Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Sony WH-XB910N

Muhkeaa ääntä

Sonyn langattomat WH-XB910N-vastamelukuulokkeet eivät ole vain hyvät ja järkevän hintaiset. Ne ovat LOISTAVAT!

Julkaistu 01.12.2021 - 07:00
Sony WH-XB910N
Geir Gråbein Nordby

Sony WH-XB910N on helppo sekoittaa Sonyn huippumalliin WH-1000XM4:ään. Paitsi jos valitsee kuulokkeet sinisenä, sillä lippulaivamallia ei saa kuin mustana ja hopeanvärisenä. Muuten kuulokemallit ovat identtiset. Istuvuus on erinomainen ja pehmusteet istuvat mukavasti korvien ympärillä.

Suurin ero hinnan lisäksi on siinä, että XB910N on suunnattu basson ystäville. Bassoa on korostettu ja se on tavallista täyteläisempi. Siksi mallinimessä seisoo ”XB” eli eXtra Bass.

Sony WH-XB910N Blue ANC
Sony WH-XB910:n vastamelu toimii hyvin. Kuva: Sony

Vastamelu ja ympäristöäänet

Sony WH-XB910 on hinnaltaan noin puolet halvempi kuin lippulaivamalli, mutta se tarjoaa sekä vastamelun että ympäristön äänten läpipääsyn. Kuulokkeiden mikrofonit siis nappaavat ulkopuolelta tulevat äänet ja toistavat ne kuulokkeiden kaiutinelementtien kautta – vastamelun vastakohta! Toiminto on kätevä silloin, kun haluaa kuulla, mitä joku sanoo tai liikenteen seassa liikkuessa.

Mainos

Vastamelun tai äänten läpipääsyn voi valita manuaalisesti tai antaa XB910N:n valita automaattisesti puolestasi. Jos laittaa päälle oppimistoiminnon, kuulokkeet oppivat, mitä asetusta suosit missäkin paikassa. Toiminto edellyttää omien sijaintitietojen jakamista, mitä kaikki eivät ymmärrettävästi halua tehdä.

Kuulokkeista puuttuu niin sanottu speak-to-chat-toiminto, jonka avulla kuulokkeet pysäyttäisivät musiikin automaattisesti ja vaihtaisivat ympäristöäänten tilaan havaitessaan käyttäjän puhuvan.

Yhdistäminen useampaan laitteeseen

Kuulokkeissa on Bluetooth 5.2 ja ne voi yhdistää useampaan laitteeseen samanaikaisesti, eli ne voivat olla yhdistettynä vaikkapa kannettavaan ja puhelimeen, jolloin voi käyttää tietokonetta musiikin kuunteluun ja videopuheluihin ja puhelinta tavallisiin puheluihin kuulokkeiden kautta ilman, että yhteyttä tarvitsee katkaista ja muodostaa uudelleen.

Android-puhelimen käyttäjät voivat yhdistää kuulokkeet helposti vain pitämällä niitä kännykän lähellä. Apple-leiriläisten on tehtävä Bluetooth-haku tavalliseen tapaan.

Sony WH-XB910N Black Multipoint
Kuulokkeet voivat olla yhdistettynä samanaikaisesti sekä puhelimeen että tietokoneeseen. Kuva: Sony

Puheluiden laatu

Puhe toistuu Sonyn mikrofonin kautta oikein hyvin. Käyttäjän ääni erottuu selkeänä ja riittävän kovalla vastaanottajalle etenkin keskitaajuuksilla. Ylä-äänet aiheuttavat aina hankaluuksia ja diskantti saisi tässäkin olla selkeämpi. X910 ei kuitenkaan jää tässä suhteessa 1000XM4-mallia huonommaksi.

Vastamelu

Sony WH-XB910N on varustettu paremmalla vastamelulla kuin moni muu saman hintaluokan kuulokemalli. Taustahäly vaimentuu tehokkaasti lentokoneessa, junassa ja autossa. Lisäksi vastamelu on ulkona moneen verrattuna tehokkaampi – se on esimerkiksi parempi kuin Altec Lansing Excellence -kuulokkeilla, vaikka tuulen suhina pääsee myös Sonyn kuulokkeista läpi.

Sony WH-XB910N Blue in box
WH-XB910N toimitetaan tyylikkäässä kotelossa. Latausjohto kuuluu pakettiin. Kuva: Sony

Ääni

Tehdasasetuksillaan basso hyppää odotetusti esiin. Hiphop ja elektro jylläävät tavalla, joka on varmasti monen mieleen. Itse jään kaipaamaan keskirekisterin parempaa erottuvuutta.

Sovelluksessa on 5-kaistainen taajuuskorjain. Varmistaakseni, että kaikki levytykset soivat tarpeeksi kovalla (esimerkiksi klassinen musiikki), vedän ensin kaikki taajuudet neljä pykälää ylemmäs, jonka jälkeen nostan vielä kahdella tasolla 1 kHZ:n ja 16 kHz:n kohdalta. Terävähköä 6,3 kHz:n taajuutta lasken yhden pykälän. Bassoa erottelevan Clear Bass -toiminnon jätän tasolle 0.

