Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Sonos Move 2

Sonos Move 2 on odotettua pienempi päivitys

Sonoksen suosittu pikkukaiutin istuu paremmin nykypäivään, mutta merkittävin muutos on huikeasti pidempi akunkesto.

Julkaistu 22.09.2023 - 09:20
Sonos Move 2
Jonas Ekelund

Kun tv- ja monihuonekaiuttimistaan tunnettu Sonos esitteli kannettavan Move-kaiuttimen vuonna 2019, aukesi käyttäjille aivan uusia mahdollisuuksia. Kaiutinta sai kuljetettua paitsi huoneesta toiseen, myös puutarhaan tai vaikka kylpyhuoneeseen, sillä kaiutin oli vedenkestävä. Mutta täydellinen se ei ollut. Uusia standardeja otetaan käyttöön jatkuvasti ja kilpailu on kovaa, joten oli aikakin, että Sonos päätti päivittää malliaan.

Design ja laatu

Ulkoa uusi Move näyttää aika lailla samalta kuin ensimmäinenkin. Mitoiltaan ja painoltaan se ei ole muuttunut, eli kannattaa muistaa, että kyseessä on melko iso ja painava kaiutin. Kotona se kyllä kulkee näppärästi mukana, mutta piknikille ottaisin mieluummin Sonos Roamin, jos saman merkin valikoimissa pysytään.

Move2 3ColorsSet web 1
Move 2 on nyt saatavilla mustan ja valkoisen lisäksi puutarhaan sointuvassa vihreän sävyssä. Kuva: Sonos

Vain ohjaus näyttää erilaiselta kuin ennen, mutta palataan siihen pian. Mustan ja valkoisen värivaihtoehdon lisäksi uutuus on saatavana myös vihreänä. Kaiutin on edelleen vedenkestävä siten, että sade ei sitä haittaa, mutta tipahtaminen uima-altaaseen koitunee sen kohtaloksi. Sonos kertoo kaiuttimen kokeneen kehitysvaiheessa varsin kovaa käsittelyä, ja se on helppo uskoa – kaiutin tuntuu nimittäin todella kestävältä.

Mainos

Käyttöönotto

Moven käyttöönotto on yhtä suoraviivaista kuin muidenkin Sonoksen laitteiden. Asennetaan Sonos-sovellus, laitetaan kaiutin päälle ja pyydetään sovellusta lisäämään uusi kaiutin. Kaiutin ilmestyy listaan automaattisesti, jonka jälkeen kaiuttimesta painetaan nappia lisäämisen vahvistukseksi. Valmista!

Edellä kuvattu pätee, jos kaiuttimen asentaa kotona langattomaan verkkoon. Yhteys on parantunut sitten viime näkemän Wi-Fi 4:stä Wi-Fi 6:een, joka parantaa suorituskykyä ja vähentää häiriöitä. Myös Bluetooth on päivitetty tehokkaampaan 5-versioon. Kaiuttimen voi nyt yhdistää Bluetoothin kautta ilman, että Wi-Fiä tarvitsee ensin ottaa pois päältä, joten tilanteeseen sopivimman liitännän valinta sujuu yksinkertaisesti.

Sonos Moves Top scaled
Aiemmat hipaisukytkimet on korvattu liukukytkimellä, jollainen löytyy myös Era-sarjan kaiuttimista. Kuva: Jonas Ekelund

Käyttö

Kaiuttimen volyymia säädettiin ensimmäisen sukupolven mallissa hipaisukytkimillä, mutta uutuudessa on Sonos Era 100- ja Era 300 -malleista tuttu liukukytkin. Kannessa ollut mikrofonin vaimennusnappikin muuttunut kytkimeksi ja muuttanut kaiuttimen takapuolelle. Tuntuu uskottavammalta kytkeä mikrofoni pois kytkimestä pelkän ohjelmiston sijaan. Ja se kannattaakin laittaa pois päältä, sillä ikävä kyllä Sonos ei enää tue Googlen puheavustajaa, ja jäljelle jäänyt Alexa taas ei puhu suomea.

