Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: LG OLED C2 (OLED65C2)

LG lupaa hyvää televisiovuodelle

LG:n suositut C-sarjan OLED-televisiot ovat saaneet kasvojenkohotuksen tähän vuoteen, ja nyt erinomainen tv on entistäkin parempi!

Julkaistu 22.04.2022 - 12:25
LG OLED C2 (OLED65C2)
Audun Hage

LG:n tämän vuoden C2 OLED-mallilla on isot saappaat täytettävänään: se seuraa 2021-mallivuoden suosikin, C1-sarjan jalanjäljissä. C2-sarja on saanut lukuisia päivityksiä niin sisä- kuin ulkopuoleltakin katsoen. Muotoilu on uutta, kuvapaneeli vaihdettu ja lisänä on uusia käyttäjäystävällisiä toimintoja. Toisin sanoen meillä on kovat odotukset tämän television suhteen. Onnistuuko LG täyttämään ne? Testataan ja katsotaan!

02 2022 65 OLEDC2 A
LG OLED65C2. Kuva: LG

LG OLED C2 – design

Kun on jo ehtinyt tottua siihen, että LG:n C-sarja näyttää vuodesta toiseen samalta, on virkistävää nähdä uudenlainen C2. C2 on suunniteltu alusta alkaen uusiksi ja se onkin litteämpi ja modernimpi kuin ennen. OLED-paneelia kiertää entistäkin ohuempi kehys, eli kuva jatkuu lähes reunasta reunaan.

LG:n mukaan materiaalit ovat entistä ympäristöystävällisiä: takalevy ja jalusta ovat muovin ja alumiinin seosta, mutta televisio ei tunnu halvalta. Rakenne vaikuttaa päinvastoin oikein laadukkaalta, ja keskelle sijoitettu jalusta vie vähemmän tilaa tasolta kuin edeltäjänsä leveä jalusta.

Mainos

Samalla tv on keventynyt. Televisio tuntuu melkein höyhenenkevyeltä, kun puramme sen pakkauksesta. Valmiiksi kasattu 65-tuumainen C2 painaa vain 18 kiloa, kun edellisen sukupolven mallilla painoa oli 32 kiloa. Television käsittely on näin ollen paljon helpompaa ja etenkin seinäkiinnityksen kannalta keveys on hyvä uutinen.

LG on myös miettinyt liitännät uudelleen: uuden sukupolven laitteissa liitännät eivät sojota taaksepäin, vaan kaikki HDMI-sisääntulot löytyvät nyt laitteen kyljestä ja ovat siten helpommin käden ulottuvilla silloinkin, kun tv on ripustettu seinälle. Virtajohto on siirretty tässä mallissa keskelle.

Kun nostamme television mukana tulevalle jalustalleen, huomaamme toisenkin muutoksen C2-mallissa: ruutua on kallistettu hieman taaksepäin. Se muistuttaa hieman parin sukupolven takaista Sonyn A9-sarjaa. Pitipä hieman rennommasta asennosta tai ei, näyttää televisio joka tapauksessa parhaimmalta, kun sen asettaa melko matalalle tv-tasolle.

LG OLED C2 side tilt 1 LG OLED C2 rear 2 LG OLED C2 frame
<
>
Litteä OLED-paneeli on kehystetty entistä kapemmalla kehyksellä – nyt 6 mm aiemman 10 mm:n sijaan. Kuva: Audun Hage

Käyttö ja ominaisuudet

C2 on tietysti varustettu LG:n uusimmalla käyttöjärjestelmällä nimeltään WebOS 22. Tv:n mukana tulee LG:n erinomainen Magic Remote -kaukosäädin kosketusnäytöllä. Käyttökin on erilaista entiseen verrattuna, sillä nyt valikot voi kustomoida eri perheenjäsenille sopivaksi.

Omaan käyttäjäprofiiliin voi tallentaa suosikkisovelluksensa ja -palvelunsa, ja lapset ja puoliso voivat niin ikään tehdä omansa. Lataamalla LG:n ThinQ-sovelluksen saa käyttäjää vaihdettua helposti täppäämällä puhelinta kaukosäätimen NFC-ikonia vasten.

OLED C2:ssa on myös uusi Always Ready -standby-toiminto. Sen avulla tv voi näyttää kuvia, kellonaikaa, säätiedotusta tai soittaa musiikkia silloin, kun televisio ei varsinaisesti ole päällä. Kaukosäädintä painamalla televisio käynnistyy salamannopeasti.

Uusi WebOS toimii mielestämme intuitiivisesti ja todella nopeasti. Tv tottelee komentoja ja lataa sovellukset huomattavasti aiempaa nopeammin.

