Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Sonos Arc, Sub (Gen 3), 2 x One SL

Sonoksen parasta kotiteatteriääntä

Sonoksen paras soundbar, Arc, täydentyy entistäkin paremmaksi takakaiuttimien ja subwooferin avulla. Lopputulos on vaikuttavan elämyksellistä kotiteatteriääntä.

Julkaistu 02.08.2021 - 11:52
Sonos Arc, Sub (Gen 3), 2 x One SL
Geir Gråbein Nordby

Testasimme Sonos Arc -soundbarin ensi kertaa viime kesänä. Pidimme kaiuttimesta aivan omillaankin todella paljon, sillä ilman subwooferiakin se onnistui tekemään huomattavan parannuksen elokuvaääneen. Se on paitsi parempi kuin television oma ääni, myös myös paljon parempi kuin useimmat samanhintaiset soundbarit, joiden mukana tulee subwoofer. Arcin suurin vahvuus on sen kirkas ja avoin äänikuva, joka leijailee huoneessa vapaasti. Atmos-ääniraitojen efektit tuntuvat tulevan yläpuolelta ja sivukaiuttimetkin onnistuvat luomaan melko vakuuttavan takaa tulevan äänen vaikutelman moniin muihin soundbareihin verrattuna.

sonos sub gen3
Sonos SUB on ehtinyt jo kolmanteen sukupolveen. Äänen puolesta se on samanlainen kuin ennenkin, mutta siinä on nyt tulevaisuusvarmempi ja tehokkaampi prosessori. Kuva: Sonos

Toki sille on aina rajansa, kuinka paljon soundbar yksinään voi saavuttaa ilman subwooferin tai takakaiuttimien tukea. Ja koska Sonos tarjoaa vaihtoehdot niihinkin, on aika kokeilla, miltä Sonoksen täysi setti kuulostaa. Kokonaisuus koostuu Arc-soundbarista, SUB-subwooferista sekä kahdesta Sonos One SL -kaiuttimesta.

sonos-onesl-pr-white-3
Sonos One SL -kaiutinpari toimii täydellisenä takakaiutinsettinä Arcille. Ja jos näiden laatu ei tyydytä, voi aina hankkia kalliimmat Sonos Five -kaiuttimet. Kuva: Sonos

Kokonaisuus on varsin joustava, sillä setin takakaiuttimet ovat Sonoksen tavallisia langattomia kaiuttimia, joita voi siis käyttää musiikin kuunteluun muissa tiloissa silloin, kun ne eivät ole kotiteatterikäytössä. Tietysti vaivattominta on vain kytkeä ne takakaiuttimiksi ja jättää ne sen jälkeen rauhaan.

Mainos

Kärsivällisyysharjoitus

Käyttöönotto vie hiukan aikaa, etenkin jos jokin laite vaatii tuoreimmat päivitykset. Ensin lisätään Arc ja mahdollisesti päivitetään se. Muutaman minuutin jälkeen sovellus tunnistaa subwooferin, yhdistää sen Arciin… ja päivittää subwooferin. Sama juttu kummankin takakaiuttimen kohdalla: ensin sovellus löytää yhden ja päivittää sen, ja vasta sen jälkeen voi käydä koko homman toisen kaiuttimen kohdalla. On tuskastuttavaa odotella jokaisen päivittymistä erikseen. Olisi helpompaa, jos sovelluksesta voisi ensin vain etsiä kaikki laitteet ja yhdistää subwooferin ja takakaiuttimet Arciin ja vasta sen jälkeen päivittää kaiken kerralla.

Sonos Arc & Panasonic TV
Sonos Arc on kutakuinkin samanlevyinen kuin 50-tuumainen tv. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Käyttäjäystävällisyys

Kun asennus on vihdoin saatu tehtyä, sujuu käyttö kuin tanssi. TruePlay-toiminnolla saa korjattua äänen huoneen akustiikkaan sopivaksi. Se siistii äänestä värittyneisyydet ja säröilyt mutta kadottaa samalla osan keskirekisterin lämmöstä ja täyteläisyydestä. Olisi hyvä, jos tilakorjauksen jälkeen voisi valita erilaisten ääniasetusten väliltä, jotta soinnista saisi omaan makuun sopivan.

Järjestelmän ohjaus on helppoa. Televisio kytketään HDMI eARC -liitäntään, jolloin ääni toistuu sitä kautta. Musiikin kuunteluun käytetään omaa suosikkisovellusta, kuten Tidalia, YouTubea tai Apple Musicia. Myös Spotify Connect löytyy. Eri huoneissa olevia Sonos-kaiuttimia voi halutessaan ryhmittää soittamaan samaa musiikkia.

Sonos Arc Black
Sonos Arc ja sarjan muut kaiuttimet ovat saatavilla myös mustina. Kuva: Sonos

Äänenlaatu

Laajennettu Sonos Arc soi avoimesti ja vivahteikkaasti eli hyvin samaan tapaan kuin miltä Arc kuulostaa yksinäänkin. Basso on kuitenkin vakaampi ja fyysisempi, ja surround kietoo kuulijan tilavampaan äänimaisemaan takakaiuttimien ansiosta.

