BLACK FRIDAY Ääni ja Kuva 50% tilauksesta tänään! Katso tarjous tästä!

TESTISSÄ : 12 langatonta vastamelukuuloketta

Vastamelun valtaistuinpeli

Kuka tekee parhaat vastamelukuulokkeet? Uusia ehdokkaita kisaan ilmoittautuu jatkuvasti, mutta haastavatko ne viime vuoden valtiaan?

Matkustaminen on elämän suola – mutta lentomatkustaminen on vain suolaa haavoissa. Odottelulle ja puutuneille jaloille emme mahda oikein mitään, mutta voimme auttaa löytämään jotakin, joka hävittää yhden ikävän piirteen lentämisestä – rasittavan huminan ja melun.

Aktiivisella vastamelulla (ANC) varustetut kuulokkeet ovat tulleet viime vuosina yhä suosituimmaksi, ja kauppoihin vyöryy koko ajan uusia malleja. Kaikki haluavat apajille!

Eikä vastamelumalleissa raha ratkaise, vaan suosiossa ovat premium-mallit. Niitä käytetään lentomatkojen lisäksi tavallisiin työmatkoihin ja toimistoissa, joissa nykyaikaiset avotilat estävät keskittymisen.

Kokosimme tähän artikkeliin 12 vastamelukuuloketta, joita olemme viime aikoina testanneet ja vertasimme niitä keskenään. Mikään niistä ei ole huono – mutta mikä on paras?

Langattomat kuulokkeet johdolla

Ensimmäiset vastamelukuulokkeet olivat vielä langallisia, mutta nykyään ne toimivat Bluetoothilla, mikä on kätevää. Koska useimmat lentoyhtiöt kieltävät matkustamon puolella käytettävät radiolähettimet, on tärkeää, että kuulokkeissa on myös johto. Vanha kunnon 3,5 mm:n analoginen plugi on enemmän kuin paikallaan, kun halutaan kytkeä kuulokkeet lentokoneen viihdejärjestelmään. Monista tämän päivän puhelimista kuulokeliitäntä kuitenkin puuttuu, joten usein näkee myös digitaalista USB-liitäntää käytettävän.

Melu ja vastamelu

Miten ääntä ylipäätään voi poistaa? Vastaus on vastakkaisvaihe. vastamelukuulokkeissa on pieniä mikrofoneja, jotka ”kuuntelevat” ympäristön ääntä. Digitaalisen signaalinkäsittelyn jälkeen kuulokkeet toistavat kuppien sisään korjaussignaalin, joka kumoaa ulkopuolelta tulevan äänen. Täydellistä hiljaisuutta ei ole mahdollista saavuttaa, mutta juuri lentokoneen tasaisen moottorin huminan vastamelu onnistuu yleensä kumoamaan hyvin. Jos kerran tekee pitkän lentomatkan ilman väsyttävää hurinaa, ei paluuta vanhaan ole!

Hiljaisuuden hinta

Rentouttavalla hiljaisuudella on hintansa. Vastamelu vaikuttaa samanaikaisesti soitettavaan musiikkiin. Oireita ovat heikko dynamiikka, basson epätasaisuus tai sulkeutunut keskirekisteri. Joissakin vastamelukuulokkeissa ero soitossa on kuin yö ja päivä riippuen siitä, onko vastamelu päällä vai pois, toisissa eroa tuskin huomaa.

mainos

Toinen sivuvaikutus vastamelulla on komerovaikutelma, joka luo lähes fyysisen tyhjyyden tunteen korviin. Sama tapahtuu meluisassa huoneessa, mikä todistaa, että vastamelu todella toimii. Tästä syystä hieman vajaaksi jäävä vastamelu voi itse asiassa olla mukavampi kuuntelun kannalta.

mainos

Useimmissa vastamelukuulokkeissa tällä hetkellä on tarjota useaa eri tasoa vastamelua, jolloin sen voi säätää parhaiten ympäristön sopivaksi – vähän vastakkaisääntä toimistoon, ja vastamelu täysille lentokoneeseen.

Jabra Elite 85h

Jabra haastaa eliitin

Jabra haluaa valloittaa oman palansa luksusluokan vastamelumarkkinasta.

