Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Samsung HW-Q995B

Jyhkeää leffateatteriääntä

Viime vuoden suosikkimallia seuraava Samsung HW-Q995B saa elokuvat soimaan jylhästi!

Julkaistu 17.08.2022 - 11:08
Samsung HW-Q995B
Audun Hage

Samsungin maine soundbar-rintamalla on vankka. Pari vuotta sitten Samsung perusti Kaliforniaan oman Audio Labin, jonka jälkeen olemme nähneet markkinoiden parhaisiin kuuluvien soundbarien vyöryvän merkiltä. Nyt pääsemme testaamaan HW-Q995B-mallia, joka jatkaa viime vuonna testaamamme HW-Q960A-mallin jalanjäljissä.

HW-Q995B on konfiguraatioltaan sama 11.1.4 kuin viime vuoden mallikin. Numerorimpsun 4 viittaa siihen, että sekä soundbar että takakaiuttimet on varustettu korkeuskanavilla Dolby Atmosta ja DTS:X:ää ajatellen. Yhteensä järjestelmässä on 22 kaiutinelementtiä, joiden on tarkoitus luoda kuulijan ympärille suuri ja uskottava surround-kupla.

vd0038 explore screens for all26 feature full bleed pc 1440x750.jpg
Samsung HW-Q995B koostuu soundbarista, subwooferista ja kahdesta surround-takakaiuttimesta. Kuva: Samsung

Lue myös: Samsung HW-Q960A – Samsungin paras soundbar on vieläkin parempi

Mainos

Samsung HW-Q995B: Design

Kun saamme HW-Q995B:n purettua pakkauksestaan, huomaamme heti sen yhdennäköisyyden edeltäjäänsä nähden. Ne ovat tarkalleen samankokoiset, mutta siinä, missä edeltäjän etuverkko oli verhoiltu Kvardatin kankaalla, on uutuudessa vain musta metalliverkko. Se näyttää vähän teollisemmalta kuin tyylikäs kangas, mutta onhan se toisaalta ehkä puhtaanapidon kannalta helpompi.

Tervetullut muutos tälle vuodelle sen sijaan on se, että pieni infonäyttö on siirretty päältä soundbarin etupuolelle, josta sen tiedot oikeasti oi nähdäkin sohvalla istuen. Kiitos siitä!

Myös subwooferin muotoilua on uudistettu mallivuoteen 2022. Kuvissa se näyttää jättimäiseltä, mutta on itse asiassa siisti 8-tuumainen, joka löytyy Samsungin Acoustic Lens -nimisen luukun takaa. Toisin sanoen bassoelementti on samaa kokoa kuin edeltäjässäkin.

Helppo käyttöönotto

Kyseessä on raskaan sarjan soundbar, joka on tarkoitettu isompien televisioiden pariksi. Se mahtuu helposti useimpien ruutujen alle, mutta se kannattaa kuitenkin vetää tv-tasolla mieluummin etureunaan, jottei korkeuskanavien ääni tyssää televisioruutuun. Myös seinäkiinnitys onnistuu ja kiinnikkeet kuuluvat pakkaukseen.

Ennen käyttöönottoa kannattaa ladata Samsung SmartThings -sovellus. Sen avulla laitteet saa kätevästi kytkettyä Wi-Fiin, ja sovellus tarjoaa myös laajemmin asetuksia ja toimintoja.

HW-Q995:n subwoofer on varustettu Auto EQ -tilakorjauksella, joka mukauttaa bassontoiston huoneen akustiikan mukaan. Tilakorjaus tehdään subwooferiin integroidun mikrofonin avulla. Myös soundbarissa on nyt mikrofonit, joilla koko äänikuvan saa mukautettua tilaan Spacefit Sound -tilakorjauksella.

