Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Uutinen

LB Ääni & Kuva täyttää 30 vuotta!

Kolme vuosikymmentä hifiä, kuluttajaelektroniikkaa ja uusia teknologioita – millaista kehitystä olemmekaan päässeet todistamaan! Auta meitäkin kehittymään ja vastaa jutun lopussa mielipidekyselyyn.

/ 03.03.2022 - 14:45
LB Ääni & Kuva täyttää 30 vuotta!

Sitähän sanotaan, että aika rientää, kun on hauskaa, ja 30 vuoden olemassaolostamme haluammekin muistaa juuri kaiken hauskan – ja sitä onkin riittänyt.

Aloitimme aikakauslehtenä harava-antennien ja c-kasettien aikana. Alun perin lehden nimi oli näppärästi TV/SAT/Hi-Fi, mutta nykyään meidät tunnetaan Pohjoismaissa tuttavallisesti L&B:nä – Norjassa perustetun, nykyään Lyd & Bildenä tunnetun median nimi on kääntynyt suomeksi muotoon LB Ääni & Kuva.

Lehden perustajat Cathrine ja Richard Badendyck sekä Terje Johansen loivat median, joka poikkesi aika lailla sen ajan hifilehdistä: juuri kukaan ei testannut televisioita tai VHS-nauhureita. Lehden alkuaikoina laitetestit tehtiin toimittajien omissa olohuoneissa, ja toimituskunta koostui sekä vakituisista toimittajista että freelancereistä.

Siihen aikaan ei ollut litteitä televisioita, soundbareja eikä kotiteattereita. 28-tuumainen tv oli iso televisio, ja 32-tuumainen oli hillitöntä ylellisyyttä, joka maksoi perusperheen parin kuukausipalkan verran. Television ääni ei voinut tulla muualta kuin tv:n omista stereokaiuttimista, sillä televisioissa ei ollut vielä ääniulostuloja.

LB forsta numret
Ensimmäinen numero julkaistiin maaliskuussa 1992. Silloin lehden nimi oli TV SAT. (Arkistokuva)

Alkuajoista lähtien vauhtia onkin alalla piisannut ja markkinat ovat mullistuneet sellaisten teknologioiden myötä, joita ei vielä 1992 osattu kuvitellakaan. 90-luvun alussa televisiot olivat vielä yhtä paksuja kuin leveitäkin ja kuvanlaatu jotain ihan muuta tämän päivän 4K- ja 8K-resoluutioon verrattuna. Matkapuhelimia oli vasta harvalla ja eikä niillä voinut tehdä muuta kuin soittaa puheluita. Elokuvia katsottiin, jos jaksoi hakea sellaisen VHS-kasetin muodossa videovuokraamosta.

Lehden ensimmäisiä vuosia leimasi intohimoinen yrittäjähenkisyys sekä kiinnostus televisioihin, hifiin ja tekniikkaan. Pian testit laajenivat yhä uusiin tuoteryhmiin.

DVD-soitinten esiinmarssi 1997 aloitti uuden aikakauden sekä lehdelle että alalle. Aluksi yleisön kiinnostus kotiteattereihin oli vaisua, mutta vuosituhannen vaihteessa kysyntä räjähti, eivätkä lukijat tuntuneet saavan kyllikseen kotiteatteritesteistä. Lukijamäärät lähtivät hurjaan kasvuun.

BLH forsta numret
Ruotsissa ensimmäinen numero julkaistiin 2003 nimellä Bild & Ljud Hemma. (Arkistokuva)

2000-luku teki televisioista litteitä ja valokuvaamisesta digitaalista

Internetin merkitys oli uuden vuosituhannen alussa vielä vähäinen, joten aikakauslehti oli kätevimpiä tapoja saada ajankohtaisin tieto uusista laitteista. Lukijat suorastaan ahmivat tietoa surroundkaiuttimista, vahvistimista, videoprojektoreista ja myöhemmin myös litteistä televisioista. Oli iso mullistus siirtyä kuvaputkitelevisioista litteisiin televisioihin, mutta litteys ei tarkoittanut samaa kuin nykyisin: 2000-luvun alun uudet televisiot olivat varsin paksuja nykyisiin verrattuna, resoluutio oli kaamea ja ääni jopa huonompi kuin vanhoissa kuvaputkimalleissa.

