Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Samsung S95B (QE65S95B)

QD-OLED: voittamaton tekniikka?

Pääsimme vihdoin testaamaan vuoden odotetuimpiin kuuluvan television eli Samsungin uuden QD-OLED-mallin! Samsung S95B tarjoaa vaikuttavaa kuvanlaatua, mutta kaipaa myös kehittelyä.

Julkaistu 02.08.2022 - 10:00
Samsung S95B (QE65S95B)
Audun Hage

Samsungilla itsellään vaikuttaa olevan kaksijakoinen suhtautuminen S95B-televisioonsa. Eteläkorealaisvalmistaja on vuosien ajan väittänyt QLED-paneeliensa hakkaavan arkkivihollisensa LG:n OLED-paneelit. Siitä huolimatta Samsung on mennyt asiasta numeroa tekemättä julkaisemaan ensimmäisen OLD-mallinsa lähes kymmeneen vuoteen.

Samsung on ennenkin esitellyt OLED-malleja, mutta emme ole koskaan päässeet näkemään valmista tuotantoversiota. S95B onkin Samsungin ensimmäinen OLED, jonka voi Pohjoismaissa ostaa.

S95B käyttää aivan uutta QD-OLED-paneelia sekä Samsungin parhainta videoprosessoria (Neural Quantum Processor 4K9). Valmistaja on mahduttanut myös kaikki älyominaisuutensa litteään uutuusmalliinsa. Kaiken huipuksi S95B on edullisempi kuin useimmat huipputelevisiot, mukaan lukien Sonyn QD-OLED-malli.

Mainos

Millainen S95B siis on ja kenelle se sopii? Mennään testaamaan!

GQ55S95BATXZG 001 Front1 Space Silver GQ55S95BATXZG 003 L Perspective Space Silver GQ55S95BATXZG 002 R Perspective Space Silver GQ55S95BATXZG 006 Dynamic2 Space Silver GQ55S95BATXZG 004 L Side Space Silver
<
>
Samsung QE65S95B. Kuva: Samsung

Samsung S95B

Samsung S95B esiteltiin suljettujen ovien takana tammikuisilla CES-messuilla Las Vegasissa mutta vihdoin pääsemme näkemään valmiin tuotteen.

Samsung korostaa, ettei S95B korvaa heidän omia QLED-mallejaan, vaan on vaihtoehto käyttäjille, joilla on kuvantoiston suhteen tarkat vaatimukset. Uutuus siis täydentää Samsungin lippulaivamallistoa.

Testikappaleemme oli 65-tuumainen versio, jonka suositushinta on 3 500 euroa. QLED-huippumalli QN95B maksaa samassa koossa kutakuinkin saman verran.

Samsung S95B picture quality
Vihdoin täällä: S95B, Samsungin ensimmäinen QD-OLED! Kuva: Audun Hage

Mikä ihmeen QD-OLED?

Teknisesti ottaen kyseessä on Samsung Displayn valmistama kvanttipistein (Quantum Dots) varustettu QD OLED -paneeli. Sama paneeli on käytössä myös Sonyn tämän vuoden lippulaivoihin kuuluvassa A95K-mallissa.

QD-OLED eroaa tavallisesta LG:n valmistamasta OLED-tekniikasta rakenteensa osalta. LG:n rakenteessa valkoinen valo lähetetään värisuotimen läpi, kun taas tässä käytetään sinistä valoa ja kvanttipisteitä toistamaan perusvärit punainen, vihreä ja sininen. Nämä yhdistämällä saadaan puhtaan valkoista valoa.

Kvanttipisteiden ansiosta QD-OLED toistaa sävyjä entistäkin kirkkaammin samalla, kun OLED-teknologian edut kuten täydellinen musta ja laaja katselukulma säilyvät tallella.

Tällä hetkellä QD-OLEDin miinuspuoliin kuuluu heikko kokovalikoima: toistaiseksi saatavilla on vain 55- ja 65-tuumaisia malleja. Toki odotettavissa on, että jossain vaiheessa Samsung Display ryhtyy valmistamaan myös suurempia paneeleja. Toivonpa pian näkeväni QD-OLED-televisioita 77- tai 83-tuumaisina!

Samsung QN95B: Design

Muotoilultaan S95B on herkkupala. Samsung on selvästi halunnut retostella paneelin litteydellä, ja kyseessä onkin ohuimpia näkemiämme televisioita. Harmillista kyllä, kuva ei jatku aivan reunasta reunaan, vaan ohut musta kehys erottuu kuvan ympärillä.

