Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Sony ULT Field 1

Muhevaa bassoa pikkukaiuttimesta

Sonyn pieni kannettava kaiutin tarjoaa väkevää äänikuvaa ja muhevaa bassoa aika kivaan hintaan.

Julkaistu 21.05.2024 - 07:03
Sony ULT Field 1
Audun Hage

Pienille Bluetooth-kaiuttimille riittää kysyntää, ja Sony on nyt selvästi isomman markkinaosuuden perässä. Sony on nimittäin julkaissut äskettäin aivan uuden kaiutin- ja kuulokemalliston, joka on suunnattu bassoa rakastavalle hiphop-kansalle. Malliston kattonimi on ULT.

Japanilaismerkki on tuonut markkinoille useita erinomaisia kaiuttimia viime vuosina – kuten todella viihdyttäviä bilekaiuttimia – mutta pienimmät kaiuttimet ovat usein jääneet vähän vaisun oloisiksi esimerkiksi JBL:n vastaaviin kaiutinmalleihin verrattuna. Etenkin lisäbassoa arvostavien räpin ja r’n’b:n ystäville Sony on jäänyt valjuksi.

Sonylta ei ole valju maine jäänyt huomaamatta, vaan valmistaja ryhtyi toimiin ja pyysi insinöörejään suunnittelemaan muhkeamman äänikuvan tarjoavia kaiutinmalleja. Lopputuloksena syntyi uusi ULT-mallisto.

Mainos

Nimi ULT on lyhenne ultimatesta ja lainattu pelimaailmasta, joten tämän selvemmin ei kai nuorisoa voisi houkutella. Ajoitus onkin hyvä näin kesän kynnyksellä, kun moni kaivannee musiikkia myös ulkoaktiviteettiensa taustalle.

Kysymys kuuluukin, onko soundi nyt ”ult” vai edelleen vähän tylsä?

ULT FIELD 1 hero2 white Large scaled 1
Sony ULT Field 1 on saatavilla neljässä värissä. Kuva: Sony

Sony ULT Field 1 – kannettava kaiutin räpin ystäville

ULT-sarjaan kuuluu kuulokkeita, bilekaiuttimia ja kannettavia kaiuttimia, joista nyt testaamme pienintä ULT Field 1 -mallia. Kaiutin on kooltaan 20,6 x 7,7 x 7,6 cm ja painaa vajaat 650 grammaa. Kokonsa puolesta kaiutin on helppo sujauttaa reppuun tai treenikassiin, mutta kantokahvan ansiosta sitä voi myös kuljettaa kädessä tai ripustaa johonkin.

Ensivaikutelma ULT Field 1:stä on, että se on vankan ja laadukkaan oloinen. Se on suojattu pölyltä ja vedeltä IP67-suojausluokituksen mukaisesti, ja se on myös iskunkestävä. Testiyksilömme oli vähän tylsä musta versio, mutta kaiutin on saatavana myös valkoisena, vihreänä ja oranssina.

Akunkestoksi luvataan 12 tuntia, ja testin aikana akku kesti hyvin. Akunkesto on tietysti lyhyempi, mikäli kuuntelee musiikkia täydellä volyymilla koko illan. Kaiutin ladataan USB-C-kaapelilla, ja 10 minuutin pikalatauksella saa kolme tuntia soittoaikaa.

P1040002 P1040007 P1040012
<
>
Kuva: Audun Hage

Helppo ottaa käyttöön

Kompakti kaiutin mahtuu minne vain ja sitä voi käyttää sekä vaaka- että pystyasennossa. Kannattaa kääntää Sony-logo kuuntelijoita päin, sillä suurin osa äänestä tulee siitä kohdin. Logon kohdalla on nimittäin täysrekisterielementti, jota tukevat molempiin päihin sijoitetut kaksi passiivisäteilijää.

Ulkonäöltään ULT Field 1 muistuttaa vähän Sony SRS-XB23-mallia, jonka testasimme ihan hyvin tuloksin, mutta joka on jäämässä pois valikoimista. ULT Field 1 on siis tällä hetkellä Sonyn malliston ajankohtaisin pieni Bluetooth-kaiutin. Sony kuitenkin painottaa, että ULT on aivan uusi sarja, joka eroaa monin tavoin aiemmista malleista.

