Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video
BLACK WEEK! 70 % alennus LB+ -tilauksesta

Uutinen

CES 2022: kummimmat keksinnöt

Las Vegasin CES-messuilla esitellään paljon uusia innovaatioita ja isoja keksintöjä – ja välillä vähän outojakin juttuja.

/ 07.01.2022 - 13:00
CES 2022: kummimmat keksinnöt

Saimme kuin saimmekin LB Ääni ja Kuvan toimituksen väkeä paikan päälle Las Vegasiin, ja yli kahden tuhannen näytteilleasettajan joukosta olemme poimineet muutamia epätavallisempia vempaimia, jotka eivät ehkä nouse otsikoihin, mutta ainakin herättävät uteliaisuutemme olemalla jotenkin tavallisesta poikkeavia!

Arlon modulaarinen turvajärjestelmä

Tunnemme Arlon jo erinomaisista – ja kalliista – valvontakameroistaan. Tänä vuonna valmistaja esittelee kokonaisuuden, jota voisi kuvailla ehkä täydelliseksi älykodin valvonta- ja turvajärjestelmäksi tee itse -henkisille ihmisille. Arlo Security System rakentuu näppäimistöllä varustetun keskusyksikön ympärille, ja siihen voi liittää valvontakameroita sekä kaasu- ja palovaroittimia. Keskusyksikön lisäksi kotiin sijoitellaan erilaisia pieniä akkukäyttöisiä sensoreita, jotka reagoivat esimerkiksi liikkeeseen, ääniin, kosteuteen ja lämpötilan vaihteluun.

Toistaiseksi järjestelmästä ei ole kovin tarkkoja tietoja saatavilla, mutta emmeköhän palaan asiaan, kun tuote tulee myyntiin.

Arlo CES Keypad Sensor 01
Arlo Security System koostuu keskusyksiköstä ja multisensoreista, jotka mittaavat useita asioita. Kuva: Arlo

Lukulamppu lukihäiriöisille

Lukihäiriö vaivaa WHO:n mukaan noin 10 prosenttia maailman väestöstä. Entä jos lukuvaikeudet voisi korjata oikealla valaistuksella? Näin väittää Lili for Life -niminen yritys, joka lupaa Lili-erikoisvalaisimensa auttavan lukihäiriöisiä lukemaan. Lampun antama valo ei ole tasaista, vaan se välkkyy lähes huomaamattomasti. Se luo viiveen sanan havaitsemaan, minkä pitäisi kumota lukihäiriöistä haittaava tuplakuva. Lili for Lifen mukaan valaisin tekee lukemisesta sujuvampaa ja nopeampaa.

Yritys on testannut tuotettaan kuukausia ja kertoo 80 prosentin koehenkilöistä kokeneen lukemisen helpottuneen. Valaisimen hinta on 350 euroa, ja siinä on 6 tuntia kestävä akku.

Lili
Lili-lamppu auttaa lukihäiriöistä lukemaan sujuvammin. Kuva: Lili for Life

DSC6705Las Vegasissa on kaikkea – paitsi tylsää. Kuva: John Alex Hvidlykke, L&B

Kaiken kertova vaaka

Hermostuttaako kylppärin vaa’alle astuminen? Siinä tapauksessa Withingsin valmistama Body Scan voi pelottaa vieläkin enemmän, sillä se lupaa paljastaa aivan kaiken: painon 50 gramman tarkkuudella, sykkeen, hermoston toiminnan ja jopa sydän- ja verisuonisairaudet ja kakkostyypin diabeteksen.

Kehon tilan voi todeta vaa’an näytöltä ja vielä tarkemmin omaan dataan voi tutustua sovelluksessa. Sovellus kertoo myös, mitkä lukemat pitäisi mennä näyttämään lääkärille! Jos uskaltaa, niin Body Scanin voi ostaa omakseen noin 400 euron hintaan.