LG:n WebOS:n sovellusvalikoima on myös erinomainen. Käytännössä kaikki suositut suoratoistopalvelut ovat ladattavissa siihen.

Eikä formaattien tuessakaan ole moittimista. Dolby Vision ja IMAX Enhanced toimivat, joten monet videosisällöt toistuvat optimaalisella tavalla. Hiukan vähemmän yleiselle HDR10+-formaatille ei sen sijaan löydy tukea.

LG OLED C2 WebOS 22 Home Screen LG OLED C2 remote
<
>
Käytetympien palveluiden lisäksi aloitusvalikkoon saa vaikkapa säätiedot ja uutisotsikot. Kuva: Audun Hage

Hyvät liitännät

Uutuussarjan edeltäjä, vuoden 2021 OLED C1 tarjosi erinomaiset liitäntävaihtoehdot, ja C2 noudattaa onneksi samaa kaavaa. Kaikki neljä HDMI-sisääntuloa tukevat 4K/120 Hz -signaalia ja ovat siten passeleita uusien pelikonsolien ja pelitietokoneiden kanssa käytettäväksi.

Tuki löytyy vaihtelevalle virkistystaajuudelle (VRR), Nvidia G-Syncille ja AMD Freesyncille, joten peligrafiikat toistuvat välkkymättä. LG on jatkanut Game Optimizer -pelivalikkonsa kehittelyä. Valikkoon on koottu kaikki pelaamisen kannalta oleelliset asetukset yhteen paikkaan, ja kuvankäsittelyä voi sieltä säätää eri peligenreille, kuten ampumis- tai urheilupeleille, sopivaksi. Erilaiset pelaajat on siis hyvin huomioitu!

Jos ei omista pelikonsolia tai pelitietokonetta, voi televisiotakin käyttää pelialustana, sillä siitä löytyvät Geforce Now’n ja Google Stadian kaltaiset pelisovellukset. Ei tarvita kuin yhteensopiva peliohjain!

LG OLED C2 connections
LG OLED C2 on varustettu hyvin liitännöin, joista tärkeimpänä mainittakoon neljä HDMI 2.1-sisääntuloa. Kuva: Audun Hage

Kuvanlaatu

Loppujen lopuksi kuitenkin kuvanlaatu sanelee sen, kuinka hyvä televisio on. LG C2 ei petä tässäkään, sillä se on varustettu uusimman sukupolven OLED-paneelilla ja siihen kuuluvalla kuvankäsittelyllä, jota LG kutsuu yhteisnimityksellä OLED Evo. Se lupailee muun muassa 20 % kirkkaampaa kuvaa perinteisiin kuvapaneeleihin verrattuna LG:n Brightness Booster -nimisen tekniikan ansiosta.

Kun laitamme OLED C2:n päälle, huomamme heti paneelissa olevan enemmän ruutia kuin edellisen sukupolven C-sarjassa. Kirkkaus on jo pitkään ollut OLED-televisioiden Akilleen kantapää, mutta sitä on vuosien varrella paranneltu, eikä C2:n kohdalla se tunnu enää rajoittuneelta.

Tällä hetkellä markkinoilla on vieläkin kirkkaampia MiniLED-näyttöjä, mutta OLEDin kirkkaus riittää useimmille hyvin ja toimii tavanomaisesti valaistuissa tiloissa. Jopa paljon valkoista sisältävät videot, kuten talviurheilukisat, toistuvat energisesti eivätkä tunnu harmailta ja latteilta.

Hyvästä kirkkaudesta on paljon etua, sillä se saa värit toistumaan intensiivisemmin ja erottaa varjota paremmin. LG:lla on hienoa painetta väreissä, mikä tempaa mukaansa, kun katsomme erilaisia testikohtauksia.

Kokonaisuutena LG C2 tarjoaa OLEDin perushyödyt: Valo jakautuu erittäin tasaisesti ilman häiritseviä varjostuksia. Katsekulma on erinomainen eikä television katselu sivusta juuri muuta värejä. Musta on täydellistä eikä LCD-malleja usein vaivaavaa valovuotoa ole, joten kontrastikin on erittäin hyvä.

Pienenä miinuspuolena on C2-sarjan melko kiiltävä etulasi – samanlainen oli C1-sarjassakin. Niinpä ikkunat ja lamput peilautuvat herkästi ruudusta, ja koska paneelia on vieläpä kallistettu taaksepäin, se ottaa helposti heijastuksia kattovaloista. Tämä kannattaa pitää mielessä television paikkaa miettiessä.

