Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Uutinen

IFA 2023: uusi Dolby Atmos -innovaatio

TCL:n vuoden 2024 televisiomallit varustetaan Dolby Atmos FlexConnectilla – mutta mikä se oikein on?

/ 01.09.2023 - 09:40
IFA 2023: uusi Dolby Atmos -innovaatio

Berliinin IFA-messut käynnistyivät Dolbyn yllättävällä ilmoituksella: surroundäänen uusin innovaatio, Dolby Atmos FlexConnect lanseerataan ensi vuonna valikoiduissa TCL:n televisiomalleissa.

Dolby Atmos FlexConnect – mitä ihmettä?

Dolby Atmos on kolmiulotteinen audioformaatti, joka lienee kotiteatterifaneille jo varsin tuttu. FlexConnect puolestaan on uusi ominaisuus, jonka pitäisi helpottaa television omien kaiuttimien yhdistämistä erillisen langattoman kaiuttimen ääneen, jolloin Dolby Atmos -äänen pitäisi olla vieläkin parempi. Kun televisioon yhdistää yhteensopivat kaiuttimet, FlexConnect käyttää ruudun sisäänrakennettuja mikrofoneja optimoidakseen älykkäästi äänen huoneen ja kaiuttimien sijoittelun mukaan. Tämäntyyppinen huonekorjaus ja kaiuttimien kalibrointi ei ole mitenkään mullistavaa, vaan highend-soundbareista vastaavaa tekniikkaa käytetään usein. Nyt se vain siirrettään televisioihin!

Dolbyn mukaan heidän käyttämänsä tekniikka – Dolby Acoustic Mapping – korjaa erityisen hyvin erilaisten huoneiden sointia, vaikka kaiuttimia ei olisikaan saatu sijoitettua ihanteellisesti ja symmetrisesti kaikkien taiteen sääntöjen mukaan. Dolbylla on kyllä osaamista alkuperäisen audiosignaalin käsittelystä (esimerkiksi metadatan kautta), joten on mielenkiintoista päästä kuulemaan, miten kalibrointi käytännössä toimii.

”Kuluttajien ei pitäisi joutua siirtämään huonekalujaan saadakseen parempaa ääntä, vaan äänen pitäisi mukautua tilaan. Dolby Atmos FlexConnect on uudenlainen elämys, joka tarjoaa kuluttajille vapauden ja joustavuuden valita, miten laitteensa sijoittelevat, ja saada silti upea Dolby Atmos -kokemus”, sanoo Dolby Laboratoriesin Senior Vice President Entertainment John Couling.

Ensin TCL:n malleihin

Dolby julkisti samalla yhteistyönsä TCL:n kanssa. TCL on nimittäin ensimmäinen valmistaja, joka pääsee hyödyntämään tekniikkaa tulevassa tv-mallistossaan. TCL puolestaan lanseeraa samalla uuden langattomien kaiuttimien sarjan. LB Ääni & Kuvan ymmärryksen mukaan television ja kaiuttimien ei kuitenkaan tarvitse olla samaa merkkiä, vaan riittää, että molemmat tukevat FlexConnectia.

”Olemme hyvin ylpeitä ottaessamme Dolbyn kanssa tämän ison askeleen kohti surroundäänen tulevaisuutta yhteistyömme muodossa. Meille tärkeintä on tarjota mahtavia elämyksiä asiakkaillemme. Dolby Atmos FlexConnectin avulla käyttäjät saavat immersiivistä ääntä kaiuttimien sijoittelusta riippumatta. Emme malta odottaa, että pääsemme esittelemään maailmalle tämän uuden räätälöidyn audiokokemuksen tulevan tv- ja kaiutinmallistomme muodossa”, TCL Europen Chief Commercial Officer Frédéric Langin sanoo.

Dolby Atmos FlexConnect tulee vuonna 2024 saataville MediaTekin Pentonic -piirisarjalla varustettuihin TCL:n malleihin.

Audun Hage
(s. 1981): Toimituspäällikkö. Audun palkattiin LB-toimitukseen 2004, ja hän on ollut mukana kehittämässä LB:n printtiä ja verkkosivustoa. Laatutietoinen Audun tunnetaan erittäin herkkäkorvaisena ja tarkkasilmäisenä journalistina, joka vastaa LB Ääni & Kuvan televisiotesteistä ja tarkistaa toimituspäällikkönä kaikkien muidenkin toimittajien artikkelit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mikä on Dolby Atmos FlexConnect?

Kun vain paras on kyllin hyvää

Älypalovaroitin vanhoihin asuntoihin

Mistä haluaisit lukea enemmän?

Erikoisten vempaimien CES 2022

CES 2022: mitä odotamme vuoden suurimmilta tekniikkamessuilta?

Ääni & Kuva
Scroll to Top