WITHINGS BodyScan App
Body Scan näyttää painon lisäksi myös rasvan jakautumisen ja sydämen ja verisuonten tilan. Kuva: Withings

Hitaan valonnopeuden verkko?

Jos langaton verkko tuntuu vanhanaikaiselta ja tylsältä, niin miltä kuulostaa näkymätöntä valoa nettiyhteyteen käyttävä tabletti? Olemme jo kuulleet Li-Fistä eli valoon pohjautuvasta verkosta, ja se vaikuttaa lupaavalta. Ranskalainen Oledcomm esittelee CES-messuilla LiFiMAXTabin, joka on ensimmäinen sisäänrakennetulla Li-Fillä varustettu Android-tabletti. Näköpiirissä siis valoisa (hahhah!) tulevaisuus? Toistaiseksi nimittäin 500 euron hintainen lasten tabletti vaikuttaa enemmänkin demolaitteelta kuin valmiilta tuotteelta.

Tabletti kommunikoi langattoman antennin (vai pitäisikö sanoa langattoman lampun?) kanssa nopeudella 150 Mbit/s. Se on oikein kiva mutta merkittävästi hitaampi kuin jopa vanhalla Wi-Fi 5 -standardilla. Oledcomm painottaa yltäneensä laboratoriossa 3 Gbit/s -nopeuteen – yhden metrin matkalla. Vertailun vuoksi: uusi Wi-Fi 6E -standardi pääsee 9,6 Gbit/s:n vauhtiin.

 

LiFiMAX Tab 01
LiFiMaxTab on lapsiystävällinen tabletti, joka käyttää valoa yhdistyäkseen nettiin. Kuva: Oledcomm

Älypanta koiran kaulaan

Jos olet niitä ihmisiä, jotka tarkistavat jatkuvasti älykellostaan sykettä ja happitasojaan, ilahdut varmasti ranskalaisen Invoxian vempaimesta, jolla voit seurata myös koirasi fysiikkaa! Smart Dog Collar on kaulapanta, johon on sisäänrakennettu kaikenlaista elektroniikkaa. Sovelluksesta voi seurata, missä Musti viipottaa ja mikä on koiruuden syke ja hengityksen tila. Aktiivirannekkeen tapaan panta tunnistaa, mitä koira tekee: kävelee, juoksee, syö, raapii, haukkuu tai nukkuu. Pannassa on Wi-Fi, Bluetooth, GPS ja mobiilidatayhteys.

App Smart Dog Collar
Invoxian Smart Dog Collar on älypanta ihmisen parhaalle ystävälle. Kuva: Invoxia

 

Monet uutuuksista esiteltiin lehdistölle ennen virallista lanseerausta CES Unveiled -tapahtumassa. Tässä vielä järjestäjän video tapahtumasta:

John Hvidlykke
(s. 1964): Toimittaja. John on pyörinyt tekniikkatoimittamisen maailmassa jo vuodesta 1982 (!) ja LB Ääni ja Kuvassa vuodesta 2013. Hän on työskennellyt monipuolisesti eri rooleissa ja eri medioissa sekä kirjoittanut kirjoja ja oppaita IT-puolelta. John kirjoittaa LB-sivustolle hifi-, kaiutin-, tietokone-, peli- ja historia-aiheista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mikä on Dolby Atmos FlexConnect?

Kun vain paras on kyllin hyvää

Älypalovaroitin vanhoihin asuntoihin

Mistä haluaisit lukea enemmän?

Erikoisten vempaimien CES 2022

CES 2022: mitä odotamme vuoden suurimmilta tekniikkamessuilta?

Netgear Orbi 960: maailman nopein mesh?

Audin uusi konseptiauto: 1,4-metrinen näyttö ja surroundia

Teslan latausasemat kaikkien sähköautojen käyttöön

Täysikokoinen Lego-Lamborghini!

Ääni & Kuva
Scroll to Top