LG OLED C2 Snabba Cash S1 2 1 LG OLED C2 picture quality Snabba Cash LG OLED C2 Netflix Snabba Cash S1 LG OLED C2 Snabba Cash S1 1 1
<
>
LG OLED C2 tarjoaa veitsenterävää kuvaa. Tässä Netflixin ”Snabba Cash”. Kuva: Audun Hage

Erinomaista kuvankäsittelyä

OLED C2:n kuvankäsittelystä vastaa LG:n tuorein videoprosessori, 5. sukupolven A9. Se seuraa samoja trendejä kuin muidenkin valmistajien prosessorit ja hyödyntää tekoälyä ja koneoppimista kuvan analysoimiseen ja optimointiin.

LG:n televisio tarjoaa monta hyvää valmisasetusta, joista Cinema Home nousi heti yhdeksi suosikiksemme. Sen värintoisto on neutraalia, ja LG:n TruMotion-interpolaatio silottaa liikkeitä. Jos pieni saippuaoopperamaisuus tökkii, voi sen sen sijaan valita erittäin neutraalin eli käsittelemättömän Filmmaker Moden.

Jos kuvanlaadusta on sanottava jotain erityistä, täytyy nostaa esille terävyys. LG OLED C2 tarjoaa loistavan yhdistelmän kontrastia, vähäistä kohinaa ja tarkkoja yksityiskohtia, jotka luovat yhdessä uskomattoman hienon syvyysvaikutelman. Esimerkiksi Netflixin Snabba Cash näytti huikean terävältä ja realistiselta. Televisio oli kuin ikkuna todellisuuteen!

Kilpailijat?

Kuten tunnettua, moni kilpailijakin luottaa LG:n OLED-tekniikkaan – esimerkiksi Sony, Panasonic ja Philips. Eikä pidä unohtaa Samsungin ja Sonyn uusia QD-OLED-malleja, joihin haluamme myös päästä vertaamaan tätä. Veikkaamme kuitenkin, että kilpailijoilla tulee olemaan kova työ voittaa LG tänä vuonna, sillä OLED C2:n kuvankäsittely on todella vakuuttavaa!

Äänenlaatu

LG:n aiempien sukupolvien OLED-malleissa on ollut hyvä kuva, mutta äänessä ei ole ollut juuri kehumista. Uuden sukupolven myötä tässäkin on tapahtunut muutos, sillä ääni on selvästi kirkkaampi ja täyteläisempi. Puheentoisto on entistä selkeämpää ja musiikki ja ääniefektit toistuvat isommalla paineella. Ääni ei yllä sisäänrakennetuilla soundbareilla varustettujen Philips OLED+986:n tai OLED+936:n tasolle, mutta on kuitenkin odotettua paljon parempi.

Tämän todettuani on pakko sanoa, että LG OLED C2 ansaitsee ehdottomasti hyvän soundbarin tai kaiutinjärjestelmän, jos haluaa äänenlaadun vastaavan kuvanlaatua!

Lue myös: Philips OLED+986 – Omassa luokassaan

Yhteenveto: LG OLED65C2

LG:n uutta C2-sarjaa on päivitetty monin tavoin edellisestä sukupolvesta: ulkonäkö, käyttöliittymä kuin kuvan- ja äänenlaatukin ovat kohonneet uudelle tasolle, minkä ansiosta yksi markkinoiden parhaista televisiomalleista on vieläkin parempi!

Kovan kontrastin ja väritarkan kuvan lisäksi tv tarjoaa helppokäyttöisyyttä koko perheelle ja yllättävän täyteläisen äänen (televisioksi). Pelaamista sujuvoittavia ominaisuuksia on tarjolla runsaasti, joten kokonaisuutena C2 on aivan erinomainen paketti.

LG OLED C2 on ensimmäisiä mallivuoden 2022 televisioita, joita olemme testihuoneeseemme saaneet, joten on liian varhaista sanoa, miten uutuus vertautuu kilpailijoiden tämän vuoden malleihin. Ainakin LG on asettanut riman korkealle!

Karakter
LG OLED C2 (OLED65C2)
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

LG:n OLED-malli erottuu joukosta linjakkaan litteällä muotoilullaan, helppokäyttöisellä ja sujuvalla käyttöliittymällään ja hyvällä formaattituellaan. Kuvanlaatu on loistava ja kuva edellistä sukupolvea kirkkaampi. Näytön etulasi on melko kiiltävä, joten ympäristön heijastuksia on vain siedettävä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Samsungin OLED loistaa värintoistollaan

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Panasonicin ensimmäinen MiniLED

Pieni premium-tv

Uusi televisio aatoksi?

Ääni & Kuva
Scroll to Top