Q990B KV Horizontal
Jos HW-Q995B:ä käyttää yhteensopivan Samsungin television kanssa, pääsee hyödyntämään valmistajan Q Symphony -toimintoa, jossa tv:n oma kaiutin toimii lisäkaiuttimena kotiteatterijärjestelmälle. Kuva: Samsung

 

Hyvät liitännät – myös langattomasti

Kaiuttimessa on HDMI eARC-ulostulo äänenpalautuskanavalla, joten se vastaanottaa korkearesoluutioista ääntä (uudehkosta) televisiosta. Käytössä on myös kaksi HDMI-sisääntuloa, joihin saa kiinni ulkoisen AV-lähteen, kuten Apple TV:n, pelikonsolin tai Blu-ray-soittimen. Kovatehoisten tietokoneiden ja pelikonsolien omistajien kannattaa huomioida, ettei HW-Q995 pysty välittämään videosignaalia 4K/120 Hz-laadulla tai VRR:n kanssa.

Sen sijaan tämän vuoden malli osaa siirtää Dolby Atmos -signaalia televisiosta Wi-Fin kautta. Silloin tosin käytössä pitää olla Samsungin vuoden 2022 tv (Q70B tai parempi).

Huom! Wi-Fi-siirto hyödyntää pakattua Dolby Digital+-standardia, joka toimii hyvin, mikäli katsoo sarjoja ja elokuvia suoratoistopalveluista. Jos kuitenkin käytössä on korkearesoluutioinen videolähde, kuten 4K Blu-ray, suosittelemme HDMI-sisääntulon käyttämistä.

Edellä mainittujen lisäksi tarjolla ovat myös Bluetooth, AirPlay 2, Chromecast ja Spotify Connect, eli mahdollisuuksia piisaa.

Lifestyle Q Series Q995B FocusDuo 003
123 cm leveänä soundbarina Samsung HW-Q995B on kutakuinkin yhtä leveä kuin 55-tuumainen tv. Se on melko litteä, joten se mahtuu hyvin useimpien ruutujen alle – kunhan katsoo, että korkeuskanavilla on riittävästi tilaa yläpuolellaan! Kuva: Audun Hage

Äänenlaatu

Viime vuoden huippumalli HW-Q960A holi niin menestyksekäs testissämme, että odotuksemme olivat tietysti korkealla uuden version suhteen. Edeltäjän surround oli niin vakuuttavaa, että nimesimme sen vuoden 2021 parhaaksi soundbariksi highend-luokassa. Ja jälleen Samsung näyttää kaapin paikan!

Aloitamme testin F1-dokumentilla Drive to Survive, joka paljastaa välittömästi, että käsillä on todella laadukas soundbar. Netflix-sarjan hektinen ja vaativa ääniraita sisältää niin haastatteluja, musiikkia kuin moottorin pärinääkin. Äänileikkaus on taidokasta, ja Samsungin soundbarilla sen todella huomaa.

Puhe erottuu F1-sirkuksen keskeltä erittäin selkeästi, ja ääniefektit toistuvat vahvoina, kirkkaina ja säröttä. Taustamusiikki leijuu omassa tilavassa avaruudessaan.

Siirrymme Netflixin tuoreeseen The Gray Man -elokuvaan, joka on F1-sarjan tavoin Dolby Atmos -formaatissa. Jälleen Samsung onnistuu kietomaan meidät vakaaseen, jättimäiseen ja uskottavaan äänikuvaan.

Ryan Goslingin ja Billy Bob Thorntonin repliikit avauskohtauksessa erottuvat vahvoina ja selkeinä keskikanavassa, ja pienet mutta tärkeät vivahteet tekevät ääniraidasta uskottavamman. Ympäristön äänet toistuvat todella realistisesti ja on kuin istuisi samassa huoneessa herrojen kanssa.

– Todella vahva ja kirkas ääni. Ja tilantuntu on huikea! Samsung on onnistunut luomaan valtavan äänimaiseman, joka muistuttaa oikeaa elokuvateatteriääntä, innostuu Geir.

– Niin, tässähän todella tempautuu mukaan toimintaan, Audun myötäilee.

Katsomme elokuvan toimintakohtauksia, jotka todistavat, että tehoa kaiuttimessa riittää.  HW-Q995B jaksaa soittaa todella kovalla ja silti luo tilaa muhkeimmillekin jaksoille. Tällä kotiteatterijärjestelmällä ei ole lainkaan vaikeuksia täyttää 30-neliöistä kuunteluhuonettamme vahvalla äänellä ja uskottavalla volyymilla.

