Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: JBL Authentics 200

Klassikkodesignia pöytäkoossa

JBL:n Authentics-sarjan pienin kaiutin kuulostaa kokoaan isommalta.

Julkaistu 09.02.2024 - 10:28
JBL Authentics 200
Lasse Svendsen

1970-luvulla JBL:n kaiuttimissa oli mieleen jäävä vaahtomuoviritilä, jota kutsutaan nimellä Quadrex neliömäisen kuviointinsa vuoksi. Uudessa Authentics-sarjassa on käytetty samaa vaahtomuoviritilää, mutta kutakuinkin siihen yhtäläisyydet vanhojen kaiuttimien kanssa loppuvatkin.

Authentics-sarjaan kuuluu kolme langatonta kaiutinta, joista pienin on nimeltään Authentics 200. Se mahtuu sopivasti keittiön tasolle tai Ikean hyllylle, mutta ei koostaan huolimatta ole kannettava. Akkua ei nimittäin ole, vaan kaiutin kytketään pistorasiaan. Jos kaipaa nimenomaan kannettavaa kaiutinta, löytyy JBL:n mallistosta hieman suurempi retromalli Authentics 300 tai modernimpi JBL Charge 5.

Lue myös: JBL Authentics 300 – Kannettava retrokaiutin

Mainos

Authentics 200 kuuluu JBL:n uusimpaan langattomien kaiuttimien sukupolveen. Niinpä se käyttää Bluetooth 5.3 -versiota sekä wifiä. Wifin kautta voi striimata parempilaatuista musiikkia suoraan puhelimesta. Verkkoon kytkeminen onnistuu myös Ethernet-kaapelia käyttäen.

JBL Authentics 200 6 1
Kuva: Lasse Svendsen

Useamman kaiuttimen voi yhdistää Bluetoothin tai wifin kautta soittamaan samaa. Kaiuttimessa on myös AirPlay 2 ja Google Chromecast.

Puheohjauskin onnistuu Googlea ja Alexaa käyttäen.

JBL Authentics 200 5
Kaiuttimen voi yhdistää suoraan verkkoon Ethernet-kaapelilla. Kuva: Lasse Svendsen

Salabasso

Kaiuttimessa on käytetty kierrätysmateriaaleja niin ulko- kuin sisäpuolellakin. Pakkauksessa ei ole paria teipinpalaa lukuun ottamatta käytetty muovia. Pakkauksen väriaineetkin ovat soijavärejä.

Soittoa ohjataan kaiuttimen päällä olevista napeista tai JBL One -sovelluksella, jolla myös useamman kaiuttimen yhdistäminen, laiteohjelmiston päivittäminen ja EQ-säädöt onnistuvat. Taajuuskorjaimessa on tosin vain basson, keskirekisterin ja diskantin säätö, joten ei se ihan taajuuskorjain ole. Ehkä rekisterinsäädin olisi parempi ilmaus.

JBL Authentics 200 3
Kuva: Lasse Svendsen

Jos mustan Quadrex-vaahtomuovin ottaa varovasti irti, paljastuu alta 5-tuumainen bassoelementti ja kaksi 25-millistä diskanttielementtiä. Ovaalia passiivisäteilijää ei näe, sillä se on piilossa kaiuttimen pohjassa. Passiivisuudestaan huolimatta sen kyllä huomaa, kun volyymia kääntää isommalle: bassontoisto on kaiuttimen kokoa muhkeampi.

JBL Authentics 200 2 1
Kuva: Lasse Svendsen

Täyteläinen ja tasapainoinen sointi

Kaiutin on ehkä pieni, mutta sen unohtaa äkkiä, kun musiikin laittaa soimaan. Ensin huomaa soinnin täyteläisyyden. Bassontoisto ei ehkä ole huikean tiukkaa ja erottelevaa, mutta se pitää rytmin ja energisyyden hyvin yllä. Basson määrää voi säätää, joten sointitasapainosta on helppo huolehtia sen mukaan, mihin kaiuttimen on sijoittanut.

JBL Authentics 200 4 1
Kaiuttimen pohjassa on ovaali passiivisäteilijä. Kuva: Lasse Svendsen

JBL:n mukaan Authentics 200 säätää ääntä itsekseen joka kerta, kun kaiuttimen panee päälle. Jos näin on, niin kalibrointi toimii kyllä varsin huomaamattomasti, sillä sain äänikuvan paremmaksi ihan sovelluksen EQ-säädintä käyttäen.

Weather Reportin livetaltionti (New York 1976) kuulosti oikein elävältä JBL:n pikkukaiuttimesta. Volyymia nostaessa ilmaantui pientä säröilyä, mutta ei liian pahasti. Pieni kaiutin ei onnistu välittämään aivan kaikkia sävyjä, ja Keith Jarrettin piano Bluenote-konserteissa kuulostaa hieman aneemiselta, mutta basso ja rummut mukavan energisiltä.

IMG_0299 IMG_0295
<
>
Kuva: Lasse Svendsen

Monica Zetterlundin Here’s to Life soi ison äänikuvan saattelemana ja laulussa on kaunis sävy. Äänikuvassa ei ole yhtä paljon syvyyttä kuin Audio Pro C5 -kaiuttimella, joka on mielestäni myös paremmin fokusoitunut, mutta JBL tarjoaa enemmän painetta ja dynamiikkaa.

Yhteenveto: JBL Authentics 200

JBL:n Authentics-sarjalla ei ole merkin klassikkokaiuttimien kanssa mitään muuta yhteistä kuin vaahtomuovinen Quadrex-ritilä. Authentics ei siis ole lainkaan autenttinen, mutta sointi on kuitenkin vakuuttavaa omillaan. Tavallaan ääni muistuttaa klassista JBL:n sointia. Sarjan pienin malli – Authentics 200 – olisi ehkä kaivannut Authentics 300 -mallista tuttua akkukäyttöisyyttä ja kahvaa, mutta äänenlaatu ylittää odotukset ja kaiuttimen saa yhdistettyä kotiverkkoon. Nämä ominaisuudet tekevät Authentics 200 -kaiuttimesta riittävän käyttökelpoisen suurelle yleisölle, jonka ei myöskään tarvitse pettyä äänenlaatuun.

Karakter
JBL Authentics 200
Basic

Ääni & Kuva kiteyttää

Paljon ääntä pienestä kaiuttimesta. Vahva basso ja tasapainoinen sointi. Useamman kaiuttimen yhdistäminen onnistuu, samoin striimaus wifin tai Ethernetin kautta. Ei ole akkukäyttöinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sony ULT Field 1: kannettava bassokone

Klassikkodesignia pöytäkoossa

Kannettava retrokaiutin

Soiva pokaali

Tässäkö haastaja Sonos Beamille?

Vertailussa edulliset soundbarit

Ääni & Kuva
Scroll to Top