Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Sony ULT Wear

Muhkeaa bassoa ja vastamelua kohtuuhintaan

Sonyn ULT-sarja kosiskelee nuorta yleisöä ja etenkin räpin ystäviä.

Julkaistu 15.04.2024 - 12:11
Sony ULT Wear
Geir Gråbein Nordby

Sony on vastikään julkaissut aivan uuden ULT-tuotelinjan, joka on suunnattu räppiä kuunteleville, muhevaa bassoa arvostaville kuuntelijoille. ULT-nimitys on lyhenne Ultimatesta, mikä pyrkii kuvaamaan sarjan mahtavaa ja nuorekasta äänentoistoa.

Sarjaan kuuluu tällä hetkellä kolme erikokoista kaiutinta sekä Wear-sankakuulokkeet. Kuulokkeet asettuvat 200 euron hinnallaan XB910N:n ja huippumalli 1000XM5:n sekä edelleen myytävän, vanhemman lippulaivamalli 1000XM4:n välimaastoon.

Sony ULT Wear - ULT button - GeirNordby
ULT-napilla voi valita kahden bassontoistotoiminnon väliltä. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Lisää bassoa ULT-napista

Kaikissa sarjan laitteissa on ULT-nappi, jolla voi vaihtaa ULT1- ja ULT2-bassoasetusten välillä. Ensimmäinen tarjoaa erityisen syvää ja vakaata bassoa, kun taas jälkimmäinen korostaa keskibassoa ja sopii parhaiten räpin ja muun rytmimusiikin toistoon.

Mainos

Istuvuus ja toiminnot

ULT Wear muistuttaa jonkin verran Sony WH-1000XM4-mallia, sillä molemmissa malleissa kupit on kiinnitetty sankaan samanlaisella kiinnikkeellä, joka poikkeaa XM5-mallista. Wearin vasemmassa kupissa on ULT-nappi ja kummassakin mikrofoni, joita käytetään niin puheluihin kuin äänenkäsittelyynkin.

Sony ULT Wear - touch controls app
Erilaisilla pyyhkäisyllä ohjataan toimintoja. Kuvakaappaus, Sony Headphones App

Kuulokekupit ovat ovaalit, sanka säädettävä ja pehmusteet paksut ja pehmeät. Painoa kuulokkeilla on saman verran kuin kalliimmilla malleilla, 255 grammaa. Pehmusteet ovat paksummat kuin huippumalleissa, mutta tuuletusta ei ole. Niinpä tuntikausien käyttö saa korvat kuumenemaan ja hikoilemaan, mutta tiukka istuvuus on välttämätön kunnon bassontoiston ja toimivan melunvaimennuksen vuoksi. Toimintoja ohjataan pyyhkäisyillä, ja pyyhkäisyjen merkitystä voi määrittää sovelluksesta itse.

Sovelluksesta voi säätää taajuuskorjainta. Jos valitsee toiminnoista keskittymisen äänenlaatuun vakaan yhteyden sijaan, laittaa sovellus päälle ”lähes CD-laatuisen” LDAC-koodekin, mikäli käytössä on Android-puhelin. Applen puhelimen käyttäjät saavat tyytyä AAC-koodekkiin, joka sekin tosin voi kuulostaa todella hyvältä.

Vasemmassa kuulokekupissa olevalla ANC-napilla vaihdetaan vastamelun ja ympäristöäänien välillä. Sovelluksesta saa halutessaan molemmat äänenkäsittelyt pois päältä.

Sony ULT Wear vs WH-1000XM5
ULT Wear (vasemmalla) on muotoilultaan ulkonevampi kuin WH-1000XM5. Pehmusteet ovat paksummat ja pehmeämmät. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Massiivinen basso

Minussa herää aina pieni epäilys, kun tuotetta markkinoidaan nuorekkaille musiikin kuuntelijoille. Jos valmistaja nimittäin luulee, että kaikki ovat tyytyväisiä, kunhan bassoa riittää, niin väärässä on. Tällä kertaa epäilykseni osoittautuivat onneksi vääriksi.

Tehdasasetuksilla kuulokkeet on asetettu ULT1-toiminnolle eli korostamaan syväbassoa. Ja jestas, miten fyysinen basso onkaan! Musiikki vyöryy päälle, ja Billie Eilishin You Should See Me In a Crown porautuu kalloon – harvoin olen kuullut kyseistä kappaletta näin väkevänä!

Lue myös: Sony WH-1000XM5 – Parasta vastamelua

ULT2 ei tarjoa yhtä syvää bassoa, vaan nopeampaa ja kevyempää. Molemmat toimivat hyvin ja antavat hyvää energiaa kappaleisiin. Omaan makuuni ULT1 tekee mehevimmän vaikutelman, ja sen tarjoilema basso on melkein pelottava muhkeudessaan! Eikä se peitä keskirekisteriä. Sony on osunut napakymppiin taajuuksia säätäessään.