Ääni & Kuva kiteyttää

Tyylikäs ulkonäkö, tehokas vastamelu joustavilla asetuksilla ja loistavalla äänenlaadulla.
Yhtä kallis kuin tunnetummat kilpailijansa. SmartSound osaa valita vain olemassa olevien asetusten välillä.
 • Tyyppi: Over-ear, suljettu, langaton
 • Elementit: 40 mm
 • Taajuusalue: 10–20 000 Hz
 • Aktiivinen vastamelu: On
 • Akunkesto: 32 th vastamelun kanssa
 • Puheohjaus: On
 • Sovellus: Jabra Sound+
 • Liitännät: USB-C, 3,5 mm:n plugi, Bluetooth 5.0
 • Paino: 296 g
 • Verkkosivusto: jabra.com
lisää
vähemmän

Vejl.pris 199 €

Jabra Elite 85h:n design on hillittyä. Kahta ovaalikuppia pitää paikoillaan leveä muovipanta, joka on päällystetty tekonahalla. Jos Jabralle haluaa antaa kunniaa omaperäisyydestä, niin osa pannasta ja kupit on päällystetty kankaalla.

Jabra Elite 85h:ssa ei ole on/off-nappia. Sovelluksesta valitaan aika, jonka jälkeen ne menevät lepotilaan, ellei niitä sitten taittele kasaan, jolloin ne sammuvat automaattisesti. Standby-ajaksi luvataan vuosi, joten ongelmaa ei pitäisi tulla!

Vastamelulla on neljä asetusta: Commute, In Public, In Private ja My Moment (oma asetus). Lisäksi on Hear Through -ominaisuus, jossa vastamelu kytkeytyy pois päältä ja mikrofonit välittävät ympäristön äänet kuulokkeiden läpi.

Virheetöntä vastamelua ei olekaan, mutta Jabra Elite 85h pärjää paremmin kuin useimmat. Vastamelun ollessa päällä osa äänikuvan avoimuudesta katoaa ylärekisterin ilmavuuden ja ylemmän keskirekisterin vapautuneisuuden muodossa.

Sony WH-1000 XM3:een verrattuna Elite 85h on hiukan vetäytyneempi yläpäästään, mutta se on pikkujuttu. Kokonaisuutena kyseessä on vastamelukuuloke, joka kohtelee kaikki rekistereitä tasa-arvoisesti. Joskus tosin basso villiintyy, jolloin taajuusvaste muuttuu epätasaiseksi.

Johtopäätökset

Elite 85h on kunnianhimoinen yritys nostaa Jabra kuulokevalmistajien eliittiliigaan. teknologia toimii eikä ulkonäössäkään ole valittamista. Tuntemattomampana brändinä sen on ehkä vaikea voittaa paikkaansa. Julkaisunsa jälkeen Elite 85h on tullut hieman edullisemmaksi, mikä voi tehdä siitä hyvän löydön.

mainos

(Kuva: Jabra)

mainos
Bang & Olufsen Beoplay H9 3rd Gen.

Hyväksi havaittu

Bang & Olufsenin ylellisistä vastamelukuulokkeista on saatu jo kolmas sukupolvi. Uudistukset jäävät pieniksi, melkeinpä huomaamattomiksi.

Ääni & Kuva kiteyttää

Upea laatu, hyvä vastamelu ja miellyttävä ääni. Uutena Google Assistant.
Vain yksi vastameluasetus, joka heikentää hieman äänenlaatua. Kallis.
 • Tyyppi: Over-ear, suljettu, langaton
 • Elementit: 40 mm
 • Taajuusalue: 20–20 000 Hz
 • Aktiivinen vastamelu: 1 asetus
 • Akunkesto: 25 h vastamelu ja Bluetooth päällä
 • Puheohjaus: On
 • Sovellus: Bang & Olufsen
 • Liitännät: USB-C, 3,5 mm:n plugi, Bluetooth 5.0 (aptX, CvC, SBC, AAC)
 • Paino: 285 g
 • Verkkosivusto: beoplay.com
lisää
vähemmän

Vejl.pris 499 €

H9 on ylellinen over-ear-malli, jonka pyöreät kupit on päällystetty pehmeällä lampaannahalla ja täytetty memory foamilla. Panta on päällystetty vankalla kankaalla ja vahvistettu nahalla. Kokonaisuus on supertyylikäs ja näyttää siltä, että kaiken on tarkoitus kestää vuosikymmeniä. Monen muun tapaan Beoplay H9:ää ohjataan kosketuksella.

