Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Samsung HW-Q960A

Samsungin paras soundbar on vieläkin parempi

Samsung HW-Q960A vakuuttaa vahvalla surround-äänellään, joka kietoo kuulijan kovempaan soundiin kuin kilpailijansa. Todellinen löytö!

Julkaistu 31.08.2021 - 18:19
Samsung HW-Q960A
Audun Hage

HW-Q960A seuraa viimevuotisen HW-Q950T-mallin jalanjäljissä. Nimesimme edeltäjän highend-luokan parhaaksi soundbariksi 2020. Tämän vuoden uutuus näyttää aivan samalta kuin viimeksikin, mutta siinä on aiempaa enemmän kanavia surroundin luomiseen. Mitä merkitystä tällä on käytännön kokemuksen kannalta jää nähtäväksi, mutta tavoite ainakin on luoda vaikuttava äänikupla kuulijan ympärille.

Samsungin kaiutin on varustettu HDMI eARC-sisääntulolla, joten se vastaanottaa korkearesoluutioista ääntä uudemmista televisioista. Langaton yhteys onnistuu Bluetoothin tai Wi-Fin avulla. Tämän vuoden mallissa on myös AirPlay, Chromecast ja Spotify Connect, joten musiikin soittaminen onnistuu monipuolisesti.

Samsung TV scaled 1
Samsung HW-Q960A. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Samsung HW-Q960A käytössä

HW-Q960A on iso soundbar, joka on tarkoitettu suurien televisioiden pariksi. 123 cm leveänä se on kutakuinkin 55-tuumaisen tv:n mittainen. Suhteellisen matalana se kuitenkin mahtuu useimpien televisioiden alle. Hillitty ulkonäkö on varmistettu mustalla kangasverhoilulla, joka on tanskalaisen laatumerkin Kvadratin käsialaa. Soundbarin saa toki myös seinälle mukana tulevilla kiinnikkeillä.

Mainos

Samsung Q960A vaatii hieman enemmän työtä käyttöönoton yhteydessä kuin saman valmistajan pienemmät mallit. Helpointa on asentaa ensin SmartThings-sovellus, jonka avulla pääsee sitä paitsi käsiksi myös edistyneempiin ominaisuuksiin. Q960 on saanut muun muassa Auto EQ -tilakorjauksen, joka mukauttaa bassontoiston huoneen akustiikan mukaan hyödyntämällä subwooferin mikrofonia. Kun kytkee kaiuttimen uudempaan Samsungin televisioon (2021 Q70A sitä myöhemmät) saa käyttöönsä Spacefit Sound+ -ominaisuuden, joka kuuntelee ja mukauttaa koko äänikuvan tilaan sopivaksi.

Q960A on helppo käyttää mukana tulevan kaukosäätimen avulla, mutta näytön sijoittaminen soundbarin yläpuolelle on hiukan yllättävä valinta. Sohvalta katsoen näyttöä on melkein mahdoton nähdä, ja siellähän sitä yleensä istutaan, kun laitetta käytetään…

Samsung HDMI scaled 1
Samsung HW-Q960A on varustettu kahdella HDMI-sisääntulolla ja yhdellä HDMI-ulostulolla, jossa on television äänenpalautuskanava (eARC). Kuva: Geir Gråbein Nordby

Äänenlaatu

Kuten todettua, on Samsung HW-Q960A-kaiuttimessa melko vaikuttava määrä kanavia – tarkalleen ottaen 11.1.4. Soundbarissa itsessään on vasen ja oikea stereo sekä keskikanava ja lisäksi korkeus- ja sivukanavat Dolby Atmokselle ja DTS-X:lle. Loput kanavista toistuvat takakaiuttimien kautta, joissa niissäkin on nyt sekä korkeus- että sivuelementit. Kokonaisuuteen kuuluu myös aktiivinen langaton subwoofer 8-tuumaisella bassolla.

Elementtien määrä ei sinänsä ole oleellinen, vaan se, miltä kaiutin käytännössä kuulostaa. Ja Samsung on onnistunut tekemään kuuluvaa parannusta tähän vuoteen!

