Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Samsung The Frame 2022 (QE55LS03B)

Sisustajan taulutelevisio

Tämän vuoden versio Samsungin suositusta The Frame -televisiosta muistuttaa entistäkin enemmän taulua mattaisemman pintansa ansiosta.

Julkaistu 18.07.2022 - 05:00
Samsung The Frame 2022 (QE55LS03B)
Audun Hage

Samsungin The Frame -televisioita on myyty jo reilut miljoona kappaletta maailmanlaajuisesti, mikä tekee siitä yhden kaikkien aikojen suosituimmista televisioista. Suosion takana on oikeaa taulua mukaileva ulkonäkö, jonka ansiosta se sopii sisustukseen eikä ole suljettuna ollessaan pelkkä musta jättiruutu. Sen sijaan ruudulle saa vaikkapa perhekuvia tai nykyaikaista NFT-taidetta, ja vaihdettavat eriväriset kehykset varmistavat, että tv sopii moneen tyyliin.

Meille tekniikasta enemmän kiinnostuneille The Frame näyttäytyy melko tavanomaisena LCD-televisiona. Samsung onneksi jatkaa nyt jo kuudenteen sukupolveen ehtineen menestystuotteensa kehittelyä ja hienosäätöä.

Vuoden 2022 malli on yhtä linjakas ja tyylikäs kuin aiemmatkin, mutta uutuutena siinä on supermatta paneeli sekä päivitetty käyttöjärjestelmä. Kaiken lisäksi tv:n saa nyt käännettyä myös pystyasentoon! Saimme testiin 55-tuumaisen version, mutta The Frame on saatavilla aina 32-tuumaisesta 85-tuumaiseen.

Mainos

Huom! Jos olet hankkimassa nimenomaan vuoden 2022 The Framea, tarkista, että mallinumerossa on B-kirjain: esimerkiksi LS03B. Joissain kaupoissa myydään yhä myös vuoden 2021 malleja, jotka tunnistaa A-kirjaimesta: LS03A.

The Frame 2022 – Design ja tyyli

Vuoden 2022 The Frame on rakenteeltaan kuten edeltäjänsä vuodelta 2021. Viime vuoden malli oli hoikistunut merkittävästi entisestä ja oli paksuudeltaan enää puolet vanhemmista malleista (24,9 mm vs. 45,8 mm). Television takapuoli on täysin litteä, joten tv:n saa ripustettua parin millin päähän seinästä.

Virtalähde, liitännät ja muu elektroniikka on sijoitettu erilliseen One Connect -laatikkoon, josta kulkee televisioon vain yksi litteä johto.

Kannattaa muuten huomioida, että vuoden 2021 jälkeen The Framet on kiinnitetty uudenlaisella seinäkiinnikkeellä. Jos siis on hankkimassa uutuusmallia vanhemman tilalle, on varauduttava poraamaan uudet reiät seinään. Television entistä kapeamman muotoilun vuoksi myöskään vanhat kehykset eivät enää käy uusiin malleihin. Seinäkiinnike kuuluu kuitenkin aina pakkaukseen, ja kehyksiä saa ostaa haluamassaan värissä lisävarusteena noin sadan euron hintaan.

Kehyksiä on tarjolla eri värien lisäksi myös eri tyyleissä. Kokeilimme Beveled-nimistä versiota, jossa on viistetty reuna. Se antaa ”taululle” tyylikkään ilmeen ja lisää syvyysvaikutelmaa.

Samsung The Frame 2022 picture quality Samsung The Frame beveled frame Samsung The frame beveled vs flat frame
<
>
Samsung The Frameen on saatavana monenvärisiä kehyksiä, kuten tämä valkoinen. Kuva: Audun Hage

Käännettävä televisio

Tämän vuoden uutuutena tarjolla on kääntyvä seinäkiinnike nimeltään Auto Rotating Wall Mount, joka myydään lisävarusteena. Samsung on innostunut kääntyvän ”sometelkkarin”, The Seron ominaisuudesta ja lisännyt The Frameenkin mahdollisuuden näyttää myös pystykuvia tai -videoita.

