilaa ja huomiota vaativa muotoilu, joka solahtaa suositulla skandinaavisella minimalismilla sisustettuun kotiin helposti.

 

 

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

4 viikkoa
vain 4.50 €!

forfatter

John Hvidlykke

(s. 1964): Toimittaja. John on pyörinyt tekniikkatoimittamisen maailmassa jo vuodesta 1982 (!) ja LB Ääni ja Kuvassa vuodesta 2013. Hän on työskennellyt monipuolisesti eri rooleissa ja eri medioissa sekä kirjoittanut kirjoja ja oppaita IT-puolelta. John kirjoittaa LB-sivustolle hifi-, kaiutin-, tietokone-, peli- ja historia-aiheista.
Parasta kuulemaamme Monitor Audion vihreät kaiuttimet ovat aikamoinen syntymäpäivälahja! Ne tarjoavat oikeasti kaiken yhdessä paketissa.
Keskihintaista ääntä kotikinoon Kuulostaako television lattealta ja heiveröiseltä? Testasimme viisi hyvää vaihtoehtoa parantamaan laimeaa bassontoistoa ja herättämään elokuvat eloon!
Kannettavaa kivaa Pikkuruisen Willenin äänen määrä on melkein yliluonnollinen ilmiö – miten jostakin näin pienestä voi lähteä näin iso ääni?
Sonyn suositeltavin soundbar? Sonyn keskitason soundbar vakuuttaa surroundillaan. Mutta pärjääkö HT-A5000 vertailussa Sonos Arciin?
Ilo irti television äänestä Useimmat televisiot kuulostavat sellaisenaan varsin latteilta ja kesyiltä. Käyttämällä soundbaria saa äänenlaatua parannettua huomattavasti, eikä investoinnin tarvitse edes olla kovin kallis!
Vuoden parhaat kaiuttimet 2022-2023 Listasimme parhaat kaiuttimet viimeisen vuoden ajalta, joten olipa sitten ostoslistalla kannettava, jalusta-, lattia-, aktiivi-, passiivi- tai langaton kaiutin, kannattaa lukaista ensin tämä läpi!