Vuoden parhaat 2022-2023
Uutinen

Google: ”Apple syö lounastamme”

Tuomioistuimen pöytäkirjat paljastavat Googlen piilottelevan yksityisyysasetuksia valvoakseen käyttäjiään.

forfatter
Julkaistu 04.06.2021 - 16:07

Reilu vuosi sitten Arizonan yleinen syyttäjä asetti syytteen Googlea vastaan sijaintitietojen keräämisestä Android-käyttäjiltä silloinkin, kun käyttäjä oli erikseen kieltänyt sen.

Arizonassa tapaus tulkittiin petokseksi, ja juttu on joutunut osavaltion tuomioistuimen käsittelyyn.

Uutta oli se, että jutun tuomari on päättänyt, Digital Content Nextin ja News Media Alliancen pyynnöstä, julkaista käsittelyn pöytäkirjoja. Kuulemma yleisöllä on oikeus saada tietää, miten Google on estänyt käyttäjiään saamasta selville, miten ja kuinka paljon tietoa hakukonejätti on heistä kerännyt.

Hämmentävää? Niin on tarkoituskin!

Pöytäkirjojen mukaan Google on jatkanut sijaintitietojen keräämistä käyttäjien matkapuhelimista senkin jälkeen, kun toiminto on erikseen laitettu asetuksista pois päältä.

Lisäksi Google on vaikeuttanut yksityisyydensuoja-asetusten löytämistä. Yritys myös painosti kännykkävalmistajia piilottamaan yksityisyysasetukset mahdollisimman hyvin, kertoo Business Insider.

Edes Googlen omat työntekijät eivät olleet perillä siitä, miten lukuisat asetusvaihtoehdot toimivat keskenään. Google alustapalveluista vastaava Jen Chai toimi todistajana jutussa ja myönsi tämän oikeudessa.

Näin Google kerää tietojasi

Business Insiderin mukaan Google käyttää monia eri tapoja selvittääkseen käyttäjän fyysisen sijainnin, vaikka käyttäjä itse yrittäisi välttyä jakamasta tätä tietoa.

Yksi tapa on skannata lähellä olevia Wi-Fi-verkkoja kolmannen osapuolen sovelluksia käyttämällä. Toisen Googlen todistajan mukaan ei ole mahdollista jakaa jotakin tietoa kolmannen osapuolen sovelluksessa ilman, että tieto päätyy myös Googlelle.

”Tämän vuoksi varmaankin Apple syö lounastamme”, sanotaan erään Googlen työntekijän todenneen tuomioistuimessa.

Työntekijä oli tietoinen siitä, että käyttäjät suhtautuvat skeptisesti tietojensa jakamiseen Googlelle, mikä voisi johtaa käyttäjien siirtymiseen Applen leiriin, sillä Apple ”ei todennäköisesti” vaatisi kolmannen osapuolen sovellusten jakavan käyttäjien sijaintitietoja eteenpäin Applelle.

forfatter

Peter Gotschalk

(s. 1973): Kehityspäällikkö ja toimittaja. Peter on työskennellyt tekniikkatoimittajana eri tanskalaismedioissa vuodesta 1998 lähtien ja LB-toimituksessa vuodesta 2012 lähtien. Peter kirjoittaa etenkin mobiililaitteista ja muista kannettavista laitteista sekä innovaatioista esimerkiksi 5G:n, sähköautoilun ja älykotien saralla.
Täydellinen keskihintainen puhelin Pixel 7 on ominaisuuksiltaan lähes samanlainen kuin kalliimpi Pixel 7 Pro.
Kuvankaunis Pixel Pixel 7 Pro on Googlen referenssipuhelin, joka näyttää, miten Android 13:a kuuluu käyttää.
Suunnistusopas mobiiliviidakkoon Uuden puhelimen, älykellon tai tabletin valitseminen voi tuntua vaikealta. Tässä nopea yleiskatsaus tekniikoihin, ekosysteemeihin ja valmistajiin.
Näin säästät ajokuluissa Google Mapsin avulla Jatkossa reitin voi valita myös bensan- tai sähkönkulutusta optimoiden.
Kompakti kännykkä kuvaajalle Xperia 5 IV on monin paikoin parempi kuin edeltäjänsä, mutta ei yllä täydellisyyteen.
Pieni mutta TODELLA pippurinen puhelin! Zenfone 9 tarjoaa highend-luokan suorituskykyä premium-luokan hintaan. Kamera on mielettömän hyvä.