Kääntyvästä seinäkiinnikkeestä on olemassa kaksi versiota: yksi 55- ja 65-tuumaiselle tv:lle ja toinen, joka sopii niitä pienemmille malleille. Kiinnike tottelee kaukosäätimen käskyjä ja osaa myös kääntyä automaattisesti oikeaan asentoon näytettävän sisällön mukaan.

Jos ei halua kiinnittää televisiota seinälle, voi The Framelle hankkia myös Auto Rotating Stand -nimisen lattiajalustan. Se on kolmijalkainen jalusta, joka niin ikään kääntää ruudun kaukosäätimen nappia painamalla. The Framen lisäksi sama jalusta käy muutamille Samsungin QLED-televisioillekin, kunhan koko on korkeintaan 55 tuumaa. Jalustan hinta on noin 500 euroa.

 

Samsung Auto Rotating Stand Samsung Auto Rotating Stand assembly Samsung Auto Rotating Stand assembly 2 P1000577 P1000576 P1000575
<
>
Samsung Auto Rotating Stand. Kuva: Audun Hage

Vertikaalitelevisio on kiintoisa mahdollistaessaan uudenlaisia käyttötapoja tv-ruudulle. Siltä voi esimerkiksi katsella pystysuunnassa kuvattuja YouTube-videoita. Jos jakaa kännykän näytön, voi selata Instagramia tai Tiktokia isolta ruudulta.

Myös Samsungin Art Storeen on lisätty pystykuvia, joten television voi jättää pystyyn galleria-asetuksellekin. Todella näppärää! Kunhan muistaa, että kääntyvän television tielle ei pidä sijoittaa soundbaria tai muita laitteita.

Käyttö ja ominaisuudet

Vuoden 2022 The Frame on varustettu päivitetyllä versiolla Tizen-käyttöjärjestelmästä – mutta kaikki ei mielestämme ole mennyt vain parempaan suuntaan.

Isoin ero entiseen on, että nyt päävalikko täyttää koko ruudun. On siis keskeytettävä katselu, jos haluaa samalla selata muita sovelluksia ja palveluita. Lisäksi alavalikoissa seikkailu edellyttää useampia napinpainalluksia kaukosäätimestä kuin ennen.

Tosin uusi versio ei poikkea juurikaan monien muiden televisiovalmistajien käyttöliittymistä – mutta vaatii ehkä hieman totuttelua Samsungin käyttäjiltä.

Aloitusvalikkoa hallitsee Samsungin oma suoratoistopalvelu (Samsung TV+) sekä lineaariset tv-kanavat. Kun yhdistää tv:n internetiin, se hyppää automaattisesti Rakutenin kaltaisiin elokuvakanaviin. Vaikuttaa ehkä hiukan monimutkaiselta, mutta onneksi tämän ominaisuuden saa halutessaan pois päältä.

Sovellusvalikoima on laaja ja tarjoaa esimerkiksi Netflixin, HBO:n, Apple TV+:n ja Disney+:n valmiiksi asennettuna.

Samsung The Frame 2022 remote
The Frame käyttää Samsungin ladattavaa kaukosäädintä, joka saa virtaa aurinkokennoista ja jonka voi myös ladata USB-portin kautta. Tämän vuoden kaukosäädin on saatavana myös valkoisena. Kuva: Audun Hage

Hyvät liitännät

Jotta televisio oikeasti sulautuisi seinälle kuin taulu, tulee ruudusta vain yksi pieni johto, joka kulkee erilliseen One Connect -liitäntälaatikkoon. Liitäntälaatikossa on virtalähteen ja muun elektroniikan lisäksi muun muassa neljä HDMI-sisääntuloa.

The Frame tarjoaa HDMI 2.1-tuen myötä pelaamisen kannalta oleelliset toiminnot: 4K/120 Hz, Variable Refresh Rate (VRR) ja Auto Low Latency Mode (ALLM). Halutessaan televisioon voi siis kytkeä PS5- tai Xbox-pelikonsolin.

Samsungin oma Game Bar -pelivalikko puolestaan kokoaa peliasetukset yhteen paikkaan.

Huom! Pelaamista harkitsevien kannattaa huomioida, että vain yli 55-tuumaisissa The Frame -malleissa on 120 Hz:n virkistystaajuus. Sitä pienemmissä virkistystaajuus on 60 Hz.