S95B on lähes kauttaaltaan yhtä litteä lukuun ottamatta osaa, johon on sijoitettu kaiuttimet ja muu elektroniikka. Sen vuoksi televisio työntyy seinästä parin sentin verran, jos sen päätyy seinälle ripustamaan. Suosittelemme seinäkiinnikettä, jolla television voi vetää tarvittaessa etäämmälle seinästä.

Jos television asettaa tasolle, se lepää litteän keskijalustan varassa. Jalka nostaa ruudun hieman irti tasosta, niin että tilaa jää myös kompaktille soundbarille.

Samsung S95B rear panel open Samsung S95B rear panel closed Samsung S95B rear Samsung S95B design
<
>
S95B:n paneeli on vain 4 mm ohut – litteämpi kuin monet puhelimet, siis! Kokonaispaksuus virtalähteen ynnä muiden kanssa on noin 4 cm. Kuva: Audun Hage

Hyvät liitännät

Samsung on päätynyt jättämään pois QLED-malleista tutun One Connect -liitäntälaatikon. Liitännät on sen sijaan sijoitettu tv:n takapuolen oikeaan reunaan. Johdot saa vedettyä huomaamattomasti jalan läpi, muovisten luukkujen taakse.

Samsung S95B eroaa joukosta tarjoamalla HDMI 2.1 -ominaisuudet ja täyden 48 Gbit/s-kaistanleveyden kaikissa neljässä sisääntulossaan. Tila ei siis lopu kesken, vaikka haluaisi kytkeä tv:n pariksi PS5:n, Xboxin JA pelitietokoneen. Soundbarin saa kiinni eARC-sisääntuloon. Tai sitä voi käyttää Wi-Fin kautta, mikä soundbar sattuu sellaista tukemaan.

Samsungin tv sopii mainiosti pelaamiseen, sillä siinä on kaikki nykypelaamiselle tärkeä ominaisuudet: VRR, G-Sync, Freesync Premium ja 120 Hz:n virkistystaajuus (epävirallisesti jopa 144 Hz). Peliasetuksella viive nitistyy noin 10 millisekuntiin (mitattuna 1080p/60 Hz-laadulla).

Samsung S95B connections
Samsung S95B tukee HDMI 2.1 -ominaisuuksia ja täyttä 48 Gbit/s -kaistanleveyttä kaikkien neljän sisääntulon osalta. Kuva: Audun Hage

Käyttö ja ominaisuudet: Samsungin uusi valikko

S95B pyörii Samsungin oman Tizen-käyttöjärjestelmällä. Tizen on päivitetty tälle vuodelle niin, että ruudun alaosassa aiemmin sijainnut päävalikko peittää nyt koko näytön. Homer Simpsonia lainatakseni: ”Duh!”

Päävalikko tarjoaa kyllä hyvän yleisnäkymän sovelluksiin, videolähteisiin ja suosituksiin. Kaipaamme silti vanhaa ratkaisua, jonka ansiosta valikkoa pystyi selaamaan samalla, kun katsoi taustalla pyörivää ohjelmaa. Näin eri palveluiden välillä oli helpompi vaihtaa ja jatkaa siitä, mihin jäi. Uusi valikko aiheuttaa enemmän keskeytyksiä.

Sovelluksia ja palveluita on tarjolla hyvä määrä. Samsung tarjoaa muiden muassa Netflixin, Apple TV+:n, Amazon Primen, HBO Maxin, Disney+:n ja Paramount+:n valmiiksi asennettuna. Kokemuksesta tiedämme, että Samsung pitää myös sovelluskauppansa ajan tasalla.

Dolby Vision puuttuu yhä

Vaikka Samsung onkin nyt antanut periksi OLED-tekniikan suhteen, pysyy valmistaja näemmä edelleen sinnikkäästi erossa Dolby Visionin HDR-formaatista. S95B on itse asiassa ainoa tietämämme OLED-televisio, joka ei Dolby Visionia tue.

Dolbyn suosittu formaatti on käytössä laajalti sekä suoratoistopalveluissa että pelialustoilla. Dolby Vision sisältää dynaamista metadataa, joka antaa lisäpotkua kontrastiin. Parhaan mahdollisen laadun sijaan monet sisällöt on siis toistettava tavallisessa HDR10-formaatissa tai dynaamisessa HDR10+-formaatissa, mikäli se on saatavilla.

Dolby Atmos -äänen dekoodaus sentään onnistuu, joten 3D-äänestä pääsee nauttimaan etenkin, jos käytössä on Atmos-tuettu soundbar.