Sony WH-XB910N Blue folded
WH-XB910N taittuu kokoon. Kuva: Sony

Pop

Lopputulos säätöjen jälkeen on, että Sonyn tavoittelema muhkea basso on yhä läsnä, mutta kokonaisuus paremmin tasapainossa. Adelen uutuus Oh My God, joka on elektronisempi ja nopeatempoisempi kuin laulajan aiemmat kappaleet, kuulostaa todella miellyttävältä. Adelen laulu erottuu kauniisti, kun ennen hienosäätöä se jäi hieman alle.

Seebin ja vierailevan tähden Nina Nesbittin Sweet Dreams and Dynamite jytää niin, että etkoiluhalut heräävät. Myös Bendik HK:n ja ARYn klubikappale Out of Sight, Never Out of Mind iskee kovaa. Eikä Aurora ole koskaan kuulostanut näin uskottavalta Sub Urbanin kanssa levyttämänsä Paramourin kohdalla! Laulu soi kivenkovaa ja tekee mieli kuunnella pelkkiä hittilistoja, vaikka harvemmin sellaista teen. Monella tapaa XB910N on mielestäni parempi kuin kalliimpi 1000XM4!

Sony WH-XB910N SPREAD GN(2)

Kuva: Geir Gråbein Nordby

Akustinen

Entäpä sitten vaativampi akustinen musiikki? Kokeillaanpa vähän oopperaa! Cecilia Bartolin uusin, Unreleased sisältää pari varsin eleganttia kappaletta, kuten levyn aloittava Beethovenin Ah Perfido! -teoksen. Bartoli antaa tulla tuttuun tapaansa ja täytyy sanoa, että Sonyn kuulokkeet pärjäävät yllättävän hyvin. Kontrabasso ja tuuba korostuvat vähän liikaa ja huilut taas jäävät niiden varjoon.

Ääni on kuitenkin laadukas ja siinä missä useimmat edulliset kuulokkeet tyytyvät SBC:n peruskoodekkiin, tarjoaa XB910N korkearesoluutioisen AAC-koodekin. Sony olisi voinut mielestäni lisätä tähän oman LDAC-koodekkinsakin, joka toistaa lähes kompressoimatonta ääntä Bluetoothin kautta. Ehkäpä sen avulla ylä-äänistä olisi tullut ilmavampia?

XB910N:n vahvuus ei ole diskantti, vaikka korostinkin sitä tuntuvasti. Se on kuitenkin riittävän hyvä, ja jos kuuntelee lähinnä elektroa ja rytmimusiikkia satunnaisine Kings of Convenience -hetkineen, osuu Sony XB910N maaliin.

Kilpailijoitaan parempi

Sony XB910N:n ääni on parasta, mitä olen 200 euron kuulokkeilta kuullut. Lasken mukaan myös 50 edullisemman Altec Lansing Excellencen, jonka hinta-laatusuhde on mieletön. Altec Lansingilla ääntä ei kuitenkaan voi säätää eikä se pääse bassoltaan Sonyn tasolle. XB910N-kuulokkeissa on todella hyvä basso, jos sitä hieman hillitsee. Myös diskantti on erottelevampi: Sonylla on enemmän ilmaa ja tilantuntua.

Sony WH-XB910N SPREAD GN
Kuva: Geir Gråbein Nordby

Yhteenveto: Sony WH-XB910N

Sonyn uusimpaan ”bassoluokan” kuulokemalliin, WH-XB910N:ään, on helppo ihastua. Tehdasasetuksilla basso voi olla turhankin uhkea ja keskirekisteri liian heikko, mutta ääni on silti hyvä. Tekemällä pientä hienosäätöä sovelluksesta saa äänen tasapainotettua basson silti menemättä voimaansa.

Basso hieroo korvakäytäviä ja herättää rytmit eloon, ja ääni on tarpeeksi laadukas myös akustisten soitinten makuun. Pop kuulostaa harvoin näin loistavalta, ja kuulokkeet sopivat myös satunnaiseen klassisen musiikin kuunteluun.

Vastamelu on hyvä ja samoin puheluiden äänenlaatu, joskin jälkimmäisessä on vielä diskantin osalta parannettavaakin.

Sony WH-XB910N Blue(2) Sony WH-XB910N Blue Sony WH-XB910N in the box Sony WH-XB910N Blue touch-panel Sony WH-XB910N Blue swivel Sony WH-XB910N Blue lifestyle Sony WH-XB910N Blue side Sony WH-XB910N Black(2) Sony WH-XB910N Black Sony WH-XB910N Black side Sony WH-XB910N Black lifestyle Sony WH-XB910N Black front Sony WH-XB910N Black cushion Sony WH-XB910N Black buttons
<
>
Kuva: Sony
Karakter
Sony WH-XB910N
Basic

Ääni & Kuva kiteyttää

Muhkea ja energinen ääni ja hienosäädön jälkeen keskirekisteristäkin saa hyvän. Toimiva vastamelu, hyvät ominaisuudet ja miellyttävä istuvuus. Jos ääntä ei säädä sovelluksesta, pääsee basso dominoimaan ääntä keskirekisterin kustannuksella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vastamelua ja vähän ekstraa

Neljä kuulokevaihtoehtoa työpäiviin

Voittamaton yhdistelmä?

Viisi voittajaa

Basic-kuulokkeet premium-hintaan

Parhaat budjettikuulokkeet

Ääni & Kuva
Scroll to Top