Uusi subwoofer on myös loistava: bassontoisto on matalampaa ja iskevämpää kuin edeltäjällä. Iskut tuntuvat tiukemmilta ja tarkemmilta kuin viime vuoden mallissa, ja ne istuvat äänimaisemaan täydellisesti.

Basson painetta ei ihan voi verrata Klipsch Cinema 1200 -systeemin 12-tuumaiseen subwooferiin. Toisaalta Samsungin basso on tasapainoisempi ja tiukempi. Kun basso ei kuulu ääniraitaan, subwoofer ei tee juuri mitään, mutta tarpeen tullen se puskee täysillä!

samsung hw q995b display scaled 1
Pieni näyttö on älytty siirtää päältä etupuolelle, josta sen jopa näkee. Halleluja! Kuva: Samsung

 

Myös musiikin kuunteluun

Entäpä sitten musiikki? Äänikuva on tietenkin niukempi stereokaiuttimiin verrattuna, emmekä ikinä vaihtaisi hifi-järjestelmää soundbariin. HW-Q995B toimii kuitenkin erinomaisesti taustamusiikin kuunteluun.

Laulu toistuu kirkkaana ja erottuvana, ja esimerkiksi Auroran ääni soi intiimisti. Basso soi hienosti muun musiikin mukana ja esimerkiksi Rammstein ja Tiësto kuulostavat kovilta: basso moukaroi kunnolla ja tarkasti eikä laahaa perässä kuten edeltäjällä.

Lisäksi saimme äänikuvasta hieman leveämmän yhdistämällä surround-kaiuttimet mukaan. Korrektia toistoa näin ei tietenkään saa, mutta tilantuntu kasvaa ja stereokuva hieman kirkastuu. Etenkin jos laittaa surround-kaiuttimet vasemman ja oikean kanavan eteen, mikä onnistuu SmartThings-sovelluksesta.

Aktiiviseen musiikinkuunteluun suosittelemme aina mieluummin hyviä stereokaiuttimia soundbarin sijaan.

Yhteenveto: Samsung HW-Q995B

Edeltäjäänsä verrattuna Samsung HW-Q995B ei ole järin mullistava, mutta pieniä parannuksia on tehty. Eipä sillä, että Samsungilla olisi kovasti parannettavaa ollutkaan! HW-Q995B kuulostaa aivan loistavalta sarjojen ja elokuvien kanssa ja toimii pienin varauksin myös musiikin kuunteluun.

Uusi huippumalli osaa soittaa Dolby Atmos -ääntä langattomasti, mikä helpottaa johtokaaosta vältteleviä. Subwooferin basso on entistä tiukempi ja tarkempi, olipa ääniraidalla sitten kontrabasso tai räjähtävä auto.

Ei siis ole epäilystäkään siitä, etteikö tämä edelleen olisi luokkansa paras soundbar. Valtava, uskottava ja yksityiskohtainen äänimaisema nostaa parhaimpien tuotantojen kohdalla ihon kananlihalle. Jos kaipaa elokuvateatterimaista tunnelmaa mutta ei halua täysikokoista kotiteatterijärjestelmää, suosittelemme ehdottomasti tätä soundbaria!

Karakter
Samsung HW-Q995B
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

Samsung HW-Q995B maalaa suuren, uskottavan ja tilallisen äänimaiseman, joka vetäisee kuulijan mukaan elokuvan tapahtumiin. Jaksaa soittaa kovaa ja puhtaasti. Uutuus maksaa hieman enemmän kuin edeltäjänsä HW-Q960A, joka on edelleen hyvä ostos.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Kannettava retrokaiutin

Soiva pokaali

Tässäkö haastaja Sonos Beamille?

Vertailussa edulliset soundbarit

Kotiteatteri kainaloon ja menoksi

Mikä äänikuva!

Ääni & Kuva
Scroll to Top