Aloitamme testin usein herrojen Joe Pesci ja Robert De Niro dialogilla The Irishman – gangsterileffasta. Puhe on erittäin vahvaa ja selkeää ja toistuu läsnäolevasti. Myös tilantuntu tekee vaikutuksen: on kuin istuisi itse baaritiskillä herrojen jutustelua kuunnellen, lasien kilistellessä ja musiikin soidessa etäämpänä taustalla. Elokuva vie meidät seuraavaksi paljon isompaan huoneeseen (vankilaan), jossa myös tuntuu kuin olisi itse osa toimintaa sen sijaan, että katselisi ja kuuntelisi vain ulkopuolelta. Takakaiuttimet tekevät selvästi äänestä leveämmän, syvemmän ja kolmiulotteisemman. Nyt ollaan jo lähellä oikeaa elokuvateatteriääntä!

Halusimme tietysti testata soundbaria myös toimintakohtauksia kuuntelemalla, ja on selvää, että Q960A soi kovaa ja kirkkaasti. Snabba Cash -sarjan ampumakohtaukset iskevät kivenkovaa, kun luodit kimpoilevat päidemme ympärillä. Ei epäilystäkään: Samsungilla on paljon enemmän eloa ja voimaa samassa kohtauksessa kuin Sonos Arcilla, eikä ääni kuitenkaan säröile.

HW-Q960A side

HW-Q960:ssa on kaiutinelementit myös sivuilla, minkä ansiosta äänikuva on laajempi. Tämä kannattaa huomioida, kun suunnittelee soundbarille sopivaa paikkaa. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Entä musiikki?

Yhä useampi käyttää televisiotaan ja soundbariaan myös musiikin kuunteluun. Vaikka Samsungin kaiutin ei korvaa aitoja stereokaiuttimia, se toimii hyvin. Lizzon ja Cardi B:n uusi Rumors paljastaa, ettei subwooferin bassontoisto ole maailman nopeinta ja erottelevinta. Rytmit tulevat silti hyvin esiin ja keskibasso viihdyttää. Myös laulussa on täyteläinen ja lämmin sointi, keskirekisterin soidessa suurena ja täyteläisenä.

Samsungin sointi on yleisesti ottaen tummasävyisempi kuin Sonoksella, joka voi näyttäytyä liian kevyenä ja latteana mutta myös vivahteikkaampana. Samsungin stereoääni on musiikin kanssa hieman kapeampi ja jotkut levytykset kannattaa soittaa Surround-asetuksella, joka avaa äänikuvaa kunnolla. Toisten musiikkityylien kanssa se saattaa tosin kuulostaa teennäiseltä tai liioitellulta.

Yhteenveto

Samsung HW-Q960A on ehdottomasti luokkansa parhaita soundbareja. Tuki tärkeimmille ääniformaateille ja melkoinen määrä kanavia takaavat, että ääni on valtava, tarkka ja kietoo maailmaansa uskottavasti. HW-Q960:n kanssa elokuvat kuulostavat läsnäolevilta ja voimakkailta, ja soundbar sopii myös musiikin kuunteluun. Subwoofer ei ole yhtä tiukka kuin esimerkiksi kalliimmassa Sonos Subissa, ja osalle Sonos Arcin vivahteikkaampi äänentoisto on varmasti mieluisampi. Erilaisia tv-sarjoja ja elokuvia ajatellen on kuitenkin vaikea löytää Samsungia parempaa vaihtoehtoa, varsinkaan tähän hintaan.

Huom! Jos ei kaipaa takakaiuttimia omaan olohuoneeseensa, on HW-Q910A-malli hyvä vaihtoehto. Se on noin kolmesataa euroa edullisempi ja käsittää saman soundbarin ja subwooferin mutta vain ilman erillisiä takakaiuttimia.

 

 

 

Karakter
Samsung HW-Q960A
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

Maalaa laajan ja tarkan surround-kuvan, jota on todella vangitsevaa kuunnella. Ehdottomasti parhaita Atmos-soundbareja! Kaiuttimen yläpuolella olevaa näyttöä on hankala lukea sohvalta käsin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Klassikkodesignia pöytäkoossa

Kannettava retrokaiutin

Soiva pokaali

Tässäkö haastaja Sonos Beamille?

Vertailussa edulliset soundbarit

Kotiteatteri kainaloon ja menoksi

Ääni & Kuva
Scroll to Top