Samsung Art Store

Yksi The Framen hienouksia on pääsy Samsungin digitaaliseen taidegalleriaan nimeltään Art Store. Päävalikosta pääsee selaamaan Art Storen 1 600 teoksen valikoimaa, johon kuuluu kaikenikäisiä teoksia muiden muassa Taten, Louvren ja Albertinan kokoelmista. Oma vaihtuva taidenäyttely tosin edellyttää tilausta, joka maksaa noin 5 euroa kuukaudessa. Ilmaiseksi käytössä on parinkymmenen kuvan valikoima, johon kuuluu klassisia maalauksia, nykytaidetta kuin muutama videoteoskin.

Moni ehkä lataa televisioon mieluummin omia kuviaan. 2022-mallissa tallennustilaa on 6 GB eli televisioon mahtuu noin 1 200 4K-resoluution kuvaa.

Huom! Ennen kuin lataa kaikki lomakuvansa televisioon, kannattaa muuttaa kuvien koko 3840 x 2160 pikseliin (4K), jotta ne toistuvat 16:9-kuvasuhteella parhaalla mahdollisella tavalla.

Kuvanlaatu

Kuvanlaadullisesti Samsung luottaa tuttuun reseptiin: The Frame on 4K-resoluution LCD-tv, jossa on QLED-värisuodin sekä Dual LED -reunavalaistus. Samsungin valomittari mukauttaa kuvan kirkkautta ympäristön valoisuuden mukaan.

Huomattaviman eron kuvaan tekee uusi mattapintainen paneeli. Entisen melkein peilikiiltävän paneelin sijaan ruudun pinta on nyt supermatta ja lähes kaiken valon imevän tumma, joten kuvaruutu ei heijastele ikkunoiden ja lamppujen valoa kuten ennen. Tällä on iso vaikutus kuvanlaatuun!

Olemme nimittäin moittineet The Frame aiempia sukupolvia siitä, että niiden kiiltävä pinta paljastaa ne televisioksi. Uusi mattapinta tekee taulutelevisiosta entistä uskottavamman, kun kuva tuntuu melkein oikeasti maalatun ruudun pintaan.

Mattapinta vaikuttaa myös kuvanlaatuun televisiota katsottaessa. Kun heijastukset eivät enää häiritse kuvaa, on kuva vaikuttavan kirkas ja terävä, jolloin pienempiä yksityiskohtia on helpompi erottaa.

Frame LS03B:n kirkkaus on myös hyvä (mittasimme kirkkaudeksi SDR-asetuksella noin 300 nitiä koko kuva-alalta), joten tv:n katselu onnistuu miellyttävästi myös päivänvalossa. Katselukulmakin on hyvä, eli värintoisto pysyy tasaisena, vaikka tv:tä katsoisi hiukan sivulta, Se on tärkeä tekijä myös silloin, kun tv on standby-tilassa ja toimii taideteoksena.

Samsung The Frame LS03 Matte Display
Vuoden 2022 The Frame on erittäin mattapintainen, joten heijastuksia ei juuri näy, vaikka huone olisikin kirkkaasti valaistu. Kuva: Audun Hage
Samsung The Frame LS03B Contrast Measurement
Mittasimme Samsung The Framen kontrastin. Kuva: Audun Hage

HDR-sisällöillä kontrasti loppuu kesken

Sen sijaan The Framen kontrasti ei tee erityistä vaikutusta. Edeltäjiensä tapaan kyseessä on reunavalaistu LCD-paneeli ilman paikallista himmennystä tai muita nykyajan hienouksia. Niinpä kuvapaneeli ei pysty säätämään ja vaihtelemaan kirkkautta yhtä tarkasti kuin suoralla ledtaustavalaistuksella varustetut mallit tai OLED-televisiot.

Mittasimme kontrastiksi noin 3000:1 shakkiruudukkoa muistuttavalla testikuvalla (ANSI Checkerboard). Tulos on keskinkertainen. HDR-asetuksella kirkkaus jää 600 nitiin 10-prosenttisella kuva-alalla, kun parhaissa näytöissä kirkkaus yltää jopa yli 1 000 nitiin, ja kontrastisuhdekin on niissä usein korkeampi.

