Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: JBL Authentics 300

Kannettava retrokaiutin

Malliston suurinta mallia edullisempi JBL Authentics 300 tarjoaa parempaa äänenlaatua ja kätevämpää käyttöä akun ansiosta. Todellinen löytö!

Julkaistu 09.02.2024 - 09:40
JBL Authentics 300
Geir Gråbein Nordby

JBL Authentics 300 on retromuotoiltu akkukäyttöinen kannettava kaiutin, joka yhdistää JBL:n tunnetun soinnin nykyaikaisiin liitäntöihin.

Muotoilu lainaa JBL:n 70-luvun klassikkomalleilta. Kaiuttimessa on JBL:n tuttu logo ja ikoninen Quadrex-ritilä, jollainen on esimerkiksi legendaarisessa  JBL L100 -kaiuttimessa. Authentics 300:n kaapissa on pyöristetyt reunat ja materiaaleissa on käytetty tekonahkaa ja metalliyksityiskohtia.

JBL_AUTHENTICS_300_DETAIL 2
Kuva: JBL

Wifi ja puheohjaus

Langaton yhteys otetaan wifin tai Bluetoothin kautta, ja tuki löytyy sekä Chromecastille että Apple AirPlay 2:lle. JBL:n mukaan Authentics-sarja tukee ensimmäisenä Google Assistantia ja Amazon Alexaa – samanaikaisesti. Ei siis tarvitse valita vain toista. Tällä tosin ei kauheasti ole merkitystä Suomessa, sillä Alexa on meillä päin harvalla käytössä.

Mainos

JBL lupaa tavallista laveampaa äänikuvaa kahden 25-millisen diskanttielementin ansiosta. Ne on suunnattu hieman ulospäin stereokuvan luomiseksi.

Keskellä on melko iso 5,25-tuumainen keskirekisteri-bassoelementti, joka vastaa useimpien soittimien ja lauluäänten toistosta. Pohjassa on alaspäin suunnattu 6,5-tuumainen passiivisäteilijä, joka toimii käytännössä kuten bassorefleksiportti. Basson siis pitäisi olla melko vahva kaapin pienestä koosta huolimatta.

JBL_AUTHENTICS_300_DETAIL
Intuitiivisilla säätimillä ohjataan soittoa ja säädetään volyymia. Ledvalot kertovat akun varaustason. Kuva: JBL

Akunkesto

Akku kestää 8 tuntia soittoa. Se on aika vähän – saisi olla tuplasti enemmän.

Kantokahvan ansiosta JBL Authentics 300 kulkee kätevästi huoneesta toiseen.

Retrosta ulkonäöstään ja pienestä koostaan huolimatta kaiutin on varustettu kaikilla nykyaikaisilla liitännöillä ja JBL:lle ominaisella soinnilla.

JBL:n One-sovellus tarjoaa pääsyn eri suoratoistopalveluihin, ja sovelluksesta löytyy myös 3-käyräinen EQ. Mutta miksi ihmeessä kaiuttimelle ei ole tarjolla samaa loistavaa parametristä taajuuskorjainta, jollainen JBL:llä on kuulokesovelluksessaan?

JBL_AUTHENTICS_300_HERO
Metallikahvan ansiosta JBL Authentics 300 kulkee kätevästi huoneesta toiseen. Akku kestää 8 tuntia. Kuva: JBL

Sovellus voisi olla parempikin

Authentics 300:n käyttö on pääosin ilahduttavan helppoa. Sovellus saisi tosin toimia saumattomammin kolmannen osapuolen suoratoistopalveluiden kanssa. Äkkiä sitä on hukkunut jonnekin alavalikon alavalikkoon, josta pois pääsemistä helpottaisi huomattavasti, mikäli sovelluksessa olisi suora näppäin kotivalikkoon.

