Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Samsung HW-Q950T

Soundbarista kotiteatteriksi

Samsung HW-Q950T on valmistajansa uusin huippumalli, ja ansaitusti – tässä soundbarissa riittää ruutia!

Julkaistu 30.10.2020 - 10:31
Samsung HW-Q950T
Geir Gråbein Nordby

Voi ehkä vaikuttaa hullulta maksaa 1 500 euroa soundbarista – mutta soundbar ei aina tarkoita kompromissia, vaan laadukkaalla kokonaisuudella saa oikean kotiteatterin aikaiseksi.

Yksi ääriesimerkki tästä on Sennheiser Ambeo, joka on kallein ja paras koskaan testaamamme soundbar. Samsung HW-Q950T puolestaan tulee lähimmäksi aitoa kotiteatterijärjestelmää, sillä siihen kuuluu myös takakaiuttimet, joten sen ei tarvitse tyytyä vain simuloimaan surroundia.

Hintaan kuuluu myös tehokas subwoofer, joka taas Sennheiserin tapauksessa pitää ostaa Ambeolle erikseen. Vieläpä erimerkkinen, ja ehdottomasti langallinen. Sellainen kasvattaa Samsungin ja Sennheiserin hintaeron isoksi. Todella isoksi.

Mainos
Samsung hw-q950t
Langattomien takakaiuttimien, subwooferin ja 13 surround-kanavan avulla Samsung HW-Q950T luo eloa ja liikettä olohuoneeseen. Kuva: Samsung

HW-Q950T:ssä soundbarissa ja takakaiuttimissa on sisäänrakennetut korkeuskanavat, joita 3D-ääniformaatit Dolby Atmos ja DTS:X voivat hyödyntää.

Lue myös: Sennheiser Ambeo Soundbar SB01 – Maailman paras soundbar

Enemmän kanavia

Edeltäjäänsä HW-Q96R:ään verrattuna HW-Q950T:ssä on kaksi lisäkanavaa ja -kaiutinta, joten siinä on kaikkiaan yhdeksän kanavaa, joista kaksi on omistettu katon kautta heijastettavalle äänelle. Kun lisänä on vielä kaksi takakaiutinta omine surround-kanavineen ja yläkaiutinelementteineen Dolby Atmosta ja DTS:X:ää varten, on kokonaisuus mallia 9.1.4.

Toinen HW-Q950T:n uutuus on kangasverhoilu: edeltäjän etuosa oli tavanomaista metalliverkkoa, mutta uutuudessa on käytetty tanskalaisen Kvadratin villakangasta.

Samsung HW-Q950T detail
Kuva: Samsung

Käyttö

Soundbarin käyttö on helppoa, ja Samsungin oma SmartThings-sovellus tekee yhdistämisestä kätevää. Verkkoon yhdistäminen tosin vaatii useamman vaiheen, mutta opastus toimii läpi prosessin.

Yksi käyttäjäystävällisyyttä heikentävä tekijä on oudosti kaiuttimen päälle sijoitettu näyttö. Näyttö on pieni eikä teksti mahdu siihen, joten se pyörii ruudulla. Saa seistä hyvän aikaa soundbarin edessä lukemassa, mikä asetus parhaillaan on valittu!

Kun painaa kaukosäädintä, välkähtää kankaan läpi valo – näin näkee sohvalle asti, että kaiutin reagoi kaukosäätimen käskyihin. Jos kuitenkin haluaa tietää, mitä muutoksia soundbar varsinaisesti tekee, on mentävä kurkistelemaan kaiuttimen yläpintaa. Se on vähän hankalaa.

Samsung HW-Q950T side speakers
Sivukaiuttimet leventävät äänikuvaa. Kuva: Samsung

Liitännät

Liitäntöjä löytyy runsaasti: neljä HDMI-liitäntää ja eARC-ulostulo, joka mahdollistaa korkearesoluutioisen Dolby TrueHD- ja DTS HD Master Audio -äänen siirtämisen television eARC-liitännästä. Sama pätee Dolby Atmos- ja DTS:X-ääneen.

Musiikkipuolella jäimme kaipaamaan Chromecastia ja AirPlaytä. Vaihtoehtoina on vain Bluetooth – jota emme suosittele, sillä Samsungilla on tarjota vain huono SBC-koodekki – tai SmartThing-sovelluksen kautta soittaminen. Sovellus tukee esimerkiksi Apple Musicia, Spotifyta, Deezeria, TuneIn-nettiradiota ja Samsung Musicia – mutta ikävä kyllä ei Tidalia.

