Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Altec Lansing Excellence

Vakuuttavaa ääntä alehintaan

Altec Lansing Excellence -kuulokkeiden hinta-laatusuhdetta on vaikea päihittää.

Julkaistu 30.11.2021 - 12:15
Altec Lansing Excellence
Geir Gråbein Nordby

Huom! Altec Lansing Excellence ei ole vielä myynnissä, mutta maahantuojan mukaan kuulokkeita pitäisi saada verkkokaupoista ennen joulua.

Amerikkalainen Altec Lansing ei ole mikään aloittelija hifimarkkinoilla. Yritys sai alkunsa jo 1927, ja se on vanhempi kuin JBL. Hifin kultakaudella merkki oli varsin arvostettu, ja esimerkiksi The Grateful Deadin Woodstock-festivaaleilla 1969 mukana ollut Wall of Sound koostui Altec Lansingin ja JBL:n kaiuttimista, joita pyörittivät McIntoshin tehokkaat vahvistimet. Joten Altec Lansingilla on ansaittu paikkansa historiassa.

Yrityksellä on vankka jalansija PA-markkinoilla, mutta brändi tekee myös kuluttajatuotteita langattomien kaiuttimien ja kuulokkeiden muodossa.

Mainos

Edullisia kuulokkeita

Excellence on Altec Lansingin uusi kuulokemalli, jossa on panostettu helppokäyttöisyyteen monipuolisten ominaisuuksien sijaan. Niiden luvataan myös olevan mukavat ja tarjoavan hyvää äänenlaatua hintaansa nähden.

Edullista, langatonta, vastamelua

Yleensä langattomat vastamelukuulokkeet maksavat enemmän kuin Excellence. Sovellusta kuulokkeille ei ole tehty, joten ääntä ei voi säätää. Oikeassa kuulokekupissa on napit hipaisukytkinten sijaan. Virtanapilla saa vastattua puhelimeen sekä aloitettua ja pysäytettyä musiikin. Jos nappia pitää pitkään pohjassa, herää puhelimen puheavustaja.

Toisella napilla säädetään volyymia, ja kolmas on omistettu vastamelulle. Ympäristön ääniä läpipäästävää toimintoa ei ole, vaan vastamelun saa joko päälle tai pois.

Altec Lansing Excellence

Kuva: Altec Lansing

Yhdistäminen

Excellence ei tue useamman Bluetooth-laitteen yhdistämistä samanaikaisesti, eli kuulokkeet voivat olla vain yhteydessä vain yhteen laitteeseen kerrallaan. Yhteys toimiikin kyllä sitten todella vakaasti ja vaelsin testin aikana kauaksi puhelimestani signaalin pätkimättä: toimistolla pääsin 12-15 metrin päähän niin, että väliin jäi pari seinääkin, ja ulkona kävelin ongelmitta 20 metrin päähän kännykästäni.

Ulkonäön osalta ei ole vaikea arvata, että Altec Lansing on inspiroitunut Bosen QuietComfort-malleista. Kuulokekupit ovat ovaalit ja pehmusteet isot. Muotoilun seurauksena kuulokkeet istuvat todella mukavasti ja niitä voi käyttää pitkäänkin, sillä 277 gramman paino ei rasita pollaa.

Vastamelu

Aktiivinen vastamelu toimii kuten pitääkin eli vaimentaa ulkoa tulevaa hälyä. Siitä on hetki, kun olen viimeksi kuunnellut näin edullisia vastamelukuulokkeita, ja kokemus on odotuksiani parempi. Kokeilin kuulokkeita autolla ajaessa, ja taustahäly vaimeni tuntuvasti – näiden pitäisi siis toimia vallan mainiosti myös lentokoneessa.

Huomasin testin aikana, että kuulokkeiden vastamelu on herkkä tuulelle. Kun kävelee ulkona tuulisella säällä, kuulokkeet saattavat voimistaa tuulen suhinaa sen vaimentamisen sijaan, jolloin on vain parempi sammuttaa koko vastamelu.