Samaan aikaan myös kameramarkkinoilla kohistiin, sillä kuvaaminen muuttui digitaaliseksi. Ensimmäisissä digikameratesteissämme 2 megapikselin resoluutio oli kova juttu. Saimme välillä nuivaa palautetta siitä, miksi hifilehdessä piti testata myös kameroita, mutta LB ei ole koskaan ollut varsinaisesti hifilehti. Se oli ja on yhä media, joka esittelee kaikkea kuluttajaelektroniikkaa ja uutta teknologiaa.

Kätevät ja edulliset pokkarikamerat yhä parempine automaattiasetuksineen tekivät kameroista valtavan suosittuja – yhtäkkiä kameroita myytiin moninkertaisesti, ja samalla suuri yleisö halusi tietysti lukea niistä yhä enemmän.

Kameroiden suosio lähti laskuun vasta, kun kännyköihin alkoi ilmaantua käyttökelpoisia kameroita 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen loppupuolella – moni meistä muistanee, mitä tapahtui, kun ensimmäinen Applen iPhone tuli markkinoille 2007. Siitä lähtien myös kännyköistä tuli osa lehtemme sisältöä.

BLH och LB framsida

L&B Pohjoismaissa

Lukijamäärät kasvoivat, ja niin myös henkilökunnan määrä. Toimitus laajeni kolmeen maahan vuoteen 2010 mennessä, ja lehteä alettiin julkaista myös Tanskassa nimellä Lyd & Billede ja Ruotsissa nimellä Ljud & Bild.

Suomeen LB Ääni & Kuva rantautui verkkomediana vuonna 2017, ja nykyään sivustosta on olemassa myös englanninkielinen versio. L&B:n sisältöjä on siis saatavilla viidellä kielellä!

30 vuotta sitten yleisö janosi tietoa televisioista ja hifistä. 20 vuotta sitten innostuttiin kotiteatterista ja litteistä televisioista. 15 vuotta sitten hihkuttiin Blu-raysta, ja 10 vuotta sitten pinnalla olivat kamerat ja kännykät.

Tänä päivänä lukijoitamme kiinnostavat etenkin älykotilaitteet, mutta vanhat suosikit eivät ole kadonneet minnekään: edelleen kaivataan tietoa uusista televisioista, kuulokkeista ja hifistä. Tarve puolueettomalle tiedolle ei ole kadonnut minnekään. Päinvastoin: kodeissamme on enemmän elektroniikkaa kuin koskaan!

Niinpä jatkamme työtämme uusien teknologioiden esittelijänä ja uusien laitteiden testaajana. Tekniikka voi helpottaa elämää ja olla ennen kaikkea hauskaa – toivottavasti voimme pitää hauskaa ja tuottaa viihdykettä ja informaatiota teille lukijoille myös seuraavat 30 vuotta!

Kerro mielipiteesi!

Pysyäksemme ajankohtaisena nyt ja tulevaisuudessa haluammekin nyt kysyä teiltä, hyvät lukijat, mistä haluaisitte tietää enemmän. Vastaa nopeaan kyselyymme ja auta meitä kehittämään sisältöämme paremmin myös suomalaisia lukijoita palvelevaksi!

[poll id=”2″]

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasse Svendsen
Päätoimittaja. Lasse on työskennellyt LB Ääni ja Kuvassa vuodesta 1999 ja ehtinyt urallaan kirjoittaa valokuvauksesta ja kameroista, hifistä sekä autoista erilaisiin norjalaisiin aikakauslehtiin. Intohimo alaan syttyi 1980 Garrard-levysoittimien, Tandberg-vahvistimen ja Jamo-kaiutinparin myötä. Lasse kirjoittaa LB Ääni & Kuvaan etenkin kameroista, hifistä, tietokoneista ja autoista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Näin säästät ajokuluissa Google Mapsin avulla

Mistä haluaisit lukea enemmän?

80-luvun Grandeur sähköversiona

Ääni & Kuva
Scroll to Top