TESTISSÄ: Sony SRS-XB23

Kätevä muotoilu, tyydyttävä ääni

Sylinterinmallinen SRS-XB23 on pienempi ja näppärämpi kuin Sonyn Extra Bass -malliston muut mallit. Äänessä se jää niistä jälkeen.

Karakter
Sony SRS-XB23
forfatter
Julkaistu 01.04.2021 - 17:45
Ääni & Kuva kiteyttää
Pienen säädön jälkeen ääni on viihdyttävä ja basso täyteläinen olematta kuitenkaan hallitseva.
Hidas lataamaan. Vaatii säätöä kuulostaakseen hyvältä.
Faktat
  • Liitännät: Bluetooth 5.0 (SBC, AAC, LDAC)
  • Tehot: Ei ilmoitettu
  • Ominaisuudet: Sovellus, stereoparitus, bileasetus, bassosäteilijä
  • Suojausluokka: IP67 (pölyn- ja vedenkestävä)
  • Akunkesto: 10–12 h (USB-C)
  • Mitat/paino: 21,8 x 7,6 (halkaisija) cm / 580g
  • Verkkosivusto: sony.fi

Sony SRS-XB23 on kätevän kokoinen ja muotoinen kannettava kaiutin. Se on riittävän iso, jotta siitä saa bassoa ja volyymia ulos, ja sylinterimäisenä se istuu käteen mukavasti. Yläreunassa on naru, josta sen voi ripustaa koukkuun. Kaiutin on täysin pölyn- ja vedenkestävä ja sietää upotuksen metrin syvyiseen veteen puoleksi tunniksi.

Käyttö ja ominaisuudet

Kaiuttimessa on napit, joten kännykkää ei tarvita kaikkeen. Napeista voi aloittaa ja pysäyttää soiton, vastata puheluihin (kaiuttimessa on sisäänrakennettu mikrofoni puheluita varten) ja säätää volyymia. Kaiuttimen voi yhdistää toiseen stereoksi tai useampaankin bileasetukselle soittamaan samaa musiikkia. Myös näihin toimintoihin pääsee käsiksi kaiuttimen takapuolelta.

Kaiutin ladataan USB-C-johdolla, mutta pikalatausmahdollisuutta ei ole ja latauskin hoituu tehoilla 1,5 A (7,5 W). Lataaminen kestää 4 (!) tuntia, jonka jälkeen kaiutinta voi käyttää 10-12 tuntia. Yhdellä latauksella saa siis soittoaikaa koko päiväksi, mutta viikonloppureissua varten on muistettava pakata latauspiuha mukaan.

 

Sony SRS-XB23 Black vertical & horizontal
SRS-XB23-kaiutinta voi käyttää pysty- tai vaaka-asennossa. Pystyasennossa suositellaan vaihtamista monoasteukselle, mikä onnistuu sovelluksesta. Kuva: Sony

Äänenlaatu

SRS-XB23:n yhdistäminen on lastenleikkiä, mutta tehdasasetuksilla äänessä ei ole hurraamista. Elottomasta ja latteasta soundista puuttuu basso miltei kokonaan. Kun lataa Sony Music Center -sovelluksen ja laittaa Extra Bass -toiminnon päälle, alkaa homma pelittää. Äänestä tulee täyteläisempi – jopa vähän liikaakin! Päädyin säätämään bassoa kaksi napsua pienemmälle ja nostamaan diskanttia yhdellä pykälällä. Silloin basso on mukavan täyteläinen ja laulu ja akustiset soittimet erottuvat joukosta hyvin.

Basson värittyneisyydestä ei pääse kokonaan eroon, vaan esimerkiksi Bruce Springsteenin akustinen kitara One Minute You’re Here -balladissa peittää laulun alleen. Toisinaan osa äänistä hukkuu.

Kaiuttimella voi soittaa melko lujaa, mutta volyymia nostaessa ääni voi muuttua hiukan latteaksi. Jos vähän isompi kaiutin ei haittaa, kannattaa saman tien ottaa XB33, joka tarjoaa paremman hinta-laatusuhteen.

Sony SRS-XB23 Lifestyle

Kuva: Sony

Sony SRS-XB23: Johtopäätökset

Sony SRS-XB23 on aivan ok kaiutin, jota on helppo käyttää ja jonka ääni on hyvä pienen säädön jälkeen. Tehdasasetuksilla ääni on liian lattea ja volyymin nostaminen siloittaa soundia liian kesyksi. Isoin ongelma on kuitenkin ikuisuuden kestävä latauksen ja keskinkertainen akunkesto. Tyydyttävä tulos, mutta ei loistava.

Myös tässä testissä

JBL Charge 5

Bileet reissussakin

JBL Charge 5 soittaa kovaa ja korkealta ja on täydellinen riehakkaiden bileiden viihdyttäjä.

Vahva ääni, hyvä akunkesto. Useamman kaiuttimen voi yhdistää.
Hieman terävä diskantti, ei ääniasetuksia sovelluksessa.

Marshall Emberton

Näyttää rokimmalta kuin kuulostaa

Marshallin tuttu design vetoaa etenkin rokkareihin, mutta Embertonin ääni saisi rokata enemmän.

Raskas ja raju ääni, kestävä rakenne ja rock-väkeen vetoava ulkonäkö.
Lattea keskirekisteri.

JBL Link Portable

Fiksu ja kulkee helposti mukana

JBL Link Portable on näppärän kokoinen kannettava kaiutin, jonka saa yhdistettyä älykotijärjestelmään Google Assistantin avulla.

Yhdistää helpon kannettavuuden ja helpon älykotiohjattavuuden Google Assistentilla. Ääni on tasapainoinen ja hyvä, ja latauslevy käytännöllinen.
Dynaamisuutta ja kontrollia saisi olla äänessä enemmän, nyt soundi on melko kesy. Ei pikalatausmahdollisuutta.

Sony SRS-XB33

Paras kannettava kaiutin

Sony SRS-XB33 ytimekkäästi ilmaistuna luokkansa paras langaton reissukaiutin.

Täyteläinen ja hyvä ääni tekee vaikutuksen. Hyvä akunkesto. Useamman kaiuttimen voi yhdistää.
Ääni voi vaatia hienosäätämistä ennen kuin se kuulostaa parhaalta. Melko hidas lataamaan.
Mainos

Päivän tarjoukset

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.