Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Samsung HW-Q995C

Edelleen paras tärkeimmissä

Jos puhutaan parhaan elokuvaäänen välittämisestä, on Samsungin huippumalli HW-Q995C oikea soundbar hommaan.

Julkaistu 19.09.2023 - 20:35
Samsung HW-Q995C
Audun Hage

Aina, kun saamme Samsungin uuden soundbarin testihuoneeseen, heräävät odotuksemme korkealle. Etenkin, jos kyseessä on 900-sarjan huippumalli, sillä sarja on sukupolvesta toiseen jaksanut hämmästyttää muhkealla elokuvateatteriäänellään. Sarjan uusin HW-Q995C, joka on vuoden 2022 testivoittaja HW-Q995B:n seuraaja.

Vuoden 2023 malli noudattaa samaa 11.1.4-kaiutinkonfiguraatiota ja on perusperiaatteiltaan muutenkin samanlainen. Pakkaukseen kuuluvat soundbarin lisäksi subwoofer ja takakaiuttimet.

HW Q995C 002 Set R Perspective Titan Black scaled 1
Samsung HW-Q995C on soundbarin, subwooferin ja kahden takakaiuttimen muodostama kokonaisuus. Kuva: Samsung

Samsung HW-Q995C

123-senttinen HW-Q995C  on testin suurimpia. Kulmikas muotoilu ja perforoitua metallia oleva kuori eivät ehkä ole kaikkein sisustuksellisempia valintoja, vaikka malli onkin hieman vaaleamman harmaa kuin edeltäjänsä. Kaipaamme yhä vanhemmissa sukupolvissa käytettyjä kangasverhoiluja, mutta Samsung lienee luopunut niistä saadakseen hintaa alaspäin. Acoustic Lensillä varustettu subwoofer ja takakaiuttimet ovat samat kuin viime vuoden mallissa.

Mainos
Lifestyle Q Series Q995C FocusDuo 003 scaled 1
Kuva: Samsung

Käyttöönotto ja käyttö

HW-Q995 on runsaasti varusteltu malli, jonka uutuuksiin kuuluu sisäänrakennettu SmartThings Hub. Sen avulla kaiutin toimii osana älykotijärjestelmää ja sitä voi myös käyttää muiden älykotilaitteiden ohjaamiseen. Päivitetty Q Symphony hyödyntää uusien Samsungin televisioiden omaa ääntä osana kokonaisuutta.

Kun soundbarin ottaa käyttöön, kannattaa ladata ensin Samsung SmartThings -sovellus. Sen avulla laite on helpompi yhdistää verkkoon, ja sovellus tarjoaa enemmän asetuksia ja toimintoja. Käytöönotto sujui sulavasti ja soundbar oli äkkiä yhdistetty huoneen muihin kaiuttimiin.

HW-Q995 on varustettu HDMI eARC -äänenpalautuksella, joten se vastaanottaa korkearesoluutioista audiosignaalia. Lisäksi löytyy kaksi HDMI-sisääntuloa, joihin voi kytkeä lisää videolähteitä. 4K/120 Hz- ja VRR-videosignaaleja soundbar ei edelleenkään välitä, joten pelikonsolit ja vastaavat kannattaa kytkeä suoraan televisioon. Dolby Atmos -signaalia voi lähettää televisiosta soundbariin Wi-Fin kautta (vaatii yhteensopivan Samsungin tv:n), joten teoriassa HDMI-kaapeli ei ole välttämätön. Wi-Fi-lähetys käyttää kuitenkin pakattua Dolby Digital+ -standardia, joten paras äänenlaatu saadaan edelleen HDMI eARC:n kautta.

Samsungin langattomat liitäntävaihtoehdot ovat hyvät: Bluetooth, AirPlay 2 ja Spotify Connect.

Markkinoilla on pienempiä ja sievempiäkin soundbareja, mutta Samsung tarjoaa vaikuttavan laajaa ja kolmiulotteista surroundia.