Altec-Lansing-Excellence-side-scaled
Kuva: Altec Lansing

Ääni

Musiikkia kuunnellessa Altec Lansing Excellence kuulostaa paremmalta ilman vastamelua kuin sen kanssa. Ilmiö on yleinen, sillä vahvistimen täytyy tehdä ylimääräistä työtä tuottaakseen vastasignaalin ulkopuolen äänille. Sen seurauksensa etenkin bassorekisterin dynamiikat kärsivät. Tosin samalla basso muhkeutuu ja musiikki kuuluu helpommin pienemmälläkin volyymilla. Onneksi vastamelun saa päälle ja pois yhdellä napinpainalluksella, joten vaihtelu onnistuu helposti tilanteen mukaan.

Ääni on yllättävän vahva. Beyoncén Be Alive toistuu mehukkain rytmein samalla, kun laulu erottuu kirkkaana. Äänenvoimakkuus on enimmäisvolyymilla riittävä pääheilutteluun.

Uffien elektropopkappale Cool soi niin rytmisen reippaasti, että kalliimmatkin kuulokkeet kadehtivat. Ääni on tasapainoinen ja hyvä, eikä terävästä diskantista tai muista häiriötekijöistä ole tietoakaan.

Altec-Lansing-Excellence-lifestyle
Kuva: Altec Lansing

Ylä-äänissä voisi olla enemmän ilmavuutta ja erottelevuutta, ja stereokuva on parhaisiin kuulokkeisiin verrattuna kapeampi.

Puhelut

Puheluissa käyttäjän puhe on korkeintaan tyydyttävää. Vastaanottaja kuulee suurimman osan, mutta vastamelu sammuttaa konsonantteja turhan tehokkaasti, joten kuulijan on keskityttävä tavallista enemmän. Toisin sanoen emme varsinaisesti suosittele näitä kuulokkeita kotitoimiston Zoom-tapaamisiin tai ahkeraan puhelimessa puhumiseen.

Altec Lansing Excellence SPREAD
Kuva: Altec Lansing

Yhteenveto: Altec Lansing Excellence

Kuultuani Altec Lansing Excellenceä alkaa tuntua pöljältä maksaa 300–400 euroa vastamelukuulokkeista. Vain 150 eurolla saa tenhoavaa bassoa, erottuvan keskirekisterin ja erittäin tasapainoisen äänikuvan. Varsin vaikuttava suoritus tähän hintaan! Istuvuus on miellyttävä ja kuulokkeita on helppo käyttää. Vaikka sovellusta ja taajuuskorjainta ei olekaan tarjolla, on kuulokkeissa kaikki tarvittava.

Bluetooth-yhteys toimii vakaasti ja pitkällä kantamalla. Puhelut toimivat tyydyttyvästi mutta eivät mitenkään mahtavasti. Satunnaiset puhelut onnistuvat hyvin, mutta etätapaamisia ja puheluita varten kannattaa katsoa siihen suunniteltuja toimistokuulokkeita.

Karakter
Altec Lansing Excellence
Basic

Ääni & Kuva kiteyttää

Eläväinen ja tenhoava ääni, miellyttävä istuvuus ja vakaa langaton yhteys. Vastamelukin on kohtalainen. Vastamelu ei toimi tuulisella säällä. Ylitehokas vastamelu saattaa peittää konsonantteja puheesta, mikä vaikeuttaa ymmärtämistä. Kuulokkeisiin ei ole sovellusta eikä taajuuskorjainta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Vastamelua ja vähän ekstraa

Neljä kuulokevaihtoehtoa työpäiviin

Voittamaton yhdistelmä?

Viisi voittajaa

Basic-kuulokkeet premium-hintaan

Parhaat budjettikuulokkeet

Ääni & Kuva
Scroll to Top