Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Uutinen

Uudella taajuudella nopeampi kotiverkko

WiFi 6E mahdollistaa verkkoyhteyden 6 GHz:n taajuudella, ja ensimmäinen sitä tukeva mesh-reititin on Netgear Orbi RBKE960.

/ 18.12.2021 - 06:00
Uudella taajuudella nopeampi kotiverkko

Netgearin juuri julkaisema RBKE960-mesh-reititin avaa käyttöön aivan uuden taajuuden: 6 GHz. Käytännössä se tarkoittaa entistäkin nopeampaa nettiyhteyttä.

Netgear Orbi 960 RBKE960 RBKE963 white hero
Orbi RBKE963. Kuva: Netgear

2,4 GHz:n ja 5 GHz:n ongelma

Tänä päivänä langaton verkko käyttää joko 2,4 GHz:n tai 5 GHz:n taajuutta. Ensimmäinen on vanhempi ja kaistanleveydeltään selvästi heikompi. 2,4 GHz:n etuna on toisaalta verkon pitkä kantama. 5 GHz tarjoaa nopeammat yhteydet, teoriassa jopa gigabitti-luokan nopeuden.

Ongelma on siinä, että nykyään kodeissa on yhä enemmän verkkoa käyttäviä älylaitteita, jotka syövät entistä enemmän kaistaa.

 

Netgear Orbi RBKE963 black
RBKE960-sarjan mallit ovat ensimmäiset Orbi-malliston laitteet, joita saa tutun valkoisen lisäksi myös mustina. Kuva: Netgear

WiFi 6E

Toisin sanoen tarve uudelle kaistalle on jo olemassa, ja yhä useampi maa onkin avaamassa 6 GHz:n taajuutta internetyhteyttä varten. Ja Netgear on ensimmäinen, joka ehtii markkinoille 6 GHz:n verkkoa tukevan mesh-reitittimen kera. RBKE960 perustuu tämänhetkisen RBK850-huippumalliston tekniikkaan, mutta uutuutta on paranneltu monin tavoin.

Lue myös: Netgear Orbi RBK752 / RBK753 (AX4200) – Erityisen vakaa kotiverkko

Uusi WiFi-standardi on nimeltään WiFi 6E, joka on siis WiFi 6:sta edelleen kehitetty versio. Uutta verkkostandardia ei ole nimetty WiFi 7:ksi siitä syystä, että kyseessä ei ole uusi alusta, kuten oli tilanne silloin, kun WiFi 5 päivitettiin WiFi 6:ksi.

Netgear Orbi RBKE963 white lifestyle
Kuva: Netgear

Kolmanneksen nopeammat yhteydet

6 GHz:n kaistalla on useampia taajuuksia kuin 5 GHz:n kaistalla, joten se tarjoaa vihdoin useita gigabitti-luokan nopeuksia langattomasti. Netgearin mukaan jopa 2,4 GHz:n ja 5 GHz:n verkkoon kytketyt laitteet toimivat jopa 30 % nopeammin RBKE960-reitittimellä. Nopeus on järjestelmän päivitetyn WiFi-radion ja antennirakenteen ansiota.

Netgear Orbi RBKE963 white lifestyle(4)
Kuva: Netgear

10 gigabitin yhteydet

Nopeamman WiFin perässä pysyäkseen nettiyhteyden täytyy nykyään tukea myös 10 gigabitin nopeutta, joka on tämän päivän nopein verkkoyhteys. Lisäksi sekä reitittimessä että satelliiteissa on 2,5 gigabitin Ethernet-portit, joten uusia Multi-Gigabit Ethernet -laitteita omistavat käyttäjät pääsevät hyödyntämään niitä.

Tarjonta vähäistä – vielä hetken aikaa

Tähän mennessä kovin moni laite ei vielä tue WiFi 6E:tä, mutta määrän odotetaan nousevan nopeasti. Jo nyt nopeista yhteyksistä voi ainakin teoriassa nauttia Samsung Galaxy S21 Ultra- ja Z Fold 3 -puhelimella, muutamalla Dellin ja Lenovon kannettavalla sekä Samsung Neo QLED 8K-televisioilla (QN800A ja QN900A). Lisäksi tarjolla on Intelin PCIe-kortti Wi-Fi 6E AX210, joka on tuloillaan joihinkin kiinteisiin WiFi-adapterimalleihin.

Netgear Orbi RBKE963 white
Kuva: Netgear

Orbi RBKE960: kokoonpanot ja hinnat

Orbi-järjestelmä on saatavilla RBKE963-pakettina, joka sisältää reitittimen ja kaksi 800 neliömetriä kattavaa WiFi 6 -verkkoa jakavaa satelliittia (WiFi 6E -verkosta Netgear ei mainitse mitään). Kolmen laitteen paketti maksaa noin 1 500 dollaria.

Jos asuu niukemmissa neliössä, riittänee reitittimen ja yhden satelliitin RBKE962-paketti, joka maksaa noin 1 100 dollaria.

Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mikä on Dolby Atmos FlexConnect?

Kun vain paras on kyllin hyvää

Älypalovaroitin vanhoihin asuntoihin

Mistä haluaisit lukea enemmän?

Erikoisten vempaimien CES 2022

CES 2022: mitä odotamme vuoden suurimmilta tekniikkamessuilta?

Ääni & Kuva
Scroll to Top