Yksi erottava tekijä malliston laitteissa on ULT-nappi, joka sijaitsee kaiuttimen päällä muiden nappuloiden kanssa. Kun sitä painaa, kaiutin aktivoi vahvemman keskibasson ja tekee äänikuvasta eläväisemmän ja paremmin lujalle volyymille sopivan.

P1040008 scaled 1
Kuva: Audun Hage

Äänenlaatu

Kuten aina pienten kaiuttimien kanssa, on omat odotukset äänenlaadun suhteen syytä mukauttaa kaiuttimen kokoon. Minikokoista ULT Field 1 -mallia ei kannata verrata Sonyn tai kenenkään muunkaan isompiin kaiuttimiin.

Esimerkiksi saman malliston ULT Field 7 (testi tulossa!) soi muhkeammin, ja sen bassontoisto on vahvempaa ja syvempää. Se tosin myös maksaa ja painaa moninkertaisesti nyt testattavaan malliin nähden, eikä se oikein sovellu reissukaiuttimeksi.

Pienten kannettavien kaiuttimien joukossa ULT Field 1 on kuitenkin kovimpia kuulemiamme – kunhan laittaa ULT-asetuksen päälle. Neutraalilla asetuksella sointi on vähän latteaa, mutta painamalla ULT-nappia saa äänikuvaan kirkkautta ja täyteläisyyttä, joka saa heti korvat hörölle – tätä haluan kuulla lisää!

The Weekndin kevyt ääni tulee hyvin esiin ja syntikkabasso jyskää vakuuttavasti. Beyoncén väkevä laulu tuoreella Texas Hold’em -kappaleella kuulostaa vaikuttavan suurelta, ja kitara ja rummut tukevat laulua hyvin.

Pienillä kaiuttimilla on usein taipumusta tehdä äänikuvasta mössöä, jos yrittää nostaa volyymia, mutta ULT ei hätkähdä lujaa äänenvoimakkuutta.

Tidalin ja Spotifyn soittolistat venähtivät aika pitkiksi, kun sain Sonyn kaiuttimen testiin. Allekirjoittaneella on ehkä vähän enemmän vuosia takanaan kuin kaiuttimen havitellulla kohderyhmällä, mutta ainakin meille on yhteistä se, että bassoa pitää olla!

P1040013 scaled 1
Kuva: Audun Hage

Lue myös: ULT Wear – Muhkeaa bassoa ja vastamelua kohtuuhintaan

Yhteenveto ja kilpailijat

Sony ULT Field 1 on suunnattu nuoremmalle väelle, joka haluaa bassovoittoista äänikuvaa. Pikkukaiutin ei ole mikään hifimalli, mutta sehän ei ole tarkoituskaan. On kyllä myönnettävä, että Sony on onnistunut tavoitteessaan saada mahdollisimman paljon bassoa irti pienestä kannettavasta kaiuttimesta. Jos siis kaipaa edullista, tyylikästä ja pientä kaiutinta, jonka voi ottaa mukaan mökille ja rannalle, on ULT Field 1 todella oiva valinta.

Sony ULT Field 1 voi osoittautua kovaksi haastajaksi suositulle JBL Flip 6 -kaiuttimelle. Äänen puolesta Sony on muhkeampi ja basso muhevampi, ja 150 euron hinnallaan ULT Field 1 on todella hyvä ostos.

Lue myös: JBL Charge 5 Wi-Fi – Kiertueystävällinen bilekaiutin

Karakter
Sony ULT Field 1
Basic

Ääni & Kuva kiteyttää

Kompakti, kestävä ja kevyt kaiutin kulkee mukana minne vain. Volyymia riittää ja basso on kaiuttimen kokoon nähden vaikuttava. Sony ULT Field 1 toimii vain Bluetoothilla, wifi-yhteysmahdollisuutta ei siis ole.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Klassikkodesignia pöytäkoossa

Kannettava retrokaiutin

Soiva pokaali

Tässäkö haastaja Sonos Beamille?

Vertailussa edulliset soundbarit

Kotiteatteri kainaloon ja menoksi

Ääni & Kuva
Scroll to Top