Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Uutinen

EU ehdottaa: puhelimista pitkäikäisempiä

Ehdotuksessa puhelinten ja tablettien halutaan olevan energiamerkittyjä, veden- ja pölynkestäviä sekä helposti korjattavia.

/ 26.06.2023 - 14:20
EU ehdottaa: puhelimista pitkäikäisempiä

EU sai vasta ajettua läpi päätöksen, jonka mukaan USB-C on ainoa sallittu latauspää, ja laitteiden akkujen pitää olla itse vaihdettavissa, kun seuraavaa ehdotusta mobiililaitteille jo pukkaa. Ehdotuksessa esitetään, että puhelimilla olisi samankaltaiset energiamerkinnät kuin kodinkoneillakin, eli tuotteet olisi luokiteltu merkinnällä A–G, joista A on energiatehokkain. Kuulostaa järkevältä eikä edes kovin vaikealta toteuttaa.

energimärkning
Kuva: Euroopan parlamentti

Lisäksi vaaditaan, että tärkeiden varaosien tulee olla nopeasti kolmannen osapuolen korjausliikkeiden saatavilla. Oikeus korjaamiseen on tällä hetkellä kuuma puheenaihe Yhdysvalloissa, jossa yhä useampi puhelinvalmistaja julkaisee virallisia korjausohjelmiaan.

Ehdotus menee kuitenkin vielä tätäkin pidemmälle: osien tulisi olla saatavilla SEITSEMÄN VUOTTA senkin jälkeen, kun laitemallin myynti EU:n sisällä on lopetettu. Lisäksi ammattikorjaajilla on oltava pääsy kaikkiin tarvittaviin ohjelmistoihin.

Ehdotuksessa esitetään myös, että käyttöjärjestelmäpäivityksiä pitäisi olla saatavilla vähintään viisi vuotta sen jälkeen, kun laite on tullut markkinoille. Se olisi merkittävää edistystä nykytilanteeseen verrattuna, jossa moni valmistaja ylpeilee tarjoavansa kolme päivitystä laitteen elinkaaren ajan. Tulevaisuudessa kolme ei riittäisi mihinkään.

 

Vaadimme, että tuotteet kestävät aikaa ja käyttöä. Uudet säännöt antavat EU:n ilmasto- ja energiatavoitteiden ja kiertotaloussuunnitelman mukaisesti kuluttajille mahdollisuuden tehdä kestäviä valintoja ja ottaa käyttöön tuotteita, jotka säästävät valmistusmateriaaleja ja energiaa. Säännöillä pyritään torjumaan tuotteiden ennenaikainen vanheneminen ja edistämään korjaamista, lujatekoisuutta ja akkujen suorituskykyä. Älypuhelimet ja tabletit saavat ensimmäistä kertaa korjattavuuspisteytyksen, mikä on hyvä uutinen sekä kuluttajille että laitteiden korjaajille.

Virginijus Sinkevičius, ympäristö-, valtameri- ja kalastusasioista vastaava komission jäsen – 16.6.2023

 

Yllättävintä ehdotuksessa on ehkä vaatimus tehdä laitteet kestämään tahattomia pudotuksia. Jää nähtäväksi, tarkoittaako se käytännössä sitä, että puhelimet myytäisiin kuorineen. Kuoria valmistavat yritykset eivät siitä ilahdu. Lisäksi puhelinten pitää kestää roiskeita ja pölyä, eli kaikilla malleilla on oltava sopiva IP-luokitus.

Kiinnostavaa on se, että tableteissa ei tällä hetkellä ole yleisesti ottaen mitään suojausta, sillä ne on tarkoitettu sisäkäyttöön. Valmistajille tuottaa haastetta myös tehdä puhelimia, jotka ovat vesitiiviitä mutta samalla helposti avattavia, jotta kuluttaja saa akun itse vaihdettua. Todennäköisesti puhelimet siis muuttuvat paksummiksi. Euroopan parlamentilla on nyt kaksi kuukautta aikaa tutustua ehdotuksiin, ja jos ne hyväksytään, on hyväksymisen jälkeen 21 kuukauden siirtymäaika ennen säädösten voimaantuloa. Melko nopeaa toimintaa EU:lta!

Lähde: Lehdistötiedote

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Muhkea päivityspaketti Google Pixel -laitteisiin

Tässä ovat vuoden parhaat älylaitteet 2023-2024

Trendikäs ja edullinen uutuus-Nokia

EU tahtoo mobiililaitteista kestävämpiä

Ammattimaista kuvankäsittelyä iPhonella

Spotify-sovelluksesta älykkäämpi: julkistaa henkilökohtaisen tekoäly-DJ:n

Ääni & Kuva
Scroll to Top