Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Sony HT-A5000

Sony syytää nannaa

Sony HT-A5000 on loistava, helppokäyttöinen ja monin ominaisuuksin varustettu soundbar.

Julkaistu 19.09.2023 - 20:35
Sony HT-A5000
Audun Hage

Sonylla on laaja soundbarvalikoima, joiden joukosta vertailuumme valikoitui aiemmissa testeissämme mainiosti pärjännyt premium-malli HT-A5000. HT-A5000 tarjoaa aika lailla kaiken, mitä Sonylla on kaiutinteknologian akustisen osaamisen saralla tarjottavanaan.

Sony HT-A5000

Malli on testin suurimpia: 120 cm leveänä sopii se parhaiten isoille tv-ruuduille. Muotoilu on tyylikästä, mutta mattamusta viimeistely sopii paremmin ehkä kotiteatteriin kuin olohuoneeseen. Valkoinen tai harmaa vaihtoehto voisivat olla paikallaan.

HT-A5000 edustaa 5.1.2-konfiguraatiota, jossa on erilliset yläkaiuttimet korkeuskanavia varten. Kaiutin tukee Dolby Atmosta, DTS:X:ää ja Sonyn omaa 360 Audio -musiikkiformaattia.

Mainos

Sony HT-A5000 on suunniteltu toimimaan hyvin yksin, mutta se on laajennettavissa SA-SW3-subwooferilla ja SA-RS3-takakaiuttimilla, jotka meillä myös oli tässä testissä käytettävissä.

A5000 CloseUp Large scaled 1
Kuva: Sony

Käyttö ja käyttöönotto

HT-A5000:n liitäntävaihtoehdot ovat hyvät. Tv:tä varten olevan HDMI eARC -äänenpalautuskanavan lisäksi on HDMI-sisääntulo esimerkiksi Blu-ray-soitinta, pelikonsolia tai Apple TV:tä varten.

Jos haluaa kuunnella musiikkia, tarjoaa HT-A5000 sisäänrakennetun Wi-Fin sekä tuen Spotify Connectille, Apple AirPlay 2:lle, Google Chromecastille ja Bluetoothille. Soittomahdolllisuuksia siis piisaa.

Pari helppokäyttöisyyttä lisäävää ominaisuuttakin löytyy. Asetuksille on oma valikkonsa, jonka saa tv-ruutuun näkyville. Sen avulla on kätevä suunnistaa käyttöönottoa vaihe vaiheelta, tehdä ääniasetuksia ja lisätä uusia kaiuttimia.

Itse soundbarissakin on pieni näyttö, joka kertoo tärkeimmät. Se kuitenkin himmenee, kun se ei ole käytössä.

Sony-HT-A5000-OSD Sony-HT-A5000-display
<
>
Lukuisten kaiutinelementtien keskeltä on löytynyt paikka pienelle näytölle, joka kertoo oleelliset asetukset. Kun sitä ei käytä, se himmenee näkyviltä häiritsemästä elokuvakokemusta. Kuva: Audun Hage

 

Äänenlaatu

Tärkeintä soundbarissa on tietenkin äänenlaatu, mutta HT-A5000 onnistuu vakuuttamaan siinäkin. Äänikuva on sekä suurempi että vivahteikkaampi kuin useimmilla kilpailijoilla. Sointitasapaino on kirkas ja täyteläinen, diskantti hienostunut ja keskirekisteri puhdas.

Surround on vaikuttavan laveaa ja ympäröi kuulijan uskottavasti. Sony soittaa kovaa ja puhtaasti jopa ilman takakaiuttimien apua.

Puheentoisto on kirkasta ja erottuvaa – Mission Impossible: Falloutissa pääsemme lähelle Ethan Huntin (Tom Cruise) ja tiiminsä välistä keskustelua ja saamme paremman käsityksen hahmojen tunteista ja äänensävyistä – pieni juttu, mutta tekee elokuvasta todentuntuisemman ja tempaa paremmin mukaansa.

Vaikutelma säilyy, kun kytkemme mukaan SW-SA3-subwooferin ja RS-3-takakaiuttimen. Vaikka soundbarin basso on omillaankin käyttökelpoinen, se luonnollisesti saa uuden ulottuvuuden subwooferin myötä. Sonyn huonekorjaus tekee erinomaista työtä eri kanavien yhdistelemisessä ja sulkee äänikuplan takanamme uskottavasti.

Sony saa musiikista hyvät puolet irti ja maalaa siinäkin laajan äänimaiseman. Soittolista kuulostaa isolta, lavealta ja täyteläiseltä, ja basso soi vakaasti ja rytmikkäästi. Eikä tämä päde vain stereoon: kokeilimme myös Dolby Atmos -kappaleita ja Sonyn omia 360 Audio -ääniraitoja Tidalista, jolloin kaikki kanavat otetaan käyttöön immersiivisemmän musiikkikokemuksen luomiseksi. Vaikutelma riippuu paljon levytyksestä ja miksauksesta, mutta parhaimpia kuunnellessa pääsee kokemaan todella hienoja hetkiä.

Kenelle?

Sony HT-A5000 on suunnattu hänelle, jota ei suuri ja leveä soundbar television alla häiritse. Kaiutin sopiikin parhaiten isojen, yli 65-tuumaisten televisioiden pariksi.

Uudempien Sony-televisioiden, kuten A80L:n omistajat, voivat yhdistää tv:n oman äänen soundbarin ääneen ja nauttia näin vieläkin tarkemmin kohdistetusta keskikanavasta Acoustic Center Sync -nimisen toiminnon avulla.

Yhteenveto: Sony HT-A5000

Meillä oli jo entuudestaan hyviä kokemuksia Sony HT-A5000:sta, ja vertailussa vaikutelma vain vahvistuu. Sony on hinta-laatusuhteeltaan testin parhaita soundbareja.

HT-A5000 kuulostaa loistavalta yksinäänkin, mutta paranee toki subwooferin ja takakaiuttimien kanssa. Plussaa helppokäyttöisyydestä. Loistava lähtökohta unelmien soundbar-järjestelmän luomiseen!

Karakter
Sony HT-A5000
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Äänimaisema on suuri ja kirkas, surround vakuuttava ja volyymia riittää soinnin kärsimättä. Teollinen look ei ehkä ole paras olohuoneeseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Klassikkodesignia pöytäkoossa

Kannettava retrokaiutin

Soiva pokaali

Tässäkö haastaja Sonos Beamille?

Vertailussa edulliset soundbarit

Kotiteatteri kainaloon ja menoksi

Ääni & Kuva
Scroll to Top