Elokuvadialogi, kuten Netflixin Dolby Atmos -ääniraidalla varustetussa The Irishman -mestariteoksessa, toistuu virheettömästi ja erottuu hyvin muusta äänimaisemasta. Joe Pescin ja Robert De Niron keskustelu baaritiskillä toistuu vieläkin selkeämpien konsonanttien saattelemana kuin Samsung Q960A -soundbarilla, joten jokainen tavu erottuu kirkkaasti.

Sonos detalj 1 scaled 1
Sonos Arcin yhdistäminen tapahtuu kaiuttimen takapuolella sijaitsevan napin avulla, ja samasta paikasta löytyy myös korkearesoluutioista ääntä siirtävä, eARC:llä varustettu HDMI. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Surround on suurta ja avointa, ja vaikka Samsungilla on enemmän kanavia ja kaiutinelementtejä käytössään, ei vaikutelma takaa tulevasta äänestä jää Sonoksella heikommaksi. Korkeusvaikutelma on myös hyvä, joskin Samsungilla ehkä hitusen terävämpi. Sonoksella vain Arc-soundbar toimii Atmos-kanavana, kun taas Samsungilla myös takakaiuttimet osallistuvat korkeusvaikutelman luomiseen.

Jos jotain mukisemisen aihetta on, niin ääni tuntuu jäävän aina ohuenpuoleiseksi. Subwoofer tuo hyvää bassoa ja efektit ovat osin fyysisiäkin, mutta painetta saisi olla enemmän ja keskibassossa lisää tenhoa. Samsungin massiivista rintarekisteriä tulee ikävä. Tällä saralla Sonos on heikompi ja ääni terävämpi.

Sonos Arc 11 speakers
Sonos Arc -soundbarissa on 11 kaiutinelementtiä, joista jokaisella on oma vahvistimensa. Vaikka Arc luo itsekseenkin hyvän surroundin, on vaikutelma vielä parempi Sonos One -kaiutinparin kanssa. Kuva: Sonos

Musiikki

Musiikki soi puhtaasti ja avoimesti – varsin hifi-laatuisesti. Ääni on korrekti ilman värittyneisyyksiä. Soittimet ja laulu tulevat hyvin esiin. Ääni on taas makuumme turhan ohut, ja olisimme mielellään säätäneet sitä tuhdimmaksi. Musiikin suhteen Sonos on silti enemmän mieleemme kuin Samsung, missä paremmalla subwooferilla on iso rooli. Samsungin basso on meluisampi, kun taas Sonos on hallitumpi ja erottelevampi.

Kaikki ääni – myös stereomusiikki – tulee käytännössä surroundina. Eri ääniasetuksia ei ole tarjolla eikä esimerkiksi pelkän stereon valitseminen onnistu. Sitä varten voi toki irrottaa takakaiuttimet järjestelmästä. Arc yrittää silloinkin simuloida surroundia, mutta vaikutus on pienempi kuin takakaiuttimien kanssa. Olisi hienoa saada stereo- tai Pure Direct -asetus Sonoksen järjestelmään!

Sonos Arc White with Sub
Kuva: Sonos

Yhteenveto

Sonos Arc on hyvä soundbar yksinäänkin – ja vielä parempi, kun siihen yhdistää langattoman subwooferin ja takakaiuttimet! Ääni on kokonaisuudessa samankaltainen kuin pelkällä soundbarillakin, joten jos Arcin hieman ohut sointi ei ole omaan makuun, eivät lisäkaiuttimet välttämättä korjaa tilannetta. Ääni on ohuenpuoleinen mutta toisaalta erittäin vivahteikas ja ilmava, ja SUB (Gen 3) -subwoofer tuo harvinaisen laadukasta bassoääntä kokonaisuuteen. Arc tarvitsee mielestämme ehdottomasti bassokaiuttimen parikseen.

Hintalappu on subwooferin ja takakaiuttimien kanssa toki paljon isompi, mutta meistä kokonaisuus on hintansa väärti. Yksi vaihtoehto on hankkia Arc ensin ja täydentää järjestelmää myöhemmin lisäosilla. Vinkki: myös Ikean edullinen Symfonisk-kaiutin on yhteensopiva tämän järjestelmän kanssa.

Karakter
Sonos Arc, Sub (Gen 3), 2 x One SL
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

Avoin, miellyttävä ja vivahteikas ääni. Surround takakaiuttimien kanssa on todella hyvä, ja subwoofer tarjoaa laadukasta bassoa. Käyttäjäystävällinen kokonaisuus. Dynamiikkaa ei tuhlailla. TruePlay-tilakorjaus poistaa äänestä lämmön, eikä sointia voi säätää korjauksen jälkeen. Käyttöönotto vie aikaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Kannettava retrokaiutin

Soiva pokaali

Tässäkö haastaja Sonos Beamille?

Vertailussa edulliset soundbarit

Kotiteatteri kainaloon ja menoksi

Mikä äänikuva!

Ääni & Kuva
Scroll to Top