Samsung S95B:n kuvanlaatu

Olemme jo tutustuneet QD-OLEDin kuvanlaatuun testatessamme Sonyn tämän vuoden huippumallia A95K:ta. Ja koska Samsung käyttää samaa kuvapaneelia kuin Sony, ei ole ihme, että yleisellä tasolla kuvanlaatu on hyvin samanlainen. Eli aika mahtava!

Ensinnäkin kontrasti on upea: valoa hohtavat pikselit näyttävät veitsenteräviltä tummaa taustaa vasten, ja OLED onnistuu luomaan hienon syvyysvaikutelman kuvaan. Valo jakautuu ruudulla todella tasaisesti, eikä usein LCD-näyttöjä vaivaavista pienistä pilkuista ja halo-renkaista tarvitse huolehtia.

S95B loistaa myös mehukkaalla ja vivahteikkaalla värintoistollaan – se on parempaa kuin useimmissa näkemissämme televisioissa! Päävärit punainen, vihreä ja sininen toistuvat häkellyttävän intensiivisinä ha saavat luontoa, eläimiä ja kasveja esittävät testikuvat suorastaan hyppäämään ruudulta. Lisäksi värit säilyttävät kirkkautensa silloinkin, kun kuvaa katsoo sivusta, sillä katselukulma on vaikuttavan leveä. Tälläkin saralla vain Sonyn QD-OLED pystyy samaan.

Sonylla värit ovat tosin vieläkin tarkemmat ja neutraalimmat. Sony A95K on sekä paljaalla silmällä katsottuna että mitattuna erittäin väritarkka, kun taas Samsungin väit tuntuvat ylikylläisiltä ja liioitelluilta jopa neutraalilla kuva-asetuksella (Filmmaker Mode).

Joissain tapauksissa Samsung saattaa myös näyttää melko tummalta. Esimerkiksi Netflixin Umbrella Academy -sarja, jossa monet kohtauksista sijoittuvat hämärästi valaistuihin sisätiloihin, näyttää usein huomattavan synkältä tai menee täysin pimeäksi – ilmiö, joka tunnetaan myös termillä black crush.

Vaikuttaa jälleen siltä, että Sonyn kuvankäsittely on hieman parempaa etenkin tummien kohtausten yksityiskohtien säilyttämisessä. On myös ilmiselvää, että Dolby Vision -formaatin tukeminen tuo Sonylle etumatkaa.

Saimme kuitenkin osittain korjattua tilannetta aktivoimalla kontrastin tehostuksen valikosta ja säätämällä hieman varjojen vivahteita, eikä näistä näyttänyt seuraavan haittaa kuvanlaadulle. Calmanin kalibrointi voi olla hintansa väärti, jos haluaa saada kaiken mahdollisen irti S95B-malista. (Kerromme kalibroinnista lisää jäljempänä omassa kappaleessaan.)

Samsung S95B Ell Stranger Things season 4 Samsung S95B PQ Stranger Things
<
>
Samsung S95B:n kuvan terävyys, kontrasti ja värintoisto ovat erinomaisia. Kuva: Audun Hage

Hyvä kirkkaus, ei heijastele

Samsungin televisiossa on erinomainen kirkkaus ollakseen OLED. Mittasimme kirkkaudeksi vajaa 1 000 nitiä 10-prosenttisella testi-ikkunalla ja lähemmäs 200 nitiä koko kuva-alalta. Tv:n pinta on melko matta, joten se ei juuri heijastele ympäristöään.

Näiden ominaisuuksien ansiosta S95B sopii hyvin vaihtelevaan television katseluun erilaisissa valaistusolosuhteissa. Toki voi myös olla tilanteita, joissa kaipaisi vielä kirkkaampaa kuvaa.

MiniLED-paneeli, kuten Samsung QN95B, yltää melkein tuplakirkkauteen niteissä mitattuna tai enemmänkin, kun puhutaan 100-prosenttisesta kuva-alasta. Siitä on etua etenkin, jos tykkää katsoa televisiota keskellä päivää valoisassa olohuoneessa.

Erikoinen pikselirakenne

Kuten jo aiemmin olemme todenneet esimerkiksi Sony A95K:n testissä, on uusissa QD-OLED-paneeleissa erikoinen pikselirakenne. Punaisen, vihreän ja sinisen alapikselit järjestyvät niin, että tiettyjen sisältöjen, grafiikoiden ja tekstien kanssa kuvaan syntyy erikoista kuviota.

