Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Sonos Sub Mini

Odotettu, edullisempi Sonos-subwoofer

Sonos Sub Mini täydentää Sonosin kaiutinmallistoa edullisemman ja pienemmän subwooferin muodossa.

Julkaistu 03.10.2022 - 13:25
Sonos Sub Mini
Geir Gråbein Nordby

Odotimme pitkään Sonosilta edullisempaa subwooferia. Tähän mennessä valikoiman ainoa malli – osuvasti nimetty Sub – on 800 euron hintaisena liian kallis Sonosin omien Beam– tai Ray-soundbarien kylkeen, puhumattakaan One-monihuonekaiuttimesta.

Sonos Sub on kylläkin aivan erinomainen malliston suurimman Arc-soundbarin ja Five-kaiuttimen kaverina. Olemme toimituksessa pitäneet näistä yhdistelmistä niin paljon, että olemme sen perusteella odottaneet innolla luontevampaa subwooferia myös edullisempien soundbarien pariksi.

Pikku painekammio

Ja vihdoin meillä on testihuoneessamme Sub Mini. Lieriön muotoinen kaiutin on todellisuudessa vieläkin pienempi kuin kuvissa. Jo kulmikas Sub on kohtalaisen kompakti ja litteä, mutta Mini on siihen verrattuna huomattavasti pienempi. Ehkä vähän keskivertoa isomman kukkaruukun kokoinen.

Mainos

Subwooferin keskelle on sijoitettu kaksi 6-tuumaista pyöreää bassoelementtiä, ja kaiuttimen vastakkaisilla puolilla on aukot, jotka kumoavat toistensa särön symmetrisen sijoittelunsa ansiosta. Sub-malli perustuu bassorefleksirakenteeseen, mutta Sub Mini on suljettu painekammio. Näin vältytään bassoportin värähtelyltä, mikä helpottaa puhtaan soinnin varmistamista.

Sonos Sub Mini hero white 3
Kompakti Sonos Sub Mini on rakenteeltaan suljettu kammio, minkä pitäisi mahdollistaa puhtaampi bassontoisto. Kuva: Sonos

Matalaa bassoa

Sonos Sub Mini ulottuu 25 Hz:n bassotaajuuteen saakka, mikä on sama kuin isollakin Subilla. Valitettavasti Sonos ei kerro, minkä tyyppisellä lineaarisuudella tulos on mitattu, mutta Sub Min kehityksestä vastannut Sam Feine sanoo puhelinhaastattelussa basson kuuluvan vielä 25 Hz:ssä. Oletan sen perusteella, ettei siinä ole tehty yli 6 dB:n pudotusta.

– On aina vaikeaa kehittää pientä subwooferia. Bassontoisto ei skaalaudu lineaarisesti kaapin koon mukaan, ja pienikin muutos akustisessa volyymissa voi vaatia merkittäviä muutoksia elementteihin ja elektroniikkaan. Kokeilimme kehitystyön alussa erilaisia akustisia rakenteita, kuten bassorefleksiä ja passiivibassoja. Päädyimme suljettuun kammioon, joka yhdessä edistyksellisen DSP:n kanssa tarjoaa (kokoonsa nähden) yllättävän matalan taajuusvasteen, Sam Feine kertoo sähköpostitse.

Sonos Sub Mini setup 2 Sonos Sub Mini setup 3
<
>
Kuva: Geir Gråbein Nordby

Helppo käyttöönotto

Sonos Sub Minin käyttöönotto on lastenleikkiä, ja jos kotona on jo Sonosin kaiuttimia, on kaikki jo tuttua. Ensin ladataan Sonos-sovellus, jos sitä ei jo ole. Sitten asennetaan pääyksikkö, vaikkapa Beam-soundbar. Lainasin sellaista testatakseni Sub Miniä sen kanssa, ja niiden yhdistäminen sujui hyvin näppärästi.

Asennuksen aikana sovellus pyytää asettamaan puhelimen tiettyyn paikkaan Sub Minin viereen, jolloin kaiutin yhdistetään langattomaan verkkoon. Sen jälkeen voi yhdistää subwooferin haluamansa soundbarin tai kaiuttimien kanssa.