Imagine Dragonin tuore Eyes Closed on räjähtävä yhdistelmä poppia ja räppiä – kunnon bilebiisi uhkeine bassoineen. Jos kaipaa kuulokkeiltaan tunnelman nostatusta, on ULT Wear erinomainen valinta. Nämä kuulokkeet tarjoavat nimittäin mahtavat bileet yhdelle!

Bassomausteesta hyötyvät myös lukuisat akustiset kappaleet. Markusphilippen tulkinta Pink Panther Themestä tarjoilee niin massiivisen kontrabasson, että se täyttää koko pään viemättä kuitenkaan huomiota saksofonilta. Sony on onnistunut upeasti säilyttämään muutkin taajuusalueet esillä, vaikka korostaakin ULT-sarjassa bassoa. Laulu erottuu aina hyvin.

Sony ULT Wear vinyl LPs 2 GeirNordby
Kuva: Geir Gråbein Nordby

Liikaa bassoa?

Jos ULT-toiminto on pois päältä, soi musiikki kesymmin. Etenkin pop ja räppi, mutta myös rock. Kaikki kuulostaa latteammalta ja tempaa vähemmän mukaansa.

Joissakin tapauksissa ULT-basso voi kuitenkin olla liikaa. Jotkut akustiset kappaleet, kuten Simon & Garfunkelin The Sound of Silence The Ghost of Johnny Cashin esittämänä (ei siis oikean Johnny Cashin, vaan samankuuloisen laulajan!), kuulostaa parhaimmalta ilman ULT-toimintoa. Basso voi välillä olla liian muhkea ja fyysinen – ikään kuin laulu tulisi subwooferin kautta.

Sony ULT Wear - transparency touch
Ympäristöäänet saa päälle pitämällä kättä oikean kuulokekupin päällä. Kuvakaappaus, Sony Headphones App

Hyvä vastamelu

Vastamelu on tervetullut lisä tämän hintaluokan kuulokkeisiin. ULT Wear -mallissa se ei ole vain vasemmalla kädellä huitaistu lisä, vaan kuulokkeet vaimentavat taustahälyä oikeasti hyvin. Vastamelu ei ole yhtä tehokas kuin WH-1000XM5-mallissa, ja kuulokkeista kuuluu jonkin verran vaimeaa suhinaa toiminnon ollessa päällä. Vastamelu on kuitenkin ehdottomasti vertailukelpoinen monen kilpailijan kanssa – sekä omassa hintaluokassaan että astetta kalliimmassakin.

Puheluiden äänenlaatu

ULT Wear on vähemmän vakuuttava, kun täytyy puhua itse niiden läpi. Mikrofonit nappaavat puheeni hyvin, mutta jostain syystä normaaliin puheääneeni ilmestyy keinotekoinen bassopohja. Ihan kuin samaan aikaan taustalla puhuisi Darth Vader. Efekti on melko vaimea, mutta kuitenkin kuuluva, joten en suosittelisi ULT Wear -kuulokkeita videopalaverikäyttöön.

Sony ULT Wear SPREAD
Kuva: Geir Gråbein Nordby

Yhteenveto: Sony ULT Wear

Sony onnistunut luomaan jotain erityistä ULT Wear -kuulokkeillaan: lippulaivamallin äänenlaatu on yhdistetty energiseen bassoon. Ja se saa ainakin tämän toimittajan hymyilemään leveästi joka kappaleen kohdalla.

Basso puskee ihan kunnolla mutta pysyy samalla aisoissa eikä peitä keskirekisteriä. Vastoin odotuksia ULT Wear sopii useimmille musiikkityyleille, sillä sointi kirkas ja laadukas. ULT-bassotoiminnoista on oikeasti iloa.

Puheluissa äänenlaatu on vähän niin ja näin, mutta jos aikoo lähinnä kuunnella eikä puhua, on ULT Wear erinomainen kuulokevalinta. Vastamelukin haastaa useimmat, Sonyn omaa lippulaivamallia lukuun ottamatta.

Kuulokkeiden 200 euron suositushinta on mainio bonus. Nämä kuulokkeet kestävät helposti vertailun useimpiin kilpailijoihin.

Karakter
Sony ULT Wear
Basic

Ääni & Kuva kiteyttää

Massiivinen basso, vahva ja dynaaminen sointi. Napakymppi kohderyhmää ajatellen! Yllättävän kirkas keskirekisteri ja tasapainoinen ääni. Mukava istuvuus, hyvä vastamelu ja pitkä akunkesto. Keinotekoinen bassoääni puheluiden taustalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Viisi voittajaa

Basic-kuulokkeet premium-hintaan

Parhaat budjettikuulokkeet

Hyvä vastamelu, mutta sointi on pettymys

Erittäin hyvä kokonaisuus

Kultainen ääni

Ääni & Kuva
Scroll to Top