Sovelluksesta voi hallita vastamelua ja ääniasetuksia. Neutral-asetusta ei valitettavasti ole.

Kilpailijoilla on useita vastamelun vahvuuksia, mutta H9 tarjoaa vain yhden – joka onneksi on tehokas. Beoplay H9 poistaa kohinaa lähes yhtä hyvin kuin Sony WH-1000XM3 – ja hieman paremmin kuin Bose NCH 700.

Vastamelukuulokkeiden äänenlaadun arviointi voi olla työlästä, sillä eroa voi olla kuin yöllä ja päivällä riippuen siitä, onko vastamelu aktivoituna vai ei. Hienoista lupauksista huolimatta äänenlaatu kärsii aina jonkin verran vastamelusta. Beoplay H9:n tapauksessa etenkin ylempi keskirekisteri saa tuta tämän, ja efekti on kuin vaatekaapissa istuisi: ylä-äänet soivat vaisuina ja korvissa tuntuu samanlainen heikko paine kuin täysin kaiuttomissa tiloissa.

Beoplay H9 antaa syvimmille bassoäänille piristysruiskeen, ja useimmissa kappaleissa se tuo miellyttävää painoa musiikkiin. Jos kappaleessa on valmiiksi paljon syväbassoa, voi bassotunnelma saada liialliset mittasuhteet.

Sony WH-1000XM3-kuulokkeisiin verrattuna H9 tuntuu suljetummalta ja etäisemmältä, etenkin vastamelun ollessa päällä.

Johtopäätökset

Laatu ja viimeistely ovat Bang & Olufsenilla omaa luokkaansa. Toisaalta niistä joutuu myös maksamaan – H9 on edelleen testin kallein. Äänenlaatua ja ominaisuuksia vertailemalla alati kasvavaan vastamelumaailman kilpailijoiden joukkoon jää H9 vähän jälkeen parhaimmista.

mainos

 

mainos
(Kuva: B&O)

Sony WH-1000XM3

Sony johtaa edelleen

Maailman parhaat vastamelukuulokkeet tunnetaan yhä nimellä Sony WH-1000XM3.

Ääni & Kuva kiteyttää

Parasta vastamelua mitä saatavilla on, huippuluokan äänenlaatu ja mukavuus. Hintakin on tullut alemmas.
Täysin tiiviit kuulokkeet voivat alkaa tuntua suljetulta kuplalta jonkin ajan päästä.
 • Tyyppi: Over-ear, suljettu, langaton
 • Elementit: 40 mm
 • Taajuusalue: 20–40 000 Hz
 • Akunkesto: 30 h vastamelu ja Bluetooth päällä
 • Liitännät: 3,5 mm, USB-C, BT 4.2 aptX/LDAC
 • Puheohjaus: On
 • Paino: 255 g
 • Väri: Musta tai hopea
 • Verkkosivusto: sony.fi
lisää
vähemmän

Vejl.pris 299 €

Siitä on jo yli vuosi, kun Sony WH-1000XM3 tuuppasi Bose QC35II:n valtaistuimeltaan ja kruunasi itsensä hiljaisten matkojen kuninkaaksi. Vastamelumaailmassa se on pitkä aika, sillä uusia malleja julkaistaan tiuhaan tahtiin.

Kuulokkeet ovat tyylikkäät ja hillityt. Suuret ovaalit kupit majoittavat korvat mukavasti, ja pehmeät tyynyt laskeutuvat tiiviisti ja miellyttävästi päätä vasten.

WH-1000XM3 tottelee puhetta, joko Google Assistantin tai Applen Sirin kautta. Akunkesto on 30 tuntia ja USB-C-pikalatauksen ansiosta 10 minuutin latauksella saa viisi tuntia soittoaikaa.

Kuulokkeissa on tuki Bluetoothin kautta siirrettävälle pakkaamattomalle äänelle Sonyn LDAC-koodekilla (käyttö vaatii Sonyn puhelimen). Muilla kuulokkeilla vahvistin on digitaalinen, mutta Sony on valinnut analogisen.