Onneksi musiikkia voi soittaa myös suoraan Spotify Connectin, Tidal Connectin tai AirPlay 2:n kautta, jolloin käytössä on itselle tuttu käyttöliittymä. Kaiutin tukee kaiken lisäksi yhdistämistä stereoksi.

JBL Authentics 300 no grille
5,25-tuumainen keskirekisteri-bassoelementti tarjoaa vahvaa ja hyvää ääntä, ja diskantit onnistuvat luomaan vähä stereovaikutelmaa. Kuva: Geir Gråbein Nordby

JBL Authentics 300:n äänenlaatu

Melko pienestä koostaan huolimatta JBL Authentics 300 kuulostaa yllättävän täyteläiseltä ja väkevältä. Ja myös tasapainoiselta. Sointi on paljon tasapainoisempi kuin Authentics 500 -mallilla. Laulu ja akustiset soittimet toistuvat kirkkaina ja vivahteikkaina, ja bassoelementti ja passiivisäteilijä tuovat perustaksi vakaan bassontoiston.

Brandy Clarkin ja Brandi Carlilen Dear Insecurity -countryduetolla molempien laulu erottuu miksauksesta selkeästi. Vivahteikkuus ei yllä ihan Sonos Moven tasolle, jolla on enemmän ilmavuutta lauluäänten ympärillä. JBL:llä piano soi kuitenkin isommin, ja laulu ja soittimet erottuvat hyvin toisistaan.

JBL Authentics 300 passive radiator
Kaiuttimen pohjassa on passiivisäteilijä. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Bassovoittoisessa elektronisessa musiikissa, kuten Infected Mushroomin I Wish -kappaleessa JBL voittaa Sonos Moven. JBL:llä on niin paljon enemmän painetta ja viihdyttävyyttä, että Sonos tuntuu tämän rinnalla tylsältä. Basson kanssa vain kannattaa olla varovainen, sillä Authentics 300:n syväbasso saattaa lipsahtaa värittyneeksi murinamyllyksi, mikäli kaiuttimen sijoittaa halvan Ikean Bestå-tv-tason päälle (puhun kokemuksen syvällä rintaäänellä…).

Kovemmilla volyymeillä JBL pidättelee bassoa pysyäkseen säröttömänä. Tämäntyyppinen rajoite on hyvin tavallista, sillä vaihtoehto olisi ikävänkuuloinen särinä.

Stereokuvaa ei nyt varsinaisesti ole, mutta pieni häivähdys siitä kylläkin, ja ainakin enemmän kuin Sonosilla. Olisi ollut hauskaa kokeilla yhdistää kaksi Authentics 300 -kaiutinta stereoksi ja nähdä, mitä silloin tapahtuu.

JBL Authentics 300_Lifestyle
Kuva: JBL

Yhteenveto: JBL Authentics 300

JBL Authentics 300 tarjoaa yllättävän paljon ääntä kokoonsa nähden. Retromuotoilu erottuu, materiaalit vaikuttavat laadukkailta ja nykyaikaiset ominaisuudet, kuten puheohjaus ja akkukäyttöisyys, tekevät käytöstä käytännöllistä. Parannuksen varaakin kaiuttimessa on, joista tärkeimpänä akunkesto, mutta kaiken kaikkiaan kyseessä on väkevä ja monipuolinen kannettava kaiutin edukkaaseen hintaan. Vahva suositus!

Lue myös: JBL Authentics 200 – Klassikkodesignia pöytäkoossa

Karakter
JBL Authentics 300
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Hyvä, vahva ja tasapainoinen sointi. Tyylikäs retroilme. Sijoituspaikasta riippuen keskibasso voi värittyä. Ansaitsee paremman sovelluksen. 8 tunnin akunkesto on aika heikko esitys.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Klassikkodesignia pöytäkoossa

Kannettava retrokaiutin

Soiva pokaali

Tässäkö haastaja Sonos Beamille?

Vertailussa edulliset soundbarit

Kotiteatteri kainaloon ja menoksi

Ääni & Kuva
Scroll to Top