Rajallisen kontrastin vuoksi HDR-laadulla toistetut elokuvat ja sarjat voivat näyttää vähän laimeilta. Netflixin Stranger Things -sarjan neljäs kausi näyttää Dolby Vision -formaatissa näyttää vähemmän loistavalta ja syvältä kuin parhailla televisioilla. Valoefektit, kuten liekit ja räjähdykset eivät erotu yhtä hyvin kuin toivoisi.

Teke mieli verrata Samsungin omaan QN95B-huippumalliin, jonka kuva on paljon dynaamisempi ja kontrastiltaan vahvempi Eikä pidä unohtaa LG:n OLED C2-mallia, joka tarjoaa huomattavasti syvemmän mustan.

Edellä mainitut televisiot ovat tosin merkittävästi kalliimpia ja suunnattu hieman eri kohderyhmälle. Hinnan ja designin huomioiden The Frame suoriutuu erinomaisesti, mutta jo haluaa parasta mahdollista kuvanlaatua, kannattaa huomioida, ettei The Frame kisaa samassa kategoriassa.

The Frame on niin hyvin tehty tv ja niin hyvä konspeti, että sille soisi MiniLED-taustavalaistuksen ja paikallisen himmennyksen, ainakin 75- ja 85-tuumaisissa versioissa. Tekniikan parantuessa tosin hintakin kasvaisi.

Samsung The Frame 2022 The Boys Amazon Prime Video
Samsung The Frame 2022 tarjoaa terävää kuvaa ja hyvää värintoistoa, mutta uusimmista HDR-siällöistä jää uuupumaan vähän hohtoa. Kuvassa Amazon Primen ”The Boys”. Kuva: Audun Hage

Äänenlaatu

The Frame on varustettu aika kompakteilla kaiutimilla, jotka on sijoitettu ruudun alareunaan. Tämän vuoden mallli on saanut lisäksi yläreunaan kaiuttimet, jotka tekevät äänikuvasta ilmavamman.

Television omia kaiuttimia hyödynnetään äänessä, vaikka hankkisi Samsungin soundbarin: kaikki kaiuttimet osallistuvat silloin äänikuvan luomiseen. Soundbarin hankkiminen onkin hyvä idea, sillä tv:n oma ääni on melko ohut ja etenkin puheentoisto on sulkeutunutta. Bassoa ei ole nimeksikään.

The Frame ansaitsee siis ehdottomasti soundbarin ja langattoman subwooferin. Haluamme tuoda tässä esiin esimerkiksi Samsungin uuden designmallin, S810B -soundbarin, jonka linjakas ulkomuoto sopii hyvin yhteen tv:n kanssa. Soundbarista tulee pian oma testinsä!

Samsung Frame Green FullRight
The Frame seinällä S810-soundbarin kanssa. Kuva: Samsung

Yhteenveto: Samsung The Frame 2022

Samsung The Frame on edelleen suosikkitelevisioitamme muotoilun ja helppokäyttöisyyden kannalta. Tämän vuoden mallissa on vihdoin kaipaamamme mattapintainen paneeli, jonka ansiosta tv näyttää entistä uskottavammin maalaukselta. Mahdollisuus kääntää tv pystyasentoon monipuolistaa sekä katselutottumuksia että oman kotigallerian käyttöä.

The Frame on muutoin melko tavanomainen LCD-televisio, ja jos kaipaa edistyksellistä kotiteatterikokemusta, on syytä tutustua Samsugnin tyyriimpiin Neo QLED -malleihin tai OLED-televisiohin.

Jos sen sijaan haluaa hyvällä kuvanlaadulla varustetun ja sisustukseen sopivan television, on The Frame yhä parhaita ostoksia sillä saralla. Ja kokovaihtoehtojakin on nykyään runsaasti!

 

Karakter
Samsung The Frame 2022 (QE55LS03B)
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

The Framen kuva on terävä ja värikylläinen. Kauniisti muotoiltu tv monine kehysvaihtoehtoineen istuu tyylikkäästi ympäristöönsä. Edistyksellisempiin MiniLED- ja OLED-televisioihin verrattuna The Framen kontrasti ja kirkkaus ovat melko tavanomaiset.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Samsungin OLED loistaa värintoistollaan

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Panasonicin ensimmäinen MiniLED

Pieni premium-tv

Uusi televisio aatoksi?

Ääni & Kuva
Scroll to Top