Samsung HW-Q950T surround speakers

Langattomien takakaiuttimien ansiosta HW-Q950T tarjoaa aitoa surroundia. Kuva: Samsung

Erinomaista ääntä

Onneksi soundbarin äänenlaatu on enemmän kuin kohdillaan! Voimaa riittää enemmän kuin oikeastaan missään testaamassamme soundbarissa edeltäjäänsä ja Sennheiser Ambeota lukuun ottamatta. Sonos Arc on ylärekisteriltään hienojakoisempi, mutta Samsung muistuttaa enemmän elokuvateattereissa koettua ääntä: se on iso, voimakas ja herkkä. Toki mihinkään IMAX-teatterin kokoluokkaan ei soundbarilla pääse, mutta kotikäytössä ääni on erinomainen.

Q950T on nopea liikkeissään: laukaukset lähtevät aivan ajallaan ja puhe seuraa kuvan tapahtumia tarkasti. Ääni on myös melko lineaarinen ja neutraali, kun taas moni kilpailija vaimentaa keskirekisteriä saadakseen basson ja diskantin vaikuttamaan vahvemmilta. Tässä sitä ei tarvita, sillä Samsung Q950T:n dynamiikka ja kontrolli ovat niin hyvät. Subwoofer on toki kompromissi verrattuna erillisinä ostettuihin 500 euron malleihin – niihin nähden se ei ole yhtä erotteleva. Mutta soundbar-kotiteatterijärjestelmän osana se hoitaa hommansa oikein hyvin.

Samsung HW-Q950T subwoofer
Subwoofer on tehokas ja hyvä, vaikkakin kalpenee kalliimpien versioiden rinnalla. Kuva: Samsung

Elokuvaelämykset tuntuvat mahtavilta aidon 3D-surroundin kanssa. Takakaiutinten etäisyyttä/viivettä ei voi säätää, mikä olisi loksauttanut palaset täydellisesti kohdilleen. Jos elokuvaäänistä iso osa on suunnattu takakaiuttimiin, ne voivat alkaa rätistä kovalla volyymilla. Samsungin olisi ehkä pitänyt leikata takakaiuttimien osalta basso korkeammalta jakotaajuudelta. Silloin ääni tosin olisi turhan heiveröinen kohtuullisella äänenvoimakkuudella. Kokonaisuutena HW-Q950T tarjoaa mahtavan äänielämyksen soundbariksi.

Lue myös: 6 highend-soundbaria

Q Symphony

Jos kotoa löytyy uusi Q Symphony -ominaisuudella varustettu Samsungin televisio, voi näytön ylöspäin suunnattuja kaiuttimia käyttää osana kotiteatteria. Silloin ääni muodostuu niin runsaaksi, etteivät muut soundbarit moiseen yllä.

HW-Q950T on stereomusiikin kannalta parhaita soundbareja, mikäli rajalliset suoratoistovaihtoehdot eivät haittaa. Ääni on vahva ja silti luonnollisempi kuin useimmilla. Suosittelemme kuitenkin omistamaan soundbarin pääosin televisiokäyttöön, sillä hienovaraisemman musiikin kuunteluun hifijärjestelmä on parempi.

Johtopäätökset

Samsung on parantanut vanhaa huippumalliaan ja lisännyt kaksi kanavaakin – näin luodaan todellista tilantuntua!

Soundbarmaailmassa emme liene koskaan kuulleet yhtä kovaa tykkiä kuin HW-Q950T. Äänen voi viedä lähes elokuvateatteritasolle ilman, että soundi muuttuisi teräväksi tai ohueksi. Kunnon kotiteatteritunnelma on taattu. Hintaansa nähden tämä soundbar-kotiteatteri tarjoaa todella paljon!

Samsung HW-Q950T lifestyle(2)

Kuva: Samsung

Karakter
Samsung HW-Q950T
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

Räjähtävä ääni, jollaista ei muista soundbareista löydy. Siisti kotiteatteri langattomine takakaiuttimineen ja Dolby Atmos -äänineen. Ei Chromecast- tai AirPlay-tukea. Bluetooth-ääni saisi olla parempikin. Näyttö on hieman hankala.

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Klassikkodesignia pöytäkoossa

Kannettava retrokaiutin

Soiva pokaali

Tässäkö haastaja Sonos Beamille?

Vertailussa edulliset soundbarit

Kotiteatteri kainaloon ja menoksi

Ääni & Kuva
Scroll to Top