Äänenlaatu on erinomainen, tosin Sennheiser, Beyerdynamic ja DALI kuulostavat hifiuskottavammilta. Basso on painava mutta ei liian. Diskantti jää hiukan vetäytyneesti, mutta soundi ei kuitenkaan kallistu tummaksi.

Sony on työskennellyt kovasti vastamelun eteen. Jotkut vastamelumallit ovat tehokkaimmillaan diskanttiäänten parissa, mutta WH-1000XM3 onnistuu erinomaisesti sekä diskantin että basson suhteen. En ole vieläkään kuullut tätä parempaa vastamelua!

Johtopäätökset

Kilpailijamäärät kasvavat vastamelun saralla, mutta Sony pysyy yhä muiden edellä. Istuvuus on huippua ja vastamelu on niin hiljaista kuin olla voi.

mainos

Myös äänenlaatu on loistava, ja dynamiikka ja basso ovat hyvin hallussa. Pikalataus tähän päälle, ja avot: Sony WH-1000XM3 on maailman paras vastamelukuuloke tälläkin hetkellä. Kun hintaakin on tiputettu, joutuu todella miettimään, miksi edes harkitsisi muita.

mainos

 

(Kuva: Sony)

Sennheiser Momentum 3 Wireless
Sennheiserin langattomien kuulokkeiden kolmas versio on pullollaan uusiakin herkkuja.
Sennheiser PXC 550-II Wireless
Sennheiser pelaa varman päälle ja on päivittänyt laatumallinsa säätyvällä vastamelulla ja ääniohjauksella. Käyttöliittymä on ikävästi kärsinyt vähän matkan varrella.
DALI IO-6
DALIn kuulokedebyytti asettaa tanskalaisvalmistajan ylellisten vastamelukuulokkeiden huipulle.
Bowers & Wilkins PX7
Bowers & Wilkins ei ole säästellyt laadussa uuden vastamelukuulokemallinsa kanssa.
Beyerdynamic Lagoon ANC
Beyerdynamic Lagoon ANC toimii musiikin kanssa paremmin kuin muut testaamamme vastamelukuulokkeet.
Kygo A11/800
Norjalainen lifestylebrändi Kygo hyppää mukaan ylellisten vastamelukuulokkeiden markkinaan.
Bose Noise Cancelling Headphones 700
Bose on tehnyt parhaansa NCH700-kuulokkeiden kanssa. Tai no, toiseksi parhaansa.
Beats by Dre Solo Pro Wireless
Kukapa olisi uskonut, että bassostaan tunnettu Beats onnistuisi luomaan näin neutraalin soundin?
Kommentera

Vastaa

Lue myös

Sonyn uuden sukupolven langattomat kaiuttimet lisäbassolla kuulostavat entistä paremmilta.
Digimuistio on paljon parempi idea kuin miltä se kuulostaa – etenkin, kun se on niin hyvin tehty kuin Remarkable 2.
LG:n ja Sonyn uusilla huipputelevisioille on paljon yhteistä: uutta tekniikkaa, 8K-kuvaa ja runsaat ominaisuudet. Mutta kumpi onkaan parempi?
LG SN8YG on premium-soundbar, jossa on kaikki tarvittavat ominaisuudet. Äänen saralla LG on selvästi skarpannut – mutta mitä ihmettä sovelluksen kohdalla on ajateltu?
Philips Fidelio X3 tarjoaa äärettömän paljon parempaa ääntä kuin samahintaiset vastamelukuulokkeet.
LG ja Sony tuovat ensimmäisinä tarjolle pienet, 48-tuumaiset OLED-televisiot. Kumpi onkaan parempi, ja miksi? On mini-OLEDien kaksintaistelun aika!
Xperia 5 II ei ole yhtä hyvä kuin Sonyn lippulaivamalli Xperia 1 II – se on vielä parempi!
Sony A85 on läpeensä erinomainen OLED-televisio, jonka kaunis kuvanlaatu ja selkeä ääni ihastuttavat.
Lisää
Keskustelu
Kommentera

Vastaa

Vieritä ylös