Sonos Sub Mini update
Laitteet pitää päivittää, kun ne lisätään sovellukseen. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Ärsyttävät päivitykset

Yksi asia asennusvaiheessa häiritsee: jos ostaa kerralla useita Sonos-laitteita, jotka kaikki pitää yhdistää ensimmäistä kerta, niihin pitää todennäköisesti ajaa uusin laiteohjelmistopäivitys. Sovellus vaatii sitä, ennen kuin sen kanssa pääsee jatkamaan.

Ei siis ole mahdollista ensin yhdistää kaikkia laitteita ja sitten päivittää niitä samaan aikaan, vaan päivitykset on tehtävä yksitellen. Se vie pari minuuttia per laite ja tekee käyttöönotosta tarpeettoman rasittavan. Minun oli päivitettävä sekä Beam että Sub Mini, mikä oli ärsyttävää. Jos minulla olisi lisäksi ollut vielä One SL -takakaiuttimet päivitettävänä, olisin varmaan tuntenut kiusausta heittää kaiuttimet ikkunasta…

TruePlay: Huonekorjaus

Sonosin kaiuttimissa on nerokas ominaisuus: sisäänrakennettu TruePlay-huonekorjaus. Tehdasasetuksilla kaiuttimet soivat yleensä hyvin ja täyteläisesti, mutta TruePlay vaimentaa seinien, katon ja lattian resonanssia. Lopputuloksena ääni on puhtaampi ja laulu ja soittimet selkeämpiä. Huonekorjaus toimii myös Sonosin subwooferien kanssa ja tekee bassontoistosta puhtaampaa ja parempaa.

Miinuspuolena on se, että TruePlay toimii vain iPhonen ja iPadin kanssa, joten Android-puhelinten omistajat joutuvat lainaamaan jostain Apple-laitteen. Ja niin todellakin kannattaa tehdä, sillä bassontoiston ero TruePlayn kanssa ja ilman sitä on aika merkittävä.

Huom! Jos on tehnyt TruePlay-kalibroinnin aiemmin Sonos-soundbariinsa tai -kaiuttimiinsa, on koko homma tehtävä uudelleen, kun kokonaisuuteen lisää subwooferin.

Sonos Sub Mini det
Kaksi 6-tuumaista bassoelementtiä soittavat toisiaan vasten subwooferin sisällä. Kuva: Sonos

Sub Minin äänenlaatu – ennen TruePlayta

Kun toin Sub Minin testihuoneeseen, laitoin Beam-soundbarin tasolle television eteen ja asetin subwooferin lähelle nurkkaa.

Ääni oli melko hyvä jo ennen TruePlay-huonekorjaustakin. Beam kuulostaa tunnistettavasti Sonos-laitteelta ja on keskirekisteriltään täyteläinen. Elokuvan dialogit toistuvat selkeästi eikä puhe kuulosta terävältä. Beamin bassontoisto ei ole kovin hyvä.

Sub Mini tuo puuttuvan basson peliin ja jopa satunnaiseen nurkkaan sijoitettunakin se tekee äänentoistolle paljon hyvää.

Haittana on tosin se, että sen kuulee, mistä basso tulee. Nurkka on kauempana kuin soundbarin taso, joten äänet eivät osu korviin täydellisellä ajoituksella. Basso kuuluu tulevan jäljessä eikä kuulosta kovin lineaariselta. Nurkassa kaiutin luo epätoivottuja resonansseja, jotka peittävät keskirekisterin puhetta ja ääniefektejä.

Musiikkia kuunnellessa ongelma on vielä isompi ja päädyn alentamaan bassotasoa pari pykälää saadakseni sen sulautumaan paremmin äänikuvaan.