Ilmiön huomaa eritoten, jos istuu lähellä kuvaa. Jos katseluetäisyys on tavanomainen

2–3 metriä, ei kuvioita tahdo huomata. Kuvio ei vaikuta olevan riippuvainen myöskään kuvan koosta, eli 65-tuumaisella ilmiö ei ole sen huonompi kuin 55-tuumaisellakaan. Asiasta kannattaa kuitenkin olla tietoinen varsinkin, jos haluaa käyttää televisiota pelinäyttönä tai tietokonenäytön korvikkeena esimerkiksi videoeditointia varten.

 

Samsung S95B QD OLED subpixels Samsung S95B QD OLED subpixels 2
<
>
QD-OLED-paneelille ominainen erikoinen pikselirakenne. Kuva: Gorm Sørensen

Äänenlaatu

Uuden QD-OLED-paneelin lisäksi S95B on varustettu uudella äänijärjestelmällä. Televisiossa on kuusi kaiutinta ja 60 watin teholla. Kuten mainittua, tv tukee Dolby Atmos -äänenkäsittelyä, joten Atmos-äänestä voi nauttia ihan television omista kaiuttimistakin ilman soundbaria.

Ääni ei ole pöllömpi: puhe toistuu miellyttävän selkeästi eikä jää sulkeutuneeksi kuten monissa televisioissa. Lisäkaiuttimien ansiosta äänikuva on hieman tavallista ilmavampi, Bassossakin on hyvää täyteläisyyttä, mikä tuo painoa ääniefekteihin ja bassoääniin. Ääni ei ole aivan yhtä hyvä kuin Sony A95K, jossa on kalliimpi kaiutinjärjestelmä – mutta Samsungin äänenlaatu on silti odotettua parempi.

Jos haluaa kuitenkin kunnon surround-ääntä, on erillinen soundbar tai kotiteatterijärjestelmä ehdoton. Samsungin vuoden 2022 malleissa uutta on mahdollisuus kytkeä soundbar Wi-Fin kautta perinteisen HDMI-johdon lisäksi. Jopa Atmos-ääntä voi siirtää langattomasti, kunhan soudnbar tukee tätä.

Lainasimme testiä varten Samsungin uuden HW-S810B-soundbarin, ja voimme vahvistaa, että Wi-Fi-yhteys toimii moitteetta SmartThings-sovelluksen kautta.

Kilpailijat

Vaikka S95B onkin melko ylivoimainen monella osa-alueella, riittää tässä hintaluokassa toki kilpailua. Suorin kilpailija on tietysti Sony A95K, joka tarjoaa monia samoja ominaisuuksia sekä vielä tarkemman värintoiston, mehukkaamman äänen eikä vähäisimpänä Dolby Vision -tuen. Sonysta tosin joutuu pulittamaan pari sataa enemmän.

Jos kirkkaus kiinnostaa, kannattaa tutustua Samsungin omaan QLED-malliin, QN95B-televisioon. Mallin kirkkaus on etu, jos televisiota katsotaan isoilla ikkunoilla varustetussa tilassa keskellä päivää. Jos katsoo enemmän urheilua kuin elokuvia, suosittelisimme ennemmin QN95B-mallia.

Eikä pidä unohtaa LG:n C2– ja G2-huippumalleja. Nämä OLED-televisiot muistuttavat monin paikoin Samsungia, ja niissä on hyvät peliominaisuudet sekä tuki useille eri videoformaateille. Jos siis pelit ja elokuvat kiinnostavat, ovat LG:n molemmat OLED-mallit vahvoja ehdokkaita.

Yhteenveto: Samsung S95B

S95B ja QLED-malli QN95B ovat Samsungin parhaita televisiomalleja tänä vuonna. Kuvassa riittää kontrastia ja väriä.

Samsungin muotoilu on harkittua ja tyylikästä. Paneeli näyttää hyvältä ja johtojen piilottaminen jalkaan toimii. Myös liitännät ovat hyvät.

Sen sijaan Tizen-käyttöliittymän uusi versio ei miellytä, sillä vaaditaan aika lailla napinpainalluksia, jotta saa haluamansa toiminnon suoritettua. Sovelluksista ja älykkäistä ominaisuuksista ei kuitenkaan ole pulaa. Oikeastaan vain Dolby Vision loistaa poissaolollaan.

S95B on loistava televisio, jonka hinta on aika kiva highend-malliksi. Siksi emme epäröi antaa Samsungin ensimmäiselle OLED-televisiolle vuosiin erinomaista viittä tähteä!