Äänenlaatu

Sydän pamppaillen painoimme play-nappia, mutta onneksi ei tarvinnut taaskaan pettyä: HW-Q995C maalaa jättimäisen, lavean ja ison äänimaiseman, joka imaisee suoraan mukaan Mission Impossible: Falloutin toimintaan.

HW-Q995C toistaa puhetta kirkkaasti ja selkeästi, ja surroundkanavien ääni tukee kokonaisuutta. Pääsemme lähemmäksi Tom Cruisea ja kumppaneita kuin millään muulla tämän vertailun soundbarilla! Kun räiskintäkohtaukset pääsevät vauhtiin, Samsung osoittaa muskelinsa kaikkien kanaviensa osalta, jylisevän mutta tiukan subwooferin mukaan lukien.

Samsungin kokonaisuuden sointi herättää välittömästi elokuvateatterin tunnelman, jossa ulkomaailma unohtuu nopeasti. Tilantuntu on niin vaikuttavaa, että se muistuttaa parhaita teatterissa koettuja elokuvaelämyksiä. Siinä mielessä HW-Q995C muistuttaa hyvin paljon edeltäjäänsä, mutta se on vain hyvä asia.

Myös musiikki toimii, vaikka ei olekaan Samsungin vahvuus. Laulu toistuu isona ja kirkkaana ja niin pop, rock kuin R&B kuulostavat viihdyttäviltä suuren ja täyteläisen äänimaiseman ansiosta. Bassorekisteri saisi tosin olla hiukan tarkempikin.

Subwoofer tarjoilee mahtavaa ja syvää bassoa, mutta se on kehitetty elokuvia ja bassovoittoisia efektejä varten eikä niinkään musiikin herkkyys ja vivahteikkuus edellä. Sonyn subwoofer on hieman aistikkaampi ja osuu tarkasti nuotilleen etenkin bassokitaran ja kontrabasson osalta.

HW Q995C 014 Subwoofer R Perspective Titan Black scaled 1
Kuva: Samsung

Kenelle?

Samsung HW-W995C on suuri ja väkeväsointinen soundbar hänelle, joka kaipaa parasta suorituskykyä – ja jolla ei ole tilasta pulaa. Tämä soundbar on tarkoitettu ison ruudun pariksi! Jos HW-Q995B:n kaverina on yhteensopiva Samsungin tv, pääsee hyödyntämään Q Symphony -toimintoa, joka yhdistää tv:n äänen soundbarin sointiin.

Yhteenveto: Samsung HW-Q995C

HW-Q995C jatkaa Samsungin viime vuosien huippusoundbarien jalanjäljissä. Kaiutin on iso, kulmikas eikä ehkä erityisen kaunis – mutta se tarjoaa lyömätöntä elokuvateatterin tunnelmaa!

Samsungin äänimaisema niin elokuvissa kuin tv-ohjelmissakin on vaikuttavan todentuntuinen, suuri ja läsnäoleva, ja musiikkiakin voi soundbarilla kuunnella. Kun miettii, että hintaan kuuluvat soundbar, subwoofer ja takakaiuttimet, tuntuu HW-Q995C suorastaan edulliselta ja ansaitsee ehdottomasti testivoittajan tittelin.

Karakter
Samsung HW-Q995C
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Väkevä soundbar, joka tarjoaa suurta, tarkkaa ja mukaansatempaavaa sointia, muhkeaa äänenpainetta ja syvää bassoa. Ei järin kaunis. Kulmikas soundbar vie melko lailla tilaa tv-tasolta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Kannettava retrokaiutin

Soiva pokaali

Tässäkö haastaja Sonos Beamille?

Vertailussa edulliset soundbarit

Kotiteatteri kainaloon ja menoksi

Mikä äänikuva!

Ääni & Kuva
Scroll to Top