Sonos TruePlay
Kun TruePlay on kerran asennettu, sen voi sulkea ja käynnistää sovelluksesta. Kuvakaappaus

Äänenlaatu TruePlay-huonekorjauksen jälkeen

On aika aktivoida TruePlay. Ohjeistuksen mukaan on käytettävä iPhonea mikrofonina, ensin television edessä istuessa ja sen jälkeen ympräi huonetta liikkuen ja puhelinta ylös ja alas liikutellen, jolloin järjestelmä saa mitattua huoneen akustiikan.

Häiritsevät taajuudet ja värittymät katoavat kuin taikaiskusta. Beamin ääni aukeaa enemmän ja muuttuu puhtaammaksi, ja subwooferin ääni sulautuu siihen paremmin. Nyt nämä kaksi kaiutinta kuulostavat yhdeltä suuremmalta kaiuttimelta ja toimintaelokuvien katselu on viihdyttävämpää. Beam onnistuu toistamaan Dolby Atmos -surroundia aivan hyväksyttävästi ja subwoofer houkuttelee bassoääniefektit esiin. Kokonaisuus soi vakuuttavammin kuin aiemmin.

Subwoofer kuulostaa todella hyvältä ja etenkin musiikin kanssa eron huomaa. Sub Mini ei tee enempää kuin tarvitsee, mutta mitään ei myöskään jää kaipaamaan. Paitsi ehkä painetta. Sub Mini ei ole kaikkein vahvin kuulemani bassokaiutin, mutta se toimii vallan hyvin pienemmissä tiloissa, joissa ei kaivata valtavan kovaa äänenvoimakkuutta.

Sonos Sub Mini lifestyle 3
Kuva: Sonos

Tarpeeksi vahva basso

Sonosin Sam Feine kertoo meille, ettei Sub Minin ole tarkoituskaan kisata suuremman Subin äänenvoimakkuuden kanssa, vaan kuulostaa yhtä hyvältä normaalilla volyymilla:

– Pienen, suljetun kammion kompromissina on tietysti tyytyminen pienempään enimmäisvolyymiin. Sub Mini tehot riittävät paremmin kuin hyvin kaiken tyyppisten sisältöjen (elokuvien, musiikin, pelien…) kuunteluun, mutta se ei ole ihanteellinen todella kovalla äänenvoimakkuudella kuunteluun tai suuriin huoneisiin. Niissä tilanteissa Sub on parempi vaihtoehto.

Enpä olisi sitä paremmin sanonut. En tosin ole samaa mieltä siitä, että Sonos Sub olisi joku tehokone. Sitäkin vahvempia bassokaiuttimia on markkinoilla, myös samassa hintaluokassa.

Sonos Sub Mini Ray black scaled 1
Sub Mini ja Sonosin halvin soundbar Ray sopivat periaatteessa hyvin yhteen, mutta subwoofer on Rayhin nähden turhan tyyris. Kuva: Sonos

Vaihtoehto Sub Minille

On hieman mutkikas juttu löytää Sonos Sub Minille vaihtoehtoja, ellei Sonos Subia lasketa sellaiseksi. Jos on jo Sonos-systeemi käytössä, eivät muiden valmistajien subwooferit käy. Paitsi jos on Sonos Amp -vahvistimella varustettu stereojärjestelmä, sillä Ampissa on subwoofer-ulostulo, jonka kautta voi kytkeä langallisesti enemmän tehoja ja viihdyttävyyttä tarjoavan SVS-SB1000 Pron tai B&W ASW608:n.

Jos käytössä on isompi Arc-soundbar tai Five-kaiutinpari ja kaipaa niille bassokaiutinta, valitsisin isomman Sub-mallin, joka on äänenpaineeltaan samalla tasolla kaiuttimien kanssa.

Sonos Sub Mini lifestyle scaled 1
Kuva: Sonos

Oikein hinnoiteltu?

Sonos Sub on liian kallis pienempien Beam- ja Roam-soundbarien pariksi, samoin pienten One SL -kaiuttimien. Ollakseni rehellinen on mielestäni myös Sub Mini turhan tyyris näille. Ei tosin ehkä suorituskykyynsä nähden, sillä se kuulostaa todella hyvältä.