Samsung S95B:n kalibrointi

Samsung S95B tukee CalMan AutoCal -kalibrointiohjelmaa. Kun kytkee television mittausvälineillä varustettuun PC:hen, saa korjattua väritasapainon ja harmaasävyt nykyisten standardien mukaisiksi. Kunhan tietää, mitä on tekemässä!

Ensimmäisissä mittauksissa havaitsimme, että S95B:n kirkkaus on Film-asetuksella (SDR) yllättävän alhainen. Se johtuu siitä, että televisioon on tehdasasetuksissa säädetty päälle virtaa säästävä ”kirkkauden optimointi” -toiminto. Jos haluaa nauttia ruudun täydestä kirkkaudesta, tämä toiminto on laitettava pois päältä. Jotta tv reagoi kalibrointiin oikein, se on asetettava Custom-asetukselle.

Kun virransäästötila kytkettiin pois, saimme koko ruudun kirkkaudeksi 150 nitiä (100-prosenttinen kuva-ala) ja 250 nitiä 10-prosenttisella kuva-alalla. Se riittää mainiosti päivänvalossa katseluun.

 

Samsung S95B contrast measurement Samsung S95B calibration
<
>
Valo jakautuu yhtenäisesti. Kuva: Audun Hage

Huomasimme myös, että QD-OLED-paneelin valonjakautuminen on hämmästyttävän tasaista ja yhtenäistä: epäsäännöllisyyksiä, kuten säröilyä tai clouding tai dirty screen -efektejä ei näy käytännössä lainkaan – vain puhdasta valkoista! Se tarkoittaa puhdasta, sulavaa ja selkeää kuvaa.

Harmaa-asteikkoa mitattaessa (SDR) saimme ensin deltapoikkeamaksi 2,8 elokuva-asetuksella. Sinistä on hiukan liikaa, mikä tekee kuvaan heikosti keltaisen vivahteen. Kalibroinnin jälkeen tulos oli erinomainen 0,3.

Värintoistoksi mittasimme aluksi 3,1 eli juuri yli toleranssin, joka on 3. Autocalilla kalibroinnin jälkeen deltapoikkeama oli aivan loistava 1,0.

HDR-tilassa saimme harmaa-asteikon deltapoikkeamaksi ensin 1,9 ja väreille 1,7, ja kalibroinnin jälkeen tulokset paranivat 1,4:ään ja 1,5:een. Esimerkillisiä lukuja! Myös kirkkaus on HDR-tilassa loistava: 1 067 nitiä 10-prosenttisella kuva-alalla ja 215 nitiä koko ruudulla.

Värintoistossa näkyi edelleen punaisen alikorostumista, mikä aiheuttaa epätasaisia punaisen sävyjä. Tämä voi johtua kirkkauden maksimoimisesta tai virheestä värienhallintaohjelmistossa (väridekooderissa). Vastaavaa ei ilmennyt Sonyn A95K-mallin kohdalla, joka käyttää samaa QD-OLED-paneelia.

Samsungin elokuva-asetus on tummilta kohdilta hieman liian kirkas, vaikka säädimmekin  Shadow Detail -asetusta. Neutraali Filmmaker Mode seuraa PQ EOTF -käyrää paremmin. HDR-sisältöjä katsellessa kannattaakin valita Filmmaker Mode ja säätää Shadow Details tasolle –2.

Kaiken kaikkiaan Samsungin QD-OLED on erittäin tarkka, mutta jää silti väritarkkuudessa jälkeen Sony A95K:ta.

Kalibroinnin suoritti ProCalin Gorm Sørensen. Hän on ISF- ja THX-sertifioitu kalibrointiammattilainen, jolla vuosikausien kokemus TV/AV-, elokuva- ja ohjelmatyöstä.

 

Karakter
Samsung S95B (QE65S95B)
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

Samsung S95B tarjoaa veitsenterävää kuvaa, jossa on mahtava kontrasti ja hieno värintoisto. OLED-television musta on erinomainen ja katselukulma leveä. S95B ei tue Dolby Visionin HDR-formaattia, joten kaikkien elokuvien, sarjojen ja pelien katselu ei suju optimaalisella laadulla. Käyttöliittymään on tehty muutoksia, jotka eivät välttämättä ole Samsungiin tottuneiden käyttäjien mieleen. Malli on saatavana suurimmillaan vain 65-tuumaisena.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Samsungin OLED loistaa värintoistollaan

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Panasonicin ensimmäinen MiniLED

Pieni premium-tv

Uusi televisio aatoksi?

Ääni & Kuva
Scroll to Top