Sonos Moves back scaled
Aiempi wifi/Bluetooth-kytkin on korvattu mikrofonikytkimellä. Kuva: Jonas Ekelund

Sonos ilmoittaa Move 2:n akunkestoksi 24 tuntia, mikä on huikeasti parempi kuin ensimmäisen sukupolven 10 tuntia. Kuulostaapa hyvältä ja jopa siltä, että kaiuttimen kanssa voi lähteä viikonlopuksi mökille ilman laturia. Joten kokeillaan! Jätin kaiuttimen soimaan koko viikonlopuksi tavallisella volyymilla. Tarkistin akun varauksen 24 tunnin kuluttua, ja se oli vielä 48 %. Loppujen lopuksi virran kuluttaminen loppuun vei peräti 44 tuntia! Mahtava suoritus!

Sonos move 2 battery drain
Mittaus: Jonas Ekelund, L&B

Kaiutinta ei voi vain ladata USB-C:llä, jos lataustelakka ei ole sattunut mukaan. Kaiuttimen akulla voi ladata puhelinta, ja samaa porttia voi käyttää myös adapterin kanssa linjasisääntulolle tai Ethnernet-liitäntää varten, kuten Sonos Era -kaiuttimissakin.

Move2 SPRINKLER FUN web
Move 2 pärjää hyvin pihallakin, sillä pieni kastuminen ei sitä haittaa. Kuva: Sonos

Äänenlaatu

Kannettavien kaiuttimien ongelma on, että sointi riippuu kaiuttimen paikasta. Sonos on ratkaissut ongelman käyttämällä Move 2:ssa muistakin kaiuttimistaan tuttua Trueplay-huonekorjausta. Ei siis tarvitse kävellä iPhonen kanssa ympäri huonetta mittailemassa sointia, vaan Trueplay hyödyntää kaiuttimen omia mikrofoneja mukauttaakseen äänen. Huonekorjaus toimii automaattisesti, kun kaiutinta siirtää – näppärää ja toimivaa.

Uusi kaiutin on varustettu kolmella D-luokan vahvistimella entisen kahden sijaan, mikä on hyvä, sillä kaiuttimessa on nyt myös kaksi diskanttielementtiä. Elementit on kallistettu tuottamaan stereoääntä, kun taas edeltäjä pyrki säteilemään ääntä joka suuntaan. Jos nyt kriittiseksi heittäydytään – ja niinhän testissä tietysti kuuluukin – niin varsinaisen stereosoinnin sijaan äänimaisema tuntuu vain leveämmältä. Björkin Hunter-kappaleella syntikan kuuluisi lehahdella huoneessa hätääntyneen tulikärpäsen tapaan, mutta Movella ääni jäi vain kiertämään kaiutinta.

 

sonos move 2 element
Stereovaikutelma on aika maltillinen. Kuva: Sonos

Ääni ei kuitenkaan ole lainkaan huono, ja olihan jo ensimmäinen Move äänenlaadultaan mainio. Sointi on suuri ja täyteläinen, ja bassoa riittää. Akustiset kappaleet toistuvat avoimina, ja paljas laulu tuntuu intiimiltä. Ääni muistuttaa enemmän vanhaa Play 5 -kaiutinta kuin Sonos Onea tai Sonos Era 100:aa. Ja se on aika temppu, sillä Move 2 on huomattavasti näitä pienempi ja kaiutinelementtejäkin vähemmän.

Yhteenveto: Sonos Move 2

Sonoksen uusi kannettava Move 2 on uusia standardeja tukeva päivitys, joka on ohjaukseltaan linjassa merkin muiden uusien mallien kanssa. Akunkesto on triplaantunut, mikä on todella vaikuttavaa. Uudet, stereoääntä lupaavat diskanttielementit eivät kuitenkaan eroa juurikaan edellisen mallin soinnista. Google Assistantin korvaaminen Amazon Alexalla on ihan puhtaasti huononnus entiseen verrattuna.

Karakter
Sonos Move 2
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Vahva ja täyteläinen sointi. Reippaasti pidempi akunkesto. Wifi ja Bluetooth voivat olla yhtä aikaa päällä. Helppokäyttöinen. Ei enää Google Assistant -tukea. Maltillinen stereovaikutelma. Painava ja melko kallis.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Vertailussa Dolby Atmos -soundbarit

Säveliä seinästä

Sony ULT Field 1: kannettava bassokone

Klassikkodesignia pöytäkoossa

Kannettava retrokaiutin

Soiva pokaali

Ääni & Kuva
Scroll to Top