Ihmettelen kuitenkin, onko joku valmis maksamaan 500 euroa Beamista ja sitten vielä toiset 500 euroa Sub Ministä – yhtäkkiä television ääni onkin tuplaantunut! Laskelmat näyttävät vielä huonommalta Rayn kohdalla, sillä Sub Mini on melkein 70 % kalliimpi kuin itse soundbar.

Mutta jos järkeilyn kääntää niin päin, että saa Beamin ja Sub Minin pelkän Arcin hinnalla, vaikuttaa kokonaisuus yhtäkkiä ihan kelvolliselta. Vaikka Arc tarjoaakin vakuuttavampaa surroundia, on ääni kokonaisuutena parempi, jos käytössä on sekä Beam että subwoofer – niin tärkeässä roolissa basso on.

Jos kumpaankin systeemiin yhdistää takakaiuttimet, vaikkapa One SL -kaiutinparin, pääsee Beamin kokonaisuus vieläkin lähemmäs Arcia, kun molemmissa on nyt erilliset takakanavat. Arc tarjoaa myös erilliset yläkaiuttimet Atmos-äänelle luoden laajemman holografisen äänikuplan. Sub Minin kanssa Beam on silti edelleen parempi kokonaisuus.

Muotoillakseni asian vielä toisin, mahdollistaa Sub Mini siis Sonos Beamille (tai Raylle) sellaisen äänenlaadun, joka ei aiemmin ollut mahdollista – ilman, että kokonaishinta kasvaa liian kalliiksi.

Sonos Sub Mini lifestyle 5 scaled 1
Kotiteatterissa voi olla vain yksi Sonos Sub Mini. Kuva: Sonos

Kahden Sub Minin parittaminen ei onnistu

Lopuksi syvä huokaus: olin toivonut, että kahdesta Sub Ministä saisi jännittävän vaihtoehdon yhdelle Sub-mallille kalliimman Arc-soundbarin kaverina. Vaikka Sonos äskettäin mahdollisti kahden Subin parittamisen, voi yhdessä järjestelmässä olla vain yksi Sub Mini. Mielestäni tässä hukattiin hieno mahdollisuus.

Lue myös: Sonos Beam (Gen 2) – Minisoundbareista paras

Sonos Sub Mini SPREAD - cropped Photo GeirNordby
Kuva: Geir Gråbein Nordby

Yhteenveto: Sonos Sub Mini

Olin ensin hieman epäileväinen Sonos Sub Minin suhteen, sillä se on ainakin satasen kalliimpi kuin mitä olin toivonut. Ray-soundbarin tai edullisempien Sonos-kaiuttimien (tai Ikean Symfonisk-kaiuttimien) omistajille Sub Mini voi olla liian kallis. Jos sen sijaan kotoa löytyy Beam-soundbar, kannattaa harkita Sub Miniä – se todella onnistuu tuomaan kokonaisuuteen paljon lisää.

Vaikka Sub Mini ei olekaan luokkansa vahvin bassokaiutin, se toistaa bassoa niin siististi ja puhtaasti, että ei voi muuta kuin ihailla. Totuushan sitä paitsi on, että useimmat katsovat elokuvia ja sarjoja hyvin kohtuullisella volyymilla, mihin Sub Mini riittää mainiosti. Elokuvateatterin äänenpaineeseen se ei yllä, mutta tavallisen kokoisessa olohuoneessa Sub Mini on omiaan.

Karakter
Sonos Sub Mini
Basic

Ääni & Kuva kiteyttää

Puhdas bassontoisto. Tarjoaa Sonosin soundbareille ja kaiuttimille kaivatun perustan soinnille. Ei mikään maailman vahvin basso. Säätömahdollisuuksia vain vähän. Ja miksi ihmeessä ei voi yhdistää kahta bassokaiutinta?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Kannettava retrokaiutin

Soiva pokaali

Tässäkö haastaja Sonos Beamille?

Vertailussa edulliset soundbarit

Kotiteatteri kainaloon ja menoksi

Mikä äänikuva!

Ääni & Kuva
Scroll to Top