Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Uutinen

Uusi vuosi, uutta tekniikkaa

Viime vuonna CES-messut järjestettiin digitaalisesti, mutta näillä näkymin CES 2022 tulee olemaan jälleen fyysinenkin tapahtuma, ja luvassa on monia kiinnostavia julkistuksia.

/ 03.01.2022 - 11:30
Uusi vuosi, uutta tekniikkaa

Uusi vuosi alkaa perinteisesti tekniikka-alan suurimmalla tapahtumalla, kun Las Vegasissa järjestetään CES-messut 5.-7.1.2022.

Viime vuonna messut olivat koronan vuoksi kokonaan digitaaliset, mutta nyt tarkoitus on kerätä näytteilleasettajat jälleen fyysisesti kasinokaupunkiin. Moni iso nimi alalla on tosin jättäytynyt pois fyysisesti ja osallistuu vain etänä, kuten Microsoft, Google, Amazon, Meta (Facebook) ja AMD.

CES crowd
Kävijöitä on varmasti tänä vuonna aiempaa vähemmän. Kuva: CES / CTA

Onkin hieman epäselvää, kuinka isot messut tällä kertaa saadaan kasaan, kun moni tuotejulkistus ja lehdistötilaisuus on joka tapauksessa digitaalinen. Ennen pandemiaa CES keräsi vuosittain jopa 170 000 kävijää. Nyt kaikilta osallistujilta vaaditaan koronapassi ja maskit, ja vaikka se ei vaikuttaisikaan kävijämääriin, lentojen peruuntumiset ja matkustamisen vaivalloisuus korona-aikaan voivat niin kyllä tehdä.

CES 2022
Kuva: CES / CTA

Paljon uutuuksia luvassa

Huolimatta itse messuista on kuitenkin varmaa, että tänäkin vuonna tullaan julkaisemaan paljon uusia tuotteita ja keksintöjä. Suurin osa tarkoista tuotetiedoista on vielä tässä vaiheessa salaisuus, mutta jotain tietoja meillä jo on, joitakin huhuja olemme kuulleet ja meillä on myös (valistuneita?) arvauksia siitä, mitä tuleman pitää. Tässäpä siis messujen ennakkokatsaus, olkaa hyvät!

LG OLED-EX
Kuva: LG

Nähdäänkö 2022 enemmän OLED-televisioita?

OLED on ollut highend-televisioiden kärkeä jo pitkään. KOLED-paneeleja valmistava korealainen LG Display on kertonut, että tänä vuonna tarjolle tulee paranneltujen paneelien sukupolvi, joissa kirkkaus on kovempi kuin ennen. Jää nähtäväksi, miten tämä ilmenee kauppoihin päätyvissä tv-malleissa.

Myös Samsung Display eli Samsungin oma paneelivalmistaja on investoinut uusiin paneeleihin ja näyttää siltä, että valmistaja on yhdistänyt molempien maailmojen parhaat puolet luomalla niin kutsutun QD-OLED-paneelin. Pähkinänkuoressa kyseessä on siis OLED-paneeli, jonka kirkkautta ja väritarkkuutta on paranneltu Samsungin QLED-paneeleista tuttujen kvanttipisteiden (Quantum Dots) avulla.

Samsung QD OLED
Kuva: Samsung

Vaikka Samsung Display onkin kehittänyt uuden paneelin, ei vielä ole varmuutta siitä, tullaanko näitä näkemään Samsungin televisiomalleissa – odotamme saavamme vastauksen tähän CESin aikana.

Entäpä muut televisiovalmistajat sitten? Emme usko, että LG ottaisi arkkivihollisensa QD-OLED-tekniikkaa käyttöön, mutta voi olla, että muut tarttuvat mahdollisuuteen. Onkin jännittävää nähdä, mitä Sony ja muut tv-valmistajat taikovat hatuistaan tänä vuonna Vegasissa.

Samsung QNED
Olemme varmoja, että CES 2022 esittelee entistä enemmän MiniLED-taustavalaistuja LCD-televisioita. Samsung nimittää tekniikkaa Neo QLEDiksi. Kuva: Samsung

MiniLED

OLEDin lisäksi näemme varmastikin yhä enemmän MiniLED-taustavalaistuja LCD-malleja. Sekä Samsung että LG saivat hyvän vastaanoton Neo QLED. ja QNED-malleillaan vuonna 2021. Tekniikan etuna on kirkkaampi kuva ja hieman parempi värikylläisyys kuin OLEDilla, ja etenkin sen sopivuus isoihin televisiomalleihin.

samsung-smart-fridge-2022-L&B scaled
Samsungin ranskalaisin ovin varustetut värikkäät jääkaapit esitellään CES 2022 -messuilla. Kuva: Samsung

Älykoti

CES-messuilla esitellään tietysti myös älykkäitä hightech-laitteita koteihin. Vuonna 2022 on luvassa entistä vakaammin toimivia älykotivempaimia uuden Bluetooth-tekniikan ja energiatehokkaamman toiminnan ansiosta. Kun tähän saakka vaikkapa älykellon patterit on pitänyt vaihtaa puolen vuoden tai vuoden välein, päästään uusissa laitteissa, kuten Alltercon älytermostaateissa jo kahden vuoden vaihtoväliin.

Älykkäiden ovikellojen, valvontalaitteiden ja hälytyslaitteiden lisäksi nähdään paljon uutta myös kodinkonepuolella.

LG tuo messuille puheohjattavia jääkaappeja ja Samsung puolestaan esittelee ranskalaisin ovin varustettuja jääkaappeja eri väreissä.

Eikä lemmikkejään ole unohdettu! MyQ Pet Portal lanseeraa messuilla ulko-oveen asennettavan kissan/koiranluukun, jota varkaat eivät pääse hyödyntämään, sillä sovelluksella hallittava luukku tunnistaa lemmikkisi eikä avaudu muille.

myq-pet-portal-smart-dog-door
Kissalle tai koiralle oma älyovi? My Q Pet Portal lupaa olla turvallinen vaihtoehto. Kuva: MyQ

Tiede ja teknologia

Tuttuun tapaan odotamme myös futurististen laitteiden ja tekniikoiden näkemistä. Somalytics aikoo esitellä maailman pienimmän kapasitiivisen anturin, jota voisi hyödyntää esimerkiksi jalka- ja käsiproteesien kehityksessä tai pelaamisessa, sillä se reagoi eleisiin paljon herkemmin kuin tämän päivän laitteet.

Somalytics esittelee tekniikkaa CES-messuilla kahden tuotteen avulla: toinen on matto, joka raportoi sen päällä seisovan ihmisen asennosta, ja toinen on 3D-elemonitori, jonka avulla voi ohjata digilaitteita käden heilautuksilla.

eVscope 2 outdoors-L&B scaled
Unistellar julkistaa eVscope 2 -kaukoputken, joka on varustettu Nikonin supertarkoilla objektiiveilla. Kuva: Unistellar

Unistellar tuo 2022 markkinoille ehkäpä kuluttajapuolen tarkimman kaukoputken, jossa on Nikonin valmistamat objektiivit. Uudella valokennolla varustettu eVscope 2 ottaa korkearesoluutioisia 7,7 Mp:n kuvia ja tarjoaa entistä laajemman katselukulman. Noin 3 800 euron hintainen kaukoputki saattaa tosin olla turhan kallis useimmille, innokkaimpia tähtiharrastajia lukuun ottamatta.

Pete Buttigieg
Yhdysvaltojen liikenneministeri Pete Buttigieg aikoo pitää CES 2022 -tapahtumassa puheen liikkumisen tulevaisuudesta. Kuva: US Department of Transportation

Liikenne ja kuljetus

CES on enenevissä määrin kiinnostava paikka bongata myös ajoneuvouutuuksia, etenkin sähköautoja.

Liikenneministeri Pete Buttigieg on luvannut puhua CESissä tulevaisuuden liikenteestä ja etenkin itsestään ajavien ajoneuvojen merkityksestä.

Chevrolet-BET-electric-pickup-Truck-2022-render-L&B scaled
CES-messuilla lanseerataan uusi sähköinen Chevrolet Silverado -avolava-auto. Kuva: General Motors

BMW aikoo esitellä uuden konseptin, jossa auto vaihtaa ulkoväritystään napin painalluksella. Johonkin tulevaan automalliin lupaillaan myös ”elokuvateatteriruutua”. Voisikohan kyseessä olla i7?

Huhut kertovat, että Mercedes-Benziltä olisi lupa odottaa jotain aivan uutta, mutta emme vielä tiedä, mitä.

General Motors haastaa Ford F-150:n uudella sähkö-pickupillaan, Chevrolet Silveradolla. Autopuolella myös ainakin Hyundai esittelee kaksi konseptimallia.

Uutta akkutekniikkaakin on tarjolla muiden muassa Enovixilta, joka tulee esittelemään silikonianodeilla varustetun litium-ion-akun. Sen luvataan tallentavan 40 % enemmän energiaa kuin tämän päivän akkujen.

enovix 3d-silicon-L&B scaled
Enovix esittelee silikonianodeilla varustetun uuden akkumallin. Kuva: Enovix

Ääni

CES on myös kotihifisteille kiinnostava tapahtuma, jossa esitellään muiden muassa soundbareja ja kuulokkeita pelimalleista täyslangattomiin.

Aiemmin The Venetian -hotelli oli CES-messujen hifikeskus, mutta hifipuoli on vuosi vuodelta pienentynyt ja jäänyt lähinnä pohjoisamerikkalaisten valmistajien messuiksi. Hifivalmistajat kokoontuvat nykyään Münchenissä, jossa järjestetään High End -messut vuosittain toukokuussa.

LG Soundbar S95QR
LG Soundbar S95QR. Kuva: LG

Mobiililaitepuolelta ei järisyttäviä uutisia

Kännyköitä, tabletteja ja kannettavia nähdään CES-messuilla myös, mutta useimmat valmistajat säästävät isoimmat paukkunsa Barcelonan MWC-messuille helmi-maaliskuun vaihteeseen.

Mitä mieltä sinä olet?

Mitä sinä odotat tai toivot teknologiavuodelta 2022? Kerro meille kommenteissa!

Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mikä on Dolby Atmos FlexConnect?

Kun vain paras on kyllin hyvää

Älypalovaroitin vanhoihin asuntoihin

Mistä haluaisit lukea enemmän?

Erikoisten vempaimien CES 2022

CES 2022: mitä odotamme vuoden suurimmilta tekniikkamessuilta?